Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Male oaze na krovovima zgrada

Tradicionalno dvorište nije uvjet da biste uživali u zelenilu i raskoši vrta i biljnih vrsta u njemu. Ovih pet primjera dokaz su kako uz malo kreativnosti i terase i krovovi zgrada mogu postati prave male oaze za opuštanje i odmor.

Kulturni centar u Novom Marofu

Terasa novog Kulturnog centra u Novom Marofu odličan je primjer kako urediti terasu jednog poslovnog prostora. Riječ je o ekstenzivnom tipu krovnog vrta, kod kojeg su uvjeti održavanja biljnih vrsta minimalni. Ovakav vrt nije potrebno često zalijevati, što je pogodno za poslovne zgrade, jer je vrijeme u poslovnom svijetu posebno dragocjeno. Biljne vrste koje susrećemo u ovom vrtu su lavanda i sedumi koji ne traže posebnu njegu i održavanje.

krovni vrtovi Dom2

Poslovna zgrada tvrtke PharmaS

Poslovna zgrada tvrtke PharmaS smještene u Popovači, primjer je ekstenzivnog krovnog vrta, no drukčijeg sastava supstrata nego u prethodnom primjeru. Sloj supstrata je dublji (15 do 25 centimetara) te zbog toga omogućava sadnju raznovrsnijeg biljnog materijala. U ovom vrtu stoga susrećemo i grmove, a ne više samo sukulente malog korijena. Održavanje ovakvog vrta nešto je zahtjevnije pa ga je potrebno češće zalijevati, ali ne pretjerano jer je korišten supstrat koji zadržava dovoljne količine vlage.

Krovni vrtovi Dom2

Privatni vrt u Zagrebu

Privatni vrt na Gornjem Prekrižju primjer je intenzivnog krovnog vrta. Investitor je priželjkivao zelenu oazu pošto u prizemlju nema vrt, a stanuje na drugom katu, tako da je jedino pravo rješenje bilo napraviti intenzivni krovni vrt. Instalirane su sve potrebne izolacije, uključujući i izolaciju od korijenskih kiselina te je nanešen supstrat od 28 centimetara kako bi se moglo projektirati i mjesto za živicu i bjelogorične stablašice. Postavljen je i travnjak koji je prostor dodatno obogatio svojom svježom zelenom bojom, a pošto se vrt nalazi na krovu koji je cijeli dan izložen suncu, instaliran je i sustav navodnjavanja. Takav sustav je potreban pošto travnjak i bilje ljeti ne bi mogli opstati, bez obzira na supstrat koji zadržava vlagu.

krovni vrtovi Dom2

Višestambena zgrada u Zagrebu

Višestambene zgrade na Sv. Duhu primjer su kako riješiti pitanje velikih strmina i vododerina koje su se pojavile za vrijeme jakih i učestalih jesenjih kiša. Prvotna ideja bila je betonirati potporne zidove, međutim najbolja opcija za ovakve površine koje se nalaze između dvije zgrade, bila je postići što prirodniji izgled, a to je postignuto izradom suhozida i kamenjara. Na taj način dobili smo prirodni protok vode, jer bilje zajedno s kamenom zadržava suvišnu vodu. Time se spriječilo stvaranje vododerina usječenih u zemlju koje osim što su opasne, narušavaju i estetiku prostora. Taj nekoć problematičan prostor, sad je dodatno oplemenjen raznolikim biljnim vrstama koje cvjetaju od početka proljeća pa sve do kraja jeseni.

krovni vrtovi Dom2

Privatni krovni vrt u Zagrebu

Privatni vrt na Lukšićima u Zagrebu primjer je uređenja vrta koji se nalazi na terasi stana koji ima velike staklene stijene, zahvaljujući kojima se pruža predivan pogled na vrt. Terasa je praktički produženi dnevni boravak. Problem je bio kako relativno malu površinu predviđenu za vrt, organizirati i ukrasiti biljem. Da se pristupilo izradi klasične žive ograde, prostor bi bio prezatvoren i ne bi se vidio predivan pogled na cijeli zapadni dio grada i okolne zelene brežuljke.

Kao najbolje riješenje pokazalo se uređenje površine mini biljem. Crnogorični bonsai stavljen je na mjesto koje je najbolje vidljivo iz spavaće sobe, a prostor oko drvca ukrašen je prirodnim kamenom i usitnjenom korom. Vrt je povezan stazicom čime je postignut sklad u prostoru. Na drugom dijelu terase, posađen je niski, crveni, lepezasti javor koji svojom bojom i teksturom lišća daje osjećaj kretanja, pogotovo kada zapuše povjetarac. Ispod javora nalazi se patuljasta crnogorica okružena kamenjem, koji uz stazicu također pridonosi osjećaju sklada u prostoru.

krovni vrtovi Dom2

Vrtni centar Šestine

www.vrtovisunca.hr

Bilje

Mali dio prirode u staklenoj posudi na vašoj polici

Biljni terarij postao je najpoželjniji ukras svakog interijera. Taj mali ekosustav ne zahtjeva puno, ali da bi uspio, traži svoje savršene uvjete.

Priroda kao neiscrpni izvor inspiracije

Prije nešto više od tri godine Jakov Brekalo odlučio je napraviti svoj prvi terarij. Iako ima bogato znanje o biljkama, informacije o terariju potražio je na internetu.

Biljni terarij ili minijaturni vrt koji raste unutar staklene posude postao je njegov hobi, a inspiraciju dobiva iz prirode.

Priča je krenula tako da je jedan dan šetao po trgovačkom centru i vidio terarij koji iako predivan, za njegov budžet ipak preskup. Stoga je došao na ideju da sam složi jedan. Dan danas ima taj terarij kod kuće, a od onda su prošle već tri i pol godine.

Inspiracija mu dolazi od želje da prirodu, odnosno taj vanjski svijet predoči u nešto što može imati u zatvorenom, primjerice na polici u boravku.

Bitno je dobro se informirati

Pri odabiru biljaka za terarij treba uskladiti veličinu biljke te njenu potrebu za prostorom i svjetlosti.

Riječ je u pravilu o biljkama koje vole vlagu i vlažna područja. To su manje biljčice koje ne rastu preglomazne, stoga treba paziti što se stavlja u terarij. U današnje vrijeme ljudi u terarije stavljaju biljke koje izgledaju lijepo, međutim nisu primjerene za terarije, te se onda događa da brzo propadnu u takvom malom okruženju.

Jakov savjetuje da se prvenstveno treba dobro informirati prije nego se krene u realizaciju ideje.

Imitacija prirode

Da bi se stvorili idealni uvjeti za život biljaka unutar staklene posude, treba imitirati uvjete iz prirode. Potrebno je složiti mikro održivi sustav kako bi se stvorio ciklus rasta i umiranja, dakle, ono što je samo po sebi prirodno.

Proces izrade započinje slaganjem slojeva, a sve ono što je doneseno iz prirode, poput mahovine, treba dobro oprati kako se ne bi unijele bakterije.

Pješčani dio služi za drenažu i skupljanje viška vode dolje na dnu. Može se staviti i aktivni ugljen koji skuplja sve ono loše na sebe. Neki stavljaju i mahovinu u zemlju i to bi uglavnom bilo to. Nakon toga slijede ukrasni dijelovi, kao što su ukrasni kamenčići i tome slično.

Biljni terarij, kao savršeni mali ekosustav sam stvara svoju vlagu te ga nije potrebno često zalijevati.

Jednostavno održavanje terarija

Ako je mjesto savršeno, zalijevat će biti dovoljno možda jedanput do dvaput godišnje. Ako primijetite da je zemlja suha, da mijenja boju, onda je potrebno zaliti.

Tu zatvorenu posudu ne bi trebalo otvarati, osim kada biljke same pokažu potrebu za vašom intervencijom.

Kad se dogodi rosa, kada bude maglovito, to je zapravo idealno, i tada ne treba ništa dirati niti otvarati. No, ako se dogodi da na stijenkama ima dosta vlage, onda je potrebno otvoriti i pustiti terarij jedno pola dana da on sam ispari taj višak van ili jednostavno možete obrisati stijenke iznutra i vratiti ga natrag na mjesto.

Malom vrtu u staklenoj posudi treba pronaći idealno mjesto s ne previše sunca, ali dovoljno svjetlosti, ne previše topline ali niti hladan prostor. Kad se postignu ti savršeni uvjeti, biljni terarij možete imati godinama.

Nastavite čitati

Bilje

Savjeti stručnjaka za održavanje božićne zvijezde 

Božićna zvijezda jedna je od omiljenih živih blagdanskih ukrasa u mnogim domovima. Ona je vrlo zahtjevna biljka i zbog toga se mnogi odlučuju svake godine kupiti novi primjerak. Koje zahtjeve treba zadovoljiti da bi naša Božićna zvijezda dočekala idući Božić, pitali smo stručnjakinju Vesnu Čuljat.

Lijepa, ali osjetljiva biljka

Božićna zvijezda tradicionalna je ukrasna biljka koja je popularnost stekla zbog kontrasta zelenih i crvenih listova, klasičnih boja Božića.

Cijenjena je zbog prekrasne boje listova. Svi koji misle da su to cvjetovi su u zabludi. To nisu cvjetovi nego listovi.

Ona je jedna vrlo osjetljiva biljka, lijepa ali osjetljiva. Vrlo je osjetljiva na preveliku količinu vode. Kada ju kupite i donesete doma, dobro ju je držati na jednom svjetlom prostoru, ali ne previše toplom.

Da biste zadržali njenu svježinu, najidealnije bi bila temperatura od oko 15, 16 do 17 stupnjeva.

Da bi bila dugotrajna, treba pažljivo odabrati mjesto na kojem će stajati

Riječ je o biljki kratkog dana, stoga više od deset sati treba biti u mraku. Uz to, u prvom redu, najbitnije je pažljivo zalijevanje. Treba ju zaliti samo kada je suha.

Jednom kad joj nađete idealnu poziciju u svom domu, nemojte ju seliti, ova biljka voli biti na jednom mjestu. Prilikom zalijevanja, budite oprezni.

Ako se nalazi u toplijoj prostoriji bit će potrebno češće ju zalijevati, svakih nekoliko dana. Ona prirodno odbacuje donje listove tako da vas to ne treba uplašiti te ako vidite da su listovi stariji i žuti, samo ih jednostavno otklonite i ona će i dalje ostati lijepa.

Nakon što ocvjeta, otprilike u prvom mjesecu, trebalo bi ju staviti na malo hladnije mjesto, neko vrijeme smanjiti zalijevanje, te ju u proljeće presaditi kako biste ju imali i dogodine.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice