Uradi sam projekti
Riješite se hrđe s metalnih predmeta uz pomoć krumpira, sapuna, limuna ili octa …
Sigurno niste sretni kada se pojavi hrđa na vašim najdražim aparatima i alatu…

Vlaga u kombinaciji sa zrakom dovodi do stvaranja hrđe koju ćete primijetiti po pojavi smeđih mrlja. Osim što nije oku ugodna, hrđa može “izgristi” predmete od metala kao što je perilica posuđa ili rublja, pila, nož, aparat za kavu….
Što dulje ostavite hrđu na metalu, to će se ona više širiti pa je važno na vrijeme reagirati.
U ovom vodiču donosimo jednostavne savjete kako se riješiti hrđe pripravcima koje vjerojatno imate kod kuće. Prije toga, važno je spomenuti da spriječiti nastanak hrđe možete tako što ćete metal zaštiti od direktnog izlaganja vlazi i zraku.
Kako se riješiti hrđe s metala?
Hrđa će “pojesti” vaše metalne predmete i uskoro ih nećete moći koristiti, ako se ne riješite prvih sitnih smeđih točkica koje vidite na njima. Sreća je što vjerojatno kod kuće imate sve stvari potrebne za ovaj posao. Evo nekoliko jednostavnih pripravaka koji će vam pomoći:

Sok limuna, boraks ili soda bikarbona
Ovo je iznimno jednostavna metoda, a od navedenih sastojaka je potrebno napraviti pastu kojom ćete premazati površinu.
Pomiješajte pola šalice boraksa ili sode bikarbone te pola šalice soka limuna kako biste dobili pastu.
Znate li koja su najprljavija mjesta u vašem kućanstvu? Ovaj će vas popis iznenaditi
Koristite rukavice kada pripravak nanosite na metalnu površinu te ju ravnomjerno rasporedite.
Ostavite tako 30 minuta te četkom očistite višak. Možete koristiti i staru četkicu za zube ako je u pitanju mala površina. Sve dobro očistite krpom i vaš posao je gotov.

Krumpir i sapun
Još jedan prirodan način uključuje dva sastojka koja sigurno imate u kući, a to su krumpir i sapun za pranje posuđa.
Prerežite krumpir na pola, jednu polovicu premažite tekućim sapunom i u par poteza rukom, eliminirajte hrđu. Ako je hrđa tvrdoglava, dodajte na krumpir malo sode bikarbone.
Ponovite nekoliko puta, ako je potrebno.

Ocat
Kiseline iz octa će vam pomoći u ovom zadatku, a ako želite, octu slobodno možete dodati i malo sode bikarbone.
Lakše se diše uz ovih nekoliko savjeta za poboljšanje kvalitete zraka u vašem domu
Ako čistite male predmete, napunite posudu octom i stavite ih u nju, a ako se radi o velikim površinama, pošpricajte ih octom i ostavite da tako stoje 30 minuta. Četkicom očistite površinu. Ako je potrebno, ponovite postupak nekoliko puta.
Izrada, popravak i obnova namještaja
Kako obnoviti stari namještaj? Bili smo na radionici poznatog britanskog umjetnika
Zaboravite kupnju novog! Obnova starog namještaja novi je viralni trend i svi ga rade

U svijetu u kojem se često okrećemo brzoj kupnji i zamjeni, sve je veća potreba za vraćanjem vrijednosti starim predmetima.
Upravo tu potrebu adresirala je trodnevna radionica preuređenja i obnove starog namještaja, na kojoj su sudionici naučili kako jednostavne, ali moćne tehnike mogu udahnuti novi život starim komadima – i to na održiv i estetski dojmljiv način.
Namještaj kao slikarsko platno! Kako restauracijom do statement piece komada

Kreativnost, znanje i obnova starog namještaja
Radionicu je organizirala Nikolina Krstanac, a otvorila ju je suradnjom s poznatim britanskim umjetnikom i majstorom dekorativnih tehnika – Jonathanom Marcom Mendesom. Njegova filozofija temelji se na održivosti, pripovijedanju kroz dizajn i stvaranju tekstura koje odišu poviješću.
„Krenuli smo s tehnikom verdigrisa i korozije metala, a nastavili s paint inlayima, dekupaž papirima velikih formata i slojevitim otkrivanjem boja ispod površine. Sve to kako bi komad dobio priču – izgledao staro, ali postojano, s karakterom i emocijom“, ističe Nikolina.
Polaznici su naučili ne samo osnove bojanja krednim bojama, već i napredne tehnike poput efekta mramora, poznate i kao adenski plaster. Ova tehnika omogućuje stvaranje različitih vrsta kamena prelijevanjem boja na staklu, drvu ili tkanini – površinama koje su donedavno bile nezamislive za takvu vrstu obrade.

Tehnike s potpisom – Fade Faded Grandeur
Mendes je predstavio i svoju autorsku tehniku Fade Faded Grandeur. Njom stvara efekt izblijedjele ljepote, kao da je vrijeme ostavilo trag na površini namještaja.
„Volim stvarati komade koji izgledaju kao da su oslikani prije stotinu, dvjesto godina. Ponekad ni ne čistim površinu – doslovno bojim preko paučine i samo krenem, jer stvaram teksturu i priču“, priznaje kroz osmijeh.
Njegov pristup je neposredan, eksperimentalan i potiče slobodu. Sve što vam treba za početak je osnovno čišćenje, kredna boja i malo mašte.


Više od estetike – čuvanje uspomena kroz obnovu
Osim tehničkih vještina, radionica je nosila i snažnu poruku: vrijednost održivosti, recikliranja i emotivne povezanosti s predmetima iz prošlosti. Obnova starog namještaja tako postaje čin očuvanja uspomena i identiteta.

„Ne moramo bacati komade iz 60-ih, 70-ih ili 80-ih. Uz malo boje i kreativnosti, mogu postati funkcionalni i vizualno dojmljivi elementi našeg doma – bolji i osobniji od novih“, zaključuje Nikolina.
Sudionici su uz znanja ponijeli i inspiraciju. Kako kombinirati obnovljene komade s modernim interijerima, uskladiti ih s bojama zidova ili pak stvoriti unikatne točke fokusa u prostoru.
Makeover namještaja – starom namještaju udahnite novi život
Radionica je još jednom pokazala da dom ne čine samo novi predmeti, već i priče koje odlučimo sačuvati – bojom, teksturom i ljubavlju prema stvarima s karakterom. A obnova starog namještaja pritom postaje više od hobija – postaje način izražavanja, očuvanja i stvaranja buduće baštine.
Uradi sam projekti
Povrtnjak za početnike – sada je pravo vrijeme za sadnju
Strpljenjem do lijepog povrtnjaka

Ako ovog proljeća želite zasaditi povrtnjak pripremite motiku, grabljice, kante poljevače, škare, uže, štapove te mnogo brige i strpljenja.

Ali, ne zaboravite! Proljetna priprema vrta započinje temeljitim radovima koji će biljkama i travnjaku osigurati zdrav i snažan start.
Ranoproljetne povrtnice
Prvo što možete saditi u proljeće, a ujedno i gotovo najjednostavnije vrste za uzgoj su mladi luk, rotkvica i špinat.
Krastavci, kelj, tikvica… Evo koje se povrće sadi u travnju
Ovim vrstama neće naškoditi hladne noći i jutarnji mraz te ne traže puno njege budući da imaju kratak uzgojni period. Uspijevat će i uz svega pola dana direktnog sunčevog osvjetljenja. Ako ste početnik u uzgoju povrća, a možda i nemate povrtnjak, upravo su ovo vrste s čijim se uzgojem, bez puno muke, možete baviti i na vašoj terasi.

Priprema zemlje za idealne povrtnice-mladi luk, rotkvicu i špinat
Budući da su sve ove vrste niskog rasta i sa plitkim korijenom bitno im je osigurati površinu bez prisustva korova koji bi im stvarao sjenu te krao vodu i hranjive tvari.
Ukoliko sadite ove vrste u vrtu, a u jesen ste dodali organsko gnojivo, sada usitnite tlo i spremni ste za sadnju. Ako to niste učinili sada je vrijeme da prilikom proljetne obrade tla dodate u površinski sloj mineralno gnojivo NPK 15-15-15 u količini od oko 50g/m2 i povrtnjak će biti spreman.

Mladi luk

Najlakše ga je uzgojiti iz lučica koje su široko dostupne u proljeće. Sitne lučice sade se u redu na razmaku od 10 do 15 cm, a ukoliko ima više redova, dovoljan razmak među njima je 20 do 30 cm. U rano proljeće obično ima dovoljno vlage u tlu tako da najčešće nema potrebe za zalijevanjem. No, ukoliko se ipak dogodi sušni period važno je osigurati vlažnost površinskog sloja zalijevajući, ovisno o temperaturama, barem dva puta tjedno. Ako nemate povrtnjak, luk možete, koristeći isti postupak, posaditi u široke tegle, no sa duplo manjim razmakom.
Rotkvica

Rotkvice su jednostavne zbog vrlo kratkog vremena uzgoja. Kupljeno sjeme rotkvica sijete u plitke redove na dubinu od 1-2 cm. Sijete kao da prstima solite redove ostavljajući sjemenke vrlo blizu. Ukoliko imate više redova razmak među njima trebao bi biti 15 do 20 cm. Bitno je redovito zalijevati, ne dopuštajući da rotkvice u rastu ostanu dulje bez vode. Ako ostanu bez vode kasnije mogu biti gorke ili će, nakon razdoblja dehidracije, lagano raspucati prilikom obilnog zalijevanja. Ako nemate povrtnjak, isti postupak se primjenjuje i pri uzgoju u dugačkim teglama.
Špinat

U uzgoju špinata, za razliku od rotkvice, pripazite da ostavite razmak među sjemenkama od 3-5 cm, te da je dubina sjetve oko 3-4cm. Razmak između redova isto treba biti nešto veći, a to je 25 do 30 cm. Nakon sjetve trebat će vam oko dva i pol mjeseca do prve berbe. To vrijeme možete skratiti tako da umjesto sjemena kupite presadnice koje ćete saditi na isti način u redove. Špinat redovito zalijevajte, no budite oprezni sa prihranom dušičnim gnojivima, jer špinat može u listovima nakupiti velike količine nitrata koji su štetni prilikom konzumacije.
Visoke gredice na balkonu ili u vrtu: Korak po korak do vlastitog vrta
