Povežimo se

Uradi sam dekoracije i rasvjeta

Napravite sami staklene ukrase za bor

Pratite savjete hobistice Irene Poje

Fuzija stakla je tehnika obrade kojom se različiti komadi stakla spajaju pod visokom temperaturom. Ova tehnika omogućava umjetnicima i hobistima izradu unikatnih predmeta, a hobistica Irena Poje Oxenham će u nastavku teksta objasniti kako se mogu napraviti stakleni ukrasi za bor.

Danas radimo ukrase za bor fuzijom stakla

Za to nam je potrebno prvo osnovno staklo. Izabrali smo par motiva koje ćemo raditi, jer naravno možemo raditi njih puno više.

Evo za početak bi ja pokazala kako možemo izrezati jednu ptičicu. Ovdje ju nacrtali kakav dizajn hoćemo, možemo prostodušno, možemo sa nekakvom šablonom. Sada ćemo ju prvo iscrtati na staklu, da nam bude jednostavnije. 

I onda ćemo ju rezati sa jednim ovakvim dijamantnim nožem za staklo. Uvijek moramo krenut od kraja stakla i krenuti prema drugom kraju stakla, inače, staklo će imati svoj put ako stanemo na pola puta. Okrenemo i malo potuckamo da se to odvoji. 

I još jednom zarežemo na ovoj strani, malo ćemo morati ovaj repić skratiti, da nam bude jednostavnije izrezati. Evo i dobili smo jednu ptičicu, koju ćemo sada malo pobrusiti i kada ju pobrusimo ona će izgledati ovako sa glatkim stranicama, da ju možemo obojati i dobiti nekakve nijanse ptičice. 

Nakon bojanja, ukras je spreman za peć

Kako bismo ptičicu obojali, koristit ćemo pigmente ili boje koje smo odlučili koristiti. 

Evo ptičicu ćemo sada obojati sa pigmentima, to je prah u boji. Iako je ovo bijelo, ali je to ustvari crvena boja, kada se ona ispeče sasma drugačiji pigment. 

I na kraju ćemo na našu ptičicu dodati jedan ovakav mali komadić za njeno krilo. Ovako male komadiće stakla u boji stavit ćemo za oko. Evo i naša ptičica je gotova i spremna za pečenje. Sada ćemo ju stavit na ploču koja će kasnije ići sa ostalim našim ukrasima u peć, na 850 stupnjeva. 

Sljedeći ukras koji možemo napraviti je jedan mali borić koji ćemo staviti isto kao ukras za bor. 

Ovdje sam pripremila komadiće stakla koje ćemo poslagati na ovaj naš borić nekakvim redom. Evo zeleni je najčešći i ljudi najčešće vole, uvijek borić je naravno zeleni, ali može definitivno biti svih drugih boja. 

Evo može se zalijepiti i onda poslagati dijelove kako nam odgovara, kako nam je oku drago. 

Izrada vjenčića 

Naš treći projekt je izrada jednog vjenčića kojeg ćemo direktno slagati ovdje na našu ploču. Ja obično ovako obilježim jedan krug oko kojeg onda slažem taj vjenčić. 

I onda ćemo poslagati ovako samo sitno narezane komadiće stakla kako bi imali jednu malo čvršću podlogu za za taj vjenčić. Može biti veći, može biti manji, nema veze jer ćemo iznad toga staviti staklo u boji koje smo isto tako prethodno obojali. 

Staklo, ako ga samo stavimo jedno do drugog ono neće se spojiti nego će se razdvojiti jer se staklo u pečenju skuplja, zato moramo napraviti jednu podlogu, pa onda gore stavljati ovako male komadiće stakla koje smo prethodno narezali. 

Sad možemo dodati još malo crvene. Naravno, kakav bi vjenčić bio bez crvene. 

Evo i još za naš zadnji ovaj ukras za bor je jedna kapica. Ovu smo prethodno izrezali, imamo tri dijela kapice, nju ćemo pofarbati crveno. Gornji dio kapice nam je gotov, a ovo nam cijeli cof i donji dio kapice. 

I sada ćemo složiti kapicu opet na našu ploču za pečenje, ona će ići preko. Evo tu su nam naši ispečeni ukrasi za bor. Ovo je vjenčić kojem smo stavili mašnu, ptičica je zelena, naša kapica.

Na kapicu ćemo staviti kukicu koja će nam pomoći da ju objesimo na bor. Isto tako ovdje smo stavili još i jednu rupicu na boru da možemo staviti tu kukicu. Evo oni su spremni za objesit ih na naš bor.

Uradi sam dekoracije i rasvjeta

Uradite sami ovaj božićni ukras kakav su radile još naše bake

Iako je riječ o tradicionalnom ukrasu, pomander savršeno odgovara suvremenim trendovima održivosti, prirodnih materijala i povratka jednostavnosti…

Blagdani sa sobom donose jednu posebnu toplinu, mirise začina i jednostavne dekoracije koje su nekad stvarale naše bake. Među njima najpoznatiji je pomander – mirisna naranča prošarana klinčićima koja je nekoć bila simbol blagdanskog obilja, zdravlja i domaće topline. Danas, kada prirodni i ručno izrađeni ukrasi ponovno dobivaju na važnosti, pomander se vraća kao jednostavan, elegantan i potpuno prirodan ukras koji možete izraditi sami u svega nekoliko minuta.

Što je pomander i zašto je poseban?

Naziv pomander potječe od francuskog izraza pomme d’ambre – “mirisna jabuka”. Prvotno se koristio kao mali aromatični amulet ispunjen začinima i ljekovitim biljem. U 17. stoljeću njegova se suvremena verzija – naranča s klinčićima – proširila kroz Europu kao simbol sreće i blagostanja, posebno u zimskim mjesecima kada su citrusni plodovi bili pravi luksuz.
Danas ovaj jednostavan ukras unosi u dom prirodnu aromu citrusa i klinčića te stvara autentičan blagdanski ugođaj.

Kako izraditi svoj pomander kod kuće?

Za izradu pomandera potrebno vam je tek nekoliko sastojaka:

  • čvrste, svježe naranče (ili mandarine!)
  • cijeli klinčići
  • čačkalica ili tanki drveni štapić
  • ukrasna vrpca (po želji)

Postupak

  1. Naranču operite i dobro osušite. Čvršće naranče trajat će dulje
  2. Čačkalicom lagano probijte rupice kako biste olakšali umetanje klinčića
  3. Klinčiće utiskujte u odabrani uzorak – ravne linije, spirale, krugove ili gusto raspoređene točke
  4. Po želji ukrasite naranču vrpcom koju možete i zavezati ako želite pomander objesiti
  5. Ostavite ukras na zraku kako bi se postupno osušio i učvrstio

Cijeli postupak traje između 10 i 20 minuta, a u njega se lako mogu uključiti i djeca, što ovu izradu čini lijepom obiteljskom aktivnošću.

Izrada božićnih ukrasa s najmlađima: Napravite smjesu za modeliranje sastojcima iz kuhinje

Koliko dugo može trajati pomander?

Pomander može trajati nekoliko tjedana, a ponekad i nekoliko mjeseci, ovisno o temperaturi, vlažnosti zraka i količini klinčića. Klinčići prirodno sprječavaju kvarenje i pomažu naranči da se suši umjesto da propada. Ako ukras držite na toplom, suhom i prozračnom mjestu, zadržat će oblik i miris cijelu blagdansku sezonu.

Gdje možete koristiti pomander?

Pomander je iznimno svestran i dobro se uklapa u sve vrste interijera, od rustikalnih do modernih. Najčešće se koristi:

  • kao središnji ukras na blagdanskom stolu, uz zelenilo i svijeće
  • na božićnom drvcu, pričvršćen vrpcom poput prirodne kuglice
  • u adventskim aranžmanima, u kombinaciji s orasima, cimetom i granama bora
  • na komodama i policama, kao diskretan prirodni osvježivač prostora
  • u predsoblju, gdje odmah unosi blagdanski miris
  • u ormarima, nakon sušenja može poslužiti kao dugotrajan mirisni uložak
  • u vjenčićima za vrata, kao topli detalj koji privlači pogled

Mirisno-citrusna nota pomandera stvara osjećaj domaće blagdanske atmosfere, pa je idealan izbor za sve koji vole prirodne ukrase i blage, nenametljive arome.

Zašto ga volimo i danas?

Iako je riječ o tradicionalnom ukrasu, pomander savršeno odgovara suvremenim trendovima održivosti, prirodnih materijala i povratka jednostavnosti. Ne zahtijeva plastiku, kemikalije ni posebne vještine, a rezultat je ukras koji lijepo izgleda, dugo traje i prirodno miriši.
Izrada pomandera jedan je od onih malih rituala koji vraćaju toplinu doma, potiču kreativnost i stvaraju osjećaj kontinuiteta s običajima naših baka.

Nastavite čitati

Uradi sam dekoracije i rasvjeta

Napravite sami svoj adventski vjenčić, uz savjete dizajnerice

Manuela Javor vodi nas korak po korak do izrade vlastitog adventskog vjenčića

kako napraviti adventski vjenčić uz savjete Manuele Javor

Adventski vjenčić jedan je od najljepših blagdanskih detalja, a sve više ljudi traži načine kako napraviti adventski vjenčić koji će izgledati posebno, prirodno i osobno. Dizajnerica evenata i maloprodajnih prostora Manuela Javor pokazala nam je kako izrada može biti jednostavna, smirujuća i ispunjena simbolikom. Za nju je vjenčić više od dekoracije – to je način da se u dom unese priroda i podsjetnik da nakon zimskih dana uvijek dolazi proljeće.

Prirodni materijali: prvi korak u tome kako napraviti adventski vjenčić

Da bi vjenčić bio postojan i prirodan, Manuela koristi zimzeleno bilje. Ono unosi svježinu i miris zime, ali i ostaje lijepo kroz cijelo adventsko razdoblje.

Najčešće bira:

  • tršlju
  • čempres
  • borovinu

Ističe da, kada razmišljamo o tome kako napraviti adventski vjenčić, kao bazu možemo koristiti gotovo svaku zimzelenu biljku.

Od dodatnih materijala priprema:

  • cvjećarsku spužvu, dobro natopljenu vodom
  • visoke svijeće i držače sa šiljkom
  • antikne kuglice i trake
  • češere
  • vruće ljepilo
  • škare za grančice

Kombinacijom prirodnih i dekorativnih elemenata stvara se elegantan vjenčić s karakterom.

Kao napraviti adventski vjenčić korak po korak

1. Priprema baze

Cvjećarska spužva ključna je za dugotrajnost. Manuela je najprije potapa u vodi bez pritiskanja, a zatim je oblikuje prema posudi. Ovo je temelj svakog uspješnog vjenčića.

2. Rezanje i raspored zelenila

Grančice se režu na kraće dijelove kako bi se lako umetale u spužvu. Uklapaju se kružno, stvarajući pun volumen. Manuela uvijek ostavlja manje zelenila u središnjem dijelu jer ondje dolaze svijeće.

3. Simbolika i pravilno postavljanje svijeća

Četiri adventske svijeće nose značenje nade, radosti, mira i ljubavi. Kako bi bile stabilne, Manuela koristi držače sa šiljkom i svaku svijeću pojedinačno učvršćuje.

4. Dekoriranje koje donosi karakter

Kuglice, trake i češeri dodaju toplinu i teksturu. Antikne kuglice stvaraju elegantan, blago viktorijanski dojam. Češeri se postavljaju tek nakon što odredimo njihovu poziciju, a pričvršćuju se vrućim ljepilom.

5. Mašne i završno oblikovanje

Za mašne Manuela koristi trake dužine otprilike jednog metra, mjerene jednostavnom metodom – od šake do ramena. Završni korak je lagano okretanje vjenčića kako bi se vidjelo treba li gdje dodati teksturu ili prilagoditi trake.

kako napraviti adventski vjenčić uz savjete Manuele Javor

Prirodna estetika kao najbolji odgovor na pitanje kako napraviti adventski vjenčić

Manuela naglašava da vjenčić ne mora biti savršeno simetričan. Lagano neuredan, prirodan izgled često djeluje toplije i autentičnije. Važno je uživati u procesu i stvoriti nešto vlastitim rukama. Zato je svaki pogled na vjenčić tijekom blagdana podsjetnik na trenutak kreativnosti i mirno vrijeme koje ste odvojili za sebe.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama