Vrt / Eksterijer
Plinski roštilji na kojima ćete uživati peći
Za pripremu fine hrane na otvorenom idealni su plinski roštilji koji imaju sve poput malih kuhinja
Idealno je vrijeme za boravak na otvorenom. A kad još imate i nešto fino za pojesti, to mi zovemo pravim uživanjem. Za pripremu fine hrane idealni su plinski roštilji. Ovi koje vam predstavljamo su poput pravih malih kuhinja.
Roštilj 1

Ovo je plinski roštilj tvrtke Masport na kojem doslovce možete sve pripremiti. S unutarnje strane je pet plamenika, četiri s donje strane i jedan zadnji za pečenje na ražnju. S bočne strane nalazi se još jedno dodatno kuhalo.

Meso i povrće možete pripremati na donjoj površini, dok za dogrijavanje ili pripremu samo povrća dobro dođe gornja površina. Roštilj pokreće standardna plinska boca od 10 kila.
Roštilje treba održavati, redovito čistiti umetke i zaštitne plehove koji moraju biti kvalitetni. Ovisno o korištenju, svake dvije do tri godine treba mijenjati i plamenika.
Masnoće koje cure od roštiljanja čiste se sa stražnje strane gdje se posuda u koju cure lako izvlači. Uz roštilj je dostupna i dodatna oprema, poput ražnja koji jednostavno postavite na mali eklektromotor. Uz to, dostupan je dodatak za pizzu koju isto tako možete ispeći na ovom roštilju jer, kad ga zatvorite, on postaje pećnica.
Prednost roštilja na plin je što nema ugljena, nema dima, brzo se zagrijava i odmah možete početi peći meso.
Roštilj 2

Model S4S je vrlo atraktivan. Uz to ima staklo tako da cijelo vrijeme možete gledati što se zbiva unutra. Ima i svjetleće gumbiće koji stvaraju lijepu atmosferu, pogotovo u kasnim noćnim satima.

Ovaj model Masport roštilja izrađen je od plemenitog čelika koji se jednostavnije čisti, a i oku je ugodniji. Uz roštilj je dodatno bočno kuhalo tako da na njemu možete pripremiti cijeli ručak. S druge se strane nalazi posuda za odlaganje hrane koja je prekrivena daskom za rezanje.

Osim toga, Masport nudi i niz dodatne opreme kako biste neometano mogli uživati u roštiljanju.

Ova novozelandska kompanija ima 110 godina iskustva u proizvodnji raznih strojeva. Roštiljima se bave 37 godina, a poznati su po tome da nude visoku kvalitetu za uloženi novac.
Planiranje i uređenje
Kako napraviti kamenjar i što u njega posaditi?
Kamenjar je posebno zanimljiva vrsta vrta, a u proljeće je prava cvjetna oaza, bogata biljnim vrstama i bojama. Posebnu ljepotu i izražajnost daje mu upravo kamen, koji ga čini jedinstvenom, estetski oblikovanom cjelinom.

Kamenjar je vrlo popularan način uređenja vrtova prvenstveno zbog svoje praktičnosti. Ne mora zauzimati mnogo mjesta, a obogaćuje vrt svojom biljnom raznolikošću i ljepotom. Uobičajeno je da su biljke koje rastu u kamenjaru izdržljive i ne zahtijevaju veliku brigu, pa ako nemate viška vremena za održavanje vrta, kamenjar vam može pomoći i u tome.
Izrada kamenjara

Nepravilnost je glavno pravilo pri izradi naše male oaze. Nepravilan mora biti broj biljaka na jednoj hrpi, a isto tako i razmaci između njih. Formu budućeg kamenjara prije sadnje bilja dobro je obilježiti malim kolcima.
Ako kamenjar želimo napraviti na travnjaku, potrebno je ukloniti gornji sloj trave ili postaviti vodopropusnu crnu foliju. Zbog male količine zemlje, kamenjare ugrožava korov čije sjeme vjetar lako nosi i širi. Da bi to izbjegli, zemlju se najčešće malčira sitnim kamenom ili usitnjenom korom četinjača.
Stabilizaciji zemljišta pridonijet će kamen, svojom težinom, kao i korijen biljki svojom podzemnom mrežom, kojom sprječavaju eroziju tla, odnosno ispiranje zemlje na većim pokosima. Treba pripaziti i da ne dođe do velikog nakupljanja vode u kamenjaru, jer bi to moglo uzrokovati truljenje korijena biljaka.
Najprije treba postaviti veliko kamenje, uz njega postaviti manje komade te ih dekorativno okružiti manjim kamenčićima.
Koje biljke posaditi u kamenjar?

Vrste bilja koje se dobro uklapaju u kamenjare su trajnice poput puzave sadarke, sase, čuvarkuće, kamenike, enciana, jastučca i drugih. Biljku koju svakako treba izdvojiti i posebno spomenuti je čuvarkuća. Sposobna je preživjeti veoma nepovoljne životne uvjete – mraz, sušu i siromašno, kamenito tlo, što ju čini idealnim izborom za sadnju u kamenjarima.
Patuljasto zimzeleno grmlje također nerijetko susrećemo u ovom pejsažu, a neizostavne su i ukrasne trave, kao što je šaš i različite vrste festuka. Ambijent će dodatno upotpuniti i timijan, origano i drugo začinsko bilje, lavanda i melisa.
Redovno održavanje

Kako bi godinama ostao atraktivan, ovaj simpatičan kutak vrta traži i odgovarajuću njegu. Na proljeće stoga treba odstraniti svo bilje koje je uvenulo ili se smrznulo, a praznine treba popuniti novim trajnicama.
Pri sadnji cvijeća i uređivanju vrta, kao i kamenjara, osnovni je cilj postići što prirodniji izgled i dobiti dojam da je taj kamen tu već desetljećima, a ne da smo ga postavili prije mjesec dana. Puna ljepota kamenjara neće se vidjeti odmah. On je za one strpljivije jer pravi izgled se vidi tek za dvije do tri godine.
Sve biljke za kamenjare trebaju jako propusno tlo jer previše vlage za njih može biti kobno. Kamenjar je u proljeće prava cvjetna raskoš upravo zato što većina biljaka za takav oblik vrta cvate baš u to doba.
Kamenjar može postati efektan ukras vrta ili dvorišta koji u eksterijer vašeg doma unosi dašak Mediterana ili planinskog pejzaža. U njemu se nа relativno malom prostoru može posaditi mnogo raznovrsnih biljaka, koje će svojim oblicima teksturama i bojama stvoriti zanimljivu sliku prirode u malom.
Bilje
Najpoželjnija proljetnica – tulipan
Cvjetni ukras bez kojeg bi parkovi, perivoji, ali i privatni vrtovi u proljeće izgledali prazno i nedorečeno.

Njegova ljepota nadahnula je brojne umjetnike koji su ga opjevali i oslikali. Iako ga se često povezuje s Nizozemskom, tulipan svoje korijene vuče još iz Otomanskog carstva gdje je bio simbol bogatstva i blagostanja. Tulipan u Europu dolazi tek u 16. stoljeću te ubrzo postaje izuzetno skupa i tražena roba.
Tulipan je lukovičasta biljka iz porodice ljiljana. Ovisno o vrsti, biljka naraste između 10 i 71 cm, ima između 2 do 12 listova. Dok se cvijet najčešće sastoji od 6 latica koje mogu biti zaobljene, šiljate ili nazupčenih rubova.

Ovaj proljetni cvijet cvate već od ožujka pa do svibnja. Dolazi u cijeloj paleti boja zbog čega je rado viđen u svim tipovima vrtova, a lako se kombinira i s drugim biljnim vrstama.
O popularnosti tulipana govore i brojni festivali njemu u čast koji se održavaju diljem svijeta – od Sjedinjenih Država i Kanade do Švicarske, Velike Britanije i naravno Nizozemske. Potonja je najveći svjetski proizvođač komercijalnih tulipana s 3 milijarde lukovica godišnje.

Sadnja lukovica tulipana obavlja se u jesen i to najčešće u cvjetne gredice, uz rub travnjaka. Jednako će lijepo izgledati ukoliko tek jedan tulipan smjestimo u ukrasnu teglu i njome ukrasimo balkon, terasu ili prozor. Ipak, tulipani najviše dolaze do izražaja kada su zasađeni u skupini, a vole plodna, dobropropusna tla te osunčane dijelove vrta.