Povežimo se
Lesnina xxxl

Gastro

Rezana paprika s vinobranom u 5 koraka

Avatar

Objavljeno

u

paprika-crvena-žuta-domnakvadrat

Paprika je idealno povrće za spremanje zimnice. Ako je imate u vrtu i ne biste da propadne, ovaj recept je idealan. Ako je pravilno pripremite, imat ćete je tijekom cijele zime. Kako bi bila što ukusnija, u nju se stavlja vinobran. Razlog tome je što vinobran sprječava vrenje i oksidaciju soka pa je izvrsno sredstvo za konzerviranje povrća koje će zadržati hrskavost i prirodnu boju. Evo recepta.

Za pripremanje rezane paprike potrebno je:
  • 10 kg paprike
  • 30 dag šećera
  • 1 dcl vode
  • 10 dcl octa
  • 1 vinobran
  1. Papriku očistite, narežite na manje komade i stavite u veću posudu.
  2. Šećer, vodu, ocat i vinobran pomiješajte u drugoj posudi i dobivenom tekućinom zalijte papriku i izmiješajte. Uz povremeno miješanje, pustite da odstoji 24 sata na hladnom mjestu.
  3. Papriku ocijedite i stavite je u staklenke koje ste prethodno sterilizirali.
  4. Kada su staklenke pune, papriku zalijte sokom koji je pustila.
  5. Staklenke zatvorite i pohranite na hladno i tamno mjesto do upotrebe.

Gastro

Posjetili smo najslađi muzej u gradu

Otkrivamo nepoznate detalje o poznatoj slastici.

Avatar

Objavljeno

u

Autor

čokoladna-fontana-muzej-čokolade-domnakvadrat

Rijetki je odbijaju, a većina bez nje ne može zamisliti dan. U blagdansko vrijeme neizostavan je sastojak kolača, no u svojim početcima čokolada nije bila tako slatka.

Povijest čokolade

čokoladna-fontana-muzej-čokolade-domnakvadrat

Poznata je od davnina, 2000 godina prije Krista počela se koristiti na području današnje Središnje Amerike, dok su je Maje i Asteci koristili još i ranije.

S gorkom čokoladom u tekućem obliku upoznali su se došljaci nakon otkrića Amerike, a s dolaskom na europske dvorove ne samo da se zasladila, već se i dugi niz godina skrivala od običnog puka.

Ispijanje čokolade tako je bio ritual na dvoru u 17. i 18. stoljeću. Šalice su čak dobile poseban dizajn kako bi spriječile prevrtanje i prolijevanje čokolade, govori Marko Španjol, kustos u Muzeju čokolade.

šalica-protiv-prevrtanja-muzej-čokolade-domnakvadrat

Da bi se spriječilo namakanje stiliziranih brkova, zaglađenih voskom u omiljenom napitku, u viktorijansko doba šalica je dobila, na radost većine muškaraca toga doba, i zaštitu za brkove.

šalica-za-brkove-muzej-čokolade-domnakvadrat

Koliko je čokolada bila ekskluzivna govori i podatak da se u vrijeme renesanse u Toscani recepte za nju povjeravalo samo liječnicima. Tek nakon smrti liječnika taj recept je otkriven, a radilo se o čokoladnom napitku s jasminom. Pripremao se čak 14 dana, a među ostalim, sadržavao je crni amber. Sastojak koji se inače koristi u industriji parfema.

kalupi-za-čokoladu-domnakvadrat

Nakon industrijske revolucije kada čokolada poprima svoj danas karakterističan oblik kreće svjetska pomama za njom. Nevjerojatnim oblicima za kojima su ludi odrasli i djeca doprinio je i jedan film.

Tajna dobre čokolade

Tamna, mliječna, bijela i posljednja Rubi – tajna dobre čokolade je u kvalitetnim sastojcima i pravilnim omjerima. “Kvalitetne čokolade je vrlo jednostavno prepoznati. To su čokolade koje imaju visok udio kakao mase i to su čokolade koje nemaju toliko drugih dodataka, imaju svoju prirodnu masnoću, tj. kakao maslac u sebi”, naglasio je Španjol.

razne-vrste-čokoladnih-kolača-domnakvadrat

Svatko ima svoga favorita. Neki kažu da su osjećaj topljenja čokolade na jeziku i puls koji zbog svog psihoaktivnog učinka podigne, bolji od poljupca. Budući da pomaže u lučenju hormona sreće, i u vremenima kada je poljubaca manje, vjerujemo da je na vašem stolu bar jedna slastica koja sadrži ovu omiljenu namirnicu.

Nastavite čitati

Gastro

Ovog Badnjaka poslužite paštetu od bakalara

Avatar

Objavljeno

u

Autor

pašteta-od-bakalara-domnakvadrar

Mnogima će se na blagdanskoj trpezi ovog Badnjaka naći bakalar, riba koja je postala simbolom božićnih blagdana. Može ga se pripremiti na razne načine, a mi smo vama odlučili podijeliti onaj najjednostavniji. Ovako pripremljena pašteta od bakalara mnogima će biti vrlo ukusan zalogaj za pauze u kićenju božićnog drvca.

Sastojci

  • bakalar
  • maslinovo ulje
  • sol
  • kiselo povrće (krastavci, kapari, artičoke, patlidžani…)
  • limun

Priprema

Kuhani bakalar dobro mikserom usitniti da uistinu izgleda kao i druge riblje ili mesne paštete.

U ovu samljevenu masu dodati najprije maslinovo ulje i sol koliko je potrebni prema količini mljevenoga bakalara.

Promiješati i dodati kiselo povrće. Dobro je uvijek staviti malo papra ili feferona i majoneze.

Dodati limunovog soka.

Ujednačiti sve miksanjem i miješanjem.

Na tanjurićima za predjelo poslužiti lijepo dekoriranu paštetu od bakalar.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice

hotel-ulaz-rovinj-domnakvadrat hotel-ulaz-rovinj-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 3 mjeseca

Grand Park Hotel Rovinj dobitnik prestižne nagrade

Radi se o jednoj od najprestižnijih nagrada u hotelskoj industriji

Izbor uredniceprije 5 mjeseci

Hrvatska priča s međunarodnom nagradom

Brigadi BigSEE Interior Design Award za dizajn izložbe o 20 godina kreativne suradnje Adrisa i Bruketa&Žinić&Grey

dizajn-vrtova-uciliste-profokus-domnakvadrat dizajn-vrtova-uciliste-profokus-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 5 mjeseci

Kako se kvalitetno obrazovati za dizajnera vrtova

Učilište Profokus osmislio je jedinstven oblik izvođenja nastave za dizajnere vrtova

dnevni-boravak-dizajn-profokus-domnakvadrat dnevni-boravak-dizajn-profokus-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 6 mjeseci

Zanimanje koje volim, želim i znam raditi – Učilište Profokus

Prema mnogim provedenim istraživanjima najveće zadovoljstvo pruža nam posao kojeg volimo i kojeg znamo raditi. Ponekad nas život jednostavno odvede...

soba-za-mlade-bijela-lesnina-xxxl-domnakvadrat soba-za-mlade-bijela-lesnina-xxxl-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 7 mjeseci

Počelo je veliko sezonsko sniženje u Lesnini XXXL

Kako osvježiti svoj stambeni prostor, a da to ujedno bude i cjenovno prihvatljivo rješenje? Sezonsko sniženje idealna je prilika upravo...

tkani-tepih-lesnina-domnakvadrat tkani-tepih-lesnina-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 8 mjeseci

Festival brendova u Lesnini

U prodajnim centrima Lesnine XXXL počeo je Festival brendova koji donosi posebno sniženje cijena na poznate robne marke prepoznatljive kvalitete...

irena-racki-volim-zagreb-uriho-domnakvadrat irena-racki-volim-zagreb-uriho-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 8 mjeseci

Kupnjom majice podržite projekt “Volim Zagreb”

Nastavlja se priča oko projekta “Volim Zagreb”. Podršku su mu uoči Dana grada Zagreba dali Frano Ridjan, Marko Škugor, Sara...

Dizajn i trendoviprije 10 mjeseci

Tipke za aktiviranje ispiranja u modernom ruhu

Trend usmjeren individualizaciji donosi raznovrsne dizajnerske opcije u kupaonici. Tipke za aktiviranje ispiranja u novom, modernom ruhu s uklađenim tonovima...

kutak-uredjen-komadnim-namjestajem-lesnina-domnakvadrat kutak-uredjen-komadnim-namjestajem-lesnina-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 10 mjeseci

„Kreativni dom“ – Lesnina

Lesnina XXXL donosi u vaše domove dašak pozitivne energije, visoke estetike i zanimljiv sadržaj.

svjetlo-plavi-dvosjed-trosjed-fotelja-domnakvadrat-lesnina svjetlo-plavi-dvosjed-trosjed-fotelja-domnakvadrat-lesnina
Izbor uredniceprije 10 mjeseci

Kupujte iz sigurnosti svog doma

Lesninin webshop radi 24 sata dnevno