Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Opločenje dvorišta uz tradiciju i inovaciju tvrtke Betaplast

Današnji asortiman proizvodnog i trgovačkog poduzeća Betaplast uistinu je širok, te se izdvaja kvalitetom i sveobuhvatnošću

betaplast-plocice-oplocenje-dvorista-domnakvadrat
Foto: Betaplast

Predstavljamo Vam tvrtku Betaplast d.o.o. iz Donjeg Kraljevca koja se već više od 25 godina bavi oplemenjivanjem vanjskih površina kvalitetnim opločnicima, a uz to se bavi i proizvodnjom osnovnih građevinskih repromaterijala.

kuca-betaplast-plocice-oplocenje-dvorista-domnakvadrat

Foto: Betaplast

Sitan je korak između sanjara i vizionara. Kada je 1985. godine gospodin Franjo Štefan pokrenuo zanatsku radnju u Donjem Kraljevcu, mnogi su ga gledali kao sanjara. No, gotovo 25 godina kasnije možemo samo ustvrditi da je on prije svega – vizionar.

Današnji asortiman proizvodnog i trgovačkog poduzeća Betaplast, nastalog na temeljima već spomenute zanatske radnje, uistinu je širok te se izdvaja kvalitetom i sveobuhvatnošću na području šire regije. Tako uz proizvodnju separiranog i drobljenog šljunka, pijeska i drugih agregata različitih frakcija, Betaplast d.o.o. proizvodi i dostavlja svježi beton.

betaplast-plocice-oplocenje-dvorista-domnakvadrat

Foto: Betaplast

Kvaliteta s certifikatom

Veliki dio proizvodnog programa čini proizvodnja betonske galanterije. Izuzetan ugled koji Betaplast d.o.o uživa na tržištu prepoznat je upravo po tom dijelu proizvodnog asortimana.

Neprestano praćenje kretanja na tržištu te ulaganjem u najnovije tehnologije, Betaplast d.o.o se istaknuo kao lider u proizvodnji betonske galanterije u regiji, a konstantnim stvaranjem prijateljstava i partnerstva na domaćem i stranom tržištu, njihovi kvalitetni proizvodi nalaze se i na mnogim površinama koje su stotinama kilometara udaljena od sjedišta tvrtke. Proizvodni program betonske galanterije tvrtke Betaplast d.o.o. čini čitav niz elemenata izuzetne kvalitete i inovativnog dizajna. Tako se među proizvodima mogu naći najrazličitiji rubnici, travne ploče, kanalice, betonske rampe, kugle za parkirališa te opločnike (tlakovce) u više od 450 kombinacija veličina, boja i oblika.

betaplast-plocice-oplocenje-dvorista-domnakvadrat

Foto: Betaplast

betaplast-plocice-oplocenje-dvorista-domnakvadrat

Foto: Betaplast

Cjelovita rješenja

Imajući na umu potrebe tržišta te neprestano ulažući u razvoj i tehnologiju, Betaplast d.o.o. je kreirao proizvode visoke kakvoće i estetike te se danas mogu vidjeti na svim vrstama površina, dvorištima, trgovima, pločnicima, šetalištima, parkiralištima, ulicama…

Do takvih se rezultata moglo doći samo imajući u vidu cjelovita rješenja problema koji se događaju pri aplikaciji proizvoda, a Betaplast je tijekom godina razvio sistem monitoringa koji prati potrebe tržišta te tako dobivene rezultate primjenjuje u kreiranju proizvoda.

 

betaplast-logo

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Planiranje i uređenje

Kako urediti mali vrt i balkon poput stručnjaka? Pratite ove važne savjete

Evo nekoliko savjeta i zamki na koje treba obratiti pažnju

Stvaranje i uređivanje otvorenih prostora kako bi bili lijepi, funkcionalni i ugodni za boravak predstavlja osnovu rada. Ako se uživalo u šetnji kroz park, sjedilo u lijepo uređenom vrtu ili divilo uređenom gradskom trgu, to je rezultat rada krajobraznog arhitekta.

Što je krajobrazna arhitektura?

Planiranje i oblikovanje vanjskih prostora uključuje osmišljavanje izgleda parkova, vrtova, dvorišta, šetnica i drugih vanjskih prostora. Biraju se biljke koje će se posaditi, određuju mjesta za staze, fontane, klupe i druge elemente kako bi prostor bio lijep i praktičan.
Jedan od glavnih ciljeva je očuvanje prirode. Pažljivo se biraju biljke koje dobro rastu u lokalnim uvjetima, što znači da im treba manje vode i manje kemikalija za zaštitu. Također se koriste posebne tehnike kako bi se smanjilo zagađenje i poboljšala kvaliteta zraka.

Održivost je važan dio uređenja vrta

Pri uređenju krajobraza koriste se materijali koji se mogu reciklirati, izvori energije koji se mogu obnoviti i metode koje su prijateljske prema okolišu. Na taj način, projekti ne samo da čine prostore ljepšima, nego ih čine i zdravijima za ljude. Osim brige o prirodi, trud se ulaže u stvaranje prostora gdje se ljudi mogu družiti, igrati, vježbati i opuštati. Dobro osmišljeni parkovi i igrališta postaju mjesta gdje se zajednica okuplja i provodi vrijeme zajedno, što je važno za fizičko i mentalno zdravlje.

Sve u svemu, rad krajobraznog arhitekta važan je jer stvara lijepe i funkcionalne prostore za ljude. Pomaže se povezati s prirodom i poboljšava kvalitetu života, čineći mjesta gdje se živi i radi ugodnijima i zdravijima.

10 najljepših vrsta cvijeća na svijetu – uživajte u njima!

Kako urediti mali vrt i balkon poput stručnjaka?

Uređenje malih vrtova i balkona može biti izazovno, ali uz pažljivo planiranje i nekoliko praktičnih savjeta, moguće je stvoriti prekrasan i funkcionalan prostor. Evo nekoliko savjeta i potencijalnih zamki na koje treba obratiti pažnju:

Planiranje prostora: Planiranje prostora je ključno za uspješno uređenje malog vrta ili balkona. Prije nego što započnete s postavljanjem biljaka i namještaja, napravite detaljan plan rasporeda. Razmislite o tome kako ćete iskoristiti svaki centimetar prostora, pritom uzimajući u obzir funkcionalnost i estetiku. Definirajte različite zone, poput zone za sjedenje, biljaka ili opuštanje, kako biste jasno odvojili prostor i olakšali korištenje.

Odabir pravih biljaka: Odabir biljaka prilagođenih uvjetima na vašem balkonu ili u vrtu ključno je za njihov uspješan rast i razvoj. Prije kupovine biljaka, istražite koje vrste biljaka najbolje odgovaraju vašem prostoru, uzimajući u obzir količinu sunčeve svjetlosti, izloženost vjetru i mikroklimu. Također, razmislite o kombinaciji biljaka koje se lijepo slažu zajedno kako biste stvorili ugodan ambijent.

Vertikalno uređenje: Korištenje vertikalnog prostora može biti izvrstan način za maksimalno iskorištavanje prostora na malom vrtu ili balkonu. Postavljanjem visećih košara, zidnih posuda ili vertikalnih vrtnih sustava možete dodatno povećati površinu za uzgoj biljaka, a istovremeno stvoriti zanimljive vizualne efekte i dodatnu privatnost.

Pravilno održavanje: Redovito održavanje biljaka ključno je za njihov zdrav rast i lijep izgled. Pazite da biljkama pružite dovoljno vode, gnojiva i sunčeve svjetlosti. Redovito obrezujte biljke kako biste potaknuli njihov rast i uklonili suvišne izdanke. Također, često provjeravajte biljke radi znakova bolesti ili štetočina te poduzmite odgovarajuće mjere kako biste ih suzbili.

Uspješan spoj umjetnosti i hortikulture za savršen izgled vrta

Estetski dodaci: Kako biste osobno prilagodili svoj prostor i dodali mu dodatnu toplinu i šarm, razmislite o dodavanju estetskih dodataka poput svjetiljki, ukrasnih jastuka, tepiha ili umjetničkih instalacija. Ovi detalji ne samo da će dodati estetsku vrijednost vašem prostoru, već će ga učiniti i ugodnijim za boravak.

Prepreke pri uređenju malog vrta ili balkona

Nedostatak prostora: Jedna od najčešćih prepreka prilikom uređenja malih vrtova ili balkona je nedostatak prostora. Budući da je svaki centimetar vrijedan, važno je pažljivo planirati raspored biljaka i namještaja kako biste izbjegli pretrpanost prostora koja može rezultirati nepraktičnim i neuglednim izgledom.

Nedostatak svjetla: Nedovoljna količina sunčeve svjetlosti može predstavljati izazov prilikom odabira biljaka za vaš prostor. Ako vaš balkon ili vrt prima malo sunčeve svjetlosti, birajte biljke koje dobro rastu u sjeni ili polusjeni, poput paprati, filodendrona ili klorofituma.

Nepredvidljive vremenske prilike: Vremenski uvjeti mogu biti nepredvidljivi i mogu predstavljati izazov za biljke na otvorenom prostoru. Pazite da odaberete biljke koje su otporne na vašu lokalnu klimu i prilagodite se promjenjivim uvjetima. Također, budite spremni poduzeti odgovarajuće mjere zaštite kako biste zaštitili biljke od nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Održavanje: Održavanje biljaka može biti zahtjevno i vremenski intenzivno. Budući da svaka biljka zahtijeva određenu razinu njege i pažnje, važno je educirati se o potrebama biljaka koje ste odabrali za svoj prostor kako biste osigurali njihov zdrav rast i lijep izgled.

Financijska ograničenja: Uređenje malog vrta ili balkona može biti skupo, pa pazite da ne premašite svoj proračun prilikom nabavke biljaka, posuda, namještaja i ostalih dekoracija. Razmislite o proračunu koji ste spremni izdvojiti za uređenje prostora i planirajte svoje troškove unaprijed kako biste izbjegli neugodna iznenađenja.

Autor teksta: Matej Kušević, Krajobrazni arhitekt, Dizajner interijera i vlasnik studija M1st design

Nastavite čitati

Vrt / Eksterijer

5 načina kako se sigurno riješiti puževa u vrtu

Zaustavite ove destruktivne mekušce na njihovom putu pomoću ovih ekološki prihvatljivih metoda kontrole

Pretvaraju li puževi lišće vaših dragocjenih biljaka preko noći u švicarski sir? Ovi prijeteći mekušci imaju proždrljiv apetit i mogu napraviti mnogo štete u kratkom vremenu. Rado će sažvakati nježno lišće svih vrsta biljaka, a hranit će se i voćem i povrćem koje sazrijeva.

Biljke penjačice savršen su ukras na ogradama i pergolama

Unatoč svojim destruktivnim tendencijama, puževi igraju važnu ulogu u ekosustavu tako što razgrađuju raspadajuće biljne tvari i osiguravaju izvor hrane za krastače, kornjače, zmije i ptice. Ako radije držite puževe podalje od određenih vrtnih biljaka, umjesto da ih potpuno eliminirate, možete upotrijebiti nekoliko od ovih metoda kontrole da ih otjerate bez štete.

1. Riješite ih se “ručno”

Ova opcija definitivno nije za gadljive, ali može biti vrlo učinkovita ako se provodi redovito. Svaki put kad vidite puža, uhvatite ga rukom (nošenje rukavica će učiniti posao manje neugodnim) i riješite ga se tako da ga bacite u kantu vode sa sapunom.

Kako biste izbjegli veće štete na svojim biljkama, trebali biste redovito tražiti puževe, osobito ako su već predstavljali problem. Budući da su ova stvorenja najaktivnija noću ili za oblačnih dana kada je hladno i vlažno, možda će vam trebati svjetiljka da ih uočite. Obavezno provjerite nisko rastuće lišće i tlo ispod biljaka, osobito u zasjenjenim područjima. Također ih možete pronaći kako se skrivaju ispod stijena i ravnog kamenja.

2. Postavite zamke za puževe

Umjesto uklanjanja puževa sa svojih biljaka jednog po jednog, postavite jednostavne zamke za puževe po cijelom vrtu. Ovako će te uloviti mnogo ovih uljeza odjednom i olakšati si njihovo uklanjanje.

Stvorite sjenovito utočište gdje se puževi mogu skloniti tijekom vrućih dana tako što ćete položiti ravne daske na tlo, malo uzdignute, tako da puževi mogu puzati ispod njih. Puževi će se zalijepiti za daske, koje onda možete relocirati.

Još jedan dobar kućni lijek je napuniti plitku posudu pivom. Budući da puževe privlači aroma kvasca, oni će se uvući u zamku i utopiti se. Mješavina šećera, vode i kvasca jednako je učinkovita. Loša strana pivskih zamki je da rade samo u rasponu od nekoliko stopa i moraju se svakodnevno dopunjavati kako bi imale značajan učinak.

3. Postavite bakrene barijere

Ako imate povišene gredice za povrtnjak ili biljni vrt, bakrena traka nanesena duž rubova ili vrhova okvira može biti učinkovita metoda za odbijanje puževa. Njihova sluz reagira s bakrom i stvara neugodan osjećaj, sličan blagom strujnom udaru. Ako nemate povišene gredice, možete također omotati bakrene prstenove oko pojedinačnih biljaka, postavljajući ih u razinu tla. Samo pazite da lišće ne dodiruje tlo izvan bakra.

4. Stvorite nepovoljno stanište

Puževi vole vlažna, sjenovita mjesta u vrtu i na područja koja su jako malčirana. Također će se skrivati ​​tijekom dnevne vrućine ispod balvana, grana i hrpe opalog lišća.

Uspješan spoj umjetnosti i hortikulture za savršen izgled vrta

Kako biste stanište učinili manje gostoljubivim, prakticirajte dobro održavanje tako što ćete ukloniti ostatke biljaka i mrtvo lišće iz vrta, posebno u jesen – kada je najveće vrijeme kada puževi polažu jaja.

5. Posadite biljke koje puževi ne vole

Malo je vrtnih biljaka na koje se puževi neće obrušiti, ali oni posebno vole bosiljak, grah, kupus, hoste, lisnato povrće, dalije, nevene i jagode.

Ovo je najbolje začinsko bilje za uzgoj u domu

U dijelovima vrta gdje su puževi i puževi posebno problematični, možete ih pretjerati uzgojem biljaka koje im neće pobuditi apetit. Općenito, klonit će se bilja s izrazito aromatičnim lišćem (kao što su lavanda, ružmarin i kadulja), većine drvenastih biljaka, ukrasnih trava i biljaka s kožastim, čupavim ili bodljikavim lišćem.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice