Povežimo se
Adventski kviz

Uređenje interijera

Tattoo studio prepun komada s originalnim potpisom

Kad su pokretali studio za tetoviranje Ivan i Matea su htjeli da poslovni prostor bude odraz njihove osobnosti, ali i da se klijenti unutra osjećaju ugodno.

Studio za tetoviranje lako je zamisliti kao prigušeni, mračni prostor, ali ovaj definitivno nije takav. Matea i Ivan svoj su studio uredili suprotno očekivanjima. Ovdje nema crnih zidova ni mračnih motiva.

tatoo-studio-matea-i-ivan

„Htjela sam sve to izbjeći i učiniti to da se ljudi osjećaju ugodno u prostoru i da ih prostor ne prepadne na prvu nego upravo suprotno da ih opusti i da zaborave da su uopće došli na tetoviranje. Boje su neutralne, zemljane mislim da se svaka osoba dobro osjeća u okruženju tih boja i ovih materijala koje smo izabrali“, objašnjava vlasnica tattoo studija Matea Bakarić.

Matea-Bakarić-vlasnica-tatoo-studija
Matea Bakarić, vlasnica tattoo studija

„Puno ljudi se boji igle, strano im je to po prvi put dolaze po tetovažu i ja vidim dok dolaze do stola do mene taj strah nekako nestane. Mislim da je to došlo s prostorom. Opuste se, nekako im je ugodno, što je nama bio najveći cilj“, ističe tattoo majstor Ivan Leš.

tatoo-majstor-ivan-leš
Ivan Leš, tattoo majstor

Srodne duše u životu i poslu

Željeli su svoju osobnost prenijeti u prostor gdje svakodnevno rade.  Ivan je kreativac specijaliziran za tetovaže, a Matea za organizaciju posla i prirodni je talent za uređenje interijera.

tattoo-studio-Matea-BAkarić-i-Ivan-Leš (2)

„Podijelili smo čekaonicu i radni prostor staklenim vratima. Mislim da je super imati uvid u taj proces tetoviranja kad netko sjedi u čekaoni “, kaže Matea.

tattoo-studio-staklena-pregrada

Drveni stol napravljen od 100 godina starih greda

Na samom ulazu, u čekaonici je jedan od najljepših komada namještaja – unikatni masivni drveni stol. 

stol-napravljen-od-drvenih-greda

„Stol je posebno izrađen prema mojoj ideji, izradio ga je Lešev tata. Grede je uzeo zapravo sa jedne stare kuće . To su hrastove grede stare preko 100 godina. Izradio je nogice, obradio je drvo i evo stol je tu i  sada je ne samo meni nego mnogima jedan od najljepših stvari u prostoru koje imamo“, ističe ova talentirana djevojka.

Drveni okviri od grančica iz parka

Drveni okviri su također Mateina ideja. Svaka sličica na zidu predstavlja jednu tetovažu.

okviri-od-grančica

„To je čak i možda i malo smiješna priča zato što je nastala iz stresne situacije. Taj dan smo otvarali studio i slike koje su trebale biti na zidu na kraju nisu bile dobro izrađene i nismo ih htjeli takve staviti na zid. Meni je palo na pamet pošto je park tu blizu, da napravim neki improvizirani okvir za nešto što ćemo samo isprintati na kućnom printeru.  Na kraju smo objesili to i svidjelo nam se. Mislim da se to jako dobro uklopilo u prostor“, kaže Matea.

Tattoo studio ispunjen biljkama

Biljke su česti motivi na Ivanovim tetovažama, ali ih voli imati i u prostoru.

biljke-u-tattoo-studiju

„Fikus koji se nalazi iznad Mateinog stola, nadvija se nad stol  to je biljka koju smo dobili iz kina Europa. To je isto super priča jer taman smo mi otvarali prostor, kino Europa zatvarao. Biljke su mi jako bitan element. Mislim da čim uneseš biljke u prostor da oživi. Ono da je ‘blank’, da su čisti bijeli zidovi i da imaš tri biljke nekako ti prostor oživi. Mislim da je to isto  element koji opušta ljude koji ovdje dolaze“, objašnjava Ivan.

Ivan-Leš-tattoo-majstor
tattoo-studio

Većinu namještaja napravili su sami ili uz pomoć prijatelja

Tako je nastao i ovaj kauč u čekaonici.

kauč-renovacija-baršun

Ono što jednima ne treba,  drugima je pravo blago. Retro fotelje iz 60-tih, obnovljene, u raznim bojama, poslužile su i na galeriji u Mateinom radnom prostoru.

fotelje-iz-60-ih

„Obožavam reciklirati, obožavam ručni rad. Ne volim kupovati namještaj ako nije potrebno. Sami smo također napravili i ove betonske male stoliće- zapravo najlakši DIY projekt samo malo kombinacija cementa i betona koja se može kupiti u bilo kojem građevinskom dućanu.  To se pomiješa s vodom stavi se u kantu, ove male nogice se naslone na obrub kante pričeka se da se osuši i kad se osuši samo se skine kanta i ostane stolić“, objašnjava Matea.

betonski-stolić

Kad su kreativci u pitanju uređenje interijera je proces koji nikad ne završava

„Voljela bih ga dovesti do nekog savršenstva iako možda i ne treba težiti savršenstvu ponekad je samo dobro opustiti se i prihvatiti ono što imaš“, zaključuje Matea.

Prozračan, svijetao i nadasve topao tattoo studio odražava karakter svojih vlasnika, ali i na svim nivoima pruža nezaboravan doživljaj svima koji ovdje dolaze. 

tatoo-stolac
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Čišćenje i organizacija

Ove stvari izbacite iz kuće prije nego što dočekate Novu godinu

Kada svjesno odlučimo što izbaciti iz kuće prije Nove godine, stvaramo prostor za nove navike, lakšu organizaciju i ugodniji boravak u vlastitom domu

Razdoblje kraja prosinca idealno je za mali reset doma. Nakon blagdana, a prije nego što započne Nova godina, mnogi osjećaju potrebu da prostor u kojem žive postane prozračniji i lakši. Upravo tada postavljamo pitanje što izbaciti iz kuće prije Nove godine kako bismo u iduće razdoblje ušli rasterećeniji – i fizički i mentalno.

Ne radi se o velikom čišćenju, već o svjesnom uklanjanju stvari koje više nemaju svrhu, funkciju ili emocionalnu vrijednost.

Vodič za blagdansko čišćenje bez stresa: Ovako to rade profesionalci

1. Slomljeni, neispravni i oštećeni predmeti

Jedna od prvih stavki na popisu svakako su predmeti koji ne rade ili su oštećeni. Često ih čuvamo “dok se ne poprave”, no realno – ako su mjesecima ili godinama na istom mjestu, vjerojatno ih više nećemo koristiti.

To uključuje:

  • male kućanske aparate
  • napuknuto posuđe i dekoracije
  • stare lampe ili rasvjetu

Ovi predmeti zauzimaju prostor i stvaraju vizualni i mentalni nered.

Kako odabrati kućne uređaje koji najbolje funkcioniraju u malim prostorima

2. Odjeća koju niste nosili cijelu godinu

Ormar je često prvi pokazatelj koliko nam se stvari nakupilo. Ako razmišljate što izbaciti iz kuće prije nove godine, krenite upravo od njega.

Vrijedi jednostavno pravilo:
ako nešto niste nosili cijelu godinu, velike su šanse da ni nećete.

Riješite se:

  • odjeće koja vam ne pristaje
  • komada koji ne odgovaraju vašem životnom stilu
  • odjeće koju čuvate “za svaki slučaj”

Doniranjem ili recikliranjem oslobađate prostor i sebi i drugima.

3. Blagdanske dekoracije koje više ne volite

Nakon Božića jasno se vidi koje su dekoracije doista dio vašeg doma, a koje ste zadržali iz navike. Prije spremanja ukrasa, razmislite čega ćete se zauvijek riješiti kada je riječ o sezonskim predmetima.

Zadržite samo:

  • kvalitetne i očuvane ukrase
  • dekoracije koje vam i dalje izazivaju pozitivne emocije

Sve ostalo samo nepotrebno puni kutije i ormare.

4. Papiri, računi i dokumenti bez svrhe

Ladice i mape često skrivaju stare račune, upute i dokumente kojima je istekao rok. Ako planirate očistiti prostor prije Nove godine, svakako pregledajte papirologiju.

Zadržite:

  • važne dokumente
  • jamstva koja su još važeća

Sve ostalo bez grižnje savjesti ide u reciklažu.

5. Kozmetika i proizvodi kojima je istekao rok

Kupaonica je prostor u kojem se često gomilaju proizvodi koje više ne koristimo. Dio odgovora na pitanje što izbaciti iz kuće prije Nove godine krije se upravo tamo.

Izbacite:

  • kozmetiku s isteklim rokom
  • proizvode koji vam ne odgovaraju
  • višak bočica i uzoraka

Manje proizvoda znači pregledniji i ugodniji prostor.

6. Sitnice bez funkcije i značenja

Male stvari stvaraju najveći nered. Promotivni predmeti, suveniri bez priče ili dekoracije koje više ne primjećujete često su prvi kandidati kada razmišljamo što izbaciti iz kuće prije Nove godine.

Ako predmet:

  • nema funkciju
  • nema emocionalnu vrijednost

vjerojatno mu nije mjesto u vašem domu.

7. Predmeti koji vas vežu uz loše uspomene

Nova godina simbolizira novi početak, a dom bi trebao podržavati taj osjećaj. Razmislite o bacanju stvari kada je riječ o predmetima koji vas podsjećaju na stresna ili teška razdoblja.

Ne morate zadržati sve samo zato što je nekad bilo važno.

8. Višak u kuhinji

Pregled kuhinje često otkriva koliko stvari držimo “za svaki slučaj”. Stari začini, namirnice kojima je istekao rok i posuđe koje ne koristite dio su odgovora na pitanje što izbaciti iz kuće prije Nove godine.

Pregledan ormarić znači lakšu svakodnevicu.

Zašto je važno izbaciti stvari prije Nove godine?

Ne radi se o savršenstvu, već o namjeri. Kada svjesno odlučimo što izbaciti iz kuće prije nove godine, stvaramo prostor za nove navike, lakšu organizaciju i ugodniji boravak u vlastitom domu.

Manje stvari često znači više mira.

Nastavite čitati

Kuhinja i blagovaonica

3 kuhinjske zone koje olakšavaju svakodnevicu – evo kako pametno organizirati kuhinju

Jeste li već čuli za kuhinjske zone?

Koliko vam zapravo treba prostora za pohranu u kuhinji? Odgovor ne leži u broju ormarića, već u tome koliko je kuhinja prilagođena vašim svakodnevnim navikama. Loše organizirana kuhinja vrlo brzo postaje izvor frustracije – usporava kuhanje, stvara nered i narušava užitak boravka u prostoru. Upravo zato je kuhinja jedna od prostorija u kojoj je dobra organizacija ključna.

Jedan od najučinkovitijih načina za planiranje kuhinjskog prostora jest razmišljanje o kuhinji kroz kuhinjske zone – jasno definirana područja koja prate osnovne aktivnosti u prostoru. Kada su zone logično raspoređene, kuhinja postaje pregledna, funkcionalna i intuitivna za korištenje.

Trendovi u uređenju kuhinja 2026 koji oblikuju novi izgled doma

Kuhinjske zone kao temelj funkcionalne kuhinje

Osnovna ideja podjele kuhinje na zone temelji se na tri glavne aktivnosti: pohrani namirnica, pranju i pripremi te kuhanju. Te tri kuhinjske zone – zona hladnjaka, zona sudopera i zona kuhanja – pomažu u organizaciji prostora tako da se sve što koristimo nalazi ondje gdje nam je i potrebno.

Ovakav način razmišljanja posebno je koristan kod planiranja nove kuhinje, ali i kod reorganizacije postojeće, bez obzira na njezinu veličinu.

1. Zona hladnjaka – početna točka svake pripreme

Zona hladnjaka prva je stanica u kuhinji. Ovdje započinje svaki obrok – od raspakiravanja namirnica do njihove početne pripreme. Idealno je da se hladnjak nalazi blizu ulaza u kuhinju ili smjera iz kojeg se dolazi s vrećicama iz trgovine.

U ovoj kuhinjskoj zoni dobro je imati radnu površinu za odlaganje namirnica, kao i ormariće ili smočnicu za suhe proizvode poput tjestenine, riže, konzervi i žitarica. Budući da se u ovoj fazi često miješaju i pripremaju sastojci, ovdje ima smisla držati zdjele, mjerne čaše, ribeže i slične kuhinjske alate.

Manji kućanski aparati koji se koriste uz suhe namirnice – aparat za kavu, blender ili toster – također prirodno pripadaju zoni hladnjaka. Kako bi radna ploha ostala uredna, praktično rješenje su skriveni ormarići ili tzv. garaže za aparate.

2. Zona sudopera – središte kuhinje

Zona sudopera najaktivniji je dio kuhinje i zato se najčešće smješta između hladnjaka i zone kuhanja. Ovdje se odvijaju pranje namirnica, rezanje, čišćenje i pospremanje, pa je važno da prostor ostane što slobodniji i pregledniji.

U ovoj zoni idealno je držati svakodnevno posuđe, čaše i pribor za jelo, kao i perilicu posuđa. Tako se pospremanje odvija brzo i bez nepotrebnog kretanja. Spremnici za otpad i reciklažu trebali bi biti nadohvat ruke, ali diskretno integrirani u elemente.

Noževi i daske za rezanje najbolje funkcioniraju upravo između hladnjaka i sudopera, jer omogućuju logičan slijed rada: izvaditi namirnice, oprati ih, obraditi i ostatke zbrinuti bez križanja putanja.

3. Zona kuhanja – mjesto gdje nastaje obrok

Zona kuhanja obuhvaća ploču za kuhanje, pećnicu i radne površine uz njih. Ovdje se hrana termički obrađuje i priprema za serviranje, pa je važno da su svi alati i posude nadohvat ruke.

Lonci, tave, kuhače, lopatice i začini trebali bi se nalaziti unutar ove kuhinjske zone, bilo u ladicama, izvlačnim elementima ili ormarićima uz ploču. Tako se izbjegava nepotrebno hodanje i prekidanje procesa kuhanja.

Invisacook – nevidljiva ploča za kuhanje

U blizini zone kuhanja često se smještaju i tanjuri, zdjele i poslužavnici kako bi prijenos hrane na stol bio jednostavan i siguran, osobito kada se radi o vrućim jelima.

Kuhinjske zone prilagođene načinu života

Iako koncept kuhinjskih zona daje jasnu strukturu, on nije krut. Kuhinja se uvijek treba prilagoditi broju ukućana i njihovim navikama. Minimalisti će trebati manje skladišnog prostora, dok će velike obitelji ili strastveni kuhari zahtijevati više ormarića, ladica i izvlačnih sustava.

U kućanstvima s djecom često se planiraju niže ladice i sigurnije zone kako bi i najmlađi mogli sudjelovati u pripremi obroka. U kuhinjama u kojima kuha više osoba istovremeno, jasno definirane kuhinjske zone sprječavaju gužvu i olakšavaju suradnju.

Kuhinja koja radi za vas

Dobro organizirana kuhinja ne znači više ormarića, već pametnije raspoređene zone. Kada su kuhinjske zone jasno definirane, svaki predmet nalazi se ondje gdje se prirodno koristi, a kuhanje postaje brže, urednije i ugodnije.

Na kraju, prava vrijednost kuhinje nije samo u dizajnu, već u tome koliko se lako uklapa u svakodnevni život onih koji je koriste.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama