Uređenje interijera
DOZNAJEMO Na što sve trebate paziti kada kupujete sudoper
Odabir sudopera u današnje je vrijeme gotovo postala znanost.
Hoće li biti okrugli ili kvadratni, nadgradni ili podgradni, od kojeg materijala? Odabir sudopera u današnje je vrijeme gotovo postala znanost. Zato smo se mi uputili po stručni savjet.

Klasični sudoper ima prednosti
‘Klasični sudoper s ocjeđivačem, ima svojih prednosti jer ta ploha je zahvalna za odlaganje suđa, naravno, može biti djelomično i kao radna, što se tiče materijala, u pravilu ti sudoperi dolaze u klasičnoj inox varijanti, u raznim obojenim varijantama, to su materijali poput silgranita, akrila, svaki proizvođač ima neku svoju mješavinu’, govori Tena Kosor, dizajnerica interijera.
U manjim kuhinjama koje su većinom opremljene perilicama suđa mnogi biraju sudoper bez ocjeđivača. Takvi sudoperi često znaju biti okrugli. Evo zašto to nije najsretniji izbor.

‘Nisu zapravo niti pretjerano spretni jer su nezgodni za manipuliranje sa suđem i većinom je danas naglasak na tome da sudoper bude čim prostraniji, ova dubina za samo posuđe s što manjim rubom’, dodaje.
Jednostavni za čišćenje
Uz to, kvadratni su sudoperi jednostavniji za čišćenje. Kad imaju i ocjeđivač, zahtijevaju nadgradnu ugradnju. Tada je rub sudopera vidljiv. A za one koji u kuhinji vole ravne linije, preporučuje se.
‘Na primjeru ovog sudopera vidimo jednu od najtraženijih i najatraktivnijih izvedbi koja se nudi u današnje vrijeme s današnjim kuhinjama. Riječ je o takozvanom podgradnom načinu ugradnje, gdje nam je vidljiv prerez radne ploče, to podrazumijeva da radna ploča mora biti od kompaktnog materijala, pravi kamen, umjetni kamen, razni sintetski materijali, ali svakako je bitno da bude jedinstvena jezgra cijele radne ploče’, nadovezuje se.

Tehnički zahtjevnije, ali izgledom ljepše
U tom slučaju sudoper može biti izveden iz istog materijala kao i radna ploča. To je tehnički zahtjevnije, ali izgleda ljepše i luksuznije.
‘Ja bih rekla da većinom kad govorimo o trendu, popularno je sudopere maksimalno utopiti u radnu plohu, utopiti i u smislu boje i obrade, i što diskretnije načina ugradnje, tako da dobijemo dojam kontinuirane radne ploče, to je definitivno prevladavajući trend’, tvrdi Tena.

S druge strane, u rustikalnim ili industrijskim kuhinjama, naglasak često zna biti na sudoperu, pa on dominira prostorom. Kad je riječ o materijalima, jedan još uvijek vlada.
Inox među najpopularnijima
‘Inox je i dalje jedna od najpopularnijih varijanti jer materijal sam po sebi je izuzetno higijenski, maksimalno neporozan i njegov jedini nazovimo nedostatak je da je na njemu vidljiv kamenac i da je eventualno sklon grebanju’, tvrdi.

Pogotovo ako je lošije kvalitete i nema zaštitni premaz. U današnje vrijeme mnogi prirodni, ali i umjetni materijali poput kamena imaju impregnaciju, pa su minimalno porozni i uz pravilno održavanje mogu biti dugovječni.
Ne preskačite osnovne korake
Uz toliko informacija, zaključili smo da je kod odabira sudopera, možda najbolje odlučiti ono osnovno – njegovu funkciju – trebaju li vam dva ili jedno korito, s ocjeđivačem, ili bez njega.

‘Mislim da je idealno potražiti savjet stručnjaka, prije svega treba sagledati cjelinu kuhinje, kada govorimo o dimenziji kuhinje, vrsti radne plohe, položaju sudopera u kuhinji, dakle, nije nebitno je li sudoper uza zid, na radnoj plohi, u kutu, na otoku, sve te pozicije, zapravo dodatno određuju i eventualno proširuju ili smanjuju mogućnosti koje možemo imati kod sudopera’, kaže.
Sudoper je jedno od najkorištenijih mjesta u kuhinji, zato ni njegov odabir ne treba prepustiti slučaju. Jer osim funkcije, ne treba zanemariti estetiku, pogotovo ako se nalazi u centru kuhinje.
Kupaonica
Hidroizolacija u kupaonici: kako odabrati pravu vrstu
Hidroizolacija je ključna za svaku kupaonicu. Ona štiti konstrukciju, pločice i prostor od vlage i curenja. Pravilno odabrana izolacija sprječava pukotine, plijesan i skupe popravke. Odabir vrste hidroizolacije ovisi o starosti zgrade i stanju podloge. U nastavku donosimo praktične savjete za različite situacije.
Obnova kupaonice: Kako izgleda stručan proces sanacije od podloge do završnog fugiranja
Starije zgrade bez betonske podloge
Stare zgrade često imaju drvene ili kombinirane podove. Takve podloge mogu se pomicati i zahtijevaju elastična rješenja. Proizvođači preporučuju polimerne hidroizolacije zbog njihove fleksibilnosti. Samoljepljive membrane također su prikladne za neravne površine. Kritični spojevi moraju imati hidroizolacijske trake, a vodovodne cijevi i sifoni zaštitu manšetama. Primer poboljšava prianjanje hidroizolacije na podlogu.

Starije zgrade s betonskim estrihom
Estrih u starijim objektima često ima pukotine ili neravnine. Cementne hidroizolacije obogaćene polimerima pružaju čvrstu podlogu za keramiku. Polimerne premazne hidroizolacije dodaju elastičnost i sprječavaju pucanje u osjetljivim dijelovima. Preporučuje se nanositi barem dva sloja. Površina mora biti čista i otprašena prije nanošenja.
Novogradnja i ravni estrih
Novogradnje imaju kvalitetne i ravne estrihe. Za ovakve prostore dovoljne su cementne hidroizolacije u dva sloja. Ako kupaonica ima podno grijanje, polimerne elastične hidroizolacije bolje podnose toplinska širenja. Membranski sustavi su idealni za veće ili luksuzne kupaonice jer osiguravaju ujednačen sloj i dugotrajnu zaštitu.
Skandinavska, minimalistička ili “šarena” kupaonica? Što god ste zamislili, renovirati možete i sami
Vodič kroz najvažnije vrste masa za fugiranje

Podno grijanje i vlažne podloge
Podno grijanje stvara toplinska širenja koja mogu oštetiti keramičke obloge. Polimerne elastične hidroizolacije najbolje podnose ove uvjete. Ljepila i mase za fugiranje također moraju biti fleksibilna. Grijanje se uključuje tek nakon potpunog sušenja premaza. Vlažne podloge zahtijevaju cementne hidroizolacije ili membrane. Ovi materijali sprječavaju prodor vlage i štite gornje slojeve.
Pravilna kombinacija materijala i pažljiva priprema prostora osigurava dugotrajnu zaštitu. Odabir hidroizolacije prema tipu objekta i stanju podloge sprječava oštećenja i pruža sigurnu, funkcionalnu kupaonicu. Slijedeći ove smjernice, čak i stare zgrade mogu dobiti trajnu i pouzdanu zaštitu od vlage.
Dizajn prostora, namještaja i dekoracija
Izlog, restoran ili hotel: Pravila dizajnerice za blagdansko uređenje poslovnog prostora
Kako postići da prostor ostane funkcionalan i profesionalan, a ipak svečan, otkriva nam dizajnerica evenata…
Blagdani unose poseban ritam i u naše domove, ali i u radne i javne ambijente, a advent u uredu, recepciji, salonu, hotelu ili restoranu ne bi djelovao autentično bez barem jednog pažljivo odabranog blagdanskog detalja.
Kako postići da prostor ostane funkcionalan i profesionalan, a ipak svečan, otkriva dizajnerica evenata i maloprodajnih prostora Manuela Javor, koja savjetuje kako pristupiti božićnom uređenju poslovnog prostora na način koji poštuje identitet brenda, dinamiku rada i doživljaj korisnika.
Manuela Javor vodi nas korak po korak do izrade vlastitog adventskog vjenčića
Dobro osmišljena dekoracija pritom ne samo da uljepšava prostor, nego i stvara ugodniji ambijent u kojem se blagdanska atmosfera prirodno osjeća.
Funkcionalnost i sigurnost kao ključna pravila
Manuela naglašava da je polazišna točka svakog blagdanskog uređenja poslovnog prostora razumijevanje načina na koji se on svakodnevno koristi. Prostor mora ostati prohodan, siguran i jednostavan za rad i kretanje.
„U javnom prostoru moramo voditi računa o sigurnosti i funkcionalnosti. Ne možemo se voditi samo osobnim stilom, nego sve moramo prilagoditi prostoru i ne pretjerivati. Uređenje uvijek mora biti u skladu s onim što se u tom prostoru zaista događa.“
Damjan Geber otkriva: Intuicija i analiza ponašanja oblikuju suvremeni prostorni dizajn
Takav pristup osigurava da se blagdanski duh osjeti, ali da prostor ostane praktičan i organiziran.

Trendovi koji obilježavaju božićno i blagdansko uređenje poslovnog prostora
Ovogodišnji trendovi posebno su prilagođeni poslovnim ambijentima jer naglasak stavljaju na jednostavnost, prirodne materijale i dugotrajnost dekoracija. Suptilne boje, prirodne teksture i elementi inspirirani zimom stvaraju atmosferu koja izgleda svečano, ali ne dominira prostorom.
Sve je popularniji monokromatski pristup – odabir jedne dominantne palete koja se lako uklapa u različite stilove interijera, od modernih ureda do toplih restorana i profinjenih hotelskih recepcija. Umjesto naglašene raskoši, naglasak je na detaljima koji stvaraju doživljaj i daju prostoru karakter.
Najveći trend, navodi Manuela, nije u određenoj dekoraciji, već u emociji koju prostor prenosi. Blagdansko uređenje poslovnog prostora treba pružiti suptilan “wow” trenutak – detalj koji posjetitelj primijeti odmah, ali koji ne narušava profesionalni dojam.

Kako uklopiti blagdanske dekoracije u identitet poslovnog prostora
Dekoracija poslovnog prostora treba biti u skladu s njegovim interijerom i identitetom brenda. Moderni prostori bolje podnose minimalističke dekoracije, dok prostori s toplijim ili razigranijim interijerom mogu nositi retro ili klasične naglaske.
Manuela pokazuje primjer jednog restorana uređenog u estetici pedesetih godina. Dekoracija je pažljivo usklađena s umjetničkim djelima u prostoru, čime je postignuta ravnoteža između vintage inspiracije i suvremene interpretacije.

Blagdanski ugođaj kroz jednostavne, ali promišljene elemente
Blagdanski ugođaj u poslovnim prostorima najlakše se postiže kroz nekoliko promišljenih dekorativnih elemenata. Suptilne lampice toplog tona, borove grančice, stakleni ornamenti i tekstilni detalji mogu uvesti blagdanski duh bez vizualnog prenatrpavanja. Materijali poput drva, papira, stakla i tekstila naglašavaju prirodnost i nenametljivu eleganciju, što je idealno za profesionalne prostore.

Kada se dekoracija uskladi s arhitekturom i vizualnim identitetom brenda, božićno uređenje poslovnog prostora postaje dio cjelokupnog korisničkog iskustva. U takvom prostoru blagdanska druženja, sastanci i svakodnevne interakcije dobivaju posebno ugodan ton, a prostor odiše toplinom i svečanošću.





