Bez kategorije
Opremanje stana od 70 kvadrata
Nije dobro urediti stan do zadnjih detalja – treba nešto ostaviti i vremenu

Ovaj primjer je to pokazao, pošto je klijent tražio da mu se stan opremi s dobrim osnovnim namještajem, bojama i dekorima. Nakon toga klijent je poželio dovršiti uređenje interijera, unoseći sitnice poput slika, fotografija, cvijeća i ostalih detalja.
Pod je klasičan hrast standard, a kako bismo malo podigli boju poda, zidove smo obojili u jednu toplu nijansu smeđe boje i osvježili ih tapetom cvjetnog uzorka. Garnitura je presvučena bijelim tekstilom na čičak koji omogućava lakše održavanje.

Dekori su u nijansama toplih smeđih nijansi – od boje pudera, svjetloružičaste pa do smeđe. Šivani su na klasičan način kako bi velikoj kliznoj staklenoj stijeni daju punoću s obzirom da se proteže preko cijelog zida. U cijelom interijeru dekori tkanine su jednaki, ali su različito sašiveni.
Blagovaonica je jednostavna i čine ju bijeli stolci i klasični okrugli bijeli stol. Osnovna boja namještaja u ovom interijeru je takozvana “kišna bijela boja” koja je popularna u romantičnim interijerima, samo što smo ovdje namještaj izradili u čistim i klasičnim linijama.

Kuhinja je od blagovaonice odvojena s pomičnim kliznim vratima što je pridonjelo jednostavnosti i funkcionalnosti interijera. Rasvjetna tijela pripadaju istoj kolekciji, tako da se s rasvjetom ne bi stvorila konfuzija. U spavaonici smo odlučili staviti tapete iz iste palete boja ali različitih uzoraka, poput pruga i cvjetova. Na kraju, u interijer je preostalo još unijeti detalje, što je prepušteno klijentu.
Autor: Jasmin Viner, diz.int.spc.
www.arhidiz.hr
Bez kategorije
Danas je Badnjak, dan kojeg krase brojni običaji
Dio običaja je pao u zaborava, a dio ih se još uvijek njeguje.

Badnjak je dan uoči Božića kada se najčešće obavljaju posljednje pripreme za Božić. Čisti se kuća, kiti božićno drvce, peku kolači, radi francuska salata, jede bakalar. U ponoć se tradicionalno ide na polnoćku, a nakon na druženje. Ove godine morat ćemo bez toga kao i velikih obiteljskih okupljanja. No, pitanje je znamo li uopće što je Badnjak? I kakvi se običaji uz njega vežu?
Badnjak je posljednji dan Došašća. Sama riječ dolazi od riječi bdijeti, bdijeti čekajući rođenje Isusa Krista. Nekada se bdjelo uz svijeće u miru i tišini. Vjernici na ovaj dan poste, a na jelovniku je najčešće bakalar. Trpeza na stolu bi trebala biti bogata kako bi i naredna godina bila takva. Žene su na taj dan tradicionalno pekle kruh koji bi krasio stol sve do Sveta tri kralja.
Pred večer domaćin bi unio badnjak i slamu u kuću. Slama se tumači kao sjećanje, da se Isus rodio na slami, čime je simbol jasli u betlehemskoj spilji. U prošlosti se večeralo na slami na kućnom podu, pa se zato i danas, ispod stola za kojim se večera na Badnjak, stavi malo slame. Dok se ispod okićenog božićnog drvca stavljalo, a neki to još uvijek rade, žito. Na blagdanski stol stavlja se pšenica posijana na blagdan Svete Lucije.
Odlazak na polnoćku nije se propuštao. Nakon nje, običaj je bio da si ljudi međusobno čestitaju Božić. U nekim krajevima Hrvatske Božić su pjesmom po domovima čestitali koledari. Običaj koledovanja očuvan je u Dubrovniku.
Bez kategorije
Najšarmantnije kolibe u kojima bismo rado proveli zimu
Male su, simpatične i vrlo ugodne za boravak.

Iako nema zime, kolibe u planinama vrlo su atraktivno i poželjno mjesto za provesti zimske dane. Malo mira i tišine bez stresa i gradske vreve mnogima je lijek, a mi smo na Pinterestu pronašli baš takva mjesta. Možda dobijete inspiraciju i odlučite se na pothvat gradnje baš takve kolibe.
Naravno da moraju biti drvene i okružene drvećem.
Kako izvana, tako drvo dominira i iznutra. Rustikalni stil savršen je za ovakve kolibe jer im daje potrebnu toplinu i ugođaj.
A za još bolji ugođaj pobrinut će se i kamin koji je nezaobilazan u ovakvim kućicama. Ili pak peć na drva.
Tepisi i krzno utoplit će i najhladnije zimske dane i noći.
A u ovo vrijeme ne smiju se zaboraviti ni božićni ukrasi.
You must be logged in to post a comment Login