Bez kategorije
Četiri ideje za izbor tapeciranih stolica
Moderni interijeri ravnih linija ponekad žude za detaljem koji će u njih unijeti toplinu
Možda zvuči neobično, ali detalj koji u moderne interijere može unijeti toplinu mogu biti – blagovaonski stolci, posebno ako su tapecirani. Posljednje dvije sezone jedan je materijal sve popularniji u interijerima. A nakon sjedećih garnitura, raširio se i na stolce.
Riječ je o baršunu. On je izuzetno udoban, a njegovim korištenjem interijeru dajete određenu dozu uzvišenosti. Jer ipak je baršun u povijesti bio materijal bogatijeg sloja. Osim udobnosti, baršun pruža i mekoću, pa tražite li nešto što će utopliti vaš moderan dom, razmislite o baršunastim stolcima – bili oni blagovaonski, barski ili čak i klupa.
Uz presvlake od tkanine stolci djeluju puno udobnije i toplije, a u blagovaonice unosite određenu količinu radosti, čak i ako se radi o neutralnim bojama.

Foto: DOMnaKVADRAT
Oni kojima je na prvom mjestu lakoća održavanja stolaca, odabrat će kožne. I u kožnoj varijanti stolci mogu biti u različitim bojama, a one s rukonaslonima mogli bismo nazvati čak i foteljama.

Foto: Lesnina
Ipak, nismo svi ljubitelji šarenila u blagovaonicama. Za one koji teže ozbiljnosti i eleganciji dobar su odabir udobni tapecirani stolci od umjetne kože. Primjerice, tamnosiva boja s decentnim uzorkom dat će blagovaonici upravo traženu ozbiljnost, a u trendu su i stolci koji djeluju pomalo retro.

Foto: DOMnaKVADRAT
Praktična je opcija i tapecirana klupa koju osim u blagovaonici, bez problema možemo zamisliti i u uredu. Jer na ovakvim ozbiljnim stolcima radi se ozbiljan posao.
Bez kategorije
Danas je Badnjak, dan kojeg krase brojni običaji
Dio običaja je pao u zaborava, a dio ih se još uvijek njeguje.

Badnjak je dan uoči Božića kada se najčešće obavljaju posljednje pripreme za Božić. Čisti se kuća, kiti božićno drvce, peku kolači, radi francuska salata, jede bakalar. U ponoć se tradicionalno ide na polnoćku, a nakon na druženje. Ove godine morat ćemo bez toga kao i velikih obiteljskih okupljanja. No, pitanje je znamo li uopće što je Badnjak? I kakvi se običaji uz njega vežu?
Badnjak je posljednji dan Došašća. Sama riječ dolazi od riječi bdijeti, bdijeti čekajući rođenje Isusa Krista. Nekada se bdjelo uz svijeće u miru i tišini. Vjernici na ovaj dan poste, a na jelovniku je najčešće bakalar. Trpeza na stolu bi trebala biti bogata kako bi i naredna godina bila takva. Žene su na taj dan tradicionalno pekle kruh koji bi krasio stol sve do Sveta tri kralja.
Pred večer domaćin bi unio badnjak i slamu u kuću. Slama se tumači kao sjećanje, da se Isus rodio na slami, čime je simbol jasli u betlehemskoj spilji. U prošlosti se večeralo na slami na kućnom podu, pa se zato i danas, ispod stola za kojim se večera na Badnjak, stavi malo slame. Dok se ispod okićenog božićnog drvca stavljalo, a neki to još uvijek rade, žito. Na blagdanski stol stavlja se pšenica posijana na blagdan Svete Lucije.
Odlazak na polnoćku nije se propuštao. Nakon nje, običaj je bio da si ljudi međusobno čestitaju Božić. U nekim krajevima Hrvatske Božić su pjesmom po domovima čestitali koledari. Običaj koledovanja očuvan je u Dubrovniku.
Bez kategorije
Najšarmantnije kolibe u kojima bismo rado proveli zimu
Male su, simpatične i vrlo ugodne za boravak.

Iako nema zime, kolibe u planinama vrlo su atraktivno i poželjno mjesto za provesti zimske dane. Malo mira i tišine bez stresa i gradske vreve mnogima je lijek, a mi smo na Pinterestu pronašli baš takva mjesta. Možda dobijete inspiraciju i odlučite se na pothvat gradnje baš takve kolibe.
Naravno da moraju biti drvene i okružene drvećem.
Kako izvana, tako drvo dominira i iznutra. Rustikalni stil savršen je za ovakve kolibe jer im daje potrebnu toplinu i ugođaj.
A za još bolji ugođaj pobrinut će se i kamin koji je nezaobilazan u ovakvim kućicama. Ili pak peć na drva.
Tepisi i krzno utoplit će i najhladnije zimske dane i noći.
A u ovo vrijeme ne smiju se zaboraviti ni božićni ukrasi.
You must be logged in to post a comment Login