Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Male oaze na krovovima zgrada

Tradicionalno dvorište nije uvjet da biste uživali u zelenilu i raskoši vrta i biljnih vrsta u njemu. Ovih pet primjera dokaz su kako uz malo kreativnosti i terase i krovovi zgrada mogu postati prave male oaze za opuštanje i odmor.

Kulturni centar u Novom Marofu

Terasa novog Kulturnog centra u Novom Marofu odličan je primjer kako urediti terasu jednog poslovnog prostora. Riječ je o ekstenzivnom tipu krovnog vrta, kod kojeg su uvjeti održavanja biljnih vrsta minimalni. Ovakav vrt nije potrebno često zalijevati, što je pogodno za poslovne zgrade, jer je vrijeme u poslovnom svijetu posebno dragocjeno. Biljne vrste koje susrećemo u ovom vrtu su lavanda i sedumi koji ne traže posebnu njegu i održavanje.

krovni vrtovi Dom2

Poslovna zgrada tvrtke PharmaS

Poslovna zgrada tvrtke PharmaS smještene u Popovači, primjer je ekstenzivnog krovnog vrta, no drukčijeg sastava supstrata nego u prethodnom primjeru. Sloj supstrata je dublji (15 do 25 centimetara) te zbog toga omogućava sadnju raznovrsnijeg biljnog materijala. U ovom vrtu stoga susrećemo i grmove, a ne više samo sukulente malog korijena. Održavanje ovakvog vrta nešto je zahtjevnije pa ga je potrebno češće zalijevati, ali ne pretjerano jer je korišten supstrat koji zadržava dovoljne količine vlage.

Krovni vrtovi Dom2

Privatni vrt u Zagrebu

Privatni vrt na Gornjem Prekrižju primjer je intenzivnog krovnog vrta. Investitor je priželjkivao zelenu oazu pošto u prizemlju nema vrt, a stanuje na drugom katu, tako da je jedino pravo rješenje bilo napraviti intenzivni krovni vrt. Instalirane su sve potrebne izolacije, uključujući i izolaciju od korijenskih kiselina te je nanešen supstrat od 28 centimetara kako bi se moglo projektirati i mjesto za živicu i bjelogorične stablašice. Postavljen je i travnjak koji je prostor dodatno obogatio svojom svježom zelenom bojom, a pošto se vrt nalazi na krovu koji je cijeli dan izložen suncu, instaliran je i sustav navodnjavanja. Takav sustav je potreban pošto travnjak i bilje ljeti ne bi mogli opstati, bez obzira na supstrat koji zadržava vlagu.

krovni vrtovi Dom2

Višestambena zgrada u Zagrebu

Višestambene zgrade na Sv. Duhu primjer su kako riješiti pitanje velikih strmina i vododerina koje su se pojavile za vrijeme jakih i učestalih jesenjih kiša. Prvotna ideja bila je betonirati potporne zidove, međutim najbolja opcija za ovakve površine koje se nalaze između dvije zgrade, bila je postići što prirodniji izgled, a to je postignuto izradom suhozida i kamenjara. Na taj način dobili smo prirodni protok vode, jer bilje zajedno s kamenom zadržava suvišnu vodu. Time se spriječilo stvaranje vododerina usječenih u zemlju koje osim što su opasne, narušavaju i estetiku prostora. Taj nekoć problematičan prostor, sad je dodatno oplemenjen raznolikim biljnim vrstama koje cvjetaju od početka proljeća pa sve do kraja jeseni.

krovni vrtovi Dom2

Privatni krovni vrt u Zagrebu

Privatni vrt na Lukšićima u Zagrebu primjer je uređenja vrta koji se nalazi na terasi stana koji ima velike staklene stijene, zahvaljujući kojima se pruža predivan pogled na vrt. Terasa je praktički produženi dnevni boravak. Problem je bio kako relativno malu površinu predviđenu za vrt, organizirati i ukrasiti biljem. Da se pristupilo izradi klasične žive ograde, prostor bi bio prezatvoren i ne bi se vidio predivan pogled na cijeli zapadni dio grada i okolne zelene brežuljke.

Kao najbolje riješenje pokazalo se uređenje površine mini biljem. Crnogorični bonsai stavljen je na mjesto koje je najbolje vidljivo iz spavaće sobe, a prostor oko drvca ukrašen je prirodnim kamenom i usitnjenom korom. Vrt je povezan stazicom čime je postignut sklad u prostoru. Na drugom dijelu terase, posađen je niski, crveni, lepezasti javor koji svojom bojom i teksturom lišća daje osjećaj kretanja, pogotovo kada zapuše povjetarac. Ispod javora nalazi se patuljasta crnogorica okružena kamenjem, koji uz stazicu također pridonosi osjećaju sklada u prostoru.

krovni vrtovi Dom2

Vrtni centar Šestine

www.vrtovisunca.hr

Vrt / Eksterijer

Neka trava cijelo ljeto ostane zelena

Trava i ljeti može ostati intezntivno zelena.

travnjak-zeleni

Zbog sve većih vrućina ljeti, mnogi travnjaci požute. Međutim, uz pravilno navodnjavanje, trava cijelo ljeto može biti lijepa i zelena.

Hrvatska tvrtka Cortum iz Velike Gorice uvoznik je Cellfast rješenja za navodnjavanje. Radi se o jednostavnim i vrlo praktičnim prskalicama. Ima ih više vrsta a možda je najzanimljivija Cellfast – IDEAL LINE™ MULTI sektorska prskalica. Ima četiri funkcije, a dostupna je u dvije opcije. Može biti samostojeća ili ona koja se zapikne u zemlju.

cellfast - IDEAL LINE™ MULTI-sektorska prskalica-cortum

Ušteda vode i zelena trava idu zajedno

Cellfastove prskalice napravljene su od visoko kvalitetne plastike. Ručno odabirete mlaz koji želite. Može biti jedan mlaz, četiri mlaza ili efekt kiše. Radius prskanja je također prilagodljiv, od 20 do 360 stupnjeva. Prska vodu u daljinu do 13,5 metara i tako pokriva površinu od 141 kvadrata i to pod tlakom od 2 bara. Maksimalana površina koju može pokriti Cellfast – IDEAL LINE™ MULTI sektorska prskalica je 346 kvadratna metra pod tlakom od 4 bara. U minuti prskalica propusti između 7,5 i 12,5 litara vode.

cellfast - IDEAL LINE™ MULTI-sektorska prskalica-cortum

Modularni sistem prskalice omogućuje joj da bude produžena drugim prskalicama.

Uz ovakve prskalice, trava će nesumljivo cijelo ljeto imati doboljno vlage i biti prekrasno zelena. Bit će to melem za svačije oči.

Izvor YT videa: Cellfast

cortum-logo

www.cortum.hr

Nastavite čitati

Vrt / Eksterijer

DOZNAJEMO ZA VAS Sve što trebate znati o teglama

Ljubitelji bilja često se nađu u nedoumici, koju teglu izabrati. Iako je ponuda po trgovinama raznolika, razlike u materijalima i tehnikama izrade tegla često im zadaju slatke brige. Upravo se zato naša redakcija u nekoliko navrata posvetila teglama te od stručnjaka doznala sve što je potrebno.

Eko tegle

Raznoliko cvijeće, ukrasno biljke pa i mini voćke možete posaditi u tegle od kave i od drveta. Wow efekt postići možete eko teglama od kave. Sadrže 60 posto reciklirane plastike i 40 posto kave. Ovu talijansku inovaciju prepoznala je i u Hrvatsku uvezla tvrtka Cortum.

eko-tegla-dom-na-kvadrat

„Prilikom proizvodnje kave ostaju ljuskice koje se melju i dodaju u materijal polipropilen reciklirani. Tegle od kave dolaze u dvije nijanse, espresso i druga je late“, kazao nam je direktor tvrtke Cortum Kristijan Burek.

Eko tegle od drveta imaju isti omjer kao i od kave. Sadrže 60 posto reciklirane plastike i 40 posto drva. Eco tegle, svakom će interijeru ili eksterijeru dati dodatan dašak prirodnosti.

Modularne tegle

Ako ste jedan od onih koji svoj maleni vrt imaju na balkonu, sigurno ste se našli u nedoumici s izborom tegli. Mi smo zbog vas popričali sa stručnjakom.

‘Na vašem balkonu ili terasi, možete si napraviti, u skladu s vašim eksterijerom, vrlo zgodan povrtnjak. Ja sam u ovom slučaju pripremila modularne plastične tegle koje su vrlo lagane i lako prenosive. One se u pravilu pune kvalitetnim supstratom. Dakle, u većini vrtnih centara imate mogućnost nabave bio supstrata koji je pogodan za bio uzgoj povrća’, pojašnjava Dubravka Mišolongin, dipl. ing. argonomije.

Dodaje kako je osim povrća, u modularne tegle, kao što su ove – tvrtke Cortum, možete posaditi i voće, primjerice jagode ili ribizl.  U manjim posudama od prirodnih materijala dobro je posaditi i začinsko mediteransko bilje koje će obogatiti mnoga jela ili koktele. 

Tegle od terakote

Tko god želi postići prirodan dojam u svojem vrtu ili pak na terasi i balkonu, birat će prirodne materijale. A što može biti prirodnije od onoga što dolazi iz prirode. Takozvana terakota je skupni naziv za predmete izrađene od gline pečene na visokoj temperaturi. I zato je ona idealan izbor za teglice.

terakota-tegla-dom-na-kvadrat

‘Jako je dekorativna kad se stavlja kao akcent s formama tipa spiralnih ili na štapu kod ulaznih vrata. Lijepe su i kombinacije viših, nižih posuda, tanjurastih u koje možete posaditi neke zanimljive sukulente. Niže bilje, kao što je recimo lavanda, pinus mugo, predivna juka, agrumi izgledaju najljepše u terakoti, zatim maslina i neke mediteranske biljke koje s terakotom dobiju na vrijednosti’, kaže Dubravka Mišolongin.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice

Lesnina_dječji krevetić All In One_2.490,00kn Lesnina_dječji krevetić All In One_2.490,00kn
Izbor uredniceprije 3 mjeseca

Za bezbrižne i sigurne trenutke s vašim najmilijima

Inspiracija i ideje za uređenje originalnog dječjeg kutka nalazi se u svim Lesnina XXXL trgovinama i na webshopu!

nekretnine-krediti-dom-na-kvadrat nekretnine-krediti-dom-na-kvadrat
Izbor uredniceprije 5 mjeseci

Kako do prve vlastite nekretnine subvencioniranim kreditom?

Kupnju svog prvog doma mnogima su olakšali subvencionirani krediti APN-a, namijenjeni mladima. Osim pronalaska odgovarajuće nekretnine, treba odabrati i dobru...

robotska-kosilica-u-radu-al-ko-domnakvadrat robotska-kosilica-u-radu-al-ko-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 6 mjeseci

Vodič za odabir prave kosilice

U lijepom se vrtu najljepše živi i opušta – pronađite uređaj kojim ćete svoj vrt pretvoriti u oazu mira koju...

Stambene-zgrade-u-Zagrebu Stambene-zgrade-u-Zagrebu
Izbor uredniceprije 6 mjeseci

Isplati li se kupovati nekretnine uz državne subvencije?

Na proljeće kreće novi krug prijava za APN-ove kredite.

stablo stablo
Izbor uredniceprije 6 mjeseci

Otpad koji stvaramo guši naš planet. Što učiniti?

Otpad koji stvaramo guši naš planet, a u stanje ekološkog duga svake godine ulazimo sve ranije. Kada bismo samo koristili...

DAIKIN-UREĐAJ-ZA-PROČIŠĆAVANJE-I-OVLAŽIVANJE-ZRAKA. DAIKIN-UREĐAJ-ZA-PROČIŠĆAVANJE-I-OVLAŽIVANJE-ZRAKA.
Izbor uredniceprije 7 mjeseci

Daikin ima rješenje za kućno mjerenje kvalitete zraka, pročišćavanje i ovlaživanje

Čak 90 posto našeg života provodimo u zatvorenim prostorima. Dovoljan je to razlog za zapitati se kakva je kvaliteta zraka...

korejska-hrana-dom-na-kvadrat korejska-hrana-dom-na-kvadrat
Gastroprije 7 mjeseci

Tajne korejske kuhinje

U posljednje je vrijeme korejska pop kultura u modi pa zašto ne biste iskušali i korejsku kuhinju?

Izbor uredniceprije 8 mjeseci

Sretan Božić i novu 2022.godinu želi vam mala ekipa Doma na kvadrat

Sretan Božić i novu 2022.godinu želi vam mala ekipa Doma na kvadrat

Izbor uredniceprije 8 mjeseci

Zašto je bitna kvaliteta zraka u zatvorenim prostorijama?

Čak 90 posto našeg života provodimo u zatvorenim prostorijma. Dovoljan je to razlog za zapitati se kakva je kvaliteta zraka...

marijana-perinic-dom-na-kvadrat marijana-perinic-dom-na-kvadrat
Izbor uredniceprije 8 mjeseci

Muke po majstorima s komičarkom Marijanom Perinić

Stres, majstori i nepredviđeni troškovi. Sigurno i vas ove riječi asociraju na renovaciju stana. Kao i u brojnim drugim životnim...