Povežimo se

Uređenje interijera

Feng shui kuhinja – gdje smjestiti vatru, a gdje vodu

Baš poput običaja darivanja cvijeća i Feng shui dolazi iz Kine. U doslovnom prijevodu, Feng shui znači smjer vjetra i vode, a proizlazi iz taoističkog vjerovanja u chi ili životnu silu koja nastanjuje sve. Taoisti su vjerovali da se balansiranjem yin i yang elemenata može poboljšati protok pozitivnog chija raspoređivanjem namještaja i ukrasa na blagotvoran način.

Pravila za uređenje stana

O točnom porijeklu Feng shuia malo se zna, no postoje dokazi da su po tom načelu Kinezi projektirali svoje domove i gradove više od četiri tisuće godina. U novije doba, ljudi diljem svijeta slijede Feng shui pravila za uređenje svog doma.

“To je ustvari detekcija pozitivne ili negativne energije koja nas okružuje. Može se primijeniti u apsolutno svakom prostoru, stambenom, poslovnom, aplicira se svuda i pomaže da energija u prostoru bude protočna, da je bolji flow, da se osjećamo ugodno i dobro u svom domu”, objašnjava Lana Anderson, dipl. Feng shui savjetnik i dizajner interijera.

Pet elemenata

Najlakši način da primijenite Feng shui u svoj dom je da dodate ili premjestite jedan od pet elemenata – voda, drvo, vatra, zemlja i metal, a svi materijali mogu biti svrstani u jednu od ovih skupina.

Kada se uređuje stan po Feng shui obično se gleda da bude balans tih pet elemenata, ali je bitno da znamo da vatra i voda imaju najjaču energiju, oni su jako moćni.

Ako ste možda previše aktivni vani, radite posao koji vas jako iscrpljuje, možda ćete više trebati jednu smireniju priču koja će vas opustiti, a to je element zemlje koji čovjeku pruža unutarnji mir.

Benefiti za kvalitetniji život

Feng shui je interakcija ljudi i njihove okoline te omogućuje da se utjecanjem na tu interakcijsku energiju postignu određena životna poboljšanja. Utjecaj se postiže pozicioniranjem ili projektiranjem u skladu s načelima prirodnog protoka energije.

Prema Feng shui principima, kuhinja je važna prostorija svakog doma, jedan od simbola prosperiteta i zdravlja.

“Dobro bi bilo da je kuhinja pozicionirana u nekim istočnim, jugoistočnim zonama stana”, govori Lana.

Vatra i voda

Vatra je štednjak, a voda bi bio sudoper, moguće i suđerica, mašina za pranje suđa i frižider, ali oni su više zatvorena voda jer se ne vide. Nije dobro stavljati jedno nasuprot drugog zato što voda gasi vatru.

Postoji nekoliko škola Feng shui mišljenja, ali svi koriste energetsku mapu za analizu doma. Zove se Bagua, što u prijevodu znači osam područja, a svako se odnosi na različite životne okolnosti, dok se u središtu mape nalazite vi, predstavljajući vaše cjelokupno zdravlje.

Kuhinja i blagovaonica

Organizacija kuhinje: Praktični savjeti za uredan i funkcionalan dom

Kada sve ima svoje mjesto, hrana traje dulje, kuhanje je brže, a prostor izgleda uredno i privlačno

organizacija kuhinje

Kuhinja je srce svakog doma, ali upravo se ondje najlakše stvori nered. Ako nemate jasnu strukturu i plan, namirnice se brzo gomilaju, a radne plohe ostaju zatrpane.

Dobra organizacija kuhinje pomaže da svaki predmet ima svoje mjesto, da hrana traje dulje i da priprema obroka postane jednostavnija i ugodnija.

Kako projektirati kuhinju: 5 savjeta arhitektice za savršenu kuhinju

Organizacija kuhinje počinje od ormarića

Prvo pravilo je da ono što koristite najčešće mora biti pri ruci. Brašno, šećer, sol i ulje stavite na donje police, dok riža i tjestenina mogu biti na višim.

Ako koristite prozirne posude ili staklenke, uvijek ćete vidjeti koliko čega imate. Osim što su praktične, izgledaju uredno i daju kuhinji estetski dojam.

Kako čuvati osnovne namirnice

Namirnice imaju različite rokove trajanja i važno ih je čuvati na pravilan način. Brašno traje šest do osam mjeseci ako se drži u zatvorenoj posudi. Bijela riža može trajati dvije godine, dok integralna traje kraće zbog većeg udjela ulja.

Tjestenina u hermetičkoj posudi ostaje dobra i do dvije godine. Začini pak brzo gube aromu – mljeveni nakon šest mjeseci, a cijela zrna traju dulje. Konzervirana hrana uglavnom je sigurna do dvije godine, ali uvijek provjerite datum na ambalaži.

Kako složiti hladnjak

Hladnjak ima različite zone koje čuvaju hranu na različitim temperaturama.

Na gornje police stavite kuhane obroke, jogurte i mliječne proizvode.

Srednje police neka budu rezervirane za meso i ribu koje planirate uskoro pripremiti.

Voće i povrće držite u donjim ladicama, ali odvojeno jer jabuke ispuštaju plin etilen i ubrzavaju kvarenje drugog povrća.

Što danas kuhati? Samsung Bespoke AI hladnjak Family Hub ima odgovor

Vrata hladnjaka koristite za pića i umake jer je ondje temperatura najmanje stabilna. Nikada nemojte pretrpati hladnjak jer hrana traje dulje kad zrak može slobodno cirkulirati.

Organizacija alkohola u kuhinji

Alkohol najbolje funkcionira kada ima svoj kutak. Ako nemate vinski hladnjak, uredite mali ormarić ili otvorenu policu.

Pjenušci i bijela vina trebaju stajati u hladnjaku, dok crna vina bolje podnose sobnu temperaturu. Žestoka pića mogu stajati u kuhinji, ali ih držite podalje od izvora topline. Tako običan uski ormarić može postati praktičan mini-bar.

Upcycle ideja sa staklenkama

Staklenke su jedno od najjednostavnijih i najpraktičnijih rješenja za organizaciju. U njih možete spremiti orašaste plodove, sjemenke i pahuljice.

Suho bilje i čajevi također će dulje zadržati aromu u dobro zatvorenim staklenkama. Ako želite urednu i dekorativnu kuhinju, staklenke mogu poslužiti i za spremanje pribora poput slamki ili drvenih žlica.

Na taj način smanjujete otpad, štedite novac i stvarate pregledan sustav odlaganja.

Bosiljak, kadulja, ružmarin… Evo kako jednostavno sušiti začinsko bilje

Pametna rješenja za odlaganje

Tržište nudi brojne praktične sustave koji olakšavaju organizaciju kuhinje.

Ladice s razdjelnicima omogućuju da svaka žlica i vilica imaju svoje mjesto. Police na izvlačenje izvrsne su za uske ormariće, a rotirajuće podloge olakšavaju pristup začinima i uljima. Viseće košare koriste prostor ispod polica i čine ga funkcionalnim. Sve to pomaže da i mala kuhinja postane prostrana i praktična.

Kako funkcionalno organizirati kuhinju

Kako održavati kuhinju uvijek urednom

Održavanje kuhinje urednom ne mora biti mukotrpan posao. Pravilo „jedno unutra, jedno van“ pomaže da se ne gomilaju nepotrebne stvari. Suđe je najbolje oprati odmah nakon obroka, a plohe obrisati čim završite kuhanje. Jednom tjedno napravite mali reset – pregledajte hladnjak i ormariće, bacite što se pokvarilo i posložite namirnice. Ako svaka zona kuhinje ima svoju namjenu – za kuhanje, posluživanje i spremanje – red će se održavati gotovo sam od sebe.

Dobra organizacija kuhinje je pola posla

Dobra organizacija kuhinje nije luksuz nego praktično rješenje za svakodnevni život. Kada sve ima svoje mjesto, hrana traje dulje, kuhanje je brže, a prostor izgleda uredno i privlačno. S malo planiranja i nekoliko pametnih trikova, kuhinja može postati prostor u kojem ćete rado boraviti i kuhati – srce doma koje uvijek odiše toplinom i redom.

Nastavite čitati

Čišćenje i organizacija

Kako zauvijek ukloniti naljepnice s drvenog namještaja u par koraka

Isprobajte ovaj provjereni trik koji čuva drvo i uklanja sve tragove naljepnica

Kako skinuti naljepnice s drvenog namještaja

Ako imate djecu, kupili ste rabljeni komad namještaja ili jednostavno volite personalizirati stvari, sigurno ste se barem jednom susreli s problemom naljepnica koje se tvrdoglavo lijepe za drvene površine.

Nakon što ih pokušate skinuti, često ostane ljepljivi trag ili oštećen sloj laka. Dobra vijest? Postoji jednostavan trik uz koji ćete se riješiti naljepnica bez ikakvog truda i bez oštećenja namještaja.

Kako obnoviti stari namještaj? Bili smo na radionici poznatog britanskog umjetnika

Tko se barem jednom uhvatio u borbu protiv naljepnica

Prva reakcija većine ljudi je da noktom ili nožićem pokušaju sastrugati naljepnicu.

Iako tako možete ukloniti dio papira, ljepilo će i dalje ostati. Osim toga, grebanjem vrlo lako možete oštetiti drvenu površinu ili lak. Slično vrijedi i za agresivna kemijska sredstva – osim što nisu ekološki prihvatljiva, mogu skinuti i boju ili zaštitni sloj s drveta.

Kako skinuti naljepnice s drvenog namještaja bez da ga oštetite

Sve što vam je potrebno da se zauvijek riješite naljepnica je toplina i ulje. Ova kombinacija sigurno uklanja naljepnice koje su završile na kuhinjskom stolu ili ormaru, a istovremeno hrani i štiti drvo. Evo postupka:

  1. Zagrijte naljepnicu fenom za kosu na srednjoj temperaturi. Toplina omekšava ljepilo i čini ga podatnijim
  2. Polako podignite rub naljepnice noktom ili plastičnom špatulom. Ako je veća, povlačite je u jednom komadu dok se ne odlijepi
  3. Ostatke ljepila uklonite uljem – najbolje maslinovim, kokosovim ili baby uljem. Nanesite malo na mekanu krpicu i nježno utrljajte kružnim pokretima. Ljepilo će se otopiti i nestati
  4. Na kraju prebrišite površinu suhom krpom. Drvo će biti čisto, glatko i bez tragova

Zašto ulje?

Ulje je prirodno otapalo za ljepljive ostatke, ali za razliku od alkohola i jakih kemikalija ne oštećuje površinu. Osim toga, dodatno njeguje drvo i vraća mu sjaj.

Alternativne metode

Ako nemate ulje pri ruci, možete pokušati s:

  • sodom bikarbonom i vodom – pasta se nanese na ostatke ljepila i lagano obriše,
  • ocat razrijeđen s vodom – učinkovito otapa tragove ljepila, no koristi se pažljivo na osjetljivim površinama

Ipak, metoda s toplinom i uljem pokazala se najučinkovitijom i najsigurnijom.

Zašto je dobro držati zdjelicu s octom u kuhinji? Razlog će vas iznenaditi

Kada koristiti ovaj trik?

  • Na dječjim sobama gdje su ormari i kreveti puni šarenih naljepnica
  • Na vintage namještaju koji ste kupili u second hand trgovini
  • Na kuhinjskim elementima ili ladicama koje su označene etiketama

Kako skinuti naljepnice s drvenog namještaja: Brzo i efikasno

Ako ste se ikada pitali kako skinuti naljepnice s drvenog namještaja, odgovor je jednostavan – kombinacija topline i ulja. Zaboravite na struganje, abrazivne spužvice i jaka kemijska sredstva. Ovaj trik je siguran, učinkovit i ekološki prihvatljiv. Nakon njega vaš će drveni namještaj izgledati kao nov – bez tragova i oštećenja.

Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice