Kreirajmo dom zajedno
Kvaliteta kao nit vodilja pri odabiru namještaja
Za kvalitetu je dobro izdvojiti malo više novaca
Od različitih boja i materijala, na kraju ćete odabrati onu koja vam se najviše sviđa. Kod kupnje sjedeće garniture važno je još da vam ona stane u za nju predviđeni prostor. Jer u prodavaonici sve one izgledaju malo. A što je s kvalitetom?

‘Bilo bi poželjno otvoriti tu garnituru koju kupujemo i vidjeti kakva je konstrukcija, ako smatram da je konstrukcija dovoljno čvrsta, znači da izdrži našu djecu ili možda nekog tko je malo veće tjelesne težine, onda ju možemo kupiti. Također, trebali bi obratiti pažnju i na tkaninu, vrstu tkanine, netko preferira kožu, ja znam da je ona ok, ali u ljetnom periodu nije baš poželjna‘, ispričala je Jasmin Viner, dizajnerica interijera.
Upravo zato preporučuje tkanine koje se mogu čistiti, takozvane aqua clean. Birate li tamnije boje, neke se mrlje neće ni vidjeti.
U modi su duboka sjedišta
Posljednjih su godina posebno u modi duboka sjedišta pa takve garniture mogu poslužiti i za prileći, ali dugotrajno spavanje na njima se ne preporučuje.

‘Uspjeli smo i dizajnirati jednu moderniju verziju koja je nešto dublja, gdje su jastuci pomični, znači nisu fiksni, ali kažem, ona ima isto svoje nekakve prednosti i mane. Mana joj je to da možda nije dovoljno kvalitetno to ležanje, znači nema svoj madrac, pa moramo provjeriti jesmo li spremni spavati na takvom dvosjedu ili da nam to bude kao pomoćni ležaj‘, pojašnjava.
Kako znaju biti nezgodne i za sjedenje, uvijek je dobro da se dubina sjedišta može regulirati.
Minus za puno drvo, plus za iveral
Jedan od dijelova doma koji treba birati kvalitetan je i kuhinja.
‘Definicija kvalitetne kuhinje je kvalitetan okov i kvalitetan korpus, tako da s vremenom, kad nam dosade ručkice ili fronte, možemo ih zamijeniti nekom novom bojom ili modelom‘, kaže dizajnerica.

Korpus od punog drveta dizajnerica ne preporučuje, već iveral, ali važno je on bude gušće strukture. Druga važna stvar kod kuhinje su okovi, odnosno izvlačne ladice, tj. okovi za vrata. Nakon biranja kvalitetne osnove, kuhinja može i svako toliko jednostavno mijenjati lice.
‘Pogotovo za žene specifično je da nam brzo dosade nekakve stvari. Možemo promijeniti radnu ploču, zatim možemo promijeniti ručkice, zatim možemo promijeniti fronte gornjih elemenata, možemo promijeniti donje, imamo 15 godina, 20 dio po dio ako nismo zainteresirani da se promijeni cijeli dizajn‘ objasnila je mogućnosti.
Nakon kuhinje, selimo u spavaću sobu
‘Ako imamo mogućnost za ormar po mjeri, ja bi ga svakako preporučila, jer danas je to već ono normalno. Ormar po mjeri znači da ćemo od poda do stropa, od zida do zida, znači određenu dubinu moći iskoristiti sve. I da ćemo si napraviti raspored koji si želimo‘, dodala je dizajnerica Jasmin.
Njihove fronte, vodilice, vrata, nešto je što se može mijenjati, ali kao i kod kuhinje, važan je korpus.
Strukture koje traju i do 40 godina
‘Ja bih u garderobama preporučila što bolji, kompozitniji iveral. Pogotovo bi trebalo obratiti pažnju ako su neke police šireg formata, recimo, 25 mm debljine i više, da ne bi došlo do uvijanja materijala. Uvijek je dobro dati malo više novaca za neke deblje strukture, možda nekakve nosive police od čelika itd. nego šparati na tim dijelovima jer sam već rekla, to traje 30 i 40 godina‘, tvrdi.

Hoćete li birati klizna ili zaokretna vrata ovisit će o tome koliko imate mjesta za njihovo otvaranje. A ono što će vam svakako dobro doći je rasvjeta.
‘Rasvjeta može biti ugrađena u korpusu, a može biti izvan korpusa, ispred vrata tako kad otvorimo da vidimo sadržaj našeg ormara‘, nadovezuje se dizajnerica. Sve su to detalji koji će vam biti praktični, ali s obzirom na to koliko će ovi komadi namještaja vjerojatno krasiti vaš dom, nemojte zaboraviti, kvaliteta je na prvom mjestu.
Kreirajmo dom zajedno
Kako ispeći savršenu pizzu kod kuće – u pećnici, pizza peći ili na roštilju!
Ne treba vam krušna peć za pizzu kao iz restorana!

Domaća pizza jedan je od najomiljenijih obroka, a dobra vijest je da ne morate imati krušnu peć da biste postigli vrhunski rezultat. Bilo da koristite klasičnu pećnicu, specijaliziranu peć za pizzu ili roštilj – uz nekoliko ključnih koraka i dobar recept, i vaša kuhinja može zamirisati poput talijanske trattorije.
Kako pravilno postaviti stol? Savjeti i trikovi poznate bloggerice
Kako pripremiti tijesto za pizzu?
Savršena pizza počinje savršenim tijestom. Osnova je jednostavna, ali proces zahtijeva malo strpljenja:
1. Aktivacija kvasca: U zdjelu stavite malo mlake vode, prstohvat šećera i žlicu brašna. Dodajte kvasac i pričekajte da se zapjeni.

2. Izrada tijesta: U kvasac postupno umiješajte 00 brašno ili manitoba brašno,sol i ostatak vode. Mijesite dok ne dobijete meko, elastično tijesto koje se ne lijepi za ruke.

3. Dizanje: Pokrijte tijesto krpom i ostavite ga da se diže na toplom dok se ne udvostruči.

4. Oblikovanje: Nakon dizanja tijesto ponovno premijesite na pobrašnjenoj podlozi i oblikujte ga rukama, bez valjka, kako bi ostalo prozračno.

Nadjev: jednostavno i ukusno
Na razvlačeno tijesto namažite pasiranu rajčicu pomiješanu s origanom. Zatim dodajte ocijeđenu mozzarellu sobne temperature i malo naribanog sira. Nadjev uvijek rasporedite ravnomjerno i ne pretjerujte s količinom – tako ćete postići idealnu ravnotežu između hrskavog tijesta i sočnog središta.

1. Kako ispeći pizzu u pećnici
Ako nemate posebnu opremu, pećnica može biti savršen alat – uz pomoć jednog dodatka – kamena za pizzu.
Zagrijavanje: Prije pripreme nadjeva, uključite pećnicu na najvišu moguću temperaturu (250–300 °C). Kamen za pizzu stavite da se grije s pećnicom.
Pečenje: Kada je pizza spremna, stavite je na vrući kamen i pecite oko 5 minuta. Kamen pohranjuje toplinu i ravnomjerno je prenosi na tijesto, omogućujući brzo dizanje i stvaranje hrskave korice.
Savjet: Vrijeme pečenja ovisi o debljini tijesta i količini nadjeva – pazite da pizza ne izgori po rubovima, a ostane sirova u sredini.


2. Kako ispeći pizzu u pizza peći
Za one koji žele pravu pizzerija-atmosferu kod kuće, pizza peć je najbolji saveznik.
– „Peći za pizzu imamo raznih modela. Vrlo su moderne, lijepog dizajna i idealne za terase i balkone,“ kaže Irena Majić, prodajna savjetnica iz Lesnine. „Male su i lagane, pa ih se lako prenosi – čak i u vikendice na moru.“
Brzo zagrijavanje: Pizza peći dosegnu temperaturu i do 400 °C za otprilike 15 minuta.
Ekspresno pečenje: Pizza je gotova za samo jednu minutu, uz savršeno pečene rubove i dno.
Gorivo i lokacija: Peći mogu raditi na plin ili pelete, a koriste se isključivo na otvorenom – idealne su za natkrivene terase.
Dodatna oprema: U kompletu često dolaze vatrostalni kamen, lopatice, škare, noževi i daske za serviranje pizze – sve što je potrebno za pravi mali kućni pizzeria doživljaj.


3. Kako ispeći pizzu na roštilju
Ako već imate roštilj, uz kamen za pizzu možete lako ispeći pizzu i na dvorištu.
Sve što vam treba za idealan početak roštilj sezone
Priprema: Ugrijte roštilj na maksimalnu temperaturu i stavite zagrijavati kamen za pizzu.
Pečenje: Kada kamen postane dovoljno vruć (najmanje 250–300 °C), pažljivo spustite pizzu na kamen i pecite je zatvorenog poklopca.
Prednost: Roštilj simulira efekt krušne peći – posebno ako je opremljen poklopcem i termometrom. Rezultat je pizza hrskavih rubova i intenzivnog okusa.

Kako ispeći savršenu pizzu kod kuće? Svaka metoda ima svoj šarm
Bez obzira koristite li pećnicu, pizza peć ili roštilj – ključ savršene pizze kod kuće je u dobro pripremljenom tijestu, jednostavnom nadjevu i jakoj, stabilnoj toplini. Investicija u kamen za pečenje ili specijaliziranu peć dodatno će podići vašu kulinarsku igru – a i dojam na goste.

Dodaci koji olakšavaju posluživanje pizze
Osim peći i kamena, ljubitelji domaće pizze često investiraju i u pribor koji olakšava pripremu i posluživanje:
Lopatice za pizzu – izrađene od nehrđajućeg čelika ili aluminija, omogućuju sigurno i jednostavno umetanje i vađenje pizze iz peći.
Noževi i kotačići za pizzu – za precizno rezanje, bez razvlačenja nadjeva ili oštećivanja tijesta.
Škare za pizzu – sve popularnija alternativa klasičnim kotačićima, idealne za tanja tijesta i serviranje ravnih komada.
Drvene daske ili kamene ploče za posluživanje – funkcionalne i dekorativne, čine pizzu atraktivnom i na stolu.
Za potpuni doživljaj pizze kod kuće – od pečenja do posluživanja – vrijedi imati sve pri ruci. Domaća pizza tada postaje više od obroka: postaje ritual koji okuplja.
Kreirajmo dom zajedno
Najčešće greške pri kupnji namještaja – i kako ih izbjeći
Odabir namještaja za dom je više od odlaska u trgovinu i zaljubljivanja u prvi komad

Kupnja namještaja ne bi smjela biti rezultat impulsa, već pažljivo isplaniran korak u stvaranju funkcionalnog i skladnog doma. Bez obzira na to uređujete li novi prostor ili mijenjate samo jedan komad, odabir namještaja nosi brojne zamke koje lako mogu pokvariti krajnji dojam – i otežati svakodnevno korištenje.
Odabir namještaja bez mjerenja – greška broj jedan
Jedna od osnovnih grešaka je zanemarivanje mjera prostora. I najljepši komad namještaja gubi svoju vrijednost ako jednostavno – ne stane.
„Metar je esencijalni alat koji uvijek morate nositi sa sobom“, savjetuje arhitektica Sunčica Mastelić Ivić. No nije dovoljno da sofa, ormar ili stol samo fizički stanu – treba ostaviti i prostor oko njih kako bi se prostorija mogla slobodno koristiti i disati.

Funkcija ili forma? Idealno – oboje
Kod odabira namještaja često se vodi bitka između estetike i funkcionalnosti. Sofa može izgledati fantastično, ali ako je preniska, preudobna ili preduboka, svakodnevna uporaba postaje napor. S druge strane, vrlo praktičan komad može potpuno narušiti estetiku prostora ako se ne uklapa vizualno. Ključ je u balansu, a odluka što je važnije ovisit će o vašim prioritetima – udobnosti, izgledu ili oboma.

Osobne preferencije boja ne znače nužno dobar interijer
Jedna od čestih grešaka pri odabiru namještaja jest izbor boje prema vlastitom ormaru, a ne prostoru.
Volite nositi zelenu? To ne znači da će zelena kuhinja ili sofa funkcionirati u vašem domu. Boje koje dobro izgledaju na nama ne moraju odgovarati našem interijeru.
Izbor boja i materijala ključ su uspješnog uređenja interijera
Umjesto impulzivnih odluka, preporučuje se odabir svjetlijih ili tamnijih neutralnih tonova, uz pažljivo dodavanje akcentnih boja.

Gledajte širu sliku
Prilikom kupnje pojedinačnih komada namještaja često zaboravljamo cjelinu.
Rasvjetno tijelo, stol ili regal koji su sami po sebi lijepi, mogu djelovati potpuno promašeno ako ne komuniciraju s ostatkom prostora. Prije kupnje važno je sagledati sve elemente interijera – što već imate, a što planirate nabaviti – kako bi prostor bio skladan i zaokružen.

Stručna pomoć kao prevencija grešaka
Ako niste sigurni u svoje odluke, uključivanje stručnjaka može uštedjeti vrijeme, novac i živce. Arhitekt, dizajner interijera ili projektant pomoći će vam da razradite plan uređenja, uskladite funkcionalnost s estetikom i izbjegnete uobičajene pogreške koje kasnije teško (i skupo) ispravljamo.
Odabir namještaja je više od odlaska u trgovinu i zaljubljivanja u prvi komad. To je proces koji traži planiranje, mjerenje, razmišljanje o funkciji i estetici, kao i širu sliku prostora. Ako želite dom koji će vas služiti godinama – vrijedi mu pristupiti ozbiljno.