Uređenje interijera
Kuhinjska drobilica – tako mali, a tako moćan uređaj
U vrijeme kada je zbrinjavanje otpada postala goruća tema svakog kućanstva, mnogi se pitaju kako doskočiti problemu sortiranja biootpada zbog kojeg im se kuhinjom često šire neugodni mirisi. Najučinkovitije rješenje jest ugradnja drobilice, a Iverpan u svojoj ponudi nudi najbolje na tržištu.
Rješenje za zbrinjavanje biootpada
Oni koji su odrastali u devedesetima sigurno se sjećaju trenutka kad su u američkim serijama ugledali čudo zvano “drobilica”, kao i jeze od pomisli da bi im mogla zahvatiti ruku. Danas su drobilice hrane neizostavan dio modernih kuhinjskih interijera, a posebno su važne za sve ekološki osviještene pojedince koje brine problem zbrinjavanja bio otpada i neugodnih mirisa ostataka hrane koji se predugo zadrže u kuhinji.

Drobilica je jedan jako koristan moderan kućanski uređaj koji se montira na sudoper i koji nam služi da na jednostavan i brz način zbrinemo sav onaj sitni kućni bio otpad koji nam ostaje nakon obrade namirnica ili nakon samih obroka.
Drobilice funkcioniraju vrlo jednostavno
Otpad koji ubacimo kroz odvod u sudoperu upada u komoru u kojoj se nalazi disk koji se vrti i usitnjava ostatke hrane. Nakon usitnjavanja otpad odvodnom cijevi odlazi u kanalizaciju.


Na tržištu postoji više vrsta drobilica. Razlika je u snazi i motoru koji pokreće drobilicu. Imamo drobilice sa indukcijskim motorima koje su jako štedljive, a imamo i drobilice s permanentnim magnetskim motorima. To su motori koji su još učinkovitiji i koji još više štede energiju.
Mnoge drobilice danas se oplemenjuju ionima srebra
Tretiranje ionima srebra unutrašnjeg dijela drobilice zapravo služi tome da se dobije antibakterijska i antimikrobna zaštita dijelova drobilice kroz koji prolazi sam otpad.
Odlučite li svoju kuhinju oplemeniti drobilicom, ne smijete zaboraviti da ona zahtijeva poseban sudoper. Pri samom odabiru drobilice treba razmisliti o snazi motora.

Preporučuje se kupiti jače modele drobilica jer će dugoročno biti isplativije. Svaka malo jača drobilica bolje samelje te sitne ostatke koje imamo u kuhinji.
Pravilno održavanje uređaja
Odlučite li se za kupnju, trebali biste znati i ponešto o održavanju ovog uređaja.
Nije loše uključiti drobilicu svaki dan, makar je i ne koristili, iz razloga da se ostaci hrane i otpada koji su slijepljeni za stijenku drobilice još jednom isperu. Kada se drobilica pali, uvijek je preporučljivo upaliti i vodu tako da je voda jednom dnevno pročisti.

Isključivo za ubacivanje biootpada
Jednom kad drobilica stigne u vaš dom, vrlo je važno imati na umu da se u nju može ubacivati isključivo bio otpad.

Nije preporučljivo da se u drobilicu ubacuju bilo kakvi umjetni materijali od plastike, stakla, porculana, dijelova tanjur. To ne ide u drobilicu jer to nije kućni bio otpad. Također u drobilicu nije preporučljivo stavljati neke krupnije kosti, kao svinjske i teleće kosti jer se one ne mogu usitniti kroz samu drobilicu.
Jednostavno čišćenje
Što se čišćenja tiče, stvar ne može biti jednostavnija. Sudoper, odnosno otvor, treba tek posuti sodom bikarbonom i alkoholnim octom te ih na nekoliko minuta ostaviti da odrade svoju čaroliju. Nakon toga, ponovo pustite vodu i spremni ste provesti ostatak svog dana bez brige o sortiranju bio otpada.
Kućanski uređaji
Znate li koji kućanski aparati troše najviše energije? Saznajte kako smanjiti račun za struju
Donosimo praktične savjete za energetsku učinkovitost doma
Pitate se koji su to kućanski aparati koji troše najviše energije? Potrošnja električne energije u domu često je veća nego što mislimo, jer mnogi uređaji rade stalno ili troše struju i kad su u stanju mirovanja. Ako želite smanjiti račun za struju i postići energetsku učinkovitost doma, važno je znati koji kućanski uređaji troše najviše energije i kako optimizirati njihovo korištenje.
10 savjeta kako postići da vaš dom postane energetski učinkovitiji
U nastavku donosimo pregled aparata koji troše najviše energije te konkretne savjete kako smanjiti potrošnju i račune.
Kućanski aparati koji troše najviše energije
1. Grijanje i hlađenje – najveći kućanski aparati koji troše najviše energije (45–50%)
Najveći udio potrošnje energije odlazi na sustave grijanja i hlađenja. Ovi aparati koji troše najviše energije rade neprekidno tijekom hladnijih i toplijih mjeseci, a svako podešavanje temperature izravno utječe na račun.
Apsolutno sve što trebate znati o podnom grijanju
Kako uštedjeti?
- spustite termostat za 1–2°C
- redovito čistite filtre
- provjerite brtve na prozorima
- koristite programirano grijanje
- spustite rolete noću kako biste zadržali toplinu
Ako prelazite na dizalice topline, potrošnja može biti i do 4 puta manja nego kod električnog grijanja.

2. Bojler – jedan od aparata koji troše najviše energije (oko 12%)
Električni bojler drugi je najveći potrošač energije jer svakodnevno zagrijava vodu za tuširanje, kuhanje, pranje posuđa i rublja.
10 uobičajenih problema s bojlerom i kako ih možete riješiti
Savjeti za manju potrošnju:
- postavite temperaturu na 55–60°C
- tuširanje umjesto kupanja
- izolirajte spremnik i cijevi
- koristite perilicu posuđa koja troši manje tople vode
Pametni bojleri omogućuju grijanje samo onda kada vam zaista treba.

3. Rasvjeta – često podcijenjen aparat koji troši više energije nego što mislite (9–12%)
Iako LED žarulje troše znatno manje, rasvjeta je još uvijek među aparatima koji troše najviše energije zbog stalnog korištenja.
Kako smanjiti troškove?
- zamijenite sve žarulje LED rasvjetom
- koristite senzore kretanja u hodnicima i dvorištu
- isključujte svjetlo u prostorijama koje ne koristite
- koristite svjetlije zidne boje koje reflektiraju svjetlost
4. Hladnjak – aparat koji troši najviše energije jer radi 24 sata dnevno (8%)
Iako hladnjak ne troši puno po satu, ukupna potrošnja je visoka jer nikada ne prestaje raditi.
Kako smanjiti potrošnju?
- podesite temperaturu na 4–5°C
- ne stavljajte toplu hranu u hladnjak
- redovito čistite stražnju rešetku
- provjerite brtve na vratima
Loše brtve mogu povećati potrošnju i do 30%.

5. Perilica i sušilica rublja – aparati koji troše najviše energije tijekom korištenja (oko 5%)
Ovi uređaji troše puno energije za zagrijavanje vode i rad snažnih motora.
Bojler, hladnjak, perilice… Evo koliko dugo traju kućanski uređaji prije nego se pokvar
Kako uštedjeti?
- perite rublje na 30°C
- birajte eco programe
- uključujte perilicu samo kad je puna
- prirodno sušenje umjesto sušilice
- redovito čistite filtere
6. Električna pećnica – 3% potrošnje, ali spada u aparate koji troše najviše energije tijekom kuhanja
Zagrijavanje pećnice zahtijeva puno energije, baš kao i održavanje visoke temperature.
Savjeti:
- koristite ventilatorski način rada
- ne otvarajte vrata tijekom pečenja
- isključite pećnicu nekoliko minuta ranije i iskoristite preostalu toplinu

7. Perilica posuđa – jedan od učinkovitijih aparata koji troše najmanje energije (oko 2%)
Iako na listi, perilica posuđa štedi i energiju i vodu u odnosu na ručno pranje.
Ušteda:
- koristite pune cikluse
- birajte eco programe
- otvorite vrata nakon pranja umjesto korištenja sušenja

8. Televizor i multimedija – aparati koji troše energiju čak i kad su ugašeni (oko 2%)
Standby način rada značajno povećava potrošnju.
Kako smanjiti?
- isključite uređaje na produžnom kabelu
- smanjite svjetlinu ekrana
- provjerite energetski razred kod kupnje

Kako smanjiti ukupnu potrošnju aparata koji troše najviše energije?
10 ključnih savjeta za energetsku učinkovitost doma
- Spustite termostat za 1°C.
- Perite rublje na nižim temperaturama.
- Zamijenite žarulje LED rasvjetom.
- Isključujte aparate iz struje – standby troši do 10% računa.
- Poboljšajte brtve na prozorima.
- Kuhajte u manjem uređaju kad je moguće (air fryer, mikrovalna).
- Održavajte hladnjak i perilice redovitim čišćenjem.
- Smanjite korištenje sušilice.
- Ugradite pametne termostate i tajmere.
- Razmislite o investiciji u A+ i A++ uređaje – troše znatno manje energije.
Dizajn prostora, namještaja i dekoracija
Luksuzna vila čiji dizajn interijera poziva na odmor
Ova luksuzna vila nije rezultat samo jednog stručnjaka…
Zimski mjeseci idealno su vrijeme za bijeg iz svakodnevice – vrijeme kada vikend u kući za odmor, vikendici ili povremenom mjestu za boravak postaje najbolji način da se isprazni glava i napuni energija. Upravo zato projekti luksuznih vila imaju posebnu ulogu: moraju pružiti atmosferu opuštanja, doživljaj koji se pamti i interijer koji goste poziva da se udobno smjeste i prepuste odmoru.
Jedna takva vila, s pogledom na more i površine 400 četvornih metara, savršen je primjer kako se promišljenim dizajnom može stvoriti prostor koji odiše luksuzom.
Za uređenje interijera zaslužna je dizajnerica Tina Kurpez (Studio Karas), koja ističe da dizajn kuća za povremeni boravak funkcionira po drugačijim pravilima.
Kada se radi dizajn vile za odmor, pravila se razlikuju od projektiranja klasičnog doma. Prostor se ne gradi oko svakodnevnih navika i rutine, nego oko doživljaja. Gost koji boravi povremeno želi atmosferu, emociju, pogled i osjećaj odmaka od svakodnevice.
Upravo zato dizajn takvih interijera traži drukčiji pristup bojama, materijalima, svjetlu i rasporedu prostora.
Dizajn vile za odmor po logici uređenja prostora za povremeni boravak
Za razliku od domova u kojima se živi svakodnevno, prostor za povremeni boravak ne treba biti podređen rutini, nego dojmu. “Kad se projektira kuća za najam, odnosno za nekakav povremeni boravak, na drugačiji način koristim boje, materijale i svjetlo”, objašnjava Tina.
Ovdje je ključ – stvoriti mjesto koje gost osjeti u prvim sekundama. U ovoj vili presudan je bio pogled na more, koji je Tina pretvorila u osnovni element interijera.
“Kuća ima pogled na more i to sam u svakom slučaju htjela iskoristiti. Kad se sjedi u dnevnom boravku da se gleda na more”, kaže. Spavaće sobe na katu rasporedila je tako da se iz kreveta vidi direktno prema horizontu: “Ako imam priliku uživati u tome, željela sam da i gosti mogu uživati u istome.”
To je temeljni princip luksuznih vila za odmor – interijer se gradi oko doživljaja.

Nova svrha suterena: sobe koje izlaze na bazen
Od izvorne arhitekture, Tina je zadržala samo otvore na fasadi i nosive zidove. Sve ostalo – preoblikovala je. Suteren je prvotno bio predviđen za wellness i tehničke prostorije, no dizajnerica je prepoznala njegov skriveni potencijal.
“Budući da se iz suterena izlazi direktno na bazen, vidjela sam priliku da ondje organiziram dvije spavaonice koje imaju pogled i direktan izlazak na bazen”, objašnjava. Tako su u prostoru nastale još dvije sobe s hotelijerskim osjećajem privatnosti i blizinom vode, dok su strojarnica i vešeraj premješteni u stražnji dio prostora.

Intimne, tamnije spavaonice koje stvaraju atmosferu za dizajn vile za odmor
U vilama za povremeni boravak tamni tonovi nisu riskantni – oni stvaraju atmosferu.
“Spavaonice su u mat tonovima, prevladavaju bež ili crno, skroz mat. To nisu prostori u kojima netko živi stalno, nego samo povremeno. Mislim da jako dobro izgleda”, kaže Mladen Lovreković, direktor Elgrada.
Jedna od soba ima posebno zanimljivo rješenje: uzglavlje kreveta odmaknuto je od zida, a iza njega je smješten toaletni stolić – detalj koji prostoru daje hotelsku eleganciju. Svaka spavaonica ima vlastitu kupaonicu, odvojenu staklom u metalnim okvirima, pa sobe djeluju moderno i vrlo luksuzno.

Dnevna zona: klasični stil u suvremenoj interpretaciji
Dnevni boravak, kuhinja i blagovaonica nose klasične elemente reinterpretirane na moderan način. Tina navodi da je najveći izazov bio pronaći boje koje neće biti prenapadne, a opet će zadržati ugodnu i intimnu atmosferu: “Trebala sam pronaći ton koji nije pretaman, a da ostavlja dojam. Zato su ovdje korištene svjetlije, nježnije nijanse.”
Moderna klasika – kako prepoznati i primijeniti bezvremenski stil u svom domu
Štukature i arhitektonski detalji stvaraju osjećaj profinjenosti, dok suvremeni namještaj održava dom u duhu modernog luksuza.

Fenix kao materijal koji definira vizualni identitet kuhinje
U kuhinji dominira Fenix, jedan od najnaprednijih materijala za suvremene interijere. Direktor stolarije Sol Ray Miroslav Križanović objašnjava njegovu prednost:
“Fenix se mora prešati jer se dobiva u listovima ultrapasa. Antifingerprint je, otporan i kvalitetan. Od njega možete raditi stvari koje od iverala ne možete. Stol koji smo izradili od njega izgleda kao nov i nakon tri godine korištenja.”
Lovreković dodaje još jedan ključni detalj:
“Fenix je potpuno mat, nema refleksije svjetla i mikro ogrebotine se mogu sanirati temperaturom. Idealno je rješenje za radne ploče, fronte i stolove.”
U ovoj vili korišten je dekor Fenix – Acciaio Hamilton, metalik nijansa koja prostoru daje profinjenu, pomalo industrijsku notu.

Keramika, orah i prirodni furnir: ravnoteža topline i luksuza
Kuhinja kombinira više materijala, svaki s vlastitom funkcijom i estetikom. Prednja strana otoka izrađena je od iverala u dekoru oraha, što unosi toplinu. Radnu plohu čini keramička ploča velikog formata, izuzetno otporna i pogodna za intenzivno korištenje.
Lovreković objašnjava:
“Keramika dolazi u velikim pločama, preko tri metra dužine. To omogućuje stvaranje velikih, monolitnih površina bez spojeva. Izuzetno je čvrsta i dugotrajna.”
U dnevnoj sobi dominira prirodni furnir u toplim tonovima drva. On daj prostoru sofisticiranost i prirodnu teksturu koju gosti vole osjetiti. “On je prirodan i ljudi ga vole. Mekši je i osjetljiv, ali je za dnevni boravak savršen”, pojašnjava Lovreković.

Suradnja različitih stručnjaka pretvorila je prostor u doživljaj
Ova luksuzna vila nije rezultat jednoga stručnjaka, nego skladne suradnje dizajnerice, proizvođača namještaja i dobavljača materijala. Kombinacija Tininog dizajnerskog koncepta, Elgradovih vrhunskih materijala i precizne izvedbe stolarije Sol Ray stvorila je interijer koji nudi upravo ono što od luksuzne vile očekujemo – mir, eleganciju i prostor koji vas poziva na odmor.
To je vila koja pruža više od smještaja. Ona pruža doživljaj, mjesto gdje i jedan vikend može postati pravo malo povlačenje iz svakodnevice.
Naslovna fotografija: Saša Ćetković







