Kreirajmo dom zajedno
Što treba imati kuhinja u apartmanu za najam?
Često turizam koči nedovoljna angažiranost iznajmljivača oko potreba njihovih gostiju. Kako bismo i mi pridonijeli da se smještajni kapaciteti popune, donosimo savjete o tome kako opremiti kuhinje u apartmanima za iznajmljivanje.

Potrebe klijenata često su zanemarene
Tijekom protekle godine Hrvatska je postigla sjajne rezultate u turizmu. Ostvareno je 18,9 milijuna dolazaka i 104,8 milijuna noćenja. Prema podacima Hrvatske narodne banke u prvih devet mjeseci 2022. godine, prihodi stranih turista iznosili su 11 milijardi i 641 milijun eura, što predstavlja rast od 43 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine.
Na žalost, prometna infrastruktura, gospodarenje pitkom vodom, zbrinjavanje otpada i otpadnih voda ne prate razvoj turističkog prometa, baš kao što i neki privatni iznajmljivači ne prate potrebe svojih klijenata.
Kako spriječiti loše recenzije?
Svaka prostorija u stanu trebala bi biti opremljena svim potrebnim aparatima i pomagalima koja će gostima olakšati boravak daleko od njihova doma. No zbog kuhinje i blagovaonice u kojima često nedostaje i ono osnovno, dolazi do nesuglasica između iznajmljivača i gostiju, što rezultira lošim komentarima i recenzijama na stranicama za oglašavanje privatnog smještaja.

Gosti se najčešće žale zbog nedostatka pribora, nedostatka kuhinjskih aparata, nekih od osnovnih setova posuđa, krpa za posuđe…
Osnovna kuhinjska oprema
Otkrili smo i što podrazumijeva ono “osnovno” što bi trebala imati svaka kuhinja u kojoj će ovog ljeta svoje obroke pripremati turisti.
Za početak, potreban je nekakav osnovni set kao npr. ploča za kuhanje, pećnica, a u zadnje vrijeme vrlo je poželjna i perilica posuđa, mikrovalna kao i nešto od manjih kućanskih aparata, npr. toster.

Pri opremanju kuhinje nikako ne smijete zaboraviti na čaše za vino i vadičep, a na popisu onoga bez čega se jednostavno ne može provesti odmor na Jadranu našla se i drobilica za češnjak.
S obzirom da smo mediteranska zemlja i osnovnu prehranu čine riba i školjke, češnjak je sastavni dio tih recepata pa bi bilo jednostavnije i brže termički obraditi hranu s takvim malim pomoćnikom.

Svi gurmani znaju da okus jela u velikoj mjeri ovisi i o posudi u kojoj je ono pripremljeno. Lonci, tave i ostale vrste posuđa za kuhanje itekako mogu promijeniti okus jela na gore, kako zbog materijala od kojeg su izrađeni, tako i zbog načina kuhanja i vrste jela za koju su namijenjeni jer drugačije provode toplinu. Uložite, stoga, u kvalitetne lonce i ostalo posuđe tako da vam ono potraje i nekoliko sezona.
Bilo bi potrebno imati i nekakav set tanjura, plitkih i dubokih, vilice, noževe, žlice, oštri nož za kruh, plastične posude, zdjele za kuhanje, za posluživanje, za salatu i deserte.

Što je još poželjno imati u kuhinji?
Prilikom opremanja ne bi vam smjelo promaknuti ni sušilo za salatu, cijedilo za agrume, kao ni grabilica, kuhinjska žlica i lopatica. Nemojte zaboraviti ni na kutiju za kruh koja osim funkcionalnosti ima i dekorativnu svrhu.
Kako biste zaštitili površinu blagovaonskog stola obavezno nabavite daske za rezanje, set podmetača za tanjure i dasku za posluživanje.
Stavite se u poziciju turista
Iz Lesnine savjetuju da bi bilo poželjno da se iznajmljivači stave u poziciju osobe koja iznajmljuje takav apartman, da im prilagode i osiguraju normalno i zadovoljno funkcioniranje na godišnjem odmoru te da jednostavno probaju ući u njihove cipele.
Uz sve navedeno, razmišljajte i o tome kako svojem apartmanu možete istaknuti osobnost – ono nešto po čemu će ga vaši gosti pamtiti i možda preporučiti prijateljima.
Kreirajmo dom zajedno
Kako ispeći savršenu pizzu kod kuće – u pećnici, pizza peći ili na roštilju!
Ne treba vam krušna peć za pizzu kao iz restorana!

Domaća pizza jedan je od najomiljenijih obroka, a dobra vijest je da ne morate imati krušnu peć da biste postigli vrhunski rezultat. Bilo da koristite klasičnu pećnicu, specijaliziranu peć za pizzu ili roštilj – uz nekoliko ključnih koraka i dobar recept, i vaša kuhinja može zamirisati poput talijanske trattorije.
Kako pravilno postaviti stol? Savjeti i trikovi poznate bloggerice
Kako pripremiti tijesto za pizzu?
Savršena pizza počinje savršenim tijestom. Osnova je jednostavna, ali proces zahtijeva malo strpljenja:
1. Aktivacija kvasca: U zdjelu stavite malo mlake vode, prstohvat šećera i žlicu brašna. Dodajte kvasac i pričekajte da se zapjeni.

2. Izrada tijesta: U kvasac postupno umiješajte 00 brašno ili manitoba brašno,sol i ostatak vode. Mijesite dok ne dobijete meko, elastično tijesto koje se ne lijepi za ruke.

3. Dizanje: Pokrijte tijesto krpom i ostavite ga da se diže na toplom dok se ne udvostruči.

4. Oblikovanje: Nakon dizanja tijesto ponovno premijesite na pobrašnjenoj podlozi i oblikujte ga rukama, bez valjka, kako bi ostalo prozračno.

Nadjev: jednostavno i ukusno
Na razvlačeno tijesto namažite pasiranu rajčicu pomiješanu s origanom. Zatim dodajte ocijeđenu mozzarellu sobne temperature i malo naribanog sira. Nadjev uvijek rasporedite ravnomjerno i ne pretjerujte s količinom – tako ćete postići idealnu ravnotežu između hrskavog tijesta i sočnog središta.

1. Kako ispeći pizzu u pećnici
Ako nemate posebnu opremu, pećnica može biti savršen alat – uz pomoć jednog dodatka – kamena za pizzu.
Zagrijavanje: Prije pripreme nadjeva, uključite pećnicu na najvišu moguću temperaturu (250–300 °C). Kamen za pizzu stavite da se grije s pećnicom.
Pečenje: Kada je pizza spremna, stavite je na vrući kamen i pecite oko 5 minuta. Kamen pohranjuje toplinu i ravnomjerno je prenosi na tijesto, omogućujući brzo dizanje i stvaranje hrskave korice.
Savjet: Vrijeme pečenja ovisi o debljini tijesta i količini nadjeva – pazite da pizza ne izgori po rubovima, a ostane sirova u sredini.


2. Kako ispeći pizzu u pizza peći
Za one koji žele pravu pizzerija-atmosferu kod kuće, pizza peć je najbolji saveznik.
– „Peći za pizzu imamo raznih modela. Vrlo su moderne, lijepog dizajna i idealne za terase i balkone,“ kaže Irena Majić, prodajna savjetnica iz Lesnine. „Male su i lagane, pa ih se lako prenosi – čak i u vikendice na moru.“
Brzo zagrijavanje: Pizza peći dosegnu temperaturu i do 400 °C za otprilike 15 minuta.
Ekspresno pečenje: Pizza je gotova za samo jednu minutu, uz savršeno pečene rubove i dno.
Gorivo i lokacija: Peći mogu raditi na plin ili pelete, a koriste se isključivo na otvorenom – idealne su za natkrivene terase.
Dodatna oprema: U kompletu često dolaze vatrostalni kamen, lopatice, škare, noževi i daske za serviranje pizze – sve što je potrebno za pravi mali kućni pizzeria doživljaj.


3. Kako ispeći pizzu na roštilju
Ako već imate roštilj, uz kamen za pizzu možete lako ispeći pizzu i na dvorištu.
Sve što vam treba za idealan početak roštilj sezone
Priprema: Ugrijte roštilj na maksimalnu temperaturu i stavite zagrijavati kamen za pizzu.
Pečenje: Kada kamen postane dovoljno vruć (najmanje 250–300 °C), pažljivo spustite pizzu na kamen i pecite je zatvorenog poklopca.
Prednost: Roštilj simulira efekt krušne peći – posebno ako je opremljen poklopcem i termometrom. Rezultat je pizza hrskavih rubova i intenzivnog okusa.

Kako ispeći savršenu pizzu kod kuće? Svaka metoda ima svoj šarm
Bez obzira koristite li pećnicu, pizza peć ili roštilj – ključ savršene pizze kod kuće je u dobro pripremljenom tijestu, jednostavnom nadjevu i jakoj, stabilnoj toplini. Investicija u kamen za pečenje ili specijaliziranu peć dodatno će podići vašu kulinarsku igru – a i dojam na goste.

Dodaci koji olakšavaju posluživanje pizze
Osim peći i kamena, ljubitelji domaće pizze često investiraju i u pribor koji olakšava pripremu i posluživanje:
Lopatice za pizzu – izrađene od nehrđajućeg čelika ili aluminija, omogućuju sigurno i jednostavno umetanje i vađenje pizze iz peći.
Noževi i kotačići za pizzu – za precizno rezanje, bez razvlačenja nadjeva ili oštećivanja tijesta.
Škare za pizzu – sve popularnija alternativa klasičnim kotačićima, idealne za tanja tijesta i serviranje ravnih komada.
Drvene daske ili kamene ploče za posluživanje – funkcionalne i dekorativne, čine pizzu atraktivnom i na stolu.
Za potpuni doživljaj pizze kod kuće – od pečenja do posluživanja – vrijedi imati sve pri ruci. Domaća pizza tada postaje više od obroka: postaje ritual koji okuplja.
Kreirajmo dom zajedno
Najčešće greške pri kupnji namještaja – i kako ih izbjeći
Odabir namještaja za dom je više od odlaska u trgovinu i zaljubljivanja u prvi komad

Kupnja namještaja ne bi smjela biti rezultat impulsa, već pažljivo isplaniran korak u stvaranju funkcionalnog i skladnog doma. Bez obzira na to uređujete li novi prostor ili mijenjate samo jedan komad, odabir namještaja nosi brojne zamke koje lako mogu pokvariti krajnji dojam – i otežati svakodnevno korištenje.
Odabir namještaja bez mjerenja – greška broj jedan
Jedna od osnovnih grešaka je zanemarivanje mjera prostora. I najljepši komad namještaja gubi svoju vrijednost ako jednostavno – ne stane.
„Metar je esencijalni alat koji uvijek morate nositi sa sobom“, savjetuje arhitektica Sunčica Mastelić Ivić. No nije dovoljno da sofa, ormar ili stol samo fizički stanu – treba ostaviti i prostor oko njih kako bi se prostorija mogla slobodno koristiti i disati.

Funkcija ili forma? Idealno – oboje
Kod odabira namještaja često se vodi bitka između estetike i funkcionalnosti. Sofa može izgledati fantastično, ali ako je preniska, preudobna ili preduboka, svakodnevna uporaba postaje napor. S druge strane, vrlo praktičan komad može potpuno narušiti estetiku prostora ako se ne uklapa vizualno. Ključ je u balansu, a odluka što je važnije ovisit će o vašim prioritetima – udobnosti, izgledu ili oboma.

Osobne preferencije boja ne znače nužno dobar interijer
Jedna od čestih grešaka pri odabiru namještaja jest izbor boje prema vlastitom ormaru, a ne prostoru.
Volite nositi zelenu? To ne znači da će zelena kuhinja ili sofa funkcionirati u vašem domu. Boje koje dobro izgledaju na nama ne moraju odgovarati našem interijeru.
Izbor boja i materijala ključ su uspješnog uređenja interijera
Umjesto impulzivnih odluka, preporučuje se odabir svjetlijih ili tamnijih neutralnih tonova, uz pažljivo dodavanje akcentnih boja.

Gledajte širu sliku
Prilikom kupnje pojedinačnih komada namještaja često zaboravljamo cjelinu.
Rasvjetno tijelo, stol ili regal koji su sami po sebi lijepi, mogu djelovati potpuno promašeno ako ne komuniciraju s ostatkom prostora. Prije kupnje važno je sagledati sve elemente interijera – što već imate, a što planirate nabaviti – kako bi prostor bio skladan i zaokružen.

Stručna pomoć kao prevencija grešaka
Ako niste sigurni u svoje odluke, uključivanje stručnjaka može uštedjeti vrijeme, novac i živce. Arhitekt, dizajner interijera ili projektant pomoći će vam da razradite plan uređenja, uskladite funkcionalnost s estetikom i izbjegnete uobičajene pogreške koje kasnije teško (i skupo) ispravljamo.
Odabir namještaja je više od odlaska u trgovinu i zaljubljivanja u prvi komad. To je proces koji traži planiranje, mjerenje, razmišljanje o funkciji i estetici, kao i širu sliku prostora. Ako želite dom koji će vas služiti godinama – vrijedi mu pristupiti ozbiljno.