Povežimo se

Uradi sam

Prirodni pripravci – tri recepta za ljetne dane

Prirodni pripravci različitih namjena u posljednje su vrijeme popularni. A još kad mogu biti od pomoći, svatko traži recept za njih. Imamo za vas tri ljetna recepta!

Sredstvo protiv komaraca

Nitko ne voli leteće krvopije koje vam ljeti zadaju glavobolje. Najbolji prirodni način borbe protiv komaraca su eterična ulja spravljena od lavande, citronela, limunskog eukaliptusa, klinčićevca i citrusa.

etericna-ulja-prirodni-pripravci-domnakvadrat

Ovisno o tome radite li miks za kućanstvo ili za nanošenje na svoju kožu, tako ćete birati bazne sastojke. Kada ga radite za kućanstvo, obavezno stavite alkohol i to 70 posto alkohola pomiješanog s vodom. Nakon toga dodaju se najčešće lavanda i citronela ili lavanda i limunski eukaliptus što daje odličan miris.

eukaliptus-ulje-domnakvadrat

Ako pripravak nanosite na tijelo, bilo bi dobro dodati malo kozmetičkog ulja. Važno je znati da se ovi pripravci prije korištenja trebaju promućkati. A jedan hrvatski autohtoni sastojak odličan je repelent. Radi se o dalmatinskom buhaču, doznajemo od prodajne savjetnice Ane Nikolić. To je cvijet poznat od davnina, a odličan je u borbi s nametnicima. Tako se primjerice u vrtu sadi red salate, red buhača.

uljevanje-ulje-domnakvadrat

Za ublažavanje opeklina

Mnogi su se ovoga ljeta zaželjeli malo veće količine sunca. Ali, ne treba zaboraviti da to može biti štetno. Za pripremu kože za sunce dobra dobro je ulje mrkve, te ulje kokosa s betakarotenom. A kad je šteta napravljena, tu je kantarionovo ulje ili ulje gospine trave koje bi svako domaćinstvo trebalo imati.

opeklina-krema-domnakvadrat

Ono što treba naglasiti da kantarionovo ulje nikako nije zaštita od sunca s obzirom na to da je riječ o jako fotosenzitivnom ulju koje ne smije ići na sunce.

Pripravci za opuštanje

A nakon borbe protiv komaraca i opeklina, vrijeme je za opuštanje. Bilo da to radite uz uljanu lampu ili purpuri, kombinacija eteričnih ulja lavande i citrusa je najbolja. Lavanda je uspavljujuća, a citrusi podižu atmosferu u domu. A tu su i pripravci od mirisnih drva poput sandala, cedra i patchoulija.

mirisne-posudice-domnakvadrat

Za ovo doba godine još se preporučuje razne mente poput paprene metvice ili eukaliptusa koji, osim opuštajućeg osjećaja, daju i osjećaj hlađenja.

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Uradi sam

Planirate premjestiti namještaj? Stručnjaci kažu da ta navika potiče dobro raspoloženje

Sretna je osoba ona koja uživa u novim projektima!

Ponekad je premještanje namještaja čista potreba, ali svi znamo što znači premještati namještaj kako bismo malo promijenili prostor u kojem boravimo.

Za mnoge je scenarij premještanja namještaja noćna mora, jer jednom kad se posla primite, morate ga i dovršiti. Ali ako ste barem jednom zaronili u ovaj projekt, dobro vam je poznat osjećaj zadovoljstva koji slijedi kada posao završite.

Kako popraviti vrata koja škripe? Uz pomoć pet jednostavnih trikova riješite problem

Postoji poslovica koja kaže; pokaži mi projekt, i ja ću ti pokazati sretnu osobu, a dr. Carrie Barron, navodi kako ona može otkriti da u pitanju nije novi raspored prostorije već otpuštanju dopamina dok nešto stvaramo. Kako će upuštanje u ovo putovanje djelovati pozitivno na vašu psihu, otkiva liječnica.

