Povežimo se

Kreirajmo dom zajedno

Plinski i keramički roštilji – izaberite po vašem stilu života

Počinje nova sezona druženja na otvorenom, naravno, uz roštilj. Birate li novi, prvo odlučite koja je vrsta goriva najprikladnija za vaš stil života.

Imamo roštilje na drveni ugljen i roštilje na plin koji ujedno mogu biti i kao na drveni ugljen. Lesnina ima veliki asortiman Nepoleon plinskih roštilja, od klasične Rog linije do freestyle ili Fontom koji su najnovije i najopremljenije vrste roštilja s infracrvenim zrakama i dodatnim plinskim plamenicima.

Plinski roštilj

Svaki Napoleonov plinski roštilj je kao kuhinja na otvorenom jer sa strane možete kuhati bilo koju drugu namirnicu dok pečete roštilj, a s druge strane roštilj se može koristiti kao peka za kruh, peka za pizzu ili bilo koju drugu namirnicu, rekla je Ika Jurić, prodajna savjetnica iz Lesnine.

foto: Lesnina

Ako je spontanost vaš stil, tada roštilj koji se sporo zagrijava neće biti vaš prvi izbor. Plinski roštilji su vrlo brzo spremni za upotrebu, a na raspolaganju imaju i brojne dodatne opcije poput infracrvenih zraka.

Savršen balans interijera i eksterijera

S njima se postiže jača temperatura. Kad bi pripremali steak ili bilo koje meso na ražnju, to je dodatna temperatura koja usmjerava na namirnicu i postiže visoku temperaturu do 980 stupnjeva. I u vrlo kratkom vremenskom roku, to se postiže u  3 sekunde, pojasnila je Jurić.

Plinski roštilj može imati dva do osam plamenika, a za obiteljska druženja optimalan je onaj s četiri plamenika. Svaki roštilj ima poklopac koji zadržava okus i održava konstantu temperaturu, a na njemu se nalazi i termometar.

Termometar na roštiljima nije sto posto točan kao na pećnicama. Zato što uvijek postoji mala doza gubitka topline i malo odstupanje od točne vrijednosti, rekla je Jurić.

Keramički roštilj

Keramički roštilji smatraju se sofisticiranijom verzijom roštilja na drveni ugljen i vrlo su popularnih zadnjih desetak godina. Oni se oslanjaju na protok zraka za regulaciju topline. Više zraka koji struji preko ugljena omogućava vatri da gori, a ograničavanje protoka održava ugljen upaljenim za sporo pečenje. Što je hrana bliže ugljenu, brže će se peći, ali je sklona zagorijevanju. Zato potražite roštilj čija se rešetka može podići, a obratite pažnju i vrstu rešetke.

Imamo roštilje koji imaju rešetke od inoksa, koje su vrlo praktične i jednostavno se održavaju, međutim one se i brzo hlade, dok se rešetke od lijevanog željeza dobro i brzo zagriju i dosta dugo drže tu temperaturu, dodala je Jurić.

Kad ste odabrali vrstu goriva, veličinu roštilja birajte prema prostoru kojim raspolažete.

Najvažnije su vaše zapravo potrebe koje vi imate, trebate li roštilj za terasu, za balkon u stambenoj zgradi, ili za veliko dvorište. Najčešće se biraju sa tri ili četiri plamenika s kuhalom jer su najpraktičniji i najzastupljeniji za obiteljske potrebe, izjavila je Jurić za Dom na kvadrat.

Za savršeno iskustvo pripreme hrane na roštilju, u Lesnini potražite dodatni pribor kao i sredstva za čišćenje. 

Dodaci za roštilj

Kreirajmo dom zajedno

Lesnina na ovogodišnjem InDizajnu izložila dom iz snova

Lesnina je izložila ambijent koji spaja svijetle, prirodne materijale, zaobljene forme i mekane teksture kojim su ponudili trendseterski uvid u moderne interijere

lesnina indizajn

Na ovogodišnjem InDizajnu u Areni Zagreb, Lesnina je još jednom potvrdila zašto diktira trendove u uređenju interijera. Svojim izložbenim prostorom koji kombinira svijetle, prirodne materijale, zaobljene forme i mekane teksture, brend je posjetiteljima ponudio uvid u ono što danas čini moderan, udoban i vizualno skladan dom.

Topli tonovi i prirodni materijali

Voditeljica izlaganja Petra Bizjak istaknula je da je ideja bila stvoriti prostor koji izaziva reakciju „Vau, ovako želim urediti svoj dom“. Dominirali su nude i zemljani tonovi, obogaćeni tamnim drvetom, inspirirani najnovijim smjernicama sa svjetskih sajmova.
Cilj je bio prikazati dom koji spaja estetiku i svakodnevnu funkcionalnost – prostor u kojem je svaka tekstura, boja i površina pažljivo odabrana.

Kuhinje s karakterom

Posebnu pažnju privukle su Lesninine kuhinje, dizajnirane u bogatim tonovima i prožetim velikim staklenim površinama koje prostoru daju dubinu i toplinu.
Vitrine su postale apsolutni must-have u uređenju kuhinja, ali i dnevnih boravaka. Donose dašak ekskluzivnosti i vizualno podižu cijeli prostor“, istaknula je Bizjak.

Trend koji je obilježio izložbeni prostor su vitrine s dimljenim staklom i rasvjetom – detalj koji unosi profinjenost, ali i povezuje kuhinju, blagovaonicu i dnevnu sobu u jedinstvenu cjelinu.

Otoci i zaobljene linije – novi klasici

Kuhinjski otok više nije samo praktičan element, nego središte doma. Lesnina je prikazala model koji je zatvoren sa svih strana, s ugrađenim ladicama, policama i vinskom vitrinom.
„Tko god ima prostora, želi otok – on okuplja, nudi funkcionalnost i izgled luksuza“, pojasnila je Bizjak.
Poseban naglasak bio je na zaobljenim rubovima, trendu koji preuzima primat u dizajnu interijera i unosi mekoću u inače čiste, geometrijske linije.

Namještaj zaobljenih linija u dizajnu interijera: Evo kako ga primijeniti u prostoru

Udobnost kao polazište dizajna

U dnevnom dijelu prostora, Lesnina je prikazala kako spojiti modernu estetiku i maksimalnu udobnost. Sofe i garniture u svijetlim tonovima privlačile su pažnju svojom mekoćom i ergonomijom.
„Većina kupaca prostor bira očima, ali kad sjednu na ovakvu sofu, sve je jasno. Udobnost postaje prioritet“, naglašava Bizjak.
Lesnina je pokazala da suvremeni interijeri mogu biti elegantni i istovremeno opušteni — idealni za svakodnevni život.

Novi brendovi i talijanski potpis

Ovogodišnji nastup Lesnine obilježila je i suradnja s novim dobavljačima, ponajviše talijanskim brendovima. U središtu pažnje bili su stolovi i stolice talijanskog dizajna – komadi koji spajaju umjetnost oblikovanja i vrhunsku udobnost.

„Talijanski namještaj unosi ekskluzivnost, drugačiji pristup formi i materijalima. Riječ je o komadima koji se ne viđaju svakodnevno“, istaknula je Bizjak.

Lesnina na inDizajnu 2025

Kroz svoj izložbeni prostor, Lesnina je prikazala kako suvremeni interijer može biti istovremeno topao, moderan i funkcionalan. S fokusom na prirodne materijale, oble linije i udobnost, Lesnina je još jednom potvrdila svoj status lidera u svijetu uređenja doma – brenda koji ne prati trendove, već ih stvara.

Nastavite čitati

Kreirajmo dom zajedno

Trend koji volimo: Staklene vitrine ponovno osvajaju kuhinje

Njihova transparentnost unosi lakoću u prostor, a uz pažljivo odabranu rasvjetu pretvaraju se u dekorativni fokus cijele prostorije

Staklene vitrine u kuhinji

Staklene vitrine u kuhinji vraćaju se na velika vrata. Ono što je nekad bilo rezervirano za bakin kredenac, danas se vraća u modernom obliku – kao elegantan spoj funkcionalnosti i estetike koji prostoru daje profinjenost, svjetlost i toplinu.

Kako iz udobnosti vlastitog doma stvoriti kuhinju po svojoj želji? Imamo rješenje!

Povratak klasike u suvremenom ruhu

Trendovi u kuhinjama mijenjaju se gotovo svake godine. Nekad prevladava visoki sjaj, nekad mat površine, a ove godine u prvi plan dolazi – staklo. Staklene vitrine postale su središnji element modernih kuhinja, a njihova popularnost ne temelji se samo na praktičnosti, već i na estetskom dojmu.

„Ja ih volim definirati kao neku vrstu komode ili ormarića koji zahtijeva urednost. To je ormar koji je ostakljen – sve unutra je vidljivo, pa daje preglednost i lakoću prostora“, objašnjava Lovorka Bogdanović, voditeljica odjela kuhinja u Lesnini.

Osim što olakšavaju pristup stvarima, vitrine istovremeno omogućuju izlaganje detalja koje želimo pokazati – od posuđa do dekoracija. „Slične su policama, samo što su zatvorene i tako oslobođene prašine“, dodaje Bogdanović.

Od bakinih kredenca do modernih linija

Za razliku od nekadašnjih masivnih ormarića, današnje staklene vitrine dolaze u beskrajno mnogo izvedbi – od minimalističkih do rustikalnih. „Moderne vitrine krase ravne linije, tamne boje drveta, crni okviri i diskretne ručkice. Često su kombinirane s rasvjetom koja daje poseban ugođaj“, ističe Bogdanović.

Ipak, nostalgični šarm starih vitrina nije nestao. „Postoji i trend restauracije starinskih komada – gornjih dijelova kredenca, rustikalnih ormara s rezbarijama ili vitrina u kojima se čuva obiteljsko posuđe i kristal. Ljudi vole da njihov prostor ima priču“, kaže.

Zahvaljujući proizvođačima koji nude širok raspon elemenata, vitrine se danas mogu savršeno uklopiti u svaki stil – od klasičnih kuhinja do modernih open space prostora.

Spoj kuhinje, blagovaonice i dnevnog boravka

Kako su se kuhinje posljednjih godina otvorile prema dnevnim boravcima i blagovaonicama, tako su i staklene vitrine u kuhinji postale važan povezni element.

Kuhinja iz snova: 40+ primjera za svaki stil i budžet

„Kuhinja više nije skrivena prostorija – ona je mjesto druženja i pripreme hrane. Vitrinom se taj prostor spaja s blagovaonom i dnevnim boravkom, pa sve djeluje skladno i povezano“, objašnjava Bogdanović.

Osim u gornjim elementima, vitrine se sve češće pojavljuju i kao samostojeći ormari ili dio poluotoka. Njihova transparentnost unosi lakoću u prostor, a uz pažljivo odabranu rasvjetu pretvaraju se u dekorativni fokus cijele prostorije.

Rasvjeta kao završni dodir

Rasvjeta je ključan element koji staklene vitrine pretvara u dizajnerski detalj. „Može biti unutarnja ili vanjska, hladna LED ili topla, prigušena vintage rasvjeta. Danas postoji jako puno mogućnosti, a svjetlo može biti i funkcionalno i ugođajno“, kaže Lovorka Bogdanović.

U večernjim satima vitrina s rasvjetom postaje dekorativni akcent koji prostoru daje posebnu atmosferu. „Kad se sva svjetla ugase, samo nježno svjetlo iz vitrine ostane – i stvori taj poseban, intiman moment“, opisuje.

Staklene vitrine u kuhinji novi su must have!

Staklene vitrine u kuhinji danas su mnogo više od mjesta za spremanje posuđa. One su dizajnerski element koji prostoru daje karakter, toplinu i eleganciju. Bez obzira birate li modernu vitrinu s crnim metalnim okvirom i LED rasvjetom ili restaurirani komad s pričom – upravo ti detalji čine kuhinju prostorom koji odražava osobnost doma.

Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice