Povežimo se

Interijeri

Boje u interijeru – kako ih birati i uskladiti

Savjeti stručnjaka kako odabrati najbolju boju za dom

biranje-boja-domnakvadrat

Utjecaj boja na raspoloženje

Psiholozi kažu da boje imaju puno veći utjecaj na ljudsku psihu nego što se to donedavno smatralo. Točno se zna u kojim bojama moraju biti znakovi u ustanovama, kako se označavaju putokazi u zračnim lukama, a sustav prometnih znakova se također jako oslanja na boje.

Slijediti svoj stil ili konzutirati stručnjake

dnevni-boravak-smeđa-garnitura-slika-mobel-land-domnakvadrat
Foto: Möbel Land

Naravno, treba slijediti vlastiti ukus, ali isto tako ne treba zanemariti savjete stručnjaka. Mnogi ne znaju da je čak i Ghete napisao djelo “Učenje o bojama”, a boje su proučavali i Aristotel te Newton, a naravno i veliki Leonardo da Vinci.

Modni stilovi i godišnji trendovi

Također, svake godine dizajneri interijera donose nove trendove i boje koje su “in” te godine. No, tu treba biti oprezan kako se ne bismo poveli za trenutnim hitovima koji za 2-3 godine više neće biti moderni.

Bijela
dnevni-boravak-bijela-garnitura-oslikani-zid-mobel-land-domnakvadrat
Foto: Möbel Land

Iako će koloristički puritanci reći će da bijela tehnički nije boja, tj. da spada u akromatske, kada je propustimo kroz prizmu, dobijemo spektar boja. Za uređenje doma, to je osnovna boja, posebno što se tiče zidova, a gotovo obavezna kod stropova. Bijela je bezvremenska boja s kojom ne možete

regal-dnevni-boravak-bijeli-mobel-land-domnakvadrat
Foto: Möbel Land

pogriješiti. Vizualno povećava prostor pa je posebno pogodna za manje sobe i prostorije. Simbolizira čistoću i jednostavnost. Zbog svoje čistoće, česti je izbor za blagovaonice, a stilski može biti kako modernog, tako i tradicionalnog dizajna, Kod kupovine bijele garniture za sjedenje trebalo bi potražiti verziju aqua clean ili easy clean tkanine, radi lakšeg održavanja.

blagovaonica-bijela-stol-stolice-zavjese-mobel-land-domnakvadrat
Foto: Möbel Land
Crvena
crvena-kutna-garnitura-velika-lampa-mobel-land-domnakvadrat
Foto: Möbel Land

Najintenzivnija boja. Prostorije u crvenoj boji stvaraju osjećaj topline. Topla boja koja potiče na akciju, povećava broj otkucaja srca, ubrzava disanje i povisuje krvni tlak. Isto tako otvara apetit te pospješuje metabolizam pa je pogodna za blagovaonice i prostorije u kojima se vježba. Crvenu nije uvijek lako uklopiti, a velike površine u toj boji mogu uzrokovati nervozu ili razdražljivost. Stoga je bolja opcija imati detalje u crvenim nijansama, poput garnitura za sjedenje ili stolova.

siva-kutna-garnitura-crveni-stol-mobel-land-domnakvadrat
Foto: Möbel Land
crvena-kutna-garnitura-mobel-land-domnakvadrat
Foto: Möbel Land
Plava
plavi-kauč-boravak-mobel-land-domnakvadrat
Foto: Möbel Land

Suprotno od crvene, plava smiruje otkucaje srca i snižava krvni tlak te usporava disanje. Plava će razbistriti misli te stvoriti osjećaj povjerenja i sigurnosti.

plava-stolica-za-ljujanje-mobel-land-domnakvadrat
Foto: Möbel Land
plave-stolice-mobel-land-domnakvadrat
Foto: Möbel Land

