Gradnja doma
Bazen vrhunske francuske kvalitete za uživanje
Rijetki su prizori koji vas u tople ljetne dane mogu ostaviti bez daha. Jedan od njih svakako je pogled na predivan bazen. Predstavljamo vam Desjoyaux bazene koje zastupa tvrtka Jerkić bazeni.
Ne samo da podiže vrijednost vaše nekretnine, bazen pruža i neiscrpan izvor zadovoljstva svim svojim korisnicima.
Tvrtka Jerkić bazeni je svojim višegodišnjim predanim radom ostavila trag u baš svakom hrvatskom gradu.
“Zastupnici smo francuske tvrtke Desjoyaux već trideset godina. Počeli smo na području bivše Jugoslavije u Mostaru, a poslije rata smo u Zagrebu- zadnjih 25 godina. Vodimo predstavništvo za BIH, Hrvatsku i Sloveniju.”, ističe vlasnik tvrtke Jerkić bazeni, gospodin Neven Jerkić.
Nude kompletnu uslugu- od izrade idejnog rješenja, izgradnje bazena do održavanja. Poštujući prostorne mogućnosti i želje, svojim klijentima pomažu odabrati idealan bazen.
Projektiranje bazena
“Prva stvar koju je potrebno utvrditi je lokacija i nekakve preference samog klijenta. Kao i krajnjeg korisnika. Nije isto je li je to kuća za najam ili u privatne svrhe, ima li djece u kući ili je to za starije korisnike, jesu li njihove želje plivanje ili čista rekreacija ili žele nekakve dodatne sadržaje kao što su: hidromasaža, slapovi, gejziri…”, naglašava Mirjana Miškić, mag.ing.prosp.arch., projektantica u tvrtci Jerkić bazeni. Trendovi se mijenjaju, a u tvrtci Jerkić bazeni ispunjavaju sve želje svojim klijentima. Bazen može imati različite oblike i funkcije. Prema riječima Mirjane Miškić poslijednjih su godina vrlo popularni bazeni sa podestima u vodi za ležanje i sunčanje. Nakon izlaska na teren i dogovora s klijentima izrađuje se idejno rješenje, a onda slijedi izgradnja.
Kako izgraditi bazen?
Vlasnik tvrtke Jerkić bazeni, Neven Jerkić ističe da se izgranja odvija u nekoliko faza. “Prva faza je iskop, onda se montažom oplate izgubljene montira bazen gdje se odmah dobiju sve stijenke bazena, ujedno se sve zajedno armira i ujedno zajedno betonira. Poslije toga se oko bazena zatrpava, uređuje se okoliš i još dva dana kad je završen okoliš, stavlja se folija, puštanje u pogon i bazen je spreman za korištenje.”, objašnjava gospodin Jerkić. Montaža je brza i jednostavna.
Posebnost Desjoyaux bazena
Ono što Desjoaux bazene izdvaja od drugih je što za njih nije potrebna izrada cjevovoda za odvod i dovod vode niti storjarnica za filter i pumpe. Cijeli sustav je smontiran u monobloku, tu je integrirana i rasvjeta. A jedinstveni filter kojim se vrši mehanička filtracija je lako odvojiv, periv u perilici rublja na 30 stupnjeva bez deterdženta i spreman za ponovno korištenje.
Kako održavati bazen
Osim filtracijske pumpe, da bi kvaliteta vode u bazenu bila uvijek besprijekorna potrebno ga je kemijski održavati. Trebalo bi radovito kontrolirati ph vrijednost i razinu klora. Najvažniji uvjet za besprijekorno čistu vodu je ph vrijednost koja bi se trebala kretati u rangu između 7 i 7.4. A za dezinfekciju se najčešće upotrebljava klor koji je jednostavan za primjenu, neškodljiv i iznimno postojan. Poželjno bi bilo i jednom tjedno mehanički uklanjati nečistoće, a u tome se možete osloniti i na robota. “Robot radi na principu da ima svoj program, od sat i pol do dva i pol sata. Ako vam se žuri stavit ćete na kraći program, posaugat će vam dno, očistit stijenke.“, obrazlaže Snježana Čanak, prodajna predstavnica u tvrtci Jerkić bazeni.
Ako niste u mogućnosti ili nemate želju sami održavati bazen, posao prepustite stručnjacima iz Jerkić bazena. Oni će se osim ugradnje pobrinuti i da sve besprijekorno funkcionira. Na vama je samo odabrati bazen koji će zadovoljiti sve vaše funkcionalne i estetske kriterije i uživati u njemu.
Činit će okosnicu svake zabave i obiteljskog druženja, ali i predivnu oazu opuštanja…..
Arhitektura i dizajn
Uz nekoliko svjetskih nagrada, Vinarija Tomac odraz je načela prirodne proizvodnje vina
Arhitektova zaljubljenost u prirodna vina pridonijela je stvaranju ove impresivne građevine
Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić dizajnirali su vinariju koja svojom arhitekturom odražava biodinamički način proizvodnje vina, a za taj su projekt dobili i nekoliko svjetskih nagradi.
Gradnja vinarije u mjestu Donja Reka pored Jastrebarskog počela je iz potrebe za povećanjem prostornih kapaciteta.
“Bavimo se proizvodnjom pjenušaca, a to zahtjeva dosta velike prostore za odležavanje tih boca jer svaka boca odleži godinu, dvije, tri pa se nakupe i dvije- tri berbe. Uvijek smo znali da želimo da to ovoga izgleda, rekli bi mi “kak spada”, da ima estetsku i funkcionalnu vrijednost.”, navodi vlasnik vinarije, Tomislav Tomac.
Vinarija kao omaž gospodarskim štagljevima
Inspiraciju arhitekti nisu trebali tražiti daleko. Priroda koja okružuju parcelu bila je sasvim dovoljna.
“To je omaž ovim gospodarskim štagljevima koje možete naći na ovom lokalitetu pa čak i nekoliko kilometara udaljeno od ove vinarije i malo dalje, i ta atmosfera, ali ne samo atmosfera u smislu vizualnosti nego i taj miris. Ta nekakva sinestezija koja vas okružuje kada dođete u taj prostor, je bila nama izuzetno važna i ja se nadam da smo uspjeli to postići. Naravno, napraviti neku našu interpretaciju nekog tog starog štaglja. “, dodaje dipl. ing. arh. Tomislav Ćurković.
Prirodni materijali dio održivog razvoja
Nije slučajnost da su na gotovom objektu vidljivi svi korišteni materijali već je to odraz filozofije proizvodnje prirodnih vina.
“Željeli smo da svi materijali koje koristimo budu što prirodniji, upravo radi toga da ova naša vinarija sudjeluje u održivom razvoju, da se ona integrira u taj biljni i životinjski svijet koji ju okružuje i tako djeluje pozitivno na biodiverzitet, a hvala Bogu imamo i potok i livadu, imamo i šumu…
A što se tiče same organizacije prostora, ona je napravljena po vertikali i zapravo vi kada se krećete kroz kuću od podruma pa do krovne terase, vi imate niz različitih senzacija upravo zbog promijene materijala koji se događaju kad krećemo odozdola, od betona pa preko jednog kubusa kojeg smo obukli u potpunosti u opeku da bi došla nakon toga jedna drvena kapa i konstrukcija i na kraju najprirodniji materijal koji imamo na kući, a to je slama.”, dodaje.
Opeka korištena na inovativan način
Na prvi pogled, za vinariju biste mogli pomisliti da je drvena građevina, iako je veći dio napravljen od opeke.
“Ta opeka možda se iz daljine ne doživljava zbog kojih kanelura i nije to onaj doživljaj klasični opeke kakvu mi zapravo koristimo. Mi smo je koristili, ja si to umišljam malo, na jedan inovativan način. Opeku koja je inače skrivena, na koju se obično stavljaju neki slojevi drugi, najčešće žbuka, mi smo ogolili i pokazali u njenom izvornom, industrijskom obliku. “, dodaje Ćurković.
Investitor prati načela biodinamičke poljoprivrede zbog čega nije imao posebne strojarske zahtjeve za svoj podrum.
“Zahtjevi su bili najviše za manipulaciju kako ćemo se kretat u tom podrumu, gdje će biti bačve, gdje će biti boce na odležavanju i svi drugi dijelovi podruma. Tako da smo to uspjeli posloži na način da nismo nigdje fulali i da naš podrum jako dobro funkcionira i mi smo mogu reći, prezadovoljni.”, ističe Tomac.
Podrum je povezan sa starim dijelom koji više nije bio dostatan, a otprilike na pola puta između njih nalazi se arhiva kružnog tlocrta i posebne atmosfere, čija vrata odaju dojam ulaska u dobro čuvanu kriptu.
“Pa to jest kripta, ja bi bio sretan da ljudi kada ulaze u taj prostor osjećaju neku atmosferu tišine, mira, da ima možda nekih sakralnih elemenata od rituala pa nadalje. Ja sam si nekako tako zamišljao, odnosno ne samo ja nego cijeli moj tim, mi koji smo radili na tom projektu smo tako zamišljali taj prostor. “, pojašnjava Ćurković.
Ispod drvene kape ispunjene slamom nalazi se kušaonica, a izlaskom na veliku terasu, dobije se jasan dojam da je građevina u potpunosti uklopljena u svoj okoliš. Iako relativno male površine, oko 600 četvornih metara, mnoge su se struke morale udružiti za savršenu izvedbu.
“Ovo je mala kuća, znači to je mali projekt, ali zapravo bez vrlo, vrlo jasne i organizirane sheme od projektiranja pa do izvođenja, ne bi to ovo moglo nikad zaživjet. Tako da su svi sudionici od nas projektanata do nadzornih inženjera i na kraju izvođača, bili jako važi i investitora posebno spominjem.”, ističe Ćurković.
Arhitektova zaljubljenost u prirodna vina pridonijela je stvaranju ove impresivne građevine
“Da Tomo nije u svijetu vina i da ne poznaje srž proizvodnje vina, ne bi nikad naš podrum ovako izgledao.
On je pretpostavio da bi filozofija arhitekture ovog podruma trebala biti jednaka kao i filozofija našeg pristupa vinima, to znači da se vina ne zamaskiravaju sa nekim nepotrebnim stvarima, nego se pušta prirodi da iznese tu svoju energiju koju mi onda iz grožđa pretvorimo u tekućinu koju punimo u bocu.
Stvarno je ispalo da je podrum refleksija onoga što mi razmišljamo o vinima. “, zaključio je Tomac.
A bez dobrog investitora, ništa od ovoga ne bi bilo moguće.
Gradnja doma
Evo kako spriječiti smrzavanje cijevi i što učiniti ako se to dogodi
Smrznute vodovodne cijevi ozbiljan su rizik tijekom vrlo hladnog zimskog vremena
Smrznuta cijev može biti tempirana bomba, jer curenje možda neće biti vidljivo – sve dok se smrznuta voda koja blokira cijev ne počne otapati. Ako se ostavi bez nadzora, otapanje leda u smrznutim cijevima može uzrokovati velike poplave, štetu od vode te uništenje zidova, stropova i podova, što može prouzročiti troškove od nekoliko desetaka tisuća eura, ako cijev ne pukne dok led raste.
Zašto se cijevi smrzavaju?
Cijevi su najosjetljivije na smrzavanje kad temperature padnu na -7 °C ili niže, posebno ako su temperature ispod nule više dana zaredom. Također su sklone smrzavanju ako se nalaze:
- U vanjskom zidu izloženom hladnom vanjskom zraku.
- U ormariću ispod sudopera (posebno blizu vanjskog zida).
- U negrijanom podrumu ili prostoru ispod kuće.
- Blizu vanjskih slavina (za vrtno crijevo).
Ako je vaša cijev smrznuta, ali još nije pukla, potrebno ju je odmah odmrznuti. Postoji nekoliko tehnika za odmrzavanje, ovisno o tome gdje se cijev nalazi.
Kako pronaći smrznutu cijev
Smrznuta cijev koja još nije pukla često se prepoznaje po slavinama. Ako otvorite slavinu tijekom vrlo hladnog vremena, a voda ne teče ili teče vrlo sporo, vjerojatno je cijev blokirana ledom. Odmah poduzmite sljedeće korake:
- Zatvorite vodu: Pronađite ventil za zatvaranje vode slavine ili glavni ventil kuće.
- Otvorite slavinu: Oslobodite pritisak otvaranjem slavine povezane sa smrznutom cijevi.
- Identificirajte smrznutu cijev: Pratite cijev od slavine prema hladnim područjima, kao što su vanjski zidovi ili negrijani prostori.
- Pronađite smrznuti dio: Potražite dijelove cijevi s mrazom ili ledom; možda će izgledati ispupčeno ili oštećeno.
Gdje se nalazi glavni ventil za vodu i kako ga zatvorit
Kako odmrznuti cijev unutar zida
Ako otkrijete smrznutu cijev iza zida ili stropa koja još nije pukla, odmah poduzmite korake kako biste spriječili oštećenje konstrukcije vašeg doma.
- Pojačajte grijanje: Pojačajte grijanje u kući i pričekajte. Ako se očekuje hladno vrijeme, održavajte toplinu u kući kako biste spriječili smrzavanje cijevi.
- Otvorite ormariće: Ako je cijev unutar zida kupaonice ili kuhinje, otvorite vrata ormarića kako bi toplina doprijela do zida.
- Otvorite zid: Ako je puknuće neizbježno, uklonite dio zida kako biste došli do smrznutog dijela cijevi i zatim ju odmrznuli kao da je izložena.
Kako odmrznuti izloženu cijev
Ako je smrznuta cijev izložena, primjerice u podrumu ili garaži, možete koristiti nekoliko tehnika. Uvijek počnite s grijanjem cijevi bliže slavini, krećući se prema smrznutom dijelu. To omogućuje vodi da izlazi dok se led topi.
Upozorenje:
Nikada nemojte koristiti plamenik ili otvoreni plamen za odmrzavanje cijevi zbog opasnosti od požara i oštećenja cijevi.
- Sušilo za kosu: Koristite sušilo za kosu, usmjeravajući toplinu na smrznuti dio. Stavite lim za pečenje iza cijevi kako biste reflektirali toplinu.
- Prijenosni grijač: Usmjerite grijač prema smrznutoj cijevi, posebno ispod sudopera.
- Električna grijaća traka: Zamotajte traku oko cijevi i uključite ju u struju.
- Grijaća podloga: Omotajte grijaću podlogu oko cijevi i polako pomičite prema smrznutom dijelu dok voda ne počne teći.
Kako spriječiti smrzavanje cijevi
- Ostavite slavinu da kapa: Protok vode sprječava smrzavanje.
- Održavajte toplinu: Grijanje u kući treba biti minimalno 13°C .
- Otvorite ormariće: Topli zrak iz prostorije doprijet će do cijevi.
- Izolirajte cijevi: Koristite izolacijske materijale za zaštitu cijevi u hladnim područjima.
- Zaštitite vanjske slavine: Uklonite crijeva i pokrijte slavine zaštitnim poklopcima.
- Zatvorite pukotine: Zatvorite sve pukotine oko cijevi kako hladan zrak ne bi ulazio.
- Redovito pregledavajte: Pozovite vodoinstalatera za pregled cijevi i zamjenu oštećenih dijelova.
Preventivne mjere su ključne kako biste izbjegli skupe popravke i štetu od smrzavanja.
You must be logged in to post a comment Login