Uradi sam projekti
Kako izbijeliti jaja i obojati ih prirodnim bojama
Naše su bake pisanice najčešće bojale na prirodan način – kuhanjem u luku. Iako se još uvijek ponegdje koristi i ta metoda, najčešće se koriste umjetne boje. Zato će vas Ana naučiti kako izbijeliti jaja i obojati ih vinom i kupusom.
Ana Ivančić Šola, blogerica, najviše voli raditi pisanice koristeći prirodne boje.
Za Dom na kvadrat kaže kako se voli voditi prirodom. Ona misli da je to najljepše jer boje ispadnu predivne i ono što je najbitnije, jaja ( i ako uđe boja unutra) se mogu normalno jest. Ne voli kupovne boje jer se jaja ne mogu pojest i tako imate samo dekoraciju, a nemate hranu.

Kuhanje u crnom vinu
Želite li dobiti pisanice sa šljokicama, skuhajte jaja u crnom vinu.
“Znači crno vino potrebno je kupit neko najobičnije, doslovno neko jeftino jer ono obično ima više šećera, što je dobro. Nakon što se to iskuha i nakon što ostane bit će kristalići, kad ih stavite na sunce doslovno se presijavaju. Ako slučajno imate domaće ili nešto pa znate da je manje šećera ili ako je neko kvalitetnije pa je manje šećera, super je dodat sol jer se dogodi ista stvar. Malo su manji ti kristalići ali se isto presijava.
Jaje se stavi u hladno vino, na srednje jaku vatru i kuha se 15, 20 minuta. Bolje bi bilo 20, da jaja budu dobro skuhana i onda se ostavi u toj vodi preko noći. Znači bilo bi najbolje 24 sata, tad se dogodi najljepša kristalizacija i najljepša boja. A ako slučajno nema šećera ili ne dodajte sol, onda će jaja biti mramorna. Što je isto super, neće imati te kristaliće ali će biti kao mramor. ” rekla je Ana.

“Ovdje je u vinu jaje koje stoji 24 sata i ono izgleda tako. Sad se baš ne vide kristalići ali će se vidjeti nakon što se osuši.
Da bi se vidjele šljokice treba se sušit nekih tridesetak minuta. “, pokazuje.
Uskršnji aranžman a la Boška Bahtijarević
Izbijelite jaja kako bi se boja bolje primila
Da bi boje što bolje primile, Ana će prvo izbijeliti jaja.

“Jednostavno je skroz, uzmete jednu mjericu, uzet ćemo istu količinu vode, istu količinu octa, bitno je samo da jaja budu prekrivena. Pa ćemo ih najprije staviti u tećicu.”
Jaja se kuhaju na srednje jakoj vatri.
“Nakon nekih 7 do 10, 15 minuta kuhanja stvorit će se pjenica koju je potrebno micati. I ostaviti da se kuha još nekih desetak minuta.”

Nakon kuhanja, jaja se ispiru pod mlazom hladne vode i spužvicom za suđe lagano skida boju. Kad su se ohladila, mogu se bojati. Ana će ih bojiti ljubičastim kupusom.
Kuhanje u ljubičastom kupusu
“Polovicu ljubičastog kupusa nareže se stavi se u hladnu vodu i stavi se kuhat sat vremena i nakon što se prokuha sat vremena onda se procijedi. U tekućinu se doda jedan decilitar vinskog octa, odnosno alkoholnog octa, bijelog.
Znači, procijedit ćemo ovu vodu od ljubičastog kupusa. Super je u male posudice stavit jedno do dva jaja, ali je super i ovako u manje stavit jedno jer onda neće primit kolutiće od drugog jaja ako se sljubljuju jedno uz drugo. Pošto je ovo manja posudica dodat ćemo malo octa. I stavljamo jaje.

Ostavi se na primjer recimo 4 sata, pa izvadite recimo jedno jaje, onda još dva sata pa izvadite drugo i tako svaka dva sata. Izvadite jedno jaje onda će biti različitih svih boja i na primjer ovdje je jaje u kojem je dodano ocat u vodu od ljubičastog kupusa, a recimo ako se ne doda ocat onda jako slabo primi boju, pa bude ovako svijetlo, svijetlo plavo. I ovo je maksimalna boja koju poprimi to jaje.
A ako se doda, znači jedan decilitar alkoholnog octa, onda baš imaju predivne nijanse i budu različite od svijetlo plave do tamno plave. “
Inspirativne ideje za proljetno i uskrsno dekoriranje doma
“Evo recimo ovo je jaje stajalo 24 sata i ono je najtamnije. Nakon što se izvadi iz tekućine, stavit ćemo na rupčić nekih desetak minuta da upije višak tekućine. I onda može ići među druga jaja i evo ovdje se vidi razlika u bojama. Evo ovo je bilo 24 sata, možda čak malo i duže. Prvo sam izvadila ovog, pa ovog, zatim ovog koje vuče čak na zelenkasto tako da uopće nema pravila i nikad se ne zna koje će boje bit.”

Flomasterom i bojicom dodatno ukrasite pisanice
Ana voli od jaja izrađivati i male čovječuljke, za što koristi flomaster i bojicu.

“I može ukras na glavu, ne znam može biti svježe cvijeće iz vrta ili recimo ovo sam imala neki buketić suhog cvijeća pa sam jednostavno na konopčić zalijepila i ovako su mi najslađa.
Ja dolazim iz jednog malog sela u Hercegovini i kod nas je običaj da kad se obojaju jaja da se mora vidjet koje je najjače, obično na Uskrs ali mi ćemo i sad vidjeti. ” našalila se na kraju naša blogerica.
Želimo vam puno dobre zabave!
Uradi sam dekoracije i rasvjeta
Napravite sami svoj adventski vjenčić, uz savjete dizajnerice
Manuela Javor vodi nas korak po korak do izrade vlastitog adventskog vjenčića
Adventski vjenčić jedan je od najljepših blagdanskih detalja, a sve više ljudi traži načine kako napraviti adventski vjenčić koji će izgledati posebno, prirodno i osobno. Dizajnerica evenata i maloprodajnih prostora Manuela Javor pokazala nam je kako izrada može biti jednostavna, smirujuća i ispunjena simbolikom. Za nju je vjenčić više od dekoracije – to je način da se u dom unese priroda i podsjetnik da nakon zimskih dana uvijek dolazi proljeće.
Prirodni materijali: prvi korak u tome kako napraviti adventski vjenčić
Da bi vjenčić bio postojan i prirodan, Manuela koristi zimzeleno bilje. Ono unosi svježinu i miris zime, ali i ostaje lijepo kroz cijelo adventsko razdoblje.
Najčešće bira:
- tršlju
- čempres
- borovinu
Ističe da, kada razmišljamo o tome kako napraviti adventski vjenčić, kao bazu možemo koristiti gotovo svaku zimzelenu biljku.
Od dodatnih materijala priprema:
- cvjećarsku spužvu, dobro natopljenu vodom
- visoke svijeće i držače sa šiljkom
- antikne kuglice i trake
- češere
- vruće ljepilo
- škare za grančice
Kombinacijom prirodnih i dekorativnih elemenata stvara se elegantan vjenčić s karakterom.

Kao napraviti adventski vjenčić korak po korak
1. Priprema baze
Cvjećarska spužva ključna je za dugotrajnost. Manuela je najprije potapa u vodi bez pritiskanja, a zatim je oblikuje prema posudi. Ovo je temelj svakog uspješnog vjenčića.

2. Rezanje i raspored zelenila
Grančice se režu na kraće dijelove kako bi se lako umetale u spužvu. Uklapaju se kružno, stvarajući pun volumen. Manuela uvijek ostavlja manje zelenila u središnjem dijelu jer ondje dolaze svijeće.

3. Simbolika i pravilno postavljanje svijeća
Četiri adventske svijeće nose značenje nade, radosti, mira i ljubavi. Kako bi bile stabilne, Manuela koristi držače sa šiljkom i svaku svijeću pojedinačno učvršćuje.

4. Dekoriranje koje donosi karakter
Kuglice, trake i češeri dodaju toplinu i teksturu. Antikne kuglice stvaraju elegantan, blago viktorijanski dojam. Češeri se postavljaju tek nakon što odredimo njihovu poziciju, a pričvršćuju se vrućim ljepilom.

5. Mašne i završno oblikovanje
Za mašne Manuela koristi trake dužine otprilike jednog metra, mjerene jednostavnom metodom – od šake do ramena. Završni korak je lagano okretanje vjenčića kako bi se vidjelo treba li gdje dodati teksturu ili prilagoditi trake.


Prirodna estetika kao najbolji odgovor na pitanje kako napraviti adventski vjenčić
Manuela naglašava da vjenčić ne mora biti savršeno simetričan. Lagano neuredan, prirodan izgled često djeluje toplije i autentičnije. Važno je uživati u procesu i stvoriti nešto vlastitim rukama. Zato je svaki pogled na vjenčić tijekom blagdana podsjetnik na trenutak kreativnosti i mirno vrijeme koje ste odvojili za sebe.
Uradi sam projekti
7 savjeta za povećanje vlage u domu kada je zrak presuh zimi
Suhi zrak nije samo nelagodan — može izazvati zdravstvene tegobe, utjecati na sobne biljke, pa čak i oštetiti drveni namještaj
Zimski mjeseci donose poseban izazov za održavanje zdrave i ugodne klime u domu. Dok pojedini dijelovi doma zimi pate od vlage i kondenzacije, drugi trpe upravo suprotan problem – suhi zrak. Sustavi grijanja, osobito centralno i podno grijanje, snižavaju razinu vlage u zraku i time narušavaju prirodnu ravnotežu u prostoru.
Provjetravanje doma ključno je za zdrav i ugodan prostor zimi
Grijanje u zimskim mjesecima je neophodno, ali ono istodobno isušuje zrak i narušava prirodnu ravnotežu vlage. Suhi zrak nije samo nelagodan — može izazvati zdravstvene tegobe, utjecati na sobne biljke, pa čak i oštetiti drveni namještaj. Zato je važno znati kako povećati vlažnost zraka u stanu i stvoriti prostor u kojem se diše lakše.
Zašto grijanje isušuje zrak
Sustavi grijanja – osobito centralno i podno grijanje – snižavaju razinu vlage u prostoru. Topli zrak „upija“ vlagu iz svega što ga okružuje: zidova, tkanina, pa čak i iz našeg tijela.
„Optimalna razina vlage u prostoru trebala bi biti između 40 i 60 posto,“ objašnjava Tomislav Sedlić, prodajni savjetnik za sustave prozračivanja.
Ispod 40 posto zrak postaje presuh, što može uzrokovati iritacije i zdravstvene probleme, dok se iznad 70 posto stvaraju uvjeti za razvoj plijesni.
Upravo zato zimi često osjećamo suhoću u grlu, svrbež očiju i umor.
Biljke gube vlagu, listovi im se suše, a drveni parketi i namještaj pucaju. U prostorijama u kojima grijanje radi neprestano, vlaga može pasti i ispod 30 posto, što značajno narušava kvalitetu zraka.

Zdravstvene i praktične posljedice suhog zraka
Suhi zrak utječe na zdravlje više nego što mislimo. Kod djece i starijih osoba može izazvati kašalj, iritaciju dišnih puteva i nesanicu, dok kod osjetljivih osoba pogoršava alergije i astmu.
Istovremeno, zrak prenosi manje topline pa se prostor osjeća hladnijim, zbog čega instinktivno pojačavamo grijanje – čime dodatno isušujemo prostor.
Počela je sezona grijanja – pazite da vam ne „pukne” parket!
Uz to, pretjerano suh zrak nepovoljno djeluje i na materijale u domu. Drvo gubi vlagu, što uzrokuje sitna napuknuća, dok tekstil i papir postaju lomljivi.
Zato je održavanje stabilne razine vlage podjednako važno za zdravlje stanara i dugovječnost interijera.
Kako povećati vlažnost zraka u stanu – učinkovita rješenja
Postoji više načina da se u zimskim mjesecima poveća vlažnost zraka. Neki su vrlo jednostavni i ne zahtijevaju dodatna ulaganja, dok drugi uključuju modernu tehnologiju koja dugoročno čuva zdravu mikroklimu u domu.
1. Redovito provjetravajte
Iako zimi prozore često držimo zatvorene, zrak se mora obnavljati. Stručnjaci preporučuju šok prozračivanje – držite prozore širom otvorene pet do deset minuta, dva do tri puta dnevno.
Tako se prostor brzo osvježi, a zidovi i namještaj ne gube toplinu.
2. Koristite ovlaživače zraka
Električni ovlaživači zraka ili difuzori najbrži su način da postignete ugodnu vlažnost. Postoje ultrazvučni, parni i isparivački modeli koji automatski održavaju željeni postotak vlage.
Kod izbora obratite pozornost na veličinu prostorije – manji uređaji dovoljni su za spavaće sobe, dok dnevni boravci zahtijevaju snažnije modele.
3. Postavite posude s vodom na radijatore
Jednostavno, starinsko, ali učinkovito rješenje. Keramičke ili metalne posudice s vodom na radijatorima lagano ispuštaju vlagu u zrak. U njih možete dodati nekoliko kapi eteričnog ulja lavande ili eukaliptusa za ugodniji miris i osjećaj svježine.
4. Iskoristite sobne biljke kao prirodne ovlaživače
Biljke otpuštaju vlagu kroz proces transpiracije i tako prirodno vlaže zrak. Posebno su učinkovite vrste s velikim listovima poput fikusa, spatifiluma, zmajevca i areke palme, ali i biljke poput zelenog ljiljana. Grupiranje biljaka u prostoriji pojačava učinak i stvara osjećaj svježine.

5. Sušite rublje u prostoru
Ako je zrak u stanu izrazito suh, dio vlage možete nadoknaditi sušenjem rublja unutar prostorije. Ipak, važno je ne pretjerivati – ako se pojavi kondenzacija na prozorima, znak je da je vlaga prešla optimalnu razinu.
6. Održavajte umjerenu temperaturu
Što je prostor topliji, to brže gubi vlagu. Idealna temperatura u zimskim mjesecima je između 20 i 22 °C. Svako povećanje temperature za samo jedan stupanj dodatno snižava vlažnost zraka i povećava potrošnju energije.
7. Mehanička ventilacija – dugoročno rješenje
Za one koji žele trajno riješiti problem, postoji i modernije rješenje – rekuperacijski sustav.
„Riječ je o ventilacijskom uređaju koji istovremeno dovodi svjež i odvodi potrošeni zrak,“ objašnjava Sedlić.
„Ugrađeni keramički akumulator topline zadržava energiju iz toplog zraka i prenosi je