Plava smanjuje apetit pa je zgodan trik poslužiti obrok u plavim tanjurima ako ste na dijeti ili pazite na težinu. Previše plave, posebno u prostorijama bez prirodne rasvjete, može djelovati hladno. Puno plave boje ili jako tamne nijanse mogu toliko smiriti te čak mogu potaknuti tugu pa je bolje ne pretjerivati. Inače, Panteonovi stručnjaci izabrali su plavu kao boju godine za 2020. Plavu i njene nijanse je bolje koristiti za detalje, poput stolica, fotelja i garnitura za sjedenje koje će vas smirivati nakon napornog dana.

blagovaonski-stol-plave-stolice-baršun-mobel-land-domnakvadrat
Foto: Richmond Interiors
Žuta
žuta-stolica-stol-mobel-land-domnakvadrat
Foto: Möbel Land

Vedra i topla boja, unosi optimizam te potiče komunikaciju i kreativnost, a tamnije nijanse pružaju gostoljubivost. No, dugi boravak u žutoj prostoriji izaziva mučninu i glavobolju, a bebe više plaču te se nikako ne preporučuje u sobama za najmlađe. U sobama je najbolje kombinirati dio zidova u žutoj, a dio u bijeloj boji. Naravno, pojedini komadi namještaja u žutoj boji, uz ostatak sobe u neutralnim bojama, potiču najbolje značajke ove radosne, sunčane boje, posebno u dugim zimskim mjesecima.

žuta-garnitura-mobel-land-domnakvadrat
Foto: Möbel Land
Zelena
zeleni-trosjed-fotelja-mobel-land-domnakvadrat
Foto: Möbel Land
zelena-kutna-garnitura-baršun-mobel-land-domnakvadrat
Foto: Möbel Land

Boja koja najmanje napreže ljudsko oko, povezuje se s prirodom, šumama i poljima te ne čudi da ima jako opuštajući efekt. Smiruje okolinu te olakšava čitanje i razumijevanje. Previše zelene, posebno tamnijih tonova, može dovesti do pospanosti. Svijetliji tonovi, poput limete podižu energiju i vitalnost te pospješuju rast i regeneraciju.

zeleni-stolci-fotelje-baršun-mobel-land-domnakvadrat
Foto: Richmond Interiors
zeleni-trosjed-baršun-smeđi-stolić-mobel-land-domnakvadrat
Foto: Möbel Land
Ljubičasta
ljubičasta-kutna-garnitura-mobel-land-domnakvadrat
Foto: Möbel Land

Ova boja je još od povijesnih vremena bila rezervirana za kraljeve, plemstvo i viši stalež. Ljubičasta je povezana s bogatstvom i kreativnošću, a odaje dojam luksuza. Ima spiritualno i mistično djelovanje te potiče meditaciju i razmišljanje, a daje i nove poglede na život. Jako dobro upija svjetlost pa treba paziti da prostorija ima dovoljno prirodne svjetlosti.

ljubičasti-trosjed-tabure-mobel-land-domnakvadrat
Foto: Möbel Land
ljubičasti-dvosjed-mobel-land-domnakvadrat
Foto: Möbel Land
Narančasta
narančasta-kutna-garnitura-mobel-land-domnakvadrat
Foto: Möbel Land

Energična boja koja pobuđuje entuzijazam. U starim kulturama koristila se za pomoć pri liječenju plućnih bolesti i podizanje energije. Povećava samopouzdanje, a koristite je ako se želite osjećati mlađi, jer je to boja smijeha i proslava. Povećava apetit, ali previše narančaste može izazvati hiperaktivnost kod djece.

kožna-narančasta-sofa-mobel-land-domnakvadrat
Foto: Richmond Interiors
Ružičasta
ružičasta-sofa-baršun-zlatni-detalji-mobel-land-domnakvadrat
Foto: Möbel Land

Djeluje umirujuće i osvježavajuće. Odlična je za druženje jer smiruje sva neprijateljstva i agresivna ponašanja. Ova boja otvara srce i povećava razumijevanje među ljudima. Kako se smatra nježnom ženskom bojom, s ružičastom u kućanstvu ne treba pretjerivati pa će i samo jedna garnitura za sjedenje dovoljno doći do izražaja.

Crna
crna-elegantna-kuhinja-mobel-land-domnakvadrat
Foto: Möbel Land

Simbol elegancije, luksuza i dominacije. Moćna je i dominantna, potiče na razmišljanje, smanjuje euforiju i sugerira distancu. Ujedno predstavlja nezavisnost. Prostorijama daje dubinu, ali crna uvijek mora biti „razblažena“ detaljima drugih boja ili imati dosta prirodnog svjetla ili jako dobro planiranu rasvjetu. Uz bijelu, sivu i smeđu spada u neutralne boje. U prostorije kojima dominira crna poželjno je dodati dosta biljaka i cvijeća kako bi se ublažio monolitni izgled i prostorija „otvorila“. U tom slučaju nije se dobro igrati sivom bojom, već stropovi i dio zidova trebaju biti bijeli, a ako je strop crni, većina  zidova treba biti bijela.

blagovaonica-crne-stolice-mobel-land-domnakvadrat
Foto: Möbel Land
Siva
siva-kutna-garnitura-mobel-land-domnakvadrat
Foto: Möbel Land

U posljednje vrijeme sve popularnija boja za dekoraciju interijera, sve više se koristi za prekrivanje zidova, gdje zamjenjuje bijelu. Pogodna je zbog velikog broja nijansi, čak i više od „poznatih“ 50 nijansi sive, tako da svatko može pronaći notu koja mu odgovara i koja će odgovarati ostatku doma.

sive-stolice-baršun-smeđi-detalji-mobel-land-domnakvadrat
Foto: Richmond Interiors
sive-stolice-stepenice-drvo-mobel-land-domnakvadrat
Foto: Möbel Land

Stvara dojam smirenosti i kako ustvari nije boja, nema preveliki utjecaj na ljudsku psihu te svojom neutralnošću ističe ostale dijelove namještaja, posebice garniture za sjedenje. Zatoplit ćete je smeđim bojama ili namještajem od drveta, dok će plave i svjetlo – sive kombinacije stvoriti nešto hladniji dojam.

sivi-dnevni-boravak-mobel-land-domnakvadrat
Foto: Möbel Land
Smeđa
smeđi-namještaj-dnevni-boravak-mobel-land-domnakvadrat
Foto: Möbel Land

Stvara osjećaj topline, opuštenosti i sigurnosti, posebno ako se koristi drvo kao materijal od kojeg je namještaj načinjen, jer drveni elementi stvaraju poveznicu s prirodom. Smeđa doprinosi stvaranju osjećaja postojanosti i mirnoće. Drveni elementi mogu imati tradicionalni izgled, ali sve su češće moderno dizajnirani kako bi stvorili dodir s prirodom u suvremeno uređenim domovima.

smeđe-bijeli-regal-boravak-mobel-land-domnakvadrat
Foto: Möbel Land
smeđi-stolci-blagovaonica-mobel-land-domnakvadrat
Foto: Möbel Land

Kako smeđa smiruje i pruža osjećaj sigurnosti, odličan je izbor za stolice za opuštanje ili blagovaonice gdje se okuplja cijela obitelj.

smeđa-ležaljka-fotelja-mobel-land-domnakvadrat
Foto: Möbel Land
Šareni interijeri
bijela-dječja-soba-muška-plavi-zid-mobel-land-domnakvadrat
Foto: Möbel Land

Naravno, postoji prostorija na koju se ne odnosi niti jedno od gore navedenih pravila i prijedloga. Dječje sobe bi trebale biti inspirirane dječjom maštom koja nema granice pa sukladno tome prepustite njihovo dizajniranje najmlađim članovima obitelji.

narančasti-zid-plavi-namještaj-dječja-doba-mobel-land-domnakvadrat
Foto: Möbel Land

Latinska izreka „De gustibus et coloribus non est disputandum“ – O ukusima i bojama ne valja raspravljati – najbolje govori da se ambijent prvenstveno uređuje kako bi se vi osjećali ugodno, a za sve ostalo tu su dekorateri i prodajno osoblje Möbel Landa koje će vam dati najbolji savjet za uređenja doma.

Namještaj s fotografija pronađite u Möbel Land trgovinama u Zagrebu i Rijeci!

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Interijeri

Kuhinje po mjeri najbolji su izbor

Do unazad nekoliko godina, za kupnju kuhinje bila  su važna tri osnovna parametra – budžet, mjere i rok izrade. 

Bilo je bitno koliko novaca imate za to, kada vam to treba i koje su dimenzije. Naravno, kao i sve ostalo i kod kuhinja se to uvelike promijenilo. Sada su dosta su u to sve uključene emocije, a kuhinja se predstavlja kao centralni dio doma, kupcima se to pokušava predočit kao nekakvo mjesto za druženje, za provođenje vrijeme s obitelji, zajedničko uz kuhanje, a naravno kuhinje su sad povezane s dnevnim boravkom, nisu više izolirane u nekakvim prostorijama, rekla je Lovorka Bogdanović, voditeljica odjela kuhinja u Lesnini. 

Kuhinje – centralno mjesto doma

Davno su prošli dani kad su kuhinje bile samo sumoran radni prostor. Postavši centralno mjesto doma, kuhinje su dobile boju, veću funkcionalnost i naravno, zanimljiv dizajn. 

Pravo je vrijeme za oslobađanje kreativnosti i stvaranje kuhinje iz snova

Sve više toga se polaže na dizajn i brojne su mogućnosti što se tiče i dekora i elemenata. Kako se sve razvija i napreduje, tako i kuhinjski dodaci. Sve u smislu ugodnijeg provođenja vremena u kuhinji, a opet da bi taj dio koji otpada na rad ostao što kraći, kako bi što više vremena ostalo za druženje, dodala je Bogdanović. 

Pet elemenata na koje treba obratiti pažnju

Pet elemenata tvore kamen temeljac svake kuhinje – stil, raspored, radna ploča, uređaji i napa.  Stil ovisi o kompletnom uređenju interijera, osobito ako se radi o otvorenom tlocrtu, dok se raspored prilagođava veličini i obliku prostora. Ako niste sigurni koji stil i raspored želite, izložbeni prostor u Lesnini pruža odličan pregled  mogućnosti. Njihovi savjetnici napraviti će vam 3D prikaz potencijalne kuhinje u vašem prostoru.

Organizacija kuhinje

Kupac dođe s nekim osnovnim mjerama i onda se prema tim dimenzijama složi ono što se kupcu sviđa. 

Nacrta se nešto što je kupcu interesantno, iskombinira se da je i ta nekakva cijena bude u okvirima koje si je zadao i uplaćuje se akontacija za tu kuhinju. Mi nakon toga nudimo i uslugu naše izmjere, onda naša stručna osoba dolazi u prostor, mjeri kompletan prostor i instalacije,  zatim se onda taj prvo napravljeni nacrt prilagođava tim instalacijama, tom prostoru, objasnila je Bogdanović proces naručivanja kuhinje u Lesnini. 

Kuhinje po mjeri

Tako prilagođene kuhinje, odnosno modularne kuhinje po mjeri, najbolje su rješenje za potpuno iskorištavanje prostora. 

Mi ih nazivamo kuhinje po mjeri, možda neki put krajnji kupac ne doživi to na taj način nego zamišlja da su to elementi po mjeri. Mi ne radimo kao što to rade stolari, to je ipak industrijska proizvodnja ali naravno to se od nekakvih gotovih elemenata u nekakvim određenim dimenzijama, s tim da su sad mogućnosti zaista ogromne i usudila bi se reći da gotovo da nema prostora koji mi ne možemo opremiti kuhinjom, a sama ta industrijska proizvodnja ulijeva kupcima povjerenje, rekla je Bogdanović za Dom na kvadrat. 

Kuhinje po mjeri

Suvremene kuhinje odlikuju pametna rješenja za pohranu, iznimna funkcionalnost i privlačan dizajn, a sve to lako se prilagođava bilo kojoj veličini prostora. 

Nastavite čitati

Interijeri

Kako urediti sobu za tinejdžere? Ovi savjeti mogu pomoći pri stvaranju savršenog prostora

Kreirajte prostor iz snova za vaše dijete

Ako ste odlučili malo se potruditi pri odabiru namještaja i uređenju sobe vašeg tinejdžera, donosimo važne savjete koji će vam pomoći da stvorite ugodan prostor za boravak.

Fleksibilan prostor za izlaganje

Ako želite zaštititi zidove prostorije od čestog postavljanja i skidanja postera i slika, razmislite o izradi ploče na zidu, ili panela s magnetima kako bi mogli na njih stavljati što im srce poželi i bez straha mijenjati svoje želje.

Prostor za učenje

U tim godinama su mladi izuzetno okupirani učenjem, pa je potrebno omogućiti da svoje obaveze u miru mogu ispunjavati u svojoj sobi. Potreban im je tihi kutak za učenje. Može to biti radni stol koji se nalazi uza zid, ili samo drvena ravna polica na kojoj ima mjesta i za lampu i za knjige. Omogućite im prostor za pohranu kako se olovke i bilježnice ne bi ostavljale posvuda.

Ugodna rasvjeta

Odabir rasvjete je važna stavka svake prostorije, a posebno sobe za vašeg školarca, koja bi trebala pratiti različita raspoloženja tijekom dana.

Planirate premjestiti namještaj? Stručnjaci kažu da ta navika potiče dobro raspoloženje

Jako svjetlo je potrebno u prostoru za učenje i uz uzglavlje radi čitanja. Ali ga je potrebno kombinirati s blagom rasvjetom kako bi se stvorio i ugodan prostor za odmor i opuštanje.

Zaštita od sunca

San je važan u svakoj dobi, a posebno kod adolescenata, pa je potrebno zaštititi prozore od jakog svjetla.

“Dobro je pred spavanje bilo koji prostor u kojem boravimo opremiti čim mekšim i slabijim  osvjetljenjem, tako da zapravo naš mozak prepoznaje da mrak signalizira  vrijeme za odlazak na spavanje”, pojasnila je Ines Begčević, magistra psihologije.

Prostor za pohranu

Kada su djeca mlađa, prostor za pohranu je esencijalni dio sobe, ali kako rastu, potreba za istim postaje još veća; tu je više knjiga, više cipela i predmeta za razbibrigu.
Kako bi većina predmeta ostala skrivena od pogleda, uložite u prostore za pohranu koja se mogu zatvoriti.

Ideje za proljetno uređenje doma – unesite prirodu u interijer

Puno prostora za odjeću

Kroz odijevanje se tinejđeri izražavaju, pa je važno da imaju prostor u kojem će držati svu svoju odjeću i diviti joj se. Osim ormara, pomoći će i police i vješalice kako bi svoju omiljenu odjeću mogli pokazati svakome tko im u sobu uđe.

Mjesto za druženje

Ako ih posjete prijatelji, sigurno neće sjediti s roditeljima u dnevnoj sobi, pa je potrebno omogućiti im mjesto za privatnost i druženje. Udoban tepih i puno jastuka na podu mogu služiti kao mjesto za sjedenje, ako nema mjesta za još jednu fotelju ili stolice.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice