Povežimo se

Uradi sam projekti

Kako naoštriti noževe kod kuće – stolnom brusilicom ili kamenom

Tupi nož je opasan nož!

kako naoštriti noževe

Bilo da koristite ručnu brusilicu ili kamen za brušenje, naučiti kako naoštriti noževe je vještina koja će vam se uvijek isplatiti.

Tupi nož je opasan nož. I to je točno. Vjerojatnije je da ćete se slučajno ozlijediti koristeći tupi nož nego oštri. Tupi nož zahtijeva da pritiskate jače kako biste radili kroz ono što režete. Nasuprot tome, oštri nož lako se kreće kroz stvar koja se reže, zahtijevajući mnogo manje snage.

Kako uzgojiti začinsko bilje kod kuće? 3 greške koje morate izbjeći!

Ako ste ikada koristili tupi nož za rezanje rajčice, znate o čemu govorimo. Koža rajčice je poznato teška za rezanje ako vaš nož nije vrlo oštar. S tupim nožem obično rezultirate razbijanjem voća prije nego što uspijete probiti kožu.

U još gorem slučaju, ako pokušavate rezati nešto kao što je dinja ili tikva s tupim nožem, nož lako može skliznuti kada pokušavate probiti. Stoga, oštar nož je puno sigurniji nož.

Kitchen Knife on cutting board

Stolna brusilica za noževe

Najpristupačniji i najčešće korišteni tipovi brušilica za noževe su ručne stolne brušilice, također poznate kao “V brušilice” ili “pull-through brušilice.” Ovo su mali uređaji koji se stavljaju ravno na površinu (poput radne plohe ili stola) s ručkom na jednoj strani i obično dva ili tri malena otvora na drugoj strani kroz koje prolazi oštrica noža.

Unutar otvora postoje dvije strane abrasivnog materijala, svaki različit u zrnu (koliko su velike ili male abrasivne komadiće). Ova dva komada su postavljena u obliku “V”, i uklanjaju metal s noža sa svake strane, stvarajući novi rez. Svaki otvor na brušilici se postupno povećava u zrnu od grubog do finog. Ako ste ikada rukovali brusnim papirom, slična je tekstura i skala.

Ova metoda je manje precizna od drugih metoda brušenja, ali obavlja posao ako želite brzo brušiti nož ili nemate potreban opremu za druge metode brušenja, poput kamena za brušenje.

Glavni nedostatak ove jednostavne metode je da stolna brušilica svaki put uzima malo više materijala s reza noža nego što to čine preciznije metode. S vremenom, to može skratiti životni vijek vašeg noža. Ako ste netko tko rijetko koristi noževe dugo vremena svaki dan, onda je ova metoda vjerojatno dobra jer nećete morati često brušiti da bi utjecalo na životni vijek vašeg noža.

kako naoštriti noževe

Kako oštriti nož sa stolnom brusilicom:

  1. Kako biste koristili stolnu brusilicu, prvo oštriti nož kamenom za brušenje. Ako preskočite ovaj korak, riskirate da ne uskladite rez.
  2. Stavite i povucite nož kroz brusilicu: Nakon što ste naoštrili nož, postavite brusilicu na ravnu površinu i držite ručku svojom “nedominantnom rukom”. Čvrsto držite nož u “dominantnoj ruci” i počevši s grubim zrnom, stavite rez u otvor koji počinje od temelja reza i brzo povucite nož kroz otvor prema sebi. Važno je osigurati da cijeli rez, uključujući vrh i temelj, prođe kroz otvor kako bi se osiguralo jednako brušenje.
  3. Ponovite ovaj proces 3-4 puta s grubim zrnom, a zatim ponovite 5-6 puta s finijim zrnom.
  4. Nakon što završite, očistite rez vlažnom krpom i dobro osušite. Normalno je vidjeti crni ili sivi ostaci na ručniku – to je metal koji je brušilica uklonila.
  5. Brzo oštriti rez još jednom i spremni ste za rad!

Kamen za brušenje

Neki od tih kamena se mogu koristiti mokri ili suhi, pa povremeno čujete kako se nazivaju “mokrim kamenjem”, iako se neki mogu koristiti suhi.

Kamen za brušenje može biti pravi izbor za vas ako ste strastveni kuhar u kućanstvu, netko tko svaki dan koristi nož i ima snažno razumijevanje vještina noža. Investiranje u kamen također je preporučljivo ako imate skuplji nož s kutom koji zahtijeva precizniju njegu, umjesto jeftinijeg noža koji stolna brušilica lako može popraviti.

Vrsta kamena kojeg kupujete uvelike ovisi o vašim specifičnim potrebama. Kao i stolna brušilica, kamen za brušenje dolazi u različitim zrnima, obično jednom na svakoj strani, ali neki su sa jednim zrnom.

Ozbiljni kuhari često imaju više kamenja s različitim zrnima kako bi zadovoljili svoje potrebe. Različita zrna određuju koliko se metala stvarno uklanja s ruba vašeg noža: Grubo zrno uklanja više, a fino zrno uklanja manje.

Preporučujemo korištenje mokrog kamena za sve početnike ili čak srednje korisnike kamena za brušenje. Ako se koriste pogrešno, suhi kameni mogu oštetiti rub noža, moguće nepopravljivo.

Cropped Hand Of Person Sharpening Knife On Table

Održavanje noža oštrim

Jednom kada se potrudite oštriti svoj nož, željet ćete sačuvati taj svježi rub što je dulje moguće i izbjegavati neplanirano brzo vraćanje nožu do tupog ruba. Da biste to učinili, izbjegavajte dodirivanje noža s drugim metalima.

Evo kako očistiti perilicu posuđa octom na ispravan način

To znači da ne smijete pohranjivati nož slobodno u ladici s drugim priborom i nikada ga ne bacajte u sudoper. Najvažnije, bez obzira na sve, nikada nemojte stavljati nož u perilicu suđa; to je jednosmjerna karta do uništenog noža. Ručno operite i osušite nož i uvijek ga pohranite u plastičnom omotu.

knife on wooden cutting board with purple onions

Čišćenje i organizacija

Kako zauvijek ukloniti naljepnice s drvenog namještaja u par koraka

Isprobajte ovaj provjereni trik koji čuva drvo i uklanja sve tragove naljepnica

Kako skinuti naljepnice s drvenog namještaja

Ako imate djecu, kupili ste rabljeni komad namještaja ili jednostavno volite personalizirati stvari, sigurno ste se barem jednom susreli s problemom naljepnica koje se tvrdoglavo lijepe za drvene površine.

Nakon što ih pokušate skinuti, često ostane ljepljivi trag ili oštećen sloj laka. Dobra vijest? Postoji jednostavan trik uz koji ćete se riješiti naljepnica bez ikakvog truda i bez oštećenja namještaja.

Kako obnoviti stari namještaj? Bili smo na radionici poznatog britanskog umjetnika

Tko se barem jednom uhvatio u borbu protiv naljepnica

Prva reakcija većine ljudi je da noktom ili nožićem pokušaju sastrugati naljepnicu.

Iako tako možete ukloniti dio papira, ljepilo će i dalje ostati. Osim toga, grebanjem vrlo lako možete oštetiti drvenu površinu ili lak. Slično vrijedi i za agresivna kemijska sredstva – osim što nisu ekološki prihvatljiva, mogu skinuti i boju ili zaštitni sloj s drveta.

Kako skinuti naljepnice s drvenog namještaja bez da ga oštetite

Sve što vam je potrebno da se zauvijek riješite naljepnica je toplina i ulje. Ova kombinacija sigurno uklanja naljepnice koje su završile na kuhinjskom stolu ili ormaru, a istovremeno hrani i štiti drvo. Evo postupka:

  1. Zagrijte naljepnicu fenom za kosu na srednjoj temperaturi. Toplina omekšava ljepilo i čini ga podatnijim
  2. Polako podignite rub naljepnice noktom ili plastičnom špatulom. Ako je veća, povlačite je u jednom komadu dok se ne odlijepi
  3. Ostatke ljepila uklonite uljem – najbolje maslinovim, kokosovim ili baby uljem. Nanesite malo na mekanu krpicu i nježno utrljajte kružnim pokretima. Ljepilo će se otopiti i nestati
  4. Na kraju prebrišite površinu suhom krpom. Drvo će biti čisto, glatko i bez tragova

Zašto ulje?

Ulje je prirodno otapalo za ljepljive ostatke, ali za razliku od alkohola i jakih kemikalija ne oštećuje površinu. Osim toga, dodatno njeguje drvo i vraća mu sjaj.

Alternativne metode

Ako nemate ulje pri ruci, možete pokušati s:

  • sodom bikarbonom i vodom – pasta se nanese na ostatke ljepila i lagano obriše,
  • ocat razrijeđen s vodom – učinkovito otapa tragove ljepila, no koristi se pažljivo na osjetljivim površinama

Ipak, metoda s toplinom i uljem pokazala se najučinkovitijom i najsigurnijom.

Zašto je dobro držati zdjelicu s octom u kuhinji? Razlog će vas iznenaditi

Kada koristiti ovaj trik?

  • Na dječjim sobama gdje su ormari i kreveti puni šarenih naljepnica
  • Na vintage namještaju koji ste kupili u second hand trgovini
  • Na kuhinjskim elementima ili ladicama koje su označene etiketama

Kako skinuti naljepnice s drvenog namještaja: Brzo i efikasno

Ako ste se ikada pitali kako skinuti naljepnice s drvenog namještaja, odgovor je jednostavan – kombinacija topline i ulja. Zaboravite na struganje, abrazivne spužvice i jaka kemijska sredstva. Ovaj trik je siguran, učinkovit i ekološki prihvatljiv. Nakon njega vaš će drveni namještaj izgledati kao nov – bez tragova i oštećenja.

Nastavite čitati

Uređenje vrta i vanjskih prostora

Ovih 5 stabala nikako nemojte saditi u blizini kuće

Saznajte zašto i što učiniti ako već rastu u vašem dvorištu

Stabla s invazivnim korijenjem

Sadnja stabala uz dom može uljepšati okućnicu i donijeti hlad, no određene vrste mogu stvoriti više štete nego koristi. Stabla s invazivnim korijenjem mogu oštetiti temelje, instalacije i staze.

Evo pet najrizičnijih stabala koja ne treba saditi blizu kuće – i što učiniti ako ih već imate.

Stabla s invazivnim korijenjem

Invazivno korijenje razvija se brzo, širi se agresivno i u potrazi za vodom i hranjivim tvarima može prodrijeti u cijevi, podignuti betonske površine i destabilizirati tlo oko temelja kuće. Takva stabla često imaju korijen koji se proteže mnogo dalje od njihove krošnje, pa ugrožavaju i okolne građevine.

Osim što mogu uzrokovati pukotine na zidovima i oštećenja instalacija, invazivni korijeni mijenjaju strukturu tla i natječu se s drugim biljkama u dvorištu, često ih potiskujući.

Planiranje vrta: Vrste vrtova, raspored biljaka i inspiracije za vaš vrt

Koliki razmak treba držati od kuće?

  • Velika stabla (orah, hrast, platana, topola, vrba) – saditi najmanje 8–10 metara od kuće.
  • Srednja stabla (jasen, bagrem, kesten) – držati udaljenost od 5–6 metara.
  • Manja stabla i voćke (jabuka, trešnja, smokva) – mogu se saditi na 3–4 metra udaljenosti.

Ove mjere osiguravaju da korijen ima dovoljno prostora za rast, a kuća ostaje sigurna.

Zašto korijenje može biti problem?

Korijen stabla uvijek traži prostor, vlagu i hranjive tvari. Kada se stablo posadi preblizu kući, korijen se širi prema temeljima, cijevima i stazama. S vremenom može izazvati:

  • pucanje i podizanje betonskih ploča,
  • oštećenja temelja i zidova,
  • začepljenje ili pucanje cijevi,
  • isušivanje tla oko kuće i slijeganje terena

Što je stablo veće i što mu je korijen snažniji, to je veća opasnost za građevinu.

Kako jednostavno ukloniti panj i riješiti se korjena stabla zauvijek?

Stabla s invazivnim korijenjem koje se ne preporuča saditi u blizini kuće

1. Topola

Topola raste brzo i razvija snažan korijen koji se širi u potrazi za vodom. Ako je posađena preblizu, može oštetiti cijevi i temelje.

Topola je izvrsna u drvoredima i većim parkovima jer brzo raste i daje puno hlada. Njeno drvo koristi se u industriji za proizvodnju šperploča, papira i paleta. Sadi se na velikim površinama i uz ceste, gdje njen brzi rast i otpornost dolaze do izražaja.

Ako već imate topolu blizu kuće, redovito pregledavajte stanje temelja i razmislite o uklanjanju stabla ili presađivanju dok je još mlado.

2. Vrba

Vrba voli vlažno tlo i ima vrlo invazivan korijenov sustav. Često traži podzemne izvore vode, pa može uzrokovati pucanje cijevi ili betonskih površina.

Vrba je prekrasno ukrasno stablo koje daje gustu hladovinu i često se sadi uz obale rijeka i jezera kako bi spriječila eroziju tla. Osim estetske vrijednosti, služi i kao prirodni filter za vlagu u tlu. Idealna je za veće vrtove ili prostore daleko od kuće.

Ako vrba raste uz kuću, preporučuje se angažirati arborista koji će procijeniti rizik i predložiti rezidbu ili uklanjanje.

Stabla s invazivnim korijenjem

3. Orah

Orah je cijenjeno i dugovječno stablo, ali korijen mu je širok i snažan. Preblizu kući može ugroziti temelje i zakloniti sunčevu svjetlost.

Orah daje vrijedne plodove i kvalitetno drvo koje se koristi u stolariji. Sadi se u voćnjacima i prostranim dvorištima, gdje ima dovoljno mjesta za širenje krošnje i korijena. Osim što daje plodove, pruža i duboku hladovinu.

Ako imate orah u blizini kuće, redovito pratite stanje tla i temelja te razmislite o uklanjanju ako se pojave pukotine.

Stabla s invazivnim korijenjem

4. Jasen

Jasen daje gustu hladovinu, ali njegov snažan korijen lako se širi i destabilizira okolno tlo.

Jasen je poznat po čvrstom i elastičnom drvu koje se koristi za namještaj i sportske rekvizite. Sadi se u parkovima i većim okućnicama, gdje osigurava hladovinu i estetsku vrijednost. Njegova otpornost na vjetar čini ga pogodnim za sadnju u vjetrobranima.

Ako je jasen već posađen, preporučuje se rezidba i redovito održavanje kako bi se smanjio pritisak krošnje i korijena.

5. Platana

Platana je popularno gradsko stablo zbog svoje široke krošnje, no njen površan i snažan korijen može podići staze i oštetiti temelje.

Platana je jedno od najčešćih urbanih stabala jer podnosi zagađenje zraka i pruža izdašnu hladovinu. Idealna je za gradske parkove, trgove i avenije. Njena široka krošnja stvara ugodnu sjenu i značajno smanjuje temperaturu ljeti.

Ako imate platanu u blizini kuće, provjeravajte okolne betonske površine i razmislite o stručnom uklanjanju ako rizik postane prevelik.

Stabla s invazivnim korijenjem

Što učiniti ako već imate jedno od ovih stabala s invazivnim korjenom?

Ako je neko od ovih stabala već posađeno blizu vaše kuće:

  • redovito pregledavajte temelje, staze i instalacije,
  • konzultirajte arborista ili krajobraznog arhitekta za procjenu rizika,
  • razmislite o uklanjanju stabla ili presađivanju dok je još mlado,
  • planirajte sadnju novih vrsta s manje invazivnim korijenjem na sigurnijoj udaljenosti.

Nemorate nužno čupati stabla s invazivnim korijenjem!

Topola, vrba, orah, jasen i platana stabla su s invazivnim korijenjem koja ne treba saditi blizu kuće.

Stabla koja vrijedi imati u dvorištu – i kako ih saditi

Ako ih već imate, važno je redovito provjeravati stanje i reagirati na vrijeme. Pravilan odabir i planiranje sadnje osigurat će da vaša okućnica bude sigurna, zelena i dugoročno bez problema.

Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice