Uradi sam projekti
Kako urediti terasu za sve što vam je potrebno, a pri tom ne potrošiti puno novca
U proljeće se sve više selimo na vanjske prostore, a s dolaskom ljeta svoje unutarnje prostore želimo u potpunosti zamijeniti vanjskim. Zato ih trebamo urediti.
Stol izvučen s tavana većini bi završio na otpadu, no ne i njoj. Kreativku Maju Kranjec, po zvanju muzeologinju koja se bavi stiliziranjem interijera, privlače stvari koje imaju svoju priču. Jednom kada ih udomi, vješto ih stilizira. A za nas je odlučila stilizirati svoj eksterijer i pokazati nam kako urediti terasu, a pritom ne potrošiti puno novca.

Svoje je vintage stolce pronašla uz cestu, obojila ih i užetom im isplela sjedište čime je dobila prekrasne i vrlo moderne komade koji se savršeno uklapaju u ovu zonu oblikovanja terase. Preporučuje kombiniranje različitih materijala i dizajna za zanimljiviji i ljepši ugođaj na terasi.

Jastuci za stolce mogu preuzeti novu ulogu. Obješeni na ogradu služit će kao naslon, no prije svega djelovat će dekorativno i vrlo romantično.
Maja inače voli stolnjake i smatra da bi ih svaki stol na terasi trebao imati. Njen je zapravo prekrivač koji je odlučila iskoristiti kao stolnjak.
Ista stvar je i s vazama i teglama za cvijeće. Predmeti koji inicijalno imaju jednu namjenu se lako mogu transformirati i koristiti u potpuno druge svrhe, poput starinskog ćupa.
Lounge zona

Nakon opremanja blagovaonskog dijela, uredili smo i lounge zonu. Za nju, stilistica je svoje stolce pronašla u staroj kući koja je bila pred rušenje, a pridružila im je i vrlo neobičan stolić.
Kupljeno sjenilo za lampu okrenula je na drugu stranu, stavila tacnu jednakih dimenzija i dobila unikatni stolić.
U njega se u slučaju kiše lako pospreme jastučići i prekrivači koji su neizostavni detalj na svakom vintage ali i modernom vanjskom prostoru.
Nevažno koliko je velik balkon ili terasa, bitno je unijeti toplinu tekstilom. “Koristite različite jastučiće, dekice, prekrivače i boje kojima možete unijeti toplinu”, savjetuje stilistica.

Posebnu toplinu na terasu će unijeti predmeti kojima udahnete novi život. Tako primjerice stare ljestve čine kulisu proširene lounge zone i udomljavaju brojne teglice za cvijeće, a podnu žardinijeru glumi lonac za iskuhavanje odjeće.
Sedam kreativnih ideja u što posaditi cvijeće
Za druženja na terasi potrebno je imati i zonu za pripremu ili posluživanje hrane. Za to će biti dovoljan stol koji bi trebao biti multifunkcionalan. Maja je svoj također udomila te mu dala novi sjaj.

Ovako oblikovana, terasa ima sve potrebne zone. Prostor za objedovanje i pripremu hrane, kutak za ispijanje omiljenih napitaka ili odmaranje.
Još je jedno bitno, kad ste uredili svoj vanjski prostor, nemojte zaboraviti na njemu uživati.
Izrada, popravak i obnova namještaja
Kako obnoviti stari namještaj? Bili smo na radionici poznatog britanskog umjetnika
Zaboravite kupnju novog! Obnova starog namještaja novi je viralni trend i svi ga rade

U svijetu u kojem se često okrećemo brzoj kupnji i zamjeni, sve je veća potreba za vraćanjem vrijednosti starim predmetima.
Upravo tu potrebu adresirala je trodnevna radionica preuređenja i obnove starog namještaja, na kojoj su sudionici naučili kako jednostavne, ali moćne tehnike mogu udahnuti novi život starim komadima – i to na održiv i estetski dojmljiv način.
Namještaj kao slikarsko platno! Kako restauracijom do statement piece komada

Kreativnost, znanje i obnova starog namještaja
Radionicu je organizirala Nikolina Krstanac, a otvorila ju je suradnjom s poznatim britanskim umjetnikom i majstorom dekorativnih tehnika – Jonathanom Marcom Mendesom. Njegova filozofija temelji se na održivosti, pripovijedanju kroz dizajn i stvaranju tekstura koje odišu poviješću.
„Krenuli smo s tehnikom verdigrisa i korozije metala, a nastavili s paint inlayima, dekupaž papirima velikih formata i slojevitim otkrivanjem boja ispod površine. Sve to kako bi komad dobio priču – izgledao staro, ali postojano, s karakterom i emocijom“, ističe Nikolina.
Polaznici su naučili ne samo osnove bojanja krednim bojama, već i napredne tehnike poput efekta mramora, poznate i kao adenski plaster. Ova tehnika omogućuje stvaranje različitih vrsta kamena prelijevanjem boja na staklu, drvu ili tkanini – površinama koje su donedavno bile nezamislive za takvu vrstu obrade.

Tehnike s potpisom – Fade Faded Grandeur
Mendes je predstavio i svoju autorsku tehniku Fade Faded Grandeur. Njom stvara efekt izblijedjele ljepote, kao da je vrijeme ostavilo trag na površini namještaja.
„Volim stvarati komade koji izgledaju kao da su oslikani prije stotinu, dvjesto godina. Ponekad ni ne čistim površinu – doslovno bojim preko paučine i samo krenem, jer stvaram teksturu i priču“, priznaje kroz osmijeh.
Njegov pristup je neposredan, eksperimentalan i potiče slobodu. Sve što vam treba za početak je osnovno čišćenje, kredna boja i malo mašte.


Više od estetike – čuvanje uspomena kroz obnovu
Osim tehničkih vještina, radionica je nosila i snažnu poruku: vrijednost održivosti, recikliranja i emotivne povezanosti s predmetima iz prošlosti. Obnova starog namještaja tako postaje čin očuvanja uspomena i identiteta.

„Ne moramo bacati komade iz 60-ih, 70-ih ili 80-ih. Uz malo boje i kreativnosti, mogu postati funkcionalni i vizualno dojmljivi elementi našeg doma – bolji i osobniji od novih“, zaključuje Nikolina.
Sudionici su uz znanja ponijeli i inspiraciju. Kako kombinirati obnovljene komade s modernim interijerima, uskladiti ih s bojama zidova ili pak stvoriti unikatne točke fokusa u prostoru.
Makeover namještaja – starom namještaju udahnite novi život
Radionica je još jednom pokazala da dom ne čine samo novi predmeti, već i priče koje odlučimo sačuvati – bojom, teksturom i ljubavlju prema stvarima s karakterom. A obnova starog namještaja pritom postaje više od hobija – postaje način izražavanja, očuvanja i stvaranja buduće baštine.
Uradi sam projekti
Povrtnjak za početnike – sada je pravo vrijeme za sadnju
Strpljenjem do lijepog povrtnjaka

Ako ovog proljeća želite zasaditi povrtnjak pripremite motiku, grabljice, kante poljevače, škare, uže, štapove te mnogo brige i strpljenja.

Ali, ne zaboravite! Proljetna priprema vrta započinje temeljitim radovima koji će biljkama i travnjaku osigurati zdrav i snažan start.
Ranoproljetne povrtnice
Prvo što možete saditi u proljeće, a ujedno i gotovo najjednostavnije vrste za uzgoj su mladi luk, rotkvica i špinat.
Krastavci, kelj, tikvica… Evo koje se povrće sadi u travnju
Ovim vrstama neće naškoditi hladne noći i jutarnji mraz te ne traže puno njege budući da imaju kratak uzgojni period. Uspijevat će i uz svega pola dana direktnog sunčevog osvjetljenja. Ako ste početnik u uzgoju povrća, a možda i nemate povrtnjak, upravo su ovo vrste s čijim se uzgojem, bez puno muke, možete baviti i na vašoj terasi.

Priprema zemlje za idealne povrtnice-mladi luk, rotkvicu i špinat
Budući da su sve ove vrste niskog rasta i sa plitkim korijenom bitno im je osigurati površinu bez prisustva korova koji bi im stvarao sjenu te krao vodu i hranjive tvari.
Ukoliko sadite ove vrste u vrtu, a u jesen ste dodali organsko gnojivo, sada usitnite tlo i spremni ste za sadnju. Ako to niste učinili sada je vrijeme da prilikom proljetne obrade tla dodate u površinski sloj mineralno gnojivo NPK 15-15-15 u količini od oko 50g/m2 i povrtnjak će biti spreman.

Mladi luk

Najlakše ga je uzgojiti iz lučica koje su široko dostupne u proljeće. Sitne lučice sade se u redu na razmaku od 10 do 15 cm, a ukoliko ima više redova, dovoljan razmak među njima je 20 do 30 cm. U rano proljeće obično ima dovoljno vlage u tlu tako da najčešće nema potrebe za zalijevanjem. No, ukoliko se ipak dogodi sušni period važno je osigurati vlažnost površinskog sloja zalijevajući, ovisno o temperaturama, barem dva puta tjedno. Ako nemate povrtnjak, luk možete, koristeći isti postupak, posaditi u široke tegle, no sa duplo manjim razmakom.
Rotkvica

Rotkvice su jednostavne zbog vrlo kratkog vremena uzgoja. Kupljeno sjeme rotkvica sijete u plitke redove na dubinu od 1-2 cm. Sijete kao da prstima solite redove ostavljajući sjemenke vrlo blizu. Ukoliko imate više redova razmak među njima trebao bi biti 15 do 20 cm. Bitno je redovito zalijevati, ne dopuštajući da rotkvice u rastu ostanu dulje bez vode. Ako ostanu bez vode kasnije mogu biti gorke ili će, nakon razdoblja dehidracije, lagano raspucati prilikom obilnog zalijevanja. Ako nemate povrtnjak, isti postupak se primjenjuje i pri uzgoju u dugačkim teglama.
Špinat

U uzgoju špinata, za razliku od rotkvice, pripazite da ostavite razmak među sjemenkama od 3-5 cm, te da je dubina sjetve oko 3-4cm. Razmak između redova isto treba biti nešto veći, a to je 25 do 30 cm. Nakon sjetve trebat će vam oko dva i pol mjeseca do prve berbe. To vrijeme možete skratiti tako da umjesto sjemena kupite presadnice koje ćete saditi na isti način u redove. Špinat redovito zalijevajte, no budite oprezni sa prihranom dušičnim gnojivima, jer špinat može u listovima nakupiti velike količine nitrata koji su štetni prilikom konzumacije.
Visoke gredice na balkonu ili u vrtu: Korak po korak do vlastitog vrta

You must be logged in to post a comment Login