Povežimo se
Škola za nZEB

Gastro

Kadulja – žalfija – salvija – Salvia officinalis

Koliko je ova biljka bila uvijek poznata i koliko se do nje i njenih svojstava držalo kazuje i prastara medicinska škola u Salernu koja ju je zvala Salvia salvatrix – kadulja spasiteljica.

Objavljeno

u

 

Nešto slično se stvorilo i u našem narodu sa travom ivom. Narodna poslovica kaže tako da „trava iva od mrtva pravi živa”.

Sve vrste kadulje, a njih ima mnogo, su veoma aromatične a posebno je najbliža kuhinju ova officinalis. Ime dolazi od latinskoga „salus” zdravlje, a samim time se i kaže koliko znači ova biljka iz obitelji usnjača – labiace-a.

Vremenom nije gubila svoju važnost ni u medicinu, ni u kuhinji, a ni u kozmetici. Danas e jednako koristi kao dodatak jelima na našim stolovima i kuhinjama, koristi se u našim ormarima da čuva odjeću od moljaca kao i smilje i lavanda, te njeni čajevi pobjeđuju naše mamurluke, a ekstrakti čuvaju ljepotu lica i naše kože. Dakle, sve u svemu, svima prijatelj.

U kuhinji se ne bi smjelo previše odjedanput koristiti jer je njezino aromatično ulje veoma jako. Bolje je koristiti češće i manje količinski. Kadulju najčešće dodajemo divljači, ribljim i krem juhama, kotletima, svinjskim roštiljima i pekama, tepsijama i pečenjima, jetricama, peradi, mesnim nadjevima i morskim ribama.

Vrlo je omiljena u talijanskoj kuhinji. Budući da ima izraziti miris i okus, koristimo je manjim količinama. Začinska i ljekovita biljka koju su Stari Rimljani smatrali “svetom biljkom”. U srednjem vijeku su je u kombinaciji s timijanom, lavandom, ružmarinom i octom koristili za stvaranje otopine kojim su se mazali protiv svih epidemija, pa i epidemije kuge.

Ima gorkast i trpak okus, a njezini se listovi svježi i sušeni koriste kao dodatak mesnim i ribljim jelima, a posebice u marinadi i jelima od divljači i riže. Česti je začin u mesnim konzervama.

 

Kadulja Dom2

 

Kadulja u prirodi raste divlje, po kamenitim i neplodnim mjestima a uzgaja se i u vrtovima. Zato i imamo više vrsta kadulja jer se prilagođava uvjetima svoga habitata. Za začinjavanje koristimo svježe ili sušeno lišće kadulje i cvjetne vrške. Beremo ih u svibnju i lipnju, prije nego biljka procvjeta. Tada sadrži najviše aromatičnoga eteričnog ulja. U hranu se stavlja u obliku cijelih listića ili vršaka, a može se usitniti ili samljeti.

Njezini čajevi se mogu miješati sa mentom i vrijeskom. Kažu narodne tradicije da može uspješno pomoći u otklanjanju astme i pomoći u poboljšanju općega stanja i raspoloženja čovjeka.

Kaduljin med ima snažno antiseptičko i umirujuće djelovanje. Izvanredno djeluje protiv suhog kašlja jer omogućuje izbacivanje sluzi iz dušnika i bronhija. Nezamjenjiv u terapiji dišnih organa.

Ipak se kaže da, pored svih svojih dobrih odlika, sangviničari i prenapeti ljudi ne uzimaju previše kadulje zbog njezina oštra i žestoka eteričnoga ulja.

Kadulja kuhana u vinu i vodi u jednakim omjerima čisti krv, jača živce i zaustavlja drhtanje ruku. Pije se tri puta na dan po 1 dl.

U litru slađega domaćega vina stavimo 80 grama kadulje i držimo desetak dana, a svaki dan pomalo promućkamo. Ljudi tanjih živaca to trebaju piti tri puta na dan po dvije jedaće žlice nakon jela.

Glasoviti travar Kneipp je davno napisao: „Tko ima imalo vrta morao bi u njemu imati kadulji, pelin i srčenik, a čim to ima tu mu je i prirodna ljekarna pri ruci.”

Na znanje i ravnanje!

 

 

Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi

Autor knjige: Fra Franjo Mabić

 

Gastro

Tortellini-savršeno talijansko jelo iz ruku Irca s hrvatskom adresom

Tortellini punjeni pikantnim kobasicama sa češnjakom, smeđim maslacem i tikvicama za savršenu gurmansku avanturu. Centar za engleski jezik Inicijativa i Gourmet vam donose recept.

Objavljeno

u

Autor

tortellini-inicijativa-domnakvadrat

Učenje kroz praksu nikada nije bilo lakše. Ovoga puta je praksa iznjedrila RECEPT za ukusne tortelline za čiju izradu će vam biti potrebni:

Za tijesto:

430g brašno tip 00/tip400

4 velika jaja

Za punjenje:

200 g mekog sira (ricotta)

50g peccorino sira ili nekog drugog tvrdog naribanog ovčjeg sira

100g fontala ili nekog drugog polutvrdog kravljeg sira

150g mesa iz kobasica (za ovaj recept su korištene pikantne kobasice)

1 češanj češnjaka

1 jaje

1 grančica ružmarina

sol, papar

Za smeđi maslac:

80g maslaca

80g povrća po želji (ja sam koristio tikvice)

1 češanj češnjaka

Tortellini-izrada tijesta

Napravite rupu u sredini brašna, u nju dodajte jaja i razradite ih vilicom. Zatim rukama formirajte lopticu od tijesta te mijesite otprilike 5 min. Stavite tijesto za tortelline u plastičnu vrećicu i pustite da odmara sat vremena u frižideru.

Priprema nadjeva za tortelline

Dok se tijesto za tortelline odmara, nasjeckajte češnjak i ružmarin. Izvadite meso iz kobasice i pomiješajte ga s ostalim sastojcima. Sol i papar dodajte po želji.

Kako oblikovati tortelline

Izvadite tijesto iz frižidera i razdjelite ga na tri dijela. Svaki dio zarolajte u kuglu, a potom razvaljajte da dobijete duguljasti oblik. Razvaljano tijesto provucite kroz stroj za tjesteninu, dok tijesto ne bude 1 do 3mm debelo. Kalupom istisnite krugove i svaki krug pospite grizom.

Stavite otprilike 1 žličicu nadjeva u centar svakog kruga, vodom smočite krajeve te preklopite da dobijete polukrug, istiskujući zrak van. Spojite dva kraja polukruga te ih pritisnite i tako oblikovane pospite grizom.

Stavite tortelline u 500 mililitara kipućeg pilećeg temeljca kojeg ste prethodno napravili. Pripremite smeđi maslac. Narežite češnjak te ga popržite s maslacem dok ne posmeđe. Dodajte tikvice i maknite posudu s vatre. Nakon toga, dodajte maslinovo ulje, sol i papar. Za to vrijeme (7-9min) tortellini će biti kuhani. Izvadite tortelline iz temeljca, na njih stavite maslac i tikvice te ih servirajte s malo svježe mljevenog papra.

Dobar tek uz ovaj i ostale zanimljive RECEPTE žele vam

Centar za engleski jezik Inicijativa i Gourmet Experience!

Nastavite čitati

Gastro

Roštilj za svačiji ukus i džep

Mali ili veliki? Na drveni ugljen, plinski ili električni? Pomični ili statični? Sve su to pitanja koja muče kupce roštilja. Mi smo tu da vam pomognemo odabrati. U suradnji s Lesninom XXXL predstavljamo vam roštilje koji će se uklopiti u svaki eksterijer i učiniti vašu gurmansku avanturu nezaboravnom!

Objavljeno

u

Autor

roštilj-domnakvadrat

Brojne zabave, obiteljska i prijateljska druženja te nedjeljni ručkovi nezamislivi su bez njega. U narodu roštilj zovu i vjesnikom proljeća, jer osim buđenja prirode, u proljeće kreće i njegova sezona.

Opojni mirisi pečenog mesa, ribe ili povrća s roštilja probudit će nepce baš svakog gurmana. No, da bi hrana bila ukusna potreban vam je dobar roštilj. Mnoge muči koji odabrati. Plinski ili električni. Lesnina ima rješenje- oba u jednom.

Multipraktični plinski roštilj je najbrži

Ovaj roštilj ima bočni plamenik što je genijalno rješenje za kuhanje u dvoje. Jer dok se na roštilju peku glavne delicije, sa strane možete kuhati juhu ili pripremati neki prilog. Upravo su dodaci ti koji čine ovaj roštilj multifunkcionalnim. Ljubitelji drvenog ugljena doći će na svoje, jer uz dodavanje umetka za drveni ugljen, roštilj mijenja način pečenja. A umetanjem kamena za pečenje, na ovom roštilju možete ispeći i pizzu.

Mnogi ljubitelji roštilja zamjeraju mu nedostatak dimne, drvene note koju hrana dobije pečenjem na drvenom ugljenu. Tom problemu doskočit će dimilice koje su punjene komadićima drva i daju posebnu aromu pečenju.

Jajasti roštilj na drveni ugljen za male terase

Pomičan i malen, roštilj na drveni ugljen u obliku jajeta odgovarat će svima. Njegova rešetka za pečenje je također pomična pa je, nakon što vatra splasne, možete spustiti razinu niže.

Keramičko čudo za savršenu sočnost pečenja

Kod ovakvog roštilja kružni oblik keramičke posude i nisko strujanje zraka zaslužni su za ravnomjerno kuhanje, ali i očuvanje sočnosti pečenja. Njemu, za razliku od klasičnog roštilja na drveni ugljen, treba duže vremena da se zagrije, no keramika duže ostaje topla pa je potrošnja ugljena manja.

Električni roštilj za balkone

Za male balkone najsigurnije rješenje bit će električni roštilj, jer paljene vatre na pročelju zgrade nije najmudrija odluka. Ovaj električni roštilj ima dodatke: punu ploču za pečenje manjih komadića i mrežicu za obostrano pečenje ribe. Na njemu se može ispeći i peka.

No, prije bilo kakvog pečenja na balkonima ili terasama zgrada pobrinite se da susjede obavijestite o svojoj namjeri kako bi oni mogli na vrijeme ukloniti rublje s vanjskih sušila. Da nema epidemije koronavirusa možda bi ih mogli udobrovoljiti pozivom da se pridruže. Ali, i u ovim okolnostima, roštiljanje i dalje ostaje glavni društveni događaj u proljeće-samo u malo intimnijem, obiteljskom krugu.

Uporaba Lesnina XXXL logo color
Nastavite čitati

Gastro

Tri kombinacije za sadnju na vašem balkonu – u “jestivom” vrtu

U suradnji s Vrtnim centrom Šestine donosimo vam tri kombinacije povrtnica i začinskog bilja idealnih za sadnju na vašem balkonu, u “jestivom” vrtu.

Objavljeno

u

Autor

mali-vrt-na-terasi-dom2

Povrće i začini za najukusniju salatu vam nikada nisu bili bliži. Od njih vas može dijeliti svega nekoliko metara, jer ih možete uspješno uzgojiti i na svom balkonu, u malom “jestivom” balkonskom vrtu.

Po savjete za uzgoj povrtnica i začinskog bilja na balkonskom vrtu smo otišli u Vrtni centar Šestine, agronomki Saneli Predojević, koja za uzgoj na balkonu preporučuje sađenje višegodišnjih i jednogodišnjih biljaka, cvijeća, začinskog bilja i povrtnica.

Pripreme za sadnju

Okusi cherry rajčice i bosiljka savreno će se sljubiti u jelima, a ove dvije biljke čine i idealnu kombinaciju za sadnju u vrtu. No, prije sadnje treba pripremiti:

  • posudu s rupicama, najbolje plastičnu
  • drenažni šljunak
  • univerzalni supstrat
  • prirodno gnojivo

Cherry rajčica i bosiljak- savršena kombinacija u vrtu i na tanjuru

Nakon što na dno posude s rupicama stavite drenažni šljunak, u posudu stavite i zemlju. Budući da su sadnice cherry rajčice malene, trebalo bi 2/3 posude napuniti zemljom. Nakon zemlje, stavlja se prirodno gnojivo, kompost, kojeg su preradije crvene gliste te se ono pomiješa se sa zemljom.

štapovi-za-cherry-jestivi-balkonski-vrt-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Sadnice cherry rajčice se postavljaju na međusobnoj udaljenosti od 20 centimetara, a tolika bi trebala biti i dubina posude u koju ih sadite. Trebale bi biti zelene boje sa stabljikama debelim oko 1 centimetar. S njima, u istoj posudi, sadi se bosiljak. Za ovakvu posudu odaberite dvije sadnice bosiljka. Dodajte supstrat i biljke zalijte. I cherry rajčica i bosiljak zahtijevaju dosta vode, a budući da su sadnice malene treba ih tjedno i prihranjivati. Kada malo porastu pokraj rajčica se postavljaju štapovi te se one privežu za uspravan rast. Na ljeto očekujte prve plodove cherry rajčica u vrtu.

Jestivi vrt sa salatom i krastavcom

posuda-za-krastavce-vrtni-centar-šestine-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Za sadnju krastavca treba prilagoditi posudu. U Vrtnom centru Šestine su postavili drvene štapove koje su učvrstili izolir trakom i dodali plastičnu mrežicu. Priprema podloge je ista kao i za sadnju rajčice i bosiljka. Krastavci se sade pokraj svakog štapa, a na suprotnoj strani se mogu posaditi različite vrste salata. Nakon mjesec dana krastavce treba povezati za štapove, a njihove prve plodove na svom balkonu, u jestivom vrtu, možete očekivati već krajem sedmog ili početkom osmog mjeseca.

Važno je da sve ove vrste povrtnica i začinskog bilja zalijevate kad je zemlja suha. A to ćete najlakše provjeriti umetanjem prsta u zemlju. Ako prst izađe mokar, ne treba zalijevati, no ako teško prolazi kroz zemlju i bude suh – vaše biljke je potrebno zaliti.

Začinsko bilje u malome vrtu

Začinsko bilje se sadi na istoj podlozi kao rajčica, krastavac i salata. Dakle, nakon što ste posudu napunili šljunkom, supstratom i organskim gnojivom, potrebno je izvaditi začinsko bilje i korijen razgrnuti, jer je on za razliku od korijena povrtnica, puno kompaktniji. Za ovu prigodu u Vrtnom centru Šestine posadili su ružmarin, kadulju i mentu od kojih možete napraviti čajeve, koktele te oplemeniti okus svojih jela. Kada malo narastu kadulju, metvicu i ružmarin će trebat presaditi u veću posudu.

Nadamo se da su savjeti bili korisni i da ćete na ljeto uživati u svojim plodovima. Mi vam zajedno s Vrtnim centrom Šestine želimo dobar tek!

vrtni centar sestine
Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice

tkani-tepih-lesnina-domnakvadrat tkani-tepih-lesnina-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 2 dana

Festival brendova u Lesnini

U prodajnim centrima Lesnine XXXL U prodajnim centrima Lesnine XXXL počeo je Festival brendova koji donosi posebno sniženje cijena na...

irena-racki-volim-zagreb-uriho-domnakvadrat irena-racki-volim-zagreb-uriho-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 2 dana

Kupnjom majice podržite projekt “Volim Zagreb”

Nastavlja se priča oko projekta “Volim Zagreb”. Podršku su mu uoči Dana grada Zagreba dali Frano Ridjan, Marko Škugor, Sara...

Dizajn i trendoviprije 2 mjeseca

Tipke za aktiviranje ispiranja u modernom ruhu

Trend usmjeren individualizaciji donosi raznovrsne dizajnerske opcije u kupaonici. Tipke za aktiviranje ispiranja u novom, modernom ruhu s uklađenim tonovima...

kutak-uredjen-komadnim-namjestajem-lesnina-domnakvadrat kutak-uredjen-komadnim-namjestajem-lesnina-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 2 mjeseca

„Kreativni dom“ – Lesnina

Lesnina XXXL donosi u vaše domove dašak pozitivne energije, visoke estetike i zanimljiv sadržaj.

svjetlo-plavi-dvosjed-trosjed-fotelja-domnakvadrat-lesnina svjetlo-plavi-dvosjed-trosjed-fotelja-domnakvadrat-lesnina
Izbor uredniceprije 2 mjeseca

Kupujte iz sigurnosti svog doma

Lesninin webshop radi 24 sata dnevno

Izbor uredniceprije 3 mjeseca

Čistoća u svakom kutku

Četiri savjeta za čistu kupaonicu

Izbor uredniceprije 4 mjeseca

Kvaliteta stanovanja i čaroban svijet kućnog tekstila

Velike pogodnosti u Lesnini XXXL

nZEB-gradnja-domnakvadrat nZEB-gradnja-domnakvadrat
Arhitekturaprije 4 mjeseca

Projektiranje zgrada prema nZEB standardima

Stručni skup nZEB u praksi

Dizajn i trendoviprije 7 mjeseci

Otvorio se divan showroom u centru Zagreba koji odlično spaja prirodu u dizajn

Centar Zagreba postao je bogatiji za još jedan predivan showroom. Na adresi Boškovićeva 18 smjestio se prvi showroom domaćeg brenda...

Gradnjaprije 7 mjeseci

Veliki povratak vune

S modnih pista na ulice grada i u domove, vuneni predmeti vraćaju se u velikom stilu!

POPULARNO