Povežimo se

Planiranje i uređenje

Vrtni namještaj za raskošne vrtove i male balkone

S lijepim danima, selimo se na otvorene prostore. Za savršeno uživanje na njima, potrebni su vam dobro društvo, ali i lijepi ambijent.

U razdoblju kada se fokus izmješta s unutarnjih na vanjske prostore, treba se pobrinuti da oni budu lijepi i udobni. Kada se vrtni namještaj bira, postoje neke odrednice od kojih ne treba odstupati, a tiču se prvenstveno funkcionalnosti.

U odabiru tako treba voditi računa o materijalu. Vrlo je popularan drveni namještaj od bagrema, tikovine i eukaliptusa. Takav namještaj treba jednom do dvaput godišnje premazati. Manje zahtjevan je namještaj od aluminija te sve popularnije PVC pletivo, odnosno umjetni ratan.

Vrtovi ili veće terase

lounge-set-antracit-set-lesnina-xxxl-domnakvadrat

Ljubitelji modernih i praktičnih rješenja, svoj kutak za druženje na otvorenom mogu urediti u neutralnoj sivoj koja se lako razigra detaljima.

Lounge garnituri koja s obje strane ima dvije manje površine za odlaganje, može se pridružiti i vrlo moderan vrtni antracit set s foteljom i tabureom. Udobnost je prava riječ na koju ovakav prizor asocira.

lounge-set-blagovaonski-set-lesnina-xxxl-domnakvadrat

Raskošan ležaj s pomoćnim stolićem koji se transformira u komotnu lounge garnituru s dvije police i klub stolićem uklopit će se i na manju i veću terasu.

Prostor za obiteljsko druženje se može proširiti te se na terasi tada oblikuje kvalitetan prostor za blagovanje.

Reciklirano tikovo drvo i stolci izrađeni od olefinskog užeta donijet će moderan, ali i duh Mediterana u vašu okućnicu. Kao dodatak, uvijek možete postaviti i ljuljačku koja u zimskom periodu svoje mjesto može pronaći unutar doma, ali i na natkrivenom balkonu.

Mali balkoni

pastela-vrtna-garnitura-za-dvoje-lesnina-xxxl-domnakvadrat

Kada je o malim balkonima riječ, na njima ovoga proljeća veselje mogu unijeti pastelni setovi. Pastelne nijanse su apsolutni hit ove sezone, stoga mjesta za pogrešku nema.

Ideje za proljetno uređenje mini balkona
vintage-vrtna-garnitura-lesnina-xxxl-domnakvadrat

Svi ljubitelji vintage stila doći će na svoje sa željeznom garniturom u bijeloj boji. Sama ili uz stalke za cvijeće donijet će romantični duh na vaš balkon.

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Planiranje i uređenje

Odaberite odgovarajuću vrstu roštilja za vašu ljetnu oazu

Za roštiljanje ne postoji loš trenutak. Roštilj je savršena prilika za odmoriti se u društvu prijatelja i obitelji, a ujedno može biti i jedna od glavnih aktivnosti za bilo koju drugu vrstu događanja.

Ljetne večeri nezamislive su bez dobrog društva i opuštenog provođenja vremena na otvorenom. Stoga je roštilj mnogima idealan i najjednostavniji način pripreme hrane, koji ne samo da je ukusan, već pridonosi i stvaranju jedne zabavne atmosfere.

Današnja ponuda roštilja iznimno je velika. Kao što postoje brojni načini pripreme roštilja i namirnica koje se mogu pripremati na roštilju, tako postoji i nekoliko vrsta roštilja – na drva, ugljen, plinski i električni.

U aktualnoj ponudi u svim Lesnina XXXL centrima i na webshopu u tijeku su posebni popusti na program proizvoda za ljetno roštiljanje, a ponuda uz kompletan pribor za roštiljanje, kao što su hvataljke, profesionalni štapići za ražnjiće, bežični termometri, noževi, obuhvaća i raznoliki izbor roštilja.

Tradicionalna metoda pečenja hrane na otvorenoj vatri uz pomoć roštilja na drveni ugljen zaokružit će gurmansko iskustvo stvarajući intenzivan dim i aromu koja obogaćuje okus mesa, ribe ili povrća.

Veći plinski roštilj s 3 plamenika i termometrom za precizno praćenje osigurat će fin obrok za velika društva, dok će robusni kotači omogućiti roštiljanje i na nešto zahtjevnijim terenima. Ovu vrstu roštilja predlažemo ako ne želite ložiti vatru.

Eletrični ili plinski roštilj – što odabrati?

Električni ili plinski roštilj odlična su opcija za roštiljanje na balkonu i bez dima, kvalitetni materijali garantiraju finu pripremu hrane, a ujedno su i vrlo praktični za prenošenje.
Iskusni grill majstori znaju da detalji čine razliku. Roštilji s poklopcem pružaju opciju indirektnog pečenja, odnosno pečenje na niskim temperaturama. Također, pojedini modeli imaju opciju dugotrajnog dimljenja, koja je u gastro svijetu postala pravi hit u pripremi roštilja.

Sve veća pažnja pridaje se i raznim dodacima za roštiljanje. Klasični dodaci kao što su lopatica, hvataljka, daska za rezanje, rukavice, pregača neizostavan su pribor kod pripreme svima nama omiljene gastro delicije.

Roštilj za pečenje pizze

Ljetno roštiljanje ne podrazumijeva samo pečenje mesa, ribe i povrća. U ponudi opreme za ljetno roštiljanje u Lesnini potražite i peć za pizzu. No, jeste li znali da je pizzu moguće ispeći i na roštilju? Naime, tako se postiže veća temperatura nego u pećnici, a i sama priprema pizze na roštilju je jednostavna, naročito ako koristite kamen za pizzu.

Lesnina XXXL – Kreirajmo dom zajedno!

Nastavite čitati

Planiranje i uređenje

Robotske kosilice – idealno rješenje za jednostavno i efikasno održavanje travnjaka

Ako želite bezbrižno uživati u travnjaku i slobodnom vremenu, robotska kosilica je savršen izbor

Predstavljaju li vam vrtlarski poslovi muku, a ne užitak, još uvijek možete imati predivan travnjak. Dok ste posvećeni svojim omiljenim hobijima, robotske kosilice će za to vrijeme urediti vaš vrt.

Napredna tehnologija mijenja našu svakodnevicu u svim segmentima pa tako i vrtlarenju. Robotske kosilice sve su češći izbor vlasnika vrtova koji svoje travnate površine žele održavati maksimalno efikasno uz minimalno napora.

Kako koristiti robotsku kosilicu?

“Naše robotske kosilice funkcioniraju još na žicu, što je u biti najpreciznija košnja. Kod same instalacije moramo prvo postaviti kabel kao među koju povežemo onda spojimo s baznom stanicom, kod instalacije onda trebamo samo kalibrirati robot, to je kratki postupak prije samog korištenja robota. Nakon što smo ga kalibrirali, on se sam kalibrira na baznu stanicu.

Možemo još pustiti program nauči parcelu, di je onda robot obilazi svoju među kabel i vidjeti da l’ su prepreke, on istovremeno si izračuna metražu i znao onda okvirno u kojem razdoblju treba kosit. Nakon što smo to učinili, možemo robot WiFI-jem povezati na svoju kućnu mrežu te upravljati i vrijeme košnje i trajanje košnje, a možete podesiti za svaki dan kako vam odgovara.”, pojasnio je direktor tvrtke AL KO, Joža Frljužec.

Jačina robotske kosilice mora odgovarati veličini travnjaka, tako je AL KO Robolihno 350 namijenjen za vrt do 350 kvadrata, a model 550 za 550 kvadrata. On ima i malo jaču bateriju, tri startne točke kako bi robot stigao pokositi svaki dio okućnice: možete počet kosit s bazne stanice, jednom s lijeve strane kuće, jednom ispred kuće, jednom iza kuće…

Oba modela svladavaju nagibe, jedan do 20, drugi do 45 stupnjeva i imaju mogućnost podešavanja visine košnje od 2,5 do 5,5 centimetara, a nakon košnje, obje će se robotske kosilice same vratiti u svoju baznu stanicu.

“Vrijeme košnje može trajati od 40 minuta do 140 minuta, to ovisi o kapacitetu baterije, a ako imate veću površinu, kosite više ciklusa na dan, u što je važno uračunati ciklus punjenja. Ako kosimo 40 minuta, 45 minuta se puni, a želimo da okvirno dva sata kosi, mora biti okno za košnju otvoreno tri sata.”, ističe sugovornik.

Precizno kretanje po vrtu

ALKO robotske kosilice opremljene su naprednim senzorima i sofisticiranim softverom što im omogućava precizno kretanje po vrtu i izbjegavanje prepreka.

“U slučaju da imamo jako komplicirani vrt, imamo i sustav smart homing koji se dogradi na jedan set žica kako bi robot išao brže do svoje bazne stanice. Mi imamo robote s i bez senzor za kiše, u pravilu robot kosi po kiši bolje nego kad je suha trava jer onda ne klizi toliko. Mi imamo senzor za kišu koji je namijenjen u slučaju da imate parcelu gdje se može stvarat jezero da se robot ne bi utapao, tak da košnja po mokrom ili kiši našim robotima ne smeta.

Ako je smeđa trava i pregusta trava i vrhovi su jako žute, to je nama već sada znak da trava nema dovoljno zraka, da je jako gusta, možda da su i oštrice na robotu već tupe pa bi ih trebalo zamijenit. Uz to bi trebali i prozračit travu, što znači s prozračivačem vadimo staru travu ili pregustu travu van kako bi trava opet došla do zraka i bila zelenija i gušća. Po ljeti se to ne radi jer je već trava jako opterećena vrućinama. Isto tako ne u kasnu jesen nego poslije ljeta i prije ljeta – u proljeću.”, zaključio je sugovornik.

Za sve one koji žele bezbrižno uživati u predivnom travnjaku i slobodnom vremenu, robotska kosilica je savršen izbor.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice