Povežimo se
Lesnina xxxl

Gastro

Jednostavan recept za najukusnije kuhano vino

Osim što je ukusno i grije, ima i druge blagodati.

Avatar

Objavljeno

u

božićne-dekoracije-šalica-kuhanog-viina-domnakvadrat

Niske temperature u zimskim danima lakše je podnijeti uz čašu kuhanog vina. Iako nam je pandemija koronavirusa onemogućila druženja ispred adventskih kućica uz ispijanje ovog ukusnog napitka, to ne znači da nećete moći uživati u njemu. Spremite ga sami po ovoj recepturi i nećete žaliti za onim u kućicama.

šalice-kuhanog-bijelog-i-crnog-vina-domnakvadrat

Sastojci:

  • boca crnog ili bijelog vina
  • 2 dcl vode
  • 1 naranča izrezana na tanke komade
  • 1 limun izrezan na tanke komade
  • 6 klinčića
  • 3 štapića cimeta ili cimet u prahu
  • 3 žlice šećera (kod bijelog vina udvostručiti količinu)

Priprema:

Vino i vodu ulijte u lonac te dodajte sve začine. Nakon što vino zakuha, dodajte naranču i limun i kuhajte na laganoj vatri još 10-ak minuta. Pustite da odstoji sat vremena, a prije posluživanja ponovno zagrijte.

Blagodati kuhanog vina

Osim kao zimski napitak, kuhano vino poznato je i kao narodni lijek protiv gripe, groznice i prehlade.

Gastro

Posjetili smo najslađi muzej u gradu

Otkrivamo nepoznate detalje o poznatoj slastici.

Avatar

Objavljeno

u

Autor

čokoladna-fontana-muzej-čokolade-domnakvadrat

Rijetki je odbijaju, a većina bez nje ne može zamisliti dan. U blagdansko vrijeme neizostavan je sastojak kolača, no u svojim početcima čokolada nije bila tako slatka.

Povijest čokolade

čokoladna-fontana-muzej-čokolade-domnakvadrat

Poznata je od davnina, 2000 godina prije Krista počela se koristiti na području današnje Središnje Amerike, dok su je Maje i Asteci koristili još i ranije.

S gorkom čokoladom u tekućem obliku upoznali su se došljaci nakon otkrića Amerike, a s dolaskom na europske dvorove ne samo da se zasladila, već se i dugi niz godina skrivala od običnog puka.

Ispijanje čokolade tako je bio ritual na dvoru u 17. i 18. stoljeću. Šalice su čak dobile poseban dizajn kako bi spriječile prevrtanje i prolijevanje čokolade, govori Marko Španjol, kustos u Muzeju čokolade.

šalica-protiv-prevrtanja-muzej-čokolade-domnakvadrat

Da bi se spriječilo namakanje stiliziranih brkova, zaglađenih voskom u omiljenom napitku, u viktorijansko doba šalica je dobila, na radost većine muškaraca toga doba, i zaštitu za brkove.

šalica-za-brkove-muzej-čokolade-domnakvadrat

Koliko je čokolada bila ekskluzivna govori i podatak da se u vrijeme renesanse u Toscani recepte za nju povjeravalo samo liječnicima. Tek nakon smrti liječnika taj recept je otkriven, a radilo se o čokoladnom napitku s jasminom. Pripremao se čak 14 dana, a među ostalim, sadržavao je crni amber. Sastojak koji se inače koristi u industriji parfema.

kalupi-za-čokoladu-domnakvadrat

Nakon industrijske revolucije kada čokolada poprima svoj danas karakterističan oblik kreće svjetska pomama za njom. Nevjerojatnim oblicima za kojima su ludi odrasli i djeca doprinio je i jedan film.

Tajna dobre čokolade

Tamna, mliječna, bijela i posljednja Rubi – tajna dobre čokolade je u kvalitetnim sastojcima i pravilnim omjerima. “Kvalitetne čokolade je vrlo jednostavno prepoznati. To su čokolade koje imaju visok udio kakao mase i to su čokolade koje nemaju toliko drugih dodataka, imaju svoju prirodnu masnoću, tj. kakao maslac u sebi”, naglasio je Španjol.

razne-vrste-čokoladnih-kolača-domnakvadrat

Svatko ima svoga favorita. Neki kažu da su osjećaj topljenja čokolade na jeziku i puls koji zbog svog psihoaktivnog učinka podigne, bolji od poljupca. Budući da pomaže u lučenju hormona sreće, i u vremenima kada je poljubaca manje, vjerujemo da je na vašem stolu bar jedna slastica koja sadrži ovu omiljenu namirnicu.

Nastavite čitati

Gastro

Ovog Badnjaka poslužite paštetu od bakalara

Avatar

Objavljeno

u

Autor

pašteta-od-bakalara-domnakvadrar

Mnogima će se na blagdanskoj trpezi ovog Badnjaka naći bakalar, riba koja je postala simbolom božićnih blagdana. Može ga se pripremiti na razne načine, a mi smo vama odlučili podijeliti onaj najjednostavniji. Ovako pripremljena pašteta od bakalara mnogima će biti vrlo ukusan zalogaj za pauze u kićenju božićnog drvca.

Sastojci

  • bakalar
  • maslinovo ulje
  • sol
  • kiselo povrće (krastavci, kapari, artičoke, patlidžani…)
  • limun

Priprema

Kuhani bakalar dobro mikserom usitniti da uistinu izgleda kao i druge riblje ili mesne paštete.

U ovu samljevenu masu dodati najprije maslinovo ulje i sol koliko je potrebni prema količini mljevenoga bakalara.

Promiješati i dodati kiselo povrće. Dobro je uvijek staviti malo papra ili feferona i majoneze.

Dodati limunovog soka.

Ujednačiti sve miksanjem i miješanjem.

Na tanjurićima za predjelo poslužiti lijepo dekoriranu paštetu od bakalar.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice

hotel-ulaz-rovinj-domnakvadrat hotel-ulaz-rovinj-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 3 mjeseca

Grand Park Hotel Rovinj dobitnik prestižne nagrade

Radi se o jednoj od najprestižnijih nagrada u hotelskoj industriji

Izbor uredniceprije 5 mjeseci

Hrvatska priča s međunarodnom nagradom

Brigadi BigSEE Interior Design Award za dizajn izložbe o 20 godina kreativne suradnje Adrisa i Bruketa&Žinić&Grey

dizajn-vrtova-uciliste-profokus-domnakvadrat dizajn-vrtova-uciliste-profokus-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 5 mjeseci

Kako se kvalitetno obrazovati za dizajnera vrtova

Učilište Profokus osmislio je jedinstven oblik izvođenja nastave za dizajnere vrtova

dnevni-boravak-dizajn-profokus-domnakvadrat dnevni-boravak-dizajn-profokus-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 6 mjeseci

Zanimanje koje volim, želim i znam raditi – Učilište Profokus

Prema mnogim provedenim istraživanjima najveće zadovoljstvo pruža nam posao kojeg volimo i kojeg znamo raditi. Ponekad nas život jednostavno odvede...

soba-za-mlade-bijela-lesnina-xxxl-domnakvadrat soba-za-mlade-bijela-lesnina-xxxl-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 7 mjeseci

Počelo je veliko sezonsko sniženje u Lesnini XXXL

Kako osvježiti svoj stambeni prostor, a da to ujedno bude i cjenovno prihvatljivo rješenje? Sezonsko sniženje idealna je prilika upravo...

tkani-tepih-lesnina-domnakvadrat tkani-tepih-lesnina-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 8 mjeseci

Festival brendova u Lesnini

U prodajnim centrima Lesnine XXXL počeo je Festival brendova koji donosi posebno sniženje cijena na poznate robne marke prepoznatljive kvalitete...

irena-racki-volim-zagreb-uriho-domnakvadrat irena-racki-volim-zagreb-uriho-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 8 mjeseci

Kupnjom majice podržite projekt “Volim Zagreb”

Nastavlja se priča oko projekta “Volim Zagreb”. Podršku su mu uoči Dana grada Zagreba dali Frano Ridjan, Marko Škugor, Sara...

Dizajn i trendoviprije 9 mjeseci

Tipke za aktiviranje ispiranja u modernom ruhu

Trend usmjeren individualizaciji donosi raznovrsne dizajnerske opcije u kupaonici. Tipke za aktiviranje ispiranja u novom, modernom ruhu s uklađenim tonovima...

kutak-uredjen-komadnim-namjestajem-lesnina-domnakvadrat kutak-uredjen-komadnim-namjestajem-lesnina-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 10 mjeseci

„Kreativni dom“ – Lesnina

Lesnina XXXL donosi u vaše domove dašak pozitivne energije, visoke estetike i zanimljiv sadržaj.

svjetlo-plavi-dvosjed-trosjed-fotelja-domnakvadrat-lesnina svjetlo-plavi-dvosjed-trosjed-fotelja-domnakvadrat-lesnina
Izbor uredniceprije 10 mjeseci

Kupujte iz sigurnosti svog doma

Lesninin webshop radi 24 sata dnevno