Povežimo se

Kreirajmo dom zajedno

Glamurozan doček nove godine kod kuće? Može!

Proslava nove godine kod kuće počinje kreiranjem atmosfere. Da bismo izazovnu godinu ostavili iza sebe i ušli u novu, Sunčica preporuča glamur, sjaj i kuhinjski otok kao središnje mjesto događanja.  

Na ovom današnjem otoku iz Lesnine se sve sjaji. Imamo sreće što je kuhinja tamno siva, crna, antracit i nema boljih tonova koji odgovaraju uz crnu boju od srebrnih, zlatnih stvari, od kristalnih stvari, tako da u crno, srebrno, zlatnim tonovima predlažem uređenje novogodišnjeg kuhinjskog otoka.

Prigušite svjetla, stavite svijeće, možete i primaknuti neke kristalne lampe uz taj stol, bitno je da ste na istoj trasi što se tiče tonova i dizajna čitavo vrijeme, ali detalja nikad dosta. Držite se crne, srebrne i zlatne i bit će fantastično, kaže Sunčica Mastelić Ivić. 

Posuđe i posluživanje

O broju uzvanika ovisit će posuđe i čaše koje ćete koristiti, a idealan broj gostiju za veselu proslavu nove godine je osam do deset. 

Broj uzvanika u ovoj količini, osam do deset, očito zahtjeva da im poslužite i hranu i piće u pravim staklenim i kristalnim čašama i da servirate također na pravom porculanskom posuđu hranu. Mislim da ne bi bilo za tu količinu gostiju da imate plastični ili papirnati pribor, to je za neke veće partije gdje ne možete kontrolirat tu količinu, a proslava uz kuhinjski otok znači da će hrana biti isključivo na principu samoposluživanja.

To može biti bilo kakav finger food, mali kanape sendviči, naravno neizbježna francuska salata ali za one sve nas klasičare, možemo i tradicionalno poslužiti jela na ovakvoj vrsti stola. To znači da, odojak možete speći dan prije, može na manjim komadima biti serviran na velikom pladnju ili od toplih jela, preporučam jedno jelo iz mojeg kraja, koje podsjeća na sarmu, a nije sarma, to jelo zove arambašićima. Oni su puno manji od sarme, što znači da od jednoga lista kiselog zelja možete napraviti dva malena arambašića.

Savršen izbor za novu godinu

Izbor pića ovisi o vašim preferencijama, ali uz ovako dekoriran kuhinjski otok, Sunčica ima prijedlog koji se savršeno uklopa u ovaj glamur. 

Zadnjih godina pjenušava vina su izuzetno popularna i to ne samo kao aperitiv ili nešto što se pije u ponoć kada taman zakuca nova godina. Predlažem dobar pjenušac koji ima vrlo niske šećere da ga konzumirate i pijete čitavu večer jer on dobro se slaže sa hranom svake vrste.

Kako najbolje iskoristiti kuhinjski otok

Ukoliko nam je kuhinjski otok nedovoljno velik da bi se poslužilo sve ono što planiramo poslužiti, predlažem da slatke stvari stavite na visoku komodu sa strane i takav način posluživanja slatkiša je uobičajen ne nekim finim partijima, čak i na vjenčanjima i takva vrsta posluživanja slatkiša na posebnom stolu se zove candy buffet.

Kako bismo stavili jaki fokus na kuhinjski otok oko kojega se događa party i za tim stolom stojimo, onda diskretno goste uputiti na otok, a spriječit ćemo ih da nam zasjednu za standardni blagovaonski stol tako da ćemo ga maknuti sa strane, neka dužom stranicom bude priljubljen potpuno uz zid, izmaknite stolce, dapače čak i razmislite o sklanjanju nekih velikih komada namještaja da ne smeta previše pri dočeku nove godine jer uostalom sigurno ćete plesati, dapače, preporučam da plešete, nastavila je Sunčica te svim gledateljima emisije Dom na kvadrat, kao i čitateljima portala poslala novogodišnju čestitku: 

Moja novogodišnja želja vama biti će u tonu takvom kakvom smo danas i priredili ovaj prilog. Budite otvoreni, prihvatite promijene, želim vam sretnu novu godinu. 

Kreirajmo dom zajedno

Kako ispeći savršenu pizzu kod kuće – u pećnici, pizza peći ili na roštilju!

Ne treba vam krušna peć za pizzu kao iz restorana!

Domaća pizza jedan je od najomiljenijih obroka, a dobra vijest je da ne morate imati krušnu peć da biste postigli vrhunski rezultat. Bilo da koristite klasičnu pećnicu, specijaliziranu peć za pizzu ili roštilj – uz nekoliko ključnih koraka i dobar recept, i vaša kuhinja može zamirisati poput talijanske trattorije.

Kako pravilno postaviti stol? Savjeti i trikovi poznate bloggerice

Kako pripremiti tijesto za pizzu?

Savršena pizza počinje savršenim tijestom. Osnova je jednostavna, ali proces zahtijeva malo strpljenja:

1. Aktivacija kvasca: U zdjelu stavite malo mlake vode, prstohvat šećera i žlicu brašna. Dodajte kvasac i pričekajte da se zapjeni.

kako ispeći savršenu pizzu kod kuće

2. Izrada tijesta: U kvasac postupno umiješajte 00 brašno ili manitoba brašno,sol i ostatak vode. Mijesite dok ne dobijete meko, elastično tijesto koje se ne lijepi za ruke.

kako ispeći savršenu pizzu kod kuće

3. Dizanje: Pokrijte tijesto krpom i ostavite ga da se diže na toplom dok se ne udvostruči.

kako ispeći savršenu pizzu kod kuće

4. Oblikovanje: Nakon dizanja tijesto ponovno premijesite na pobrašnjenoj podlozi i oblikujte ga rukama, bez valjka, kako bi ostalo prozračno.

kako ispeći savršenu pizzu kod kuće

Nadjev: jednostavno i ukusno

Na razvlačeno tijesto namažite pasiranu rajčicu pomiješanu s origanom. Zatim dodajte ocijeđenu mozzarellu sobne temperature i malo naribanog sira. Nadjev uvijek rasporedite ravnomjerno i ne pretjerujte s količinom – tako ćete postići idealnu ravnotežu između hrskavog tijesta i sočnog središta.

kako ispeći savršenu pizzu kod kuće

1. Kako ispeći pizzu u pećnici

Ako nemate posebnu opremu, pećnica može biti savršen alat – uz pomoć jednog dodatka – kamena za pizzu.

Zagrijavanje: Prije pripreme nadjeva, uključite pećnicu na najvišu moguću temperaturu (250–300 °C). Kamen za pizzu stavite da se grije s pećnicom.
Pečenje: Kada je pizza spremna, stavite je na vrući kamen i pecite oko 5 minuta. Kamen pohranjuje toplinu i ravnomjerno je prenosi na tijesto, omogućujući brzo dizanje i stvaranje hrskave korice.
Savjet: Vrijeme pečenja ovisi o debljini tijesta i količini nadjeva – pazite da pizza ne izgori po rubovima, a ostane sirova u sredini.

2. Kako ispeći pizzu u pizza peći

Za one koji žele pravu pizzerija-atmosferu kod kuće, pizza peć je najbolji saveznik.

„Peći za pizzu imamo raznih modela. Vrlo su moderne, lijepog dizajna i idealne za terase i balkone, kaže Irena Majić, prodajna savjetnica iz Lesnine. „Male su i lagane, pa ih se lako prenosi – čak i u vikendice na moru.

Brzo zagrijavanje: Pizza peći dosegnu temperaturu i do 400 °C za otprilike 15 minuta.

Ekspresno pečenje: Pizza je gotova za samo jednu minutu, uz savršeno pečene rubove i dno.

Gorivo i lokacija: Peći mogu raditi na plin ili pelete, a koriste se isključivo na otvorenom – idealne su za natkrivene terase.

Dodatna oprema: U kompletu često dolaze vatrostalni kamen, lopatice, škare, noževi i daske za serviranje pizze – sve što je potrebno za pravi mali kućni pizzeria doživljaj.

3. Kako ispeći pizzu na roštilju

Ako već imate roštilj, uz kamen za pizzu možete lako ispeći pizzu i na dvorištu.

Sve što vam treba za idealan početak roštilj sezone

Priprema: Ugrijte roštilj na maksimalnu temperaturu i stavite zagrijavati kamen za pizzu.
Pečenje: Kada kamen postane dovoljno vruć (najmanje 250–300 °C), pažljivo spustite pizzu na kamen i pecite je zatvorenog poklopca.
Prednost: Roštilj simulira efekt krušne peći – posebno ako je opremljen poklopcem i termometrom. Rezultat je pizza hrskavih rubova i intenzivnog okusa.

Kako ispeći savršenu pizzu kod kuće? Svaka metoda ima svoj šarm

Bez obzira koristite li pećnicu, pizza peć ili roštilj – ključ savršene pizze kod kuće je u dobro pripremljenom tijestu, jednostavnom nadjevu i jakoj, stabilnoj toplini. Investicija u kamen za pečenje ili specijaliziranu peć dodatno će podići vašu kulinarsku igru – a i dojam na goste.

Dodaci koji olakšavaju posluživanje pizze

Osim peći i kamena, ljubitelji domaće pizze često investiraju i u pribor koji olakšava pripremu i posluživanje:

Lopatice za pizzu – izrađene od nehrđajućeg čelika ili aluminija, omogućuju sigurno i jednostavno umetanje i vađenje pizze iz peći.
Noževi i kotačići za pizzu – za precizno rezanje, bez razvlačenja nadjeva ili oštećivanja tijesta.
Škare za pizzu – sve popularnija alternativa klasičnim kotačićima, idealne za tanja tijesta i serviranje ravnih komada.
Drvene daske ili kamene ploče za posluživanje – funkcionalne i dekorativne, čine pizzu atraktivnom i na stolu.

Za potpuni doživljaj pizze kod kuće – od pečenja do posluživanja – vrijedi imati sve pri ruci. Domaća pizza tada postaje više od obroka: postaje ritual koji okuplja.

Nastavite čitati

Kreirajmo dom zajedno

Najčešće greške pri kupnji namještaja – i kako ih izbjeći

Odabir namještaja za dom je više od odlaska u trgovinu i zaljubljivanja u prvi komad

odabir namještaja

Kupnja namještaja ne bi smjela biti rezultat impulsa, već pažljivo isplaniran korak u stvaranju funkcionalnog i skladnog doma. Bez obzira na to uređujete li novi prostor ili mijenjate samo jedan komad, odabir namještaja nosi brojne zamke koje lako mogu pokvariti krajnji dojam – i otežati svakodnevno korištenje.

Odabir namještaja bez mjerenja – greška broj jedan

Jedna od osnovnih grešaka je zanemarivanje mjera prostora. I najljepši komad namještaja gubi svoju vrijednost ako jednostavno – ne stane.

„Metar je esencijalni alat koji uvijek morate nositi sa sobom“, savjetuje arhitektica Sunčica Mastelić Ivić. No nije dovoljno da sofa, ormar ili stol samo fizički stanu – treba ostaviti i prostor oko njih kako bi se prostorija mogla slobodno koristiti i disati.

Odabir namještaja

Funkcija ili forma? Idealno – oboje

Kod odabira namještaja često se vodi bitka između estetike i funkcionalnosti. Sofa može izgledati fantastično, ali ako je preniska, preudobna ili preduboka, svakodnevna uporaba postaje napor. S druge strane, vrlo praktičan komad može potpuno narušiti estetiku prostora ako se ne uklapa vizualno. Ključ je u balansu, a odluka što je važnije ovisit će o vašim prioritetima – udobnosti, izgledu ili oboma.

Osobne preferencije boja ne znače nužno dobar interijer

Jedna od čestih grešaka pri odabiru namještaja jest izbor boje prema vlastitom ormaru, a ne prostoru.

Volite nositi zelenu? To ne znači da će zelena kuhinja ili sofa funkcionirati u vašem domu. Boje koje dobro izgledaju na nama ne moraju odgovarati našem interijeru.

Izbor boja i materijala ključ su uspješnog uređenja interijera

Umjesto impulzivnih odluka, preporučuje se odabir svjetlijih ili tamnijih neutralnih tonova, uz pažljivo dodavanje akcentnih boja.

Gledajte širu sliku

Prilikom kupnje pojedinačnih komada namještaja često zaboravljamo cjelinu.

Rasvjetno tijelo, stol ili regal koji su sami po sebi lijepi, mogu djelovati potpuno promašeno ako ne komuniciraju s ostatkom prostora. Prije kupnje važno je sagledati sve elemente interijera – što već imate, a što planirate nabaviti – kako bi prostor bio skladan i zaokružen.

Stručna pomoć kao prevencija grešaka

Ako niste sigurni u svoje odluke, uključivanje stručnjaka može uštedjeti vrijeme, novac i živce. Arhitekt, dizajner interijera ili projektant pomoći će vam da razradite plan uređenja, uskladite funkcionalnost s estetikom i izbjegnete uobičajene pogreške koje kasnije teško (i skupo) ispravljamo.

Odabir namještaja je više od odlaska u trgovinu i zaljubljivanja u prvi komad. To je proces koji traži planiranje, mjerenje, razmišljanje o funkciji i estetici, kao i širu sliku prostora. Ako želite dom koji će vas služiti godinama – vrijedi mu pristupiti ozbiljno.

Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice