Povežimo se

relax

Oglas

Arhitektura

Koje su razlike između montažne i modularne gradnje?

Više od 70 izlagača iz cijele regije okupljeni na Modular homes expo sajmu pokazali su zainteresiranim posjetiteljima napredak materijala i modernih sistema gradnje.

Modular homes expo

Modular homes expo je prva europska izložba montažnih i modularnih objekata. Prva ove vrste u Hrvatskoj, u regiji i u Europi. U svojoj prvoj godini u Areni Zagreb imala je 30.000 posjetitelja bez ozbiljne reklame, ove godine očekujemo još bolji rezultat. Ovo je polako postala i platforma na kojoj se okupljaju i uspostavljaju različite vrste suradnje među dionicima, odnosno među izlagačima i među digitalnim graditeljima i možda nas u nekim godinama koje slijede očekuju još novosti od cijelog produkcijskog tima, rekla je Katarina Antešić, organizatorica sajma.

Svakog dana održano je nekoliko panela stručnih tematika, a sajam je nudio i edukativan aspekt za posjetitelje koje je najčešće zanimala razlika između montažne i modularne gradnje.

Razlika između montažne i modularne gradnje

Kod montažne i modularne gradnje razlika je samo u stupnju pripremljenosti objekta prije, dakle, izvan gradilišta prije nego sam objekt dođe na gradilište. Modularna tako ima vrlo visoki stupanj završenosti objekta u samoj tvornici, što dodatno ubrzava i montažu na samome terenu, dok je klasična montažna gradnja vrsta gradnje gdje se svaki element na temelju posebno sastavlja na gradilištu, objasnila je Antešić.

Montažna kuća

Montažna kuća napravljena je od tvornički izrađenih panela koji se na gradilištu spajaju u cjelinu. Iako mogu biti i betonski paneli, većina proizvođača koristi drvne konstrukcije. 

Moderne montažne kuće su hit

Svi materijali koje mi koristimo prilikom gradnje su prirodni materijali, rađeni su od prirodnih elemenata. Nosiva konstrukcija kao takva je drvena nosiva konstrukcija, koriste se KVH grede, izolacija unutar objekta je mineralna, odnosno kamena vuna koja se također radi od prirodnih materijala, koriste se gips kartonske ploče, znači sve su to elementi koji sastavljeni čine jedno prirodno okruženje za investitora unutar kojeg će živjeti, rekla je Vedrana Novak iz Domusplusa.

Modularna kuća

Modularne kuće najčešće su napravljene od čelika, zato što je taj materijal vrlo zahvalan za transport, što je i njihovo jedino ograničenje.

Modularna gradnja znači najjednostavnije znači građenje u modulima. To su predgotovljeni moduli koji se dostavljaju, koji se sastavljaju u tvornici i dostavljaju na direktno na gradilište.

Ograničenja su u modulima, znači modul mora se moći transportirati tako da se projektiraju moduli koji su prilagođeni transportu, onda slaganjem tih modula se mogu dobiti razne kombinacije i razna tlocrtna rješenja, rekla je Marija Laginja Gaćina, vlasnica tvrtke za izgradnju modularnih objekata.

Prednost montažne i modularne gradnje

Prednost montažne i modularne gradnje u odnosu na klasičnu je brzina izvedbe. Useljenje u ovakve objekte moguće je unutar nekoliko mjeseci.

Osim same brzine gradnje, tu imamo naravno i energetsku učinkovitost, pogotovo u današnje vrijeme kada su režije kao takve i energenti kao takvi iznimno skupi, materijali koje koristimo, izolacija koju koristimo omogućuje da je potrošnja energije unutar samog objekta iznimno, iznimno niska, pogotovo ukoliko se to spoji  još sa nekakvim fotonaponskim panelima i sa dizalicama topline koje mi kao takve standardno ugrađujemo, dodala je Novak.

Za obje vrste gradnje, potrebno je na lokaciji napraviti temelje na koje će se objekt postaviti te dovesti sve potrebne priključke. Montažna gradnja u Hrvatskoj ima sve više korisnika dok se modularna tek treba etablirati.

Modularna gradnja u Hrvatskoj je na početku, iako ima velikih firmi koje su već zastupljene i europskom i na svjetskom tržištu, ali ima još puno prostora za razvitak raznih rješenja i solucija koje mogu poboljšati razvoj modularne gradnje u Hrvatskoj.

U Europi i svijetu je to veliki hit. Dogodio se prije nekoliko godina veliki bum i stvarno šta se događa je da se građevina vraća u tvornice jer se u tvornicama mogu kontrolirati procesi, može se napravit vrhunska kvaliteta i onda se smanjuje rizik jer se gotovi modul dostavlja na gradilište gdje se samo spaja, pojasnila je Laginja Gaćina.

Financijska usporedba

Posjetitelje je zanimalo i koliko se cjenovno razlikuje montažna gradnja od klasične.

Ono što moramo uzeti u obzir kada radimo usporedbu klasičnog i montažnog načina gradnje je ustvari da uspoređujemo jednako vrijedne materijale. Znači, ako uspoređujemo izolacijska svojstva kamene vune kao materijala od 15 centimetara u klasičnoj i u montažnoj gradnji, to je onda pravilna usporedba, recimo. I u tom pogledu cijene su otprilike tu negdje. Sama financijska usporedba nije nešto što radi prevagu našim investitorima, već su i kvaliteta gradnje i kvaliteta materijala koje kao takve koristimo, izjavila je Novak za Dom na kvadrat.

Nastavite čitati

Dom na kvadrat online

Sezona 18 epizoda 32

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice