Uređenje interijera
Milanski sajam “Salone del Mobile” diktira trendove
Prošloga tjedna održan je prestižni međunarodni sajam namještaja i opreme za dom, milanski “Salone del Mobile”. S posvetom velikom umjetniku, Leonardu da Vinciju, od čije je smrti prošlo 500 godina, izlagači su pokazali trendove i novitete koji će obilježiti iduću godinu. Posjetila ga je i arhitektica Sunčica Mastelić Ivić koja nas je provela kroz najzanimljivije dijelove sajma.

Duga tradicija
Šezdeset i prvo izdanje talijanskog sajma dizajnerskog namještaja “Salone del Mobile” posjetiteljima je omogućilo da pogledaju izložbene prostore čak dvije tisuće brendova iz trideset sedam različitih zemalja. U samo šest dana kroz sajam je posjetilo više od tristo tisuća ljudi .
“Ovaj sajam predstavlja najjači svjetski sajam namještaja i dizajna interijera uz dužno poštovanje svim ostalim svjetskim sajmovima”, kazala je Sunčica.
Rekordan broj izlagača
Svake godine sajam prikazuje najnovije proizvode vodećih svjetskih tvrtki za dizajn namještaja, kao i nove talente u industriji. Tako je ove godine na njemu priliku za izlaganje dobilo čak 550 mladih dizajnera iz 31 zemlje te 28 dizajnerskih škola i fakulteta iz 18 zemalja.

“On pokazuje presjek stanja najvažnijih dizajnerskih svjetskih kuća i prema njihovim pokazateljima formira se ostatak svjetskog tržišta dizajna namještaja”, ističe Sunčica.
Sajam je zbog lakšeg praćenja i snalaženja podijeljen u nekoliko zona. Najvažnija je ona od nekoliko paviljona u kojem se nalaze najutjecajnije svjetske europske dizajnerske kuće.
Minimalistički vs. maksimalistički pristup
Riječ je o kućama koje su zadržale minimalistički pristup, visokokvalitetne su, a njihov namještaj se prenosi generacijama, i upravo takav namještaj predstavlja dobru investiciju u dizajn i u kupovinu namještaja jer takav namještaj ne slijedi trendove.


U drugim zonama “Salone del Mobile” ipak otkriva pomak prema maksimalizmu, s hrabrim nijansama boja, uzorcima i teksturama koje zauzimaju središnje mjesto u dizajnerskim pričama. Eksperimentira se sa svijetlim, privlačnim nijansama i jedinstvenim uzorcima kako bi se stvorio dizajn namještaja kojem se teško može odoljeti.

“Imamo prigušene, manje zasićene, ali svijetle tonove. To je prljavo ružičasta, bež boja, siva boja, maslinasto zelena, prašnjavo smeđa boja i prašnjavo plava boja. U smislu volumena, primjećujemo da su volumeni obli, da su mekanih formi, a tkanine su ili grublje poput oponašanja prirodnog lana ili su mekanije pa podsjećaju na šišanu ovčju vunu.”

Održivi dizajn, mediteranski dizajn…
Na ovogodišnjem sajmu u fokusu je bio održivi dizajn. Riječ je o namještaju izrađenom od obnovljenog drva, recikliranog stakla i organskih tkanina poput pamuka, lana i konoplje.


“Možemo vidjeti i trend mediteranskog pristupa dizajnu namještaja, a to između ostaloga znači puno grublje obrađeno drvo. Namještaj koji je identičan u oblikovanju s obzirom na to je li za unutrašnje prostore ili za vanjske prostore, pa možemo reći da se briše granica između indoor i outdoor namještaja, a to možemo zahvaliti tome što je industrija tekstila razvila tkanine koje jednako podatno i fino izgledaju bilo da se radi o tkaninama za unutrašnje ili za vanjske prostore”, objašnjava arhitektica.

Na tragu trenda mediteranskog dizajna primjećuje se razvijanje tekstila od pletene kože. Predviđa se da će taj trend uzeti maha zbog svoje multifunkcionalnosti.
Može se koristiti u tapeciranju namještaja, u izradi dekorativnih jastuka i u različitim oblogama zidova i to može dati jednu reljefnu podatnost takvoj vrsti interijera.
Energetski učinkovita rasvjeta trend je u svijetu dizajna rasvjetnih tijela čiji su primjerci bili izloženi na o međunarodnom sajmu rasvjete koji se odvijao u sklopu milanskog sajma.
Idealno vrijeme za posjetiti Milano

Premda je “Salone del Mobile” prvenstveno sajam namještaja koji posjećuju arhitekti i dizajneri, tijekom njegova trajanja cijeli Milano vrvi od događanja.
Već nekoliko zadnjih godina nije samo interesantno otići u doba sajma na “Salone del Mobile” u četvrti Ro, nego se treba uputiti i u centar grada Milana, u zonu Brera gdje se već dugi niz godina održavaju dešavanja u različitim showroomima koje nazivamo “Fuori salone”.

Ove godine je to bilo raskošnije nego ikad, tim više što su određene vrlo osebujne dizajnerske kuće uočile da bi bilo zgodno da ne sudjeluju uopće na glavnom sajmu već da ono što žele pokazati izlože na tim posebnim događanjima pored Salone u četvrti Brera.
I ove se godine u četvrti Brera na svakom koraku mogao konzumirati kvalitetan sadržaj brendova koji se bave različitim sferama dizajna, kao i pogledati novitete nekih od prvaka automobilske, modne i tehnološke industrije.
Kuhinja i blagovaonica
Organizacija kuhinje: Praktični savjeti za uredan i funkcionalan dom
Kada sve ima svoje mjesto, hrana traje dulje, kuhanje je brže, a prostor izgleda uredno i privlačno

Kuhinja je srce svakog doma, ali upravo se ondje najlakše stvori nered. Ako nemate jasnu strukturu i plan, namirnice se brzo gomilaju, a radne plohe ostaju zatrpane.
Dobra organizacija kuhinje pomaže da svaki predmet ima svoje mjesto, da hrana traje dulje i da priprema obroka postane jednostavnija i ugodnija.
Kako projektirati kuhinju: 5 savjeta arhitektice za savršenu kuhinju
Organizacija kuhinje počinje od ormarića
Prvo pravilo je da ono što koristite najčešće mora biti pri ruci. Brašno, šećer, sol i ulje stavite na donje police, dok riža i tjestenina mogu biti na višim.
Ako koristite prozirne posude ili staklenke, uvijek ćete vidjeti koliko čega imate. Osim što su praktične, izgledaju uredno i daju kuhinji estetski dojam.
Kako čuvati osnovne namirnice
Namirnice imaju različite rokove trajanja i važno ih je čuvati na pravilan način. Brašno traje šest do osam mjeseci ako se drži u zatvorenoj posudi. Bijela riža može trajati dvije godine, dok integralna traje kraće zbog većeg udjela ulja.
Tjestenina u hermetičkoj posudi ostaje dobra i do dvije godine. Začini pak brzo gube aromu – mljeveni nakon šest mjeseci, a cijela zrna traju dulje. Konzervirana hrana uglavnom je sigurna do dvije godine, ali uvijek provjerite datum na ambalaži.

Kako složiti hladnjak
Hladnjak ima različite zone koje čuvaju hranu na različitim temperaturama.
Na gornje police stavite kuhane obroke, jogurte i mliječne proizvode.
Srednje police neka budu rezervirane za meso i ribu koje planirate uskoro pripremiti.
Voće i povrće držite u donjim ladicama, ali odvojeno jer jabuke ispuštaju plin etilen i ubrzavaju kvarenje drugog povrća.
Što danas kuhati? Samsung Bespoke AI hladnjak Family Hub ima odgovor
Vrata hladnjaka koristite za pića i umake jer je ondje temperatura najmanje stabilna. Nikada nemojte pretrpati hladnjak jer hrana traje dulje kad zrak može slobodno cirkulirati.

Organizacija alkohola u kuhinji
Alkohol najbolje funkcionira kada ima svoj kutak. Ako nemate vinski hladnjak, uredite mali ormarić ili otvorenu policu.
Pjenušci i bijela vina trebaju stajati u hladnjaku, dok crna vina bolje podnose sobnu temperaturu. Žestoka pića mogu stajati u kuhinji, ali ih držite podalje od izvora topline. Tako običan uski ormarić može postati praktičan mini-bar.
Upcycle ideja sa staklenkama
Staklenke su jedno od najjednostavnijih i najpraktičnijih rješenja za organizaciju. U njih možete spremiti orašaste plodove, sjemenke i pahuljice.
Suho bilje i čajevi također će dulje zadržati aromu u dobro zatvorenim staklenkama. Ako želite urednu i dekorativnu kuhinju, staklenke mogu poslužiti i za spremanje pribora poput slamki ili drvenih žlica.
Na taj način smanjujete otpad, štedite novac i stvarate pregledan sustav odlaganja.
Bosiljak, kadulja, ružmarin… Evo kako jednostavno sušiti začinsko bilje

Pametna rješenja za odlaganje
Tržište nudi brojne praktične sustave koji olakšavaju organizaciju kuhinje.
Ladice s razdjelnicima omogućuju da svaka žlica i vilica imaju svoje mjesto. Police na izvlačenje izvrsne su za uske ormariće, a rotirajuće podloge olakšavaju pristup začinima i uljima. Viseće košare koriste prostor ispod polica i čine ga funkcionalnim. Sve to pomaže da i mala kuhinja postane prostrana i praktična.
Kako funkcionalno organizirati kuhinju
Kako održavati kuhinju uvijek urednom
Održavanje kuhinje urednom ne mora biti mukotrpan posao. Pravilo „jedno unutra, jedno van“ pomaže da se ne gomilaju nepotrebne stvari. Suđe je najbolje oprati odmah nakon obroka, a plohe obrisati čim završite kuhanje. Jednom tjedno napravite mali reset – pregledajte hladnjak i ormariće, bacite što se pokvarilo i posložite namirnice. Ako svaka zona kuhinje ima svoju namjenu – za kuhanje, posluživanje i spremanje – red će se održavati gotovo sam od sebe.
Dobra organizacija kuhinje je pola posla
Dobra organizacija kuhinje nije luksuz nego praktično rješenje za svakodnevni život. Kada sve ima svoje mjesto, hrana traje dulje, kuhanje je brže, a prostor izgleda uredno i privlačno. S malo planiranja i nekoliko pametnih trikova, kuhinja može postati prostor u kojem ćete rado boraviti i kuhati – srce doma koje uvijek odiše toplinom i redom.
Čišćenje i organizacija
Kako zauvijek ukloniti naljepnice s drvenog namještaja u par koraka
Isprobajte ovaj provjereni trik koji čuva drvo i uklanja sve tragove naljepnica

Ako imate djecu, kupili ste rabljeni komad namještaja ili jednostavno volite personalizirati stvari, sigurno ste se barem jednom susreli s problemom naljepnica koje se tvrdoglavo lijepe za drvene površine.
Nakon što ih pokušate skinuti, često ostane ljepljivi trag ili oštećen sloj laka. Dobra vijest? Postoji jednostavan trik uz koji ćete se riješiti naljepnica bez ikakvog truda i bez oštećenja namještaja.
Kako obnoviti stari namještaj? Bili smo na radionici poznatog britanskog umjetnika
Tko se barem jednom uhvatio u borbu protiv naljepnica
Prva reakcija većine ljudi je da noktom ili nožićem pokušaju sastrugati naljepnicu.
Iako tako možete ukloniti dio papira, ljepilo će i dalje ostati. Osim toga, grebanjem vrlo lako možete oštetiti drvenu površinu ili lak. Slično vrijedi i za agresivna kemijska sredstva – osim što nisu ekološki prihvatljiva, mogu skinuti i boju ili zaštitni sloj s drveta.
Kako skinuti naljepnice s drvenog namještaja bez da ga oštetite
Sve što vam je potrebno da se zauvijek riješite naljepnica je toplina i ulje. Ova kombinacija sigurno uklanja naljepnice koje su završile na kuhinjskom stolu ili ormaru, a istovremeno hrani i štiti drvo. Evo postupka:
- Zagrijte naljepnicu fenom za kosu na srednjoj temperaturi. Toplina omekšava ljepilo i čini ga podatnijim
- Polako podignite rub naljepnice noktom ili plastičnom špatulom. Ako je veća, povlačite je u jednom komadu dok se ne odlijepi
- Ostatke ljepila uklonite uljem – najbolje maslinovim, kokosovim ili baby uljem. Nanesite malo na mekanu krpicu i nježno utrljajte kružnim pokretima. Ljepilo će se otopiti i nestati
- Na kraju prebrišite površinu suhom krpom. Drvo će biti čisto, glatko i bez tragova
Zašto ulje?
Ulje je prirodno otapalo za ljepljive ostatke, ali za razliku od alkohola i jakih kemikalija ne oštećuje površinu. Osim toga, dodatno njeguje drvo i vraća mu sjaj.
Alternativne metode
Ako nemate ulje pri ruci, možete pokušati s:
- sodom bikarbonom i vodom – pasta se nanese na ostatke ljepila i lagano obriše,
- ocat razrijeđen s vodom – učinkovito otapa tragove ljepila, no koristi se pažljivo na osjetljivim površinama
Ipak, metoda s toplinom i uljem pokazala se najučinkovitijom i najsigurnijom.
Zašto je dobro držati zdjelicu s octom u kuhinji? Razlog će vas iznenaditi
Kada koristiti ovaj trik?
- Na dječjim sobama gdje su ormari i kreveti puni šarenih naljepnica
- Na vintage namještaju koji ste kupili u second hand trgovini
- Na kuhinjskim elementima ili ladicama koje su označene etiketama
Kako skinuti naljepnice s drvenog namještaja: Brzo i efikasno
Ako ste se ikada pitali kako skinuti naljepnice s drvenog namještaja, odgovor je jednostavan – kombinacija topline i ulja. Zaboravite na struganje, abrazivne spužvice i jaka kemijska sredstva. Ovaj trik je siguran, učinkovit i ekološki prihvatljiv. Nakon njega vaš će drveni namještaj izgledati kao nov – bez tragova i oštećenja.