Povežimo se

Uradi sam projekti

Kako se riješiti neugodnih mirisa u domu?

Izbor namještaja, boja i materijala stvorit će određenu sliku o nekom prostoru, no na cjelokupni dojam utjecat će i jedan nevidljivi faktor – mirisi. Kako se rješiti mirisa cigarete ili naftalina, ali i osvježiti dah od češnjaka? Savjete za uklanjanje različitih neugodnih mirisa donosimo vam u prilogu.

 

Hladnjak – Hladnjak je često pun svega i svačega i nije čudno da ponekad poprimi mirise jela. Kada ga čistite, stranice hladnjaka prebrišite otopinom koju ste pripremili od iste količine octa i vode. Tako ćete hladnjak oprati i istovremeno se riješiti mirisa. No, ako svoj hladnjak već dugo niste čistili, pa miris od prve nije nestao, poslužite se toplim mlijekom. Hladnjak isključite i ostavite da se sam otopi i osuši. U njega stavite posudu sa što toplijim mlijekom. Pazite pritom da posuda bude na podlošku da ne biste oštetili hladnjak. Mlijeko ostavite da stoji u hladnjaku dok se ne ohladi. Hladnjak mora biti zatvoren.

Cigarete – Bez sumnje ste mnogo puta ušli u zadimljenu prostoriju. Prva je pomisao, a moramo priznati i dobra, da se prostorija provjetri. Bolje od toga je jedino da poduzmete sve kako se prostorija uopće ne bi zadimila. Rasporedite na nekoliko mjesta u prostoriji svijeće i zapalite ih. Osim što dima u prostoriji više neće biti, stvorit ćete i vrlo ugodan ambijent za svoje goste. Da bi svijeće što duže gorjele poslužite se starim trikom koji su znale još naše bake. Oko stijenja posipajte malo soli.

Možete pokušati i s otopinom koju ste pripremili od malo alkohola i 2 žličice šećera. Tu otopinu stavite u šalicu, daleko od djece.

Nikotin – U prostorijama u kojima se puši često je neugodan miris cigareta i nikotina. Rijetki su ljudi koje to ne smeta. Rješenje je jednostavno. U uglove sobe, ili u blizinu izvora topline stavite malu posudu s klinčićima. Vašim domom širit će se ugodan i već pomalo zaboravljen miris koji će u potpunosti prekriti miris nikotina.

Češnjak – Češnjak je gotovo neizbježan dodatak jelima, no nažalost jednako je neizbježan njegov miris koji nakon čišćenja ostaje na rukama. Pokušajte ruke oprati talogom od kave. Zadovoljni?

Ako je problem u dahu pogledajte pod “Zadah”.

Jetra je ukusna, ali mnogima ne odgovara njezin miris. Prije pečenja jetru namočite 15 minuta u slanu vodu, a zatim isto toliko u mlijeko. Sada Vam nitko neće prigovarati zbog mirisa.

Jetra će biti ukusnija i mekana ako ju prije pečenja stavite 2-3 minute u kipuću vodu.

Kelj i poriluk imaju karakterističan miris. Da se taj miris ne bi širio svim prostorijama, između lonca i poklopca stavite gazu natopljenu octom. U suzbijanju mirisa može Vam pomoći i žlica mlijeka koju ste stavili u vodu u kojoj se povrće kuha.

Luk – Luk, baš kao i češnjak, smatramo najzdravijim povrćem. Ipak, to zdravo povrće ima pomalo “nezdravi” miris. Riješite ga se talogom od kave. Ruke dobro istrljajte talogom, jer on će preuzeti na sebe miris luka, pa ih potom operite.

Muči li Vas miris koji luk ostavlja u Vašim ustima, pogledajte pod “Zadah”.

Naftalin – Vjerojatno već i sami znate da naftalin nije najbolje, a ni najzdravije sredstvo protiv moljaca.

Uz to, naftalin ostavlja karakterističan miris na odjeći i u ormaru. Ove ćete sezone naftalin zamijeniti nekim drugim jednako djelotvornim sredstvom, ali prije toga morate se riješiti i mirisa naftalina. Komadić vate ili spužve dobro natopite jednakom količinom alkohola i limunovog soka. Time prebrišite ormar iznutra. Dobro će doći i nekoliko jabuka koje ćete razmjestiti po policama ili na dno ormara. One će na sebe povući sve mirise.

Umjesto naftalina ili sličnih sredstava, uzmite narančinu koru, usitnite je i stavite u malu vrećicu koju ste napravili od gaze.

Termo-posude – Ako termo-posudu niste dugo upotrebljavali i ona ima neugodan miris, najbolje će biti da u nju ulijete malo tople vode i žlicu octa ili 2 žlice šećera. Zatvorite je i ostavite da tako stoji 3-4 sata. Povremeno protresite. Nakon toga vodu izlijte, pa nalijte novu, i dodajte nekoliko kapi limunovog soka. Protresite, izlijte tekućinu i isperite posudu.

Zadah – Koliko Vam je puta bilo neugodno razgovarati, jer ste znali da imate neugodan zadah. Postoji nekoliko načina da ga se riješite. Možete grickati komadić celera ili nekoliko zrna kave, no ako imate dovoljno vremena, uzmite žlicu suncokretovog ulja, mućkajte ga u ustima dvadesetak minuta, i nakon toga ispljunite.

Zadah po upravo pojedenom luku, osim kavom, pokušajte neutralizirati mlijekom. Mlijeko neće sasvim ukloniti zadah, ali će ga ublažiti.

 

Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Izrada, popravak i obnova namještaja

Kako obnoviti stari namještaj? Bili smo na radionici poznatog britanskog umjetnika

Zaboravite kupnju novog! Obnova starog namještaja novi je viralni trend i svi ga rade

obnova starog namještaja

U svijetu u kojem se često okrećemo brzoj kupnji i zamjeni, sve je veća potreba za vraćanjem vrijednosti starim predmetima.

Upravo tu potrebu adresirala je trodnevna radionica preuređenja i obnove starog namještaja, na kojoj su sudionici naučili kako jednostavne, ali moćne tehnike mogu udahnuti novi život starim komadima – i to na održiv i estetski dojmljiv način.

Namještaj kao slikarsko platno! Kako restauracijom do statement piece komada

Kreativnost, znanje i obnova starog namještaja

Radionicu je organizirala Nikolina Krstanac, a otvorila ju je suradnjom s poznatim britanskim umjetnikom i majstorom dekorativnih tehnika – Jonathanom Marcom Mendesom. Njegova filozofija temelji se na održivosti, pripovijedanju kroz dizajn i stvaranju tekstura koje odišu poviješću.

„Krenuli smo s tehnikom verdigrisa i korozije metala, a nastavili s paint inlayima, dekupaž papirima velikih formata i slojevitim otkrivanjem boja ispod površine. Sve to kako bi komad dobio priču – izgledao staro, ali postojano, s karakterom i emocijom“, ističe Nikolina.

Polaznici su naučili ne samo osnove bojanja krednim bojama, već i napredne tehnike poput efekta mramora, poznate i kao adenski plaster. Ova tehnika omogućuje stvaranje različitih vrsta kamena prelijevanjem boja na staklu, drvu ili tkanini – površinama koje su donedavno bile nezamislive za takvu vrstu obrade.

obnova starog namještaja

Tehnike s potpisom – Fade Faded Grandeur

Mendes je predstavio i svoju autorsku tehniku Fade Faded Grandeur. Njom stvara efekt izblijedjele ljepote, kao da je vrijeme ostavilo trag na površini namještaja.

„Volim stvarati komade koji izgledaju kao da su oslikani prije stotinu, dvjesto godina. Ponekad ni ne čistim površinu – doslovno bojim preko paučine i samo krenem, jer stvaram teksturu i priču“, priznaje kroz osmijeh.

Njegov pristup je neposredan, eksperimentalan i potiče slobodu. Sve što vam treba za početak je osnovno čišćenje, kredna boja i malo mašte.

obnova starog namještaja
obnova starog namještaja

Više od estetike – čuvanje uspomena kroz obnovu

Osim tehničkih vještina, radionica je nosila i snažnu poruku: vrijednost održivosti, recikliranja i emotivne povezanosti s predmetima iz prošlosti. Obnova starog namještaja tako postaje čin očuvanja uspomena i identiteta.

„Ne moramo bacati komade iz 60-ih, 70-ih ili 80-ih. Uz malo boje i kreativnosti, mogu postati funkcionalni i vizualno dojmljivi elementi našeg doma – bolji i osobniji od novih“, zaključuje Nikolina.

Sudionici su uz znanja ponijeli i inspiraciju. Kako kombinirati obnovljene komade s modernim interijerima, uskladiti ih s bojama zidova ili pak stvoriti unikatne točke fokusa u prostoru.

Makeover namještaja – starom namještaju udahnite novi život

Radionica je još jednom pokazala da dom ne čine samo novi predmeti, već i priče koje odlučimo sačuvati – bojom, teksturom i ljubavlju prema stvarima s karakterom. A obnova starog namještaja pritom postaje više od hobija – postaje način izražavanja, očuvanja i stvaranja buduće baštine.

Nastavite čitati

Uradi sam projekti

Povrtnjak za početnike – sada je pravo vrijeme za sadnju

Strpljenjem do lijepog povrtnjaka

presadnice-set-domnakvadrat-iris-MBM

Ako ovog proljeća želite zasaditi povrtnjak pripremite motiku, grabljice, kante poljevače, škare, uže, štapove te mnogo brige i strpljenja.

vrtlarenje-povrtnjak-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Ali, ne zaboravite! Proljetna priprema vrta započinje temeljitim radovima koji će biljkama i travnjaku osigurati zdrav i snažan start.

Ranoproljetne povrtnice

Prvo što možete saditi u proljeće, a ujedno i gotovo najjednostavnije vrste za uzgoj su mladi luk, rotkvica i špinat.

Krastavci, kelj, tikvica… Evo koje se povrće sadi u travnju

Ovim vrstama neće naškoditi hladne noći i jutarnji mraz te ne traže puno njege budući da imaju kratak uzgojni period. Uspijevat će i uz svega pola dana direktnog sunčevog osvjetljenja. Ako ste početnik u uzgoju povrća, a možda i nemate povrtnjak, upravo su ovo vrste s čijim se uzgojem, bez puno muke, možete baviti i na vašoj terasi.

povrtnice-domnakvadrat-iris-mbm-vrtni-centar
Foto: Iris MBM Vrtni centar

Priprema zemlje za idealne povrtnice-mladi luk, rotkvicu i špinat

Budući da su sve ove vrste niskog rasta i sa plitkim korijenom bitno im je osigurati površinu bez prisustva korova koji bi im stvarao sjenu te krao vodu i hranjive tvari.

Ukoliko sadite ove vrste u vrtu, a u jesen ste dodali organsko gnojivo, sada usitnite tlo i spremni ste za sadnju. Ako to niste učinili sada je vrijeme da prilikom proljetne obrade tla dodate u površinski sloj mineralno gnojivo NPK 15-15-15 u količini od oko 50g/m2 i povrtnjak će biti spreman.

povrtnice-domnakvadrat-iris-mbm-vrtni-centar
Foto: Iris MBM Vrtni centar

Mladi luk

mladi-luk-povrtnice-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Najlakše ga je uzgojiti iz lučica koje su široko dostupne u proljeće. Sitne lučice sade se u redu na razmaku od 10 do 15 cm, a ukoliko ima više redova, dovoljan razmak među njima je 20 do 30 cm. U rano proljeće obično ima dovoljno vlage u tlu tako da najčešće nema potrebe za zalijevanjem. No, ukoliko se ipak dogodi sušni period važno je osigurati vlažnost površinskog sloja zalijevajući, ovisno o temperaturama, barem dva puta tjedno. Ako nemate povrtnjak, luk možete, koristeći isti postupak, posaditi u široke tegle, no sa duplo manjim razmakom.

Rotkvica

rotkvica-povrtnice-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Rotkvice su jednostavne zbog vrlo kratkog vremena uzgoja. Kupljeno sjeme rotkvica sijete u plitke redove na dubinu od 1-2 cm. Sijete kao da prstima solite redove ostavljajući sjemenke vrlo blizu. Ukoliko imate više redova razmak među njima trebao bi biti 15 do 20 cm. Bitno je redovito zalijevati, ne dopuštajući da rotkvice u rastu ostanu dulje bez vode. Ako ostanu bez vode kasnije mogu biti gorke ili će, nakon razdoblja dehidracije, lagano raspucati prilikom obilnog zalijevanja. Ako nemate povrtnjak, isti postupak se primjenjuje i pri uzgoju u dugačkim teglama.

Špinat

spinat-povrtnjak-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

U uzgoju špinata, za razliku od rotkvice, pripazite da ostavite razmak među sjemenkama od 3-5 cm, te da je dubina sjetve oko 3-4cm. Razmak između redova isto treba biti nešto veći, a to je 25 do 30 cm. Nakon sjetve trebat će vam oko dva i pol mjeseca do prve berbe. To vrijeme možete skratiti tako da umjesto sjemena kupite presadnice koje ćete saditi na isti način u redove. Špinat redovito zalijevajte, no budite oprezni sa prihranom dušičnim gnojivima, jer špinat može u listovima nakupiti velike količine nitrata koji su štetni prilikom konzumacije.

Visoke gredice na balkonu ili u vrtu: Korak po korak do vlastitog vrta

Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice