Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Ovo je najljepša terasa u Hrvatskoj

Vodimo vas na terasu koja je prije dvije godine proglašena najljepšom u Hrvatskoj. Vlasnica je i dalje vrijedno održava, i vjerujemo joj kad kaže da je u proteklom razdoblju terasa imala neprocjenjivu vrijednost.

Ljudi koji žive u stanovima nerijetko čeznu za prirodom i vrtom. No, vlasnica jednog stana u Zagrebu svoju terasu pretvorila je u bogat i čaroban vrt koji obiluje mnoštvom zelenila. Terasa je na vrhu zgrade, a vlasnica kaže da je obitelj i prijatelji često zadirkuju da je kupila terasu sa stanom, a ne obrnuto.

vrt-na-terasi-valerija-marić-domnakvadrat

“Tako da me terasa definitivno osvojila, i iako prve godine kad sam se uselila nisam ništa na terasu stavila jer sam se malo bavila interijerima. Zapravo već druge godine sam potpuno inicijativu preselila na terasu jer sam računala da biljkama treba puno vremena da one izrastu pa onda što prije krenem, to bolje”, kaže vlasnica Valerija Marić.

Krenula je odmah s većim biljkama kako bi što prije stvorila svoju mirnu oazu skrivenu od okolnih pogleda. Uz to, trudila se kombinirati biljke tako da u svakom trenutku na terasi nešto cvjeta. Ovo je razdoblje posebno zahvalno za cvjetnice, koje terasu bogate bijelom, rozom, ljubičastom i plavom bojom. Osim biljaka, na terasi ima i puno dodatnih elemenata.

pergola-terasa-valerija-marić-domnakvadrat

Pergolu sam napravila po uzoru na susjede. Htjela sam otvoreni prostor, da mogu se izležavati ispod vedrog neba, namještaj je krenuo malo pomalo, ovaj ovdje stolić je nagrada za osvojeno prvo mjesto za Grand prix za naljljepšu terasu u Hrvatskoj.”

stolić-nagrada-valerija-marić-domnakvadrat

Korisna terasa

Nije terasa samo lijepa, već je i korisna. U takozvanom gospodarskom dijelu terase našlo se mjesta i za mali organski vrt. Tu su dva plastenika, sa salatom, rajčicom, krastavcima, a nije izostalo ni začina.

začini-plastenik-terasa-valerija-marić-domnakvadrat
salata-vrt-na-terasi-valerija-marić-domnakvadrat

Uz sve što se našlo u ovoj zelenoj oazi teško je bilo odabrati najdražu biljku. “Tu je jedan primjerak javora koji mi je posebno drag jer je bio jako mali kad sam ga kupila i u pet godina je on zapravo evo narastao u jedno pristojno drvce”, kaže Marić.

javor-valerija-marić-domnakvadrat

Naime, šest je godina trebalo da se ova oaza uzgoji. Gospođa Valerija sadi samo one biljke koje mogu podnijeti zagrebačku zimu jer nema prostora za unošenje biljka u stan. Kaže da će terasa svoj pravi oblik dobiti tek za nekoliko godina, a onda slijedi održavanje, a manje investiranje.

cvijeće-valerija-marić-domnakvadrat

A upravo u tome, ova ponosna vlasnica terase sa stanom uživa.

terasa-najljepša-valerija-marić-domnakvadrat

“Ova terasa je inače antistres terapija velika, a u doba ovih izolacija vezano za Covid-19 praktički skoro svo vrijeme sam provela ovdje, tu mi je i ured, tu mi je i dnevni boravak, zna mi se dogoditi da i zaspim ovdje, tako da ova terasa ima svoju stvarnu neprocjenjivu vrijednost”, navodi Marić.

prostor-za-sjedenje-valerija-marić-domnakvadrat

Zato sada argumentirano možemo zaključiti da je investicija u terasu bila pun pogodak.

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Vrt / Eksterijer

Tikvice se mogu uzgajati i u teglama na balkonu – pratite ove jednostavne korake

Ako rastu na balkonu, tikvice mogu biti i lijep ukras

Samo jedna biljka će pružiti puno plodova, što tikvicu čini idealnom za sadnju na balkonu. Potrebno joj je malo više mjesta, jer raste u visinu, pa ako nemate vrt, iskoriste za sadnju balkon.

Kako saditi tikvicu u tegli?

Za ovu svrhu možete kupiti sadnice tikvice ili saditi iz sjemena. Što god odlučili, evo nekoliko savjeta koje je pametno slijediti ako želite uspješnu berbu.

Odaberite veliku posudu

Biljka ima veliko korijenje pa je potrebno saditi ju u veliku teglu, ali postoje i vrste koje će izrasti u kompaktni grm pa im korijenje neće sezati tako duboko.

zemlja-terarij-iris-mbm-vrtni-centar-domnakvadrat

Tegla bi trebala biti najmanje 47 cm široka i 40 cm duboka. Hoćete li saditi u plastične, metalne ili posude od terakote, na vama jer, jer tikvici to ništa ne znači, ali obavezno napravite rupe na dnu jer je potrebna dobra drenaža tla.

Obojite i ukrasite posude od terakote u par koraka i bez puno muke

Organski kompost je obavezan i uvijek biste ga trebali koristiti za biljke koje uzgajamo u teglama.

Tikvici je potrebno puno sunca

Tikvica će rasti na suncu pa nemojte posudu stavljati na hladno i mračno mjesto. Dobro je da je zaštićena od vremenskih neprilika, ali i u blizini izvora vode jer je biljci potrebno puno vode tijekom ljeta.

Redovno zalijevanje

One su stalno gladne vode i to nemojte zanemariti, a valja napomenuti kako se zemlja u teglama suši puno brže od one u vrtu, pa sve što raste u posudama treba više vode.
Važno je zemlju provjeravati jer iako vole vodu, nikako je ne vole previše, a pretjerivanje može dovesti do propadanja korijena biljke.

zalijevanje-jestivi-balkonski-vrt-domnakvadrat

Hranite tikvice

Osim vode, one će bolje rasti ako im u zemlju dodate “hrane”. Gnojivo će im dobro doći jer vole zemlju punu nutrijenata pa ga ne zaboraviti ponekad dodati u zemlju.
Kada biljka pusti cvijet, redovno dodajte gnojivo koje je bogati fosforom, otprilike svaka 2 tjedna.

Sedam iznenađujućih stvari za koje niste znali da se mogu kompostirati

Najbolja hrana za njih bi bilo tekuće gnojivo za rajčice ili kompost kojeg ste sami napravili.

Nastavite čitati

Planiranje i uređenje

Najljepše ukrasne trave za vaš vrt – uvijek atraktivne i nimalo zahtjevne

One će stvoriti zanimljiv vizualni efekt u eksterijeru

Nisu invazivne i podnose mnogo sunca, lako se uzgajaju, a kad se razviju, mogu preživjeti i duža razdoblja bez vode što olakšava održavanje vrta s ukrasnim travama. Svojim gibajućim vlatima pružaju osobito zanimljivu dinamiku u vrtu i podižu strukturu prostora. Njihovoj ljepoti doprinosi i to što na blagom povjetarcu lelujaju poput morskih valova, pa djeluju vrlo smirujuće.

Pri planiranju i uređenju vrta preporučuje se sadnja ukrasne trave u grupama, jer tako najbolje dolaze do izražaja. Najčešća vrsta je pampas trava, koja ima široke vlati i bogate metlice, ali postoje i brojne druge vrste ukrasnih trava.

10 najljepših vrsta cvijeća na svijetu – uživajte u njima!

Bilo da su u sredini vrta, pored jezera ili u kombinaciji s drugim biljem, ukrasne trave privlače poglede svojim čarobnim siluetama i nježnim izgledom. Njihova visina, forma, tekstura i boja pružaju bezbroj mogućnosti za stvaranje zanimljivih vizualnih efekata u eksterijeru doma

Sivoplava vlasulja

Ovu kompaktnu travu krasi predivna sivo plava boja na listovima, a može narasti i do 20 cm u visinu te će cijele godine krasiti vaš vrt. Jako dobro podnosi sunce, a možete je saditi uz druge biljke ili trave, a odlično izgledaju u povišenim gredicama.

Prugasta japanska trava

Ona je vrlo popularan ukras u vrtu, a posebna je po tome što stvara guste i zbijene busene tamno zelenih i kratkih listova. U proljeće oduševljava žutim lišćem, u ljeto će biti zeleno – zlatna, prije nego utone u zimski san. Odlično izgleda na rubovima vrta ili travnjaka, a može se saditi i u teglama.

Valjkasta zupčica

Ovu ukrasnu travu karakteriziraju zeleni listovi koji su na vrhovima jake crvene boje, koja se širi prema dnu stabljike. Raste na suncu a voli bogat i vlažno tlo.

Ove je trave lako uzgajati i održavati – odabrate najbolju za vašu okućnicu

Šumska bekica

Ova trava voli sjenu pa je možete saditi ispod drveta ili u sjeni drugog cvijeća. Trava je otporna i listovi su joj uvijek zeleni. Voli vlagu i puno organskih tvari u zemlji.

Mondo trava

Ophiopogon japonicus, zmijobrad ili mondo trava je jako cijenjena kao pomoć zdravlju, ali se rado uzgaja u vrtu i okućnici. Jako se dobro snalazi u hladu i sjeni, a tlo mora biti dobro drenirano i plodno. Svojim predivnim bojama dodaje dozu dramatičnosti vrtu.

Pampas trava

Ona je svima dobro poznata, a u novije vrijeme je i sve popularniji ukras. Njeni listovi su dugi i uski, a cvjetovi izgledaju kao male metlice. Tijekom ljeta ju je potrebno obilno zalijevati, a odlično uspijeva na suncu.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice