Vrt / Eksterijer
Ljekovita svojstva začinskog bilja
Bilo posađeno u vrtnu gredicu ili u teglice koje ćemo staviti ispod kuhinjskog prozora, začinsko bilje dati će puninu jelima, ali pomoći i pri raznim zdravstvenim tegobama. Koje su karakteristike pojedinih vrsta i kako ih primijeniti u svakodnevnom životu, saznajte u nastavku.
Mnoge vrste začinskog bilja postale su sastavnim dijelom naših cvjetnjaka i povrtnjaka zahvaljujući ljekovitim i aromatskim svojstvima. Bosiljak, peršin i mažuran samo su neke od biljaka koje dodajemo brojnim mediteranskim i kontinentalnim jelima, dok mnogi suvremeni lijekovi sadržavaju i ekstrakte ljekovitog bilja. Ono nas samo po sebi neće izliječiti, ali će ublažiti simptome nekih bolesti te pomoći pri jačanju otpornosti organizma.
Ružmarin je trajna biljka prepoznatljivog mirisa i okusa. Podnosi niske temperature i do 5 stupnjeva ispod ništice pa je pogodan za uzgajanje i u kontinentalnim dijelovima Hrvatske. U kulinarstvu ružmarin koristimo u spravljanju jela od ribe, svinjetine, ali i u raznim varivima i marinadama. Eterična ulja ružmarina potiču koncentraciju, dok kupka revitalizira cijeli organizam.
Lavanda ima široku primjenu u medicini, kozmetičkoj industriji i kulinarstvu. Osim lijepog mirisa, esencijalna ulja lavande imaju antiseptična i protuupalna svojstva pa su dobra za liječenje modrica, opeklina i uboda insekata. Lavanda najbolje uspijeva u mediteranskom podneblju gdje predivnom ljubičastom bojom krasi gotovo svaki vrt, a moguće ju je uzgojiti i u kontinentalnim područjima. Tamo se sadi u loncima te joj je potrebno redovito zalijevanje i puno sunca. Djeluje antioksidativno te ublažava simptome nesanice, glavobolje i vrtoglavice.
Vlasac je višegodišnja biljka koja se sastoji od lukovice i gustih, cjevastih listova plavozelene boje i blagog okusa koji podsjeća na luk. Koristi se kao dodatak jelima, a u proljeće i rano ljeto ukrasit će vrt svojim loptastim ljubičastim cvjetovima. Biljka obiluje vitaminima A i C te željezom, a smatra se i kako poboljšava cirkulaciju i pomaže pri rješavanju nadutosti.
Peršin je nesumnjivo jedan od najčešće korištenih začina, a koriste se njegovi listovi kao i korijen. Najbolje ga je koristiti svježeg, jer zamrzavanjem gubi svoja dragocjena svojstva. Osim što se primjenjuje u mnogim slanim jelima, peršin je dobar pri smanjivanju iritacije na koži kod uboda komarca. Mjesto uboda je potrebno istrljati svježim listićima. Čaj od peršina pomaže pri regulaciji visokog krvnog tlaka.
Bosiljak je tipična mediteranska začinska biljka poznata po aromi i ljepoti listova. Cvjetovi su mu bijeli, ružičasti ili ljubičasti, a često se koristi u salatama, juhama, tjestenini te umacima na bazi rajčice. Bosiljak voli sunčana mjesta i za pravilan rast mu je potrebno dosta vode. Pomaže protiv prehlada, smiruje i potiče apetit.
Kadulja ili žalfija je samoniklo grmoliko bilje od kojeg se često rade čajevi. Ova mediteranska biljka voli sunčana mjesta, a osjetljiva je na hladnoću i vjetar. Ipak, može se uzgojiti i u kontinentalnim krajevima. Listovi i vršni dijelovi biljke skupljaju se u doba cvatnje, odnosno tijekom svibnja i lipnja. Kadulja liječi upale crijeva, želuca i mokraćnih putova te pročišćava krv, dok je med od kadulje iznimno cijenjen.
Origano najčešće asociramo s popularnim fast-food jelom – pizzom. Ovaj gorkasti začin naširoko se koristi u talijanskoj, grčkoj i meksičkoj kuhinji, a osim pizze dobro se uklapa i u umake od rajčice, jela od tikvica… Origano nalazimo u mediteranskom podneblju i to u kamenjarima, a koristi se u svježoj varijanti, ali još češće sušen.
Vrt / Eksterijer
Neka trava cijelo ljeto ostane zelena
Trava i ljeti može ostati intezntivno zelena.
Zbog sve većih vrućina ljeti, mnogi travnjaci požute. Međutim, uz pravilno navodnjavanje, trava cijelo ljeto može biti lijepa i zelena.
Hrvatska tvrtka Cortum iz Velike Gorice uvoznik je Cellfast rješenja za navodnjavanje. Radi se o jednostavnim i vrlo praktičnim prskalicama. Ima ih više vrsta a možda je najzanimljivija Cellfast – IDEAL LINE™ MULTI sektorska prskalica. Ima četiri funkcije, a dostupna je u dvije opcije. Može biti samostojeća ili ona koja se zapikne u zemlju.
Ušteda vode i zelena trava idu zajedno
Cellfastove prskalice napravljene su od visoko kvalitetne plastike. Ručno odabirete mlaz koji želite. Može biti jedan mlaz, četiri mlaza ili efekt kiše. Radius prskanja je također prilagodljiv, od 20 do 360 stupnjeva. Prska vodu u daljinu do 13,5 metara i tako pokriva površinu od 141 kvadrata i to pod tlakom od 2 bara. Maksimalana površina koju može pokriti Cellfast – IDEAL LINE™ MULTI sektorska prskalica je 346 kvadratna metra pod tlakom od 4 bara. U minuti prskalica propusti između 7,5 i 12,5 litara vode.
Modularni sistem prskalice omogućuje joj da bude produžena drugim prskalicama.
Uz ovakve prskalice, trava će nesumljivo cijelo ljeto imati doboljno vlage i biti prekrasno zelena. Bit će to melem za svačije oči.
Izvor YT videa: Cellfast
Vrt / Eksterijer
DOZNAJEMO ZA VAS Sve što trebate znati o teglama
Ljubitelji bilja često se nađu u nedoumici, koju teglu izabrati. Iako je ponuda po trgovinama raznolika, razlike u materijalima i tehnikama izrade tegla često im zadaju slatke brige. Upravo se zato naša redakcija u nekoliko navrata posvetila teglama te od stručnjaka doznala sve što je potrebno.
Eko tegle
Raznoliko cvijeće, ukrasno biljke pa i mini voćke možete posaditi u tegle od kave i od drveta. Wow efekt postići možete eko teglama od kave. Sadrže 60 posto reciklirane plastike i 40 posto kave. Ovu talijansku inovaciju prepoznala je i u Hrvatsku uvezla tvrtka Cortum.
„Prilikom proizvodnje kave ostaju ljuskice koje se melju i dodaju u materijal polipropilen reciklirani. Tegle od kave dolaze u dvije nijanse, espresso i druga je late“, kazao nam je direktor tvrtke Cortum Kristijan Burek.
Eko tegle od drveta imaju isti omjer kao i od kave. Sadrže 60 posto reciklirane plastike i 40 posto drva. Eco tegle, svakom će interijeru ili eksterijeru dati dodatan dašak prirodnosti.
Modularne tegle
Ako ste jedan od onih koji svoj maleni vrt imaju na balkonu, sigurno ste se našli u nedoumici s izborom tegli. Mi smo zbog vas popričali sa stručnjakom.
‘Na vašem balkonu ili terasi, možete si napraviti, u skladu s vašim eksterijerom, vrlo zgodan povrtnjak. Ja sam u ovom slučaju pripremila modularne plastične tegle koje su vrlo lagane i lako prenosive. One se u pravilu pune kvalitetnim supstratom. Dakle, u većini vrtnih centara imate mogućnost nabave bio supstrata koji je pogodan za bio uzgoj povrća’, pojašnjava Dubravka Mišolongin, dipl. ing. argonomije.
Dodaje kako je osim povrća, u modularne tegle, kao što su ove – tvrtke Cortum, možete posaditi i voće, primjerice jagode ili ribizl. U manjim posudama od prirodnih materijala dobro je posaditi i začinsko mediteransko bilje koje će obogatiti mnoga jela ili koktele.
Tegle od terakote
Tko god želi postići prirodan dojam u svojem vrtu ili pak na terasi i balkonu, birat će prirodne materijale. A što može biti prirodnije od onoga što dolazi iz prirode. Takozvana terakota je skupni naziv za predmete izrađene od gline pečene na visokoj temperaturi. I zato je ona idealan izbor za teglice.
‘Jako je dekorativna kad se stavlja kao akcent s formama tipa spiralnih ili na štapu kod ulaznih vrata. Lijepe su i kombinacije viših, nižih posuda, tanjurastih u koje možete posaditi neke zanimljive sukulente. Niže bilje, kao što je recimo lavanda, pinus mugo, predivna juka, agrumi izgledaju najljepše u terakoti, zatim maslina i neke mediteranske biljke koje s terakotom dobiju na vrijednosti’, kaže Dubravka Mišolongin.
You must be logged in to post a comment Login