Uživanje u trenutku

Prilikom premještanja namještaja svaki predmet koji se nalazi u prostoriji, a dok razmišljate trebate li ga zadržati i što on vama znači, slično je procesu meditacije u kojem ste potpuno prisutni u trenutku.

“Otkrivate tako što volite, a taj je osjećaj oslobađajući. Vaš je ukus povezan s vašim identitetom, a kada svoje stvari dobro rasporedite, ostajte vjerni sebi.

Stvara se osjećaj povezanosti

Namještaj i predmeti u kući često nas vežu za nama drage ljude ili uspomene. Kada predmete koji nam nešto znače uzmemo u ruke kako bismo ih premjestile, javiti se mogu pozitivne emocije zbog kojih ćemo se osjećati dobro.

Pet jednostavnih savjeta kako urediti ugodan i funkcionalan kućni ured

Mijenja se rutina

Prije nego se upustite u avanturu premještanja namještaja, važno se zapitati koje su vam potrebe i kako želite da prostorija u konačnici izgleda, ali nemojte zaboraviti i na druge ukućane jer vaša vizija rasporeda namještaja ne mora odgovarati svima.

“Nekim ljudima se neće svidjeti promjena u prostoru jer se osjećaju sigurno u poznatom i upravo takvo okruženje može poslužiti za oslobađanje kreativnosti”, navodi liječnica.

Ponekad će pozitivan utjecaj na naše raspoloženje premještanje namještaja uzrokovati samo ako se dogodi u pravom trenutku. Isto tako, premještanje stolice iz jednog kuta sobe u drugi neće vaše raspoloženje bitno popraviti. Svakako je važno zapitati se zašto se u taj projekt upuštamo – što je tako važno u ovom trenutku da morate sve promijeniti? Budite sigurni da ste spremni za to.

Nastavite čitati

Uradi sam

Bosiljak, kadulja, ružmarin… Evo kako jednostavno sušiti začinsko bilje

Ako biljke brzo rastu i ne stignete sve koristiti, jednostavno ih osušite

Biljke koristimo tisućama godina kao ukras ali i kako dodatke jelima, radi njihove boje i arome. Dok ćemo tijekom proljeća i ljeta koristiti najčešće svježe začine, ponekad oni tako brzo rastu da ih je nemoguće sve iskoristiti. Lako im možete produljiti život ako ih na vrijeme osušite, pohranite, i koristite za pripremu jela kada više nemate svježe pri ruci.

Sušeni začini su često puno intenzivnije arome i mirisa te puno dulje traju, a najčešće koristimo bosiljak, kadulju, ružmarin… Donosimo najjednostavniji način sušenja začinskog bilja.

Kako sušiti začinsko bilje?

Proces je izuzetno jednostavan i svatko ga može koristiti a potreban vam je samo – zrak.

Uzmite papirnatu vrećicu i napravite rupe.
Uzmite nekoliko biljki i zavežite u malo svežanj.
Stavite ih u papirnatu vrećicu i zavežite ju gumicom.
Objesite ju na mjesto gdje cirkulira zrak.
Ostavite tako par tjedana da se suše i vaši začini su spremni za upotrebu.

Šest jednostavnih trikova kojima ćete produljiti vijek rezanom cvijeću

Kako prepoznati da je bilje suho? Kada je spremno za upotrebu, ono će se početi mrviti. Koliko će vremena biti potrebno za to, ovisi i o temperaturi zraka, vlažnosti ali i začinima koje sušite. Na vama je da prilagodite vrijeme koliko će sušenje trajati.

Kako pohraniti sušeno bilje?

Ovo je važan korak kod sušenja začinskog bilja jer će pravilna pohrana utjecati na njihov okus ali i trajanje. Idealno bi bili pohraniti ih u zatvorene posude na tamno, hladno i suho mjesto. Ako stoje izložene na svjetlu, gube aromu jako brzo.

Koristite staklene posude, jer su najbolje za očuvanje – štite od vlage i insekata.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice