Povežimo se
Miele - granice ne postoje

Gastro

Ajvar

Počnimo ovako! Uzimamo deset kilograma očišćene paprike i pet kilograma patlidžana. Operemo papriku, ocijedimo i izrežemo na polke odbacujući sjemenke. Patlidžane također opremo, ogulimo i izrežemo na ploške.

Objavljeno

u

 

U oveću posudu stavimo pola litra vina, pola litra bijeloga octa, šaku soli i šaku šećera, a to je otprilike po deset dg. Šećer izostavite ako imate u kući bolesnika šećeraša. Stavimo paprike i patlidžane i dolijemo vode da sve pokrije. Stavimo na vatru. Kada je prokuhalo sve ostavimo nekoliko minuta da se to samo otkuha i skidamo.

Vadimo van iz tekućine sve da se lijepo ocijedi i posuši čak i nekoliko sati. Zatim mlinom za meso meljemo papriku i patlidžane zajedno. Kada smo sve samljeli onda ćemo u oveću posudu podliti oko litru ulja i staviti mljevenu masu patlidžana i paprike da se kuha. Dodati ćemo po žellji feferona i češnjaka, ovisi kakav ajvar želimo – žešći ili blaži.

To se kuha i neprestano miješa da ne zagori oko dva i pol do tri sata na temperaturi pečenja kruha. Oko dva i pol do tri sata od kada prokuha.

Dok se to tako lijepo kuha i krčka,staklenke treba dobro oprati, posušiti i staviti na krušni pleh i u pećnicu da se zagriju. Kada je ajvar skuhan, a to smo se uvjerili jer smo nekoliko puta kušali slast, slanost i žestinu, onda ćemo lijevati u vrele staklenke,vrelu masu ajvara. Ajvar će nastaviti neko vrijeme vrenje u staklenkama i tako se krčkajući sam slagati prirodno. Ovo je lijepa slika za oko. Vidite odjednom da vaš ajvar krčka u više desetaka staklenki. Raj za oko i uho, a kada se ohladi biti će i za okus.

Drugi dan, kada se sve ohladilo,dolijemo ulja na vrhove staklenki i povežemo posebnom kartom za zimnicu i stegnemo gumicom ili stavimo celofan te poklopimo posebno pripremljenim poklopcima. Ajvar je gotov.

Recept iz knjige: STARA HERCEGOVAČKA KUHINJA

Autor knjige: Fra Franjo Mabić

 

Gastro

Revolucionarne ugradbene pećnice za ukusne obroke

Njemački proizvođač premium kućanskih aparata Miele predstavio je novu liniju ugradbenih uređaja. Bili smo na predstavljanju i donosimo vam sve te inovativne novitete.

Objavljeno

u

Autor

Foto: Miele

Stavite file ribe u kocku leda i nakon toga vrijeme je za pečenje. Program kaže da se riba peče 7 minuta. Sasvim dovoljno vremena da sav taj led otopi, zar ne? Međutim, ova pećnica razgovara s vašim namirnicama i nakon sedam minuta savršeno je u njoj pripremljen riblji file, a kocka leda je ostala netaknuta.

miele-dialog-pecnica-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Ovo je Mieleova najnovija pećnica nazvana Dialog. U njoj možete pripremiti ribu u ledu, bez da se led otopi ili teleći file u pčelinjem vosku, opet bez topljenja voska.

miele-dialog-riba-u-ledu-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

„Kod Dialog pećnice toplina djeluje u cijelom volumenu tako što razgovara s hranom. Ona emitira elektromagnetne valove, i sama prepoznaje koliko je hrana apsorbirala magnetnih valova i tako zna kada je unutrašnjost neke namirnice gotova, baš onako kako vi želite“, kaže Ana Turkalj iz Miele-a.

Zahvaljujući gourmet asistentu ne trebate ni previše znati o kuhanju – naime, pećnica vam sama daje upute kako nešto pripremiti. Dialog je tek jedan od proizvoda koje je Miele predstavio u najvećem predstavljanju novih proizvoda u povijesti tvrtke. Svih 10 tvornica diljem svijeta upogonjeno je da proizvede 3000 pojedinačnih modela uređaja u 353 grupe. Osim inovacija, jako se pazilo na dizajn. 

miele-pecnica-pure-line-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

U Pure Line liniji do izražaja dolazi traka od plemenitog čelika koja se nalazi na vrhu vrata i inače služi kao ručka. Dostupna je i ostakljena varijanta iz linije Vitroline.

miele-pecnica-art-line-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Ljubiteljima minimalističkih kuhinje bez vidljivih ručkica dostupna je dizajnerska linija Art line. To su uređaji bez ručke koji dolaze u dvije boje, grafitno sivoj i obsidian crnoj boji. I bez ručke jednostavno se rukuje njima – vrata se elegantno otvaraju na pritisak prsta. Osim dizajna, u vodećem proizvođaču premium kućanskih aparata misle i na inovacije.

miele-pecnica-motion-react-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Jedna od njih je Motion react inovacija – kada se približite uređaju, on reagira i upali svjetla.

miele-pecnica-food-view-inovacija-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Druga je inovacija Food view. Riječ je o kameri koja se nalazi u gornjem dijelu pećnice, visoke definicije i ona radi slike vaših namirnica iz unutrašnjosti, te ih putem mobile control aplikacije šalje na vaš pametni telefon ili tablet, kako bi u svakom trenutku mogli vidjeti pripremljenost vaših namirnica.

miele-pecnica-taste-control-inovacija-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Taste control je funkcija koja sprječava namirnice od isušivanja. Kada je odabrani program završio, tada se otvaraju vrata pećnice i temperatura pećnice se u sljedećih par minuta snižava čak za sto stupnjeva kako bi se spriječilo daljnja obrada namirnica.

Priču o revolucionarnim pećnicama donosimo vam u suradnji s Miele-om.

Nastavite čitati

Gastro

Zimnica – napravite sami sok od rajčice

Vrijeme za pripremu ukusne zimnice

Objavljeno

u

Autor

recept-za-sok-od-rajcice-dom2-uradi-sam
Foto: DOMnaKVADRAT

Rajčica je vrlo zdrava namirnica koja u sebi sadrži najjači antioksidans koji pomaže u borbi protiv nakupina stanica raka te štiti zdravlje srca.

pasirka sok od rajcice uradi sam dom2

Foto: DOMnaKVADRAT

Sok od rajčice bogat je vitaminom C i prirodno snižava povišeni kolesterol. Uz to, dobar je za mršavljenje zato što smanjuje osjećaj gladi.

rajcica bikovo srce sok od rajcice uradi sam dom2

Foto: DOMnaKVADRAT

Sastojci iz rajčice jačaju nokte, njeguju ljepotu kože, štite od kancerogenih oboljenja, a kalij iz rajčice je dobar za sportaše jer djeluje kao zaštita od grčeva.

Zato smo za vas snimili kako se priprema ovaj vrlo ukusni i zdravi soka od rajčice.

 

 

Nastavite čitati

Gastro

Blitva i špinat

Blitva i špinat se ne mogu pohvaliti kao još neka zelja da su bili veliki i česti gosti naših kuhinja. Razloga je puno, a jedan veliki je voda i suša, a kod špinata i brzina uzrasta i klasanja, odnosno nestanka.

Objavljeno

u

Autor

Dočim blitva je nešto drugačije prirode, ali je u suhim našim krajevima imala gotovo jednaku sudbinu.

Danas špinat i blitva se koriste opet na onaj najtradicionalniji način, a to je na čorbu. To je čorba od zelja s krumpirom kao i svaka druga ili ona od divljega zelja. Međutim sve više i jedno i drugo ulaze danas u kuhinje ka prilozi i još k tome se kuhaju na pari s cvjetačom, keljom, brokulom ili sličnima.

Međutim treba znati da su ova zelja uistinu korisna i niskokalorična danas kada nas se toliko muči s kalorijama i viškom tjelesne težine. Kažu talijani da danas se više u jednom danu u Italiji potroši na preparate kako smršaviti, nego što pojesti. A ovome nadodajmo da se godišnje baci korisne i zdrave, ili bolje rečeno kupljene hrane, četiri tisuće tona. Onda zaključimo kako je važna blitva i njen pratitelj špinat u niskokaloričnosti.

spinat Dom2

Priprema blitve i špinata je brza i jednostavna na koji god se način odlučite. Jedino je veoma važno da se ne kuha u puno vode i da se voda u kojoj je sve korisno ne baca. A ako ćete koristiti za pitu onda ih samo provucite kroz kipuću vodu.

Svakom zelju, a poglavice blitvi i špinatu želim dobar dolazak i što dugovječniji ostanak u našim kuhinjama i na našim obiteljskim stolovima.

Recept iz knjige: STARA HERCEGOVAČKA KUHINJA

Autor knjige: Fra Franjo Mabić

 

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice

Izbor uredniceprije 4 mjeseca

ACI Marina Rovinj – otvorena!

Rovinj, 26.04.2019. Svečano je otvorena ACI Marina Rovinj.

Izbor uredniceprije 4 mjeseca

70 joj je godina tek

Lesnina XXXL, vodeći lanac trgovina za opremanje doma u Hrvatskoj i regiji slavi svoj veliki, jubilarni 70. rođendan i donosi...

Interijeriprije 5 mjeseci

Neočekivan potez hrvatskog proizvođača namještaja

SALONE DEL MOBILE MOLANO 09.- 14.04.2019. Prostoria u suradnji s našim priznatim dizajn kolektivom Numen/For Use hrabrim pristupom želi privući...

blagovaonski-stol-slavlje-lesnina-domnakvadrat blagovaonski-stol-slavlje-lesnina-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 5 mjeseci

Lesnina XXXL ima puno razloga za slavlje

Lesnina slavi 70. rođendan, prvu godišnjicu Lesnine XXXL Pula te sedmu Lesnine XXXL Zagreb West

ljudi-obitelj-domnakvadrat ljudi-obitelj-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 7 mjeseci

5300 mladih riješilo stambeno pitanje zahvaljujući subvencioniranju kredita

Štromar: Mladima osigurati dom je prioritet

muo-izlozba-cestitka-bozic-domnakvadrat muo-izlozba-cestitka-bozic-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 8 mjeseci

Izložba blagdanskih čestitki

Izložba je otvorena u Muzeju za umjetnost i obrt i traje do veljače 2019.

Stancija-Vigini-dnevni-boravak-dvosjed-fotelja-rustikalno-domnakvadrat Stancija-Vigini-dnevni-boravak-dvosjed-fotelja-rustikalno-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 9 mjeseci

Fotogalerija koja će vas nadahnuti!

Zavirili smo o unutrašnjost predivne, rustikalno uređene vile u srcu Istre

espresso-krups-aparat-kava-tipka-domnakvadrat.png espresso-krups-aparat-kava-tipka-domnakvadrat.png
Izbor uredniceprije 9 mjeseci

Krups Evidence potpuno automatizirani espresso aparat – tajna savršenog espressa

Pripremite kavu baš prema vašem ukusu!

Lesninaxxxl-kredit-namještaj Lesninaxxxl-kredit-namještaj
Izbor uredniceprije 10 mjeseci

XXXL SUPER KREDIT

9. listopad – 30. studeni

zavjese-koje-vas-cine-sretnim-lesnina-domnakvadrat zavjese-koje-vas-cine-sretnim-lesnina-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 11 mjeseci

Zavjese koje vas čine sretnima

Lesnina XXXL predstavlja nove trendove i posebne pogodnosti za uživanje u toplini doma

POPULARNO