Povežimo se
Lesnina - Beskontaktna dostava

Vrt / Eksterijer

Presađivatnje velikog sobnog bilja

Sobne biljke se trebaju redovno presađivati kako bi sretno i zdravo rasle te ukrašavale naš životni prostor.

Objavljeno

u

Foto: DOMnaKVADRAT

Različite vrste rastu različitom brzinom, ali obično je dobro presaditi biljku jednom godišnje ili jednom u dvije godine. Naime, unutar tog perioda biljka troši hranjive tvari iz zemlje u kojoj se nalazi i osim što raste u visinu, biljci raste i korijen. Pri presađivanju velikih sobnih biljaka, trebalo bi izbjeći neke greške koje ljudi često rade.

Biljke nam najčešće same pokazuju potrebu za presađivanjem. One biljke čiji se nadzemni dio širi preko ruba tegle, ili one koje zauzimaju čitav prostor, “zrele” su za presađivanje. Jedan od glavnih uvjeta za uspješan razvoj biljaka je dobar izbor supstrata za presađivanje.

Kako ističu dizajneri interijera, završnu notu svakom uređenju i opremanju interijera dat će upravo biljke kojima ga upotpunite. Stoga je najvažnije odabrati one koje će najbolje odgovarati stilu uređenja i naravno, voditi brigu o njihovom presađivanju kako bi vam svojom ljepotom dugo vremena mogle ukrašavati interijer. Također, list velike biljke poput filadendrona, može vam u posudi s vodom, poslužiti i kao stolni ukras.

 

Vrtni centar Šestine

Bilje

Zračne biljke – odličan dodatak modernom interijeru

Zračne biljke svojim atraktivnišću donose dašak egzotičnosti u svaki interijer. Kao dekoracija, odlično se uklapaju u svaki dom i radni prostor.

Objavljeno

u

Autor

Iako su malene, njihov oblik i način održavanja oduvijek plijene veliku pažnju. Neke oblikom podsjećaju na bromelije, neke na morska bića poput meduza.

Foto: Iris MBM

Upravo zbog tog neobičnog izgleda te specifičnih uvjeta održavanja idealan su dodatak svakom interijeru.

ZRAČNE BILJKE

Sam naziv zračne biljke opravdano su zaslužile jer im nije potreban supstrat u kojem će rasti. Način na kojih ih želite izložiti u svom prostoru isključivo ovisi o vašem osobnom ukusu budući da ih možete držati u staklu, na drvetu i/ili metalu.

Foto: Iris MBM
Foto: Iris MBM
Foto: Iris MBM

Jedino što od vas očekuju je da im osigurate ugodan prostor, s malo više vlage u zraku, indirektnu svjetlost i optimalnu temperaturu između 15ºC-24ºC.

Foto: Iris MBM
Foto: Iris MBM

ODRŽAVANJE

Zalijevanje nije kao kod ostalih sobnih biljaka (zalijevanje direktno u supstrat), već ih je potrebno prskati destiliranom ili odstajalom vodom 1-2 puta tjedno ovisno o temperaturi i suhoći zraka u prostoru.

Priuštite im i kupku jednom  tjedno. Uronite ih u vodu na 10-ak minuta te izvadite van i držite naopako kako bi uklonili višak vode iz biljke.

Foto: IrisMBM

Kao i sve bromelije, prije nego biljka potpuno ugine, formira mladi izdanak koji raste i crpi hranjiva iz matične odumiruće biljke.

Zračne biljke možete kupiti u :

Nastavite čitati

Bilje

Šest biljaka za tamne prostore

Imate taman prostor i žalosti vas što ga ne možete ukrasiti biljkom? Oraspoložite se jer postoje biljke koje vole upravo tamne prostore.

Objavljeno

u

Autor

biljke-za-tamne-prostore-caryota-mitis-riblji-rep-iris-mbm-vrtni-centar-domnakvadrat

Biljke pozitivno utječu na nas i obogaćuju prostor. Bilo da je riječ o domu ili radnom prostoru. A ako su ti prostori tamni, onda je izazov odabrati idealnu sobnu biljku. Međutim, ima biljaka koje vole tamne prostore.

biljke-za-tamne-prostore-caryota-mitis-iris-mbm-vrtni-centar-domnakvadrat
Caryota mitis

Sandra Bedran iz Iris MBM Vrtnog centra objašnjava nam kako je jedna od tih biljaka Caryota mitis. Poznata je pod nazivom riblji rep zbog rebrasto nazubljenih listova tamnozelene boje. Ne voli izloženost direktnoj sunčevoj svjetlosti koja joj može nepovratno oštetiti listove. Isto tako, pazite da joj ne bude hladno. Ne voli da temperatura padne ispod 13 stupnjeva.

biljke-za-tamne-prostore-monstera-adansonii-iris-mbm-vrtni-centar-domnakvadrat
Monstera adansoni

Monstera adansoni isto je jedna od biljaka koja je jednostavna za održavanje. Preferira polusjenu i redovito zalijevanje.

biljke-za-tamne-prostore-zamioculcas-iris-mbm-vrtni-centar-domnakvadrat
Zamioculcas

Zamioculcas se ističe svojim zelenim mesnatim listovima. U njima je koncentrirana veća količina vode, pa nije potrebno često zalijevanje, dodaje Bedran. Biljka dobro podnosi zanemarivanje, a zalijeva se jednom u dvadesetak dana zbog gomoljastog korijenja.

biljke-za-tamne-prostore-svekrvin-jezik-iris-mbm-vrtni-centar-domnakvadrat
Sansevieria

Sansevieria ili  Svekrvin jezik isto tako voli sjenu. Njeni šareni listovi isticat će se u interijeru kojeg krase. Zalijevajte je prosječno jednom u dvadesetak dana. Jedino što kod ove biljke trebate paziti je da ne njegujete previše, jer tako ćete još naškoditi.

biljke-za-tamne-prostore-nolina-iris-mbm-vrtni-centar-domnakvadrat
Nolina

Nolina (Beucarnea recurvata) je poznata kao Slonova noga zbog oblika drvenastog dijela i „frizure“. Podnosi oscilacije u temperaturi, visoke temperature, suhi zrak, propuh, klimatizaciju i zanemarivanje.

biljke-za-tamne-prostore-iris-mbm-vrtni-centar-domnakvadrat
Ficus Benjamina

I za kraj smo ostavili najraznolikiju vrstu – fikus. Za njega je potrebno imati dovoljno visok strop jer biljka neprestano raste u povoljnim uvjetima. Jednostavan je za održavanje, ne traži previše svjetlosti i zalijeva se jednom u sedam do deset dana.

Šest sobnih biljaka koje vole tamne prostore donosimo vam u suradnji s Iris MBM Vrtnim centrom!

Nastavite čitati

Bilje

Vrijeme je orezivanja – nabavite pravi alat

Proljeće je tu i priroda se budi. Pravo je vrijeme za radove u vrtu. Da bi on u sezoni zablistao sada trebate napraviti pravu pripremu. Evo savjeta.

Objavljeno

u

Autor

Za lijepih sunčanih dana mnogi vole uživati u svojim vrtovima. Međutim iza lijepog vrta stoji predani trud i rad. Sada je vrijeme za zimsku rezidbu, a pravi se majstori za radove u vrtu najprije opreme adekvatnim alatom. Što je sve potrebno za ovaj posao, rekao nam je Joža Frljužec iz AL-KO-a.

“Za proljetno čišćenje zelenog raslinja, odnosno za rezidbu suhih grana potrebna je jedna lančana pila, za orezivanje i oblikovanje zelenog raslinja škare za živicu, trimer za čišćenje rubova te puhač – usisivač lišća za uklanjanje starog lišće. “

Foto: DOMnaKVADRAT

Princip rada je odozgo prema dolje. Da biste dosegli suhe grane na drveću trebat ćete pomoć, pa umjesto penjanja, neka alat bude vaša produžena ruka. Teleskopska lančana pila logičan je izbor za ovakve radove.

Foto: DOMnaKVADRAT

Odrezane suhe grane moguće je dalje koristiti za podgrijavanje ili kao kompost, stoga ih je potrebno skratiti, a najjednostavnije ćete to učiniti profesionalnom pilom koja reže do 22 metra u sekundi.

Foto: DOMnaKVADRAT

Živa ograda, odnosno živica isto tako svake godine treba orezivanje. Zimska je rezidba najvažnija jer njome diktirate dinamiku rasta živice. Kako bi vam taj posao bio što lakši i kako vas ne bi zaboljela ruka, postoje škare za živicu na koje se može podesiti ručka. Da bi orezivanje bilo još praktičnije, možete se naoružati pojasom za baterije. A za sam vrh živice trebat ćete teleskopske škare.

Foto: DOMnaKVADRAT

A sve ono što ste odrezali, treba i počistiti. Za to služi puhač usisivač lišća. Sve što taj stroj usiše i podrobi može se koristiti kao kompost ili staviti u biootpad.

Jer i kod orezivanja biljaka treba misliti na održivost. Zato iskoristite ponovno sve što se da iskoristiti.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice

POPULARNO