Povežimo se

Planiranje i uređenje

Prozračivanje travnjaka

Dani postaju sve duži, temperature rastu – krajnje je vrijeme da se posvetite travnjaku koji je
tijekom zime bio zanemaren. Pokosite travu na visinu od oko 4 cm. Trava mora biti potpuno
suha, inače će se vlati trave odrezati neravnomjerno. Isto tako je kosilicu teško očistiti od
mokre trave.

Prozračivanje uklanja neugodnu mahovinu, filc i mrtvu travu s travnjaka. To pospješuje unos
hranjivih sastojaka u tlo. Ako su temperature stabilne oko +15°C, vrijeme je za prozračivanje.
Idealno je nakon druge košnje u sezoni. Pazite, da prilikom prozračivanja noževi
prozračivača ne prodiru više od tri milimetra u zemlju.

Kada treba prozračiti travnjak?

Najviše dva puta godišnje (proljeće & jesen) i ne tijekom trajne suše – travnjak treba vlagu da
bi se obnovio. Provucite malim metalnim grabljama kroz travu i ako vidite mahovinu ili
ostatke pokošene trave, vrijeme je za prozračivanje. Ako se korov širi travnjakom, jasan je
znak da vaš travnjak treba prozračiti.

Takozvani „filc“ se stvara većinom na glinovitom tlu, sjenovitim travnjacima ili područjima koja zadržavaju vlagu. Takva tla bi trebalo češće rahliti i prozračivati.

Kako rade prozračivači?

Prozračivači imaju rotirajući valjak s čeličnim noževima koji nakratko prodiru u zemlju pri
svakom okretaju. Prilikom prozračivanja možete postaviti dubinu prodiranja a pripazite da to
bude između dva to tri milimetra.

Koji prozračivač je bolji – električni ili benzinski?

Električni prozračivači prikladni su za srednje velike travnjake, stvaraju malu pozadinsku
buku i rade bez emisija. Benzinski prozračivači mogu se fleksibilno upotrebljavati i na većim
površinama.

Koja je razlika između rahljenja i prozračivanja?

Prozračivanje je neophodno kako bi travnjak mogao upiti dovoljno hranjivih sastojaka i dobiti
dovoljno „zraka“. Rahljenje je, jednostavno objašnjeno, invenzivnije prozračivanje. Time se
još više razrahljuje tlo i omogućuje mu se prekrasno obnavljanje.

Svaki vlasnik vrta sanja o prekrasnom, bujnom zelenom travnjaku. Neki travnjaci izgledaju
poput suhe pustinje dok drugi svake godine zasjaju najljepšom zelenom bojom. Pomozite
svom travnjaku da „diše punim plućima“ i pokaže se na proljeće sa svoje najljepše strane.

Oglas

Planiranje i uređenje

Vrtni alat – Best off sezona 18

Uređaji i alat uz koje vrtlarski radovi postaju uživanje

Vrijedni stručnjaci svake nas godine podsjete koji se vrtlarski poslovi trebaju obaviti i kako ih olakšati korištenjem inovativnih uređaja.

Jurilica za laku košnju

Ove sezone oduševile su nas i crvene jurilice za košnju trave.

Redovito održavanje velikih travnjaka zahtjevan je posao za standardne kosilice. Za taj su posao idealne traktorske kosilice koje će pružiti posebno iskustvo vožnje na svim terenima uz
jednostavno korištenje. Više…

Prednosti robotskih kosilica

Napredna tehnologija mijenja našu svakodnevicu u svim segmentima pa tako i vrtlarenju. Robotske kosilice sve su češći izbor vlasnika vrtova koji svoje travnate površine žele održavati maksimalno efikasno uz minimalno napora. Više…

Odaberite pravu kosilicu za vaš travnjak

Bez redovite košnje trava će izgledati zapušteno i neuredno, a zbog krivo odabrane kosilice taj se posao može učiniti teškim. 

Motorne kosilice najčešći su izbor, a u tom segmentu AL-KO uređaji prednjače zbog svojih brojnih mogućnosti. Više…

Olakšajte poslove u vrtu uz alate za iskusne vrtlare

Ako imate veliki vrt i travnjak, poslovi mogu biti vrlo izazovni. Olakšati ih mogu alati namijenjeni profesionalcima i ozbiljnim vrtlarima. Više…

Vrtni alat

Nastavite čitati

Planiranje i uređenje

Odaberite odgovarajuću vrstu roštilja za vašu ljetnu oazu

Za roštiljanje ne postoji loš trenutak. Roštilj je savršena prilika za odmoriti se u društvu prijatelja i obitelji, a ujedno može biti i jedna od glavnih aktivnosti za bilo koju drugu vrstu događanja.

Ljetne večeri nezamislive su bez dobrog društva i opuštenog provođenja vremena na otvorenom. Stoga je roštilj mnogima idealan i najjednostavniji način pripreme hrane, koji ne samo da je ukusan, već pridonosi i stvaranju jedne zabavne atmosfere.

Današnja ponuda roštilja iznimno je velika. Kao što postoje brojni načini pripreme roštilja i namirnica koje se mogu pripremati na roštilju, tako postoji i nekoliko vrsta roštilja – na drva, ugljen, plinski i električni.

U aktualnoj ponudi u svim Lesnina XXXL centrima i na webshopu u tijeku su posebni popusti na program proizvoda za ljetno roštiljanje, a ponuda uz kompletan pribor za roštiljanje, kao što su hvataljke, profesionalni štapići za ražnjiće, bežični termometri, noževi, obuhvaća i raznoliki izbor roštilja.

Tradicionalna metoda pečenja hrane na otvorenoj vatri uz pomoć roštilja na drveni ugljen zaokružit će gurmansko iskustvo stvarajući intenzivan dim i aromu koja obogaćuje okus mesa, ribe ili povrća.

Veći plinski roštilj s 3 plamenika i termometrom za precizno praćenje osigurat će fin obrok za velika društva, dok će robusni kotači omogućiti roštiljanje i na nešto zahtjevnijim terenima. Ovu vrstu roštilja predlažemo ako ne želite ložiti vatru.

Eletrični ili plinski roštilj – što odabrati?

Električni ili plinski roštilj odlična su opcija za roštiljanje na balkonu i bez dima, kvalitetni materijali garantiraju finu pripremu hrane, a ujedno su i vrlo praktični za prenošenje.
Iskusni grill majstori znaju da detalji čine razliku. Roštilji s poklopcem pružaju opciju indirektnog pečenja, odnosno pečenje na niskim temperaturama. Također, pojedini modeli imaju opciju dugotrajnog dimljenja, koja je u gastro svijetu postala pravi hit u pripremi roštilja.

Sve veća pažnja pridaje se i raznim dodacima za roštiljanje. Klasični dodaci kao što su lopatica, hvataljka, daska za rezanje, rukavice, pregača neizostavan su pribor kod pripreme svima nama omiljene gastro delicije.

Roštilj za pečenje pizze

Ljetno roštiljanje ne podrazumijeva samo pečenje mesa, ribe i povrća. U ponudi opreme za ljetno roštiljanje u Lesnini potražite i peć za pizzu. No, jeste li znali da je pizzu moguće ispeći i na roštilju? Naime, tako se postiže veća temperatura nego u pećnici, a i sama priprema pizze na roštilju je jednostavna, naročito ako koristite kamen za pizzu.

Lesnina XXXL – Kreirajmo dom zajedno!

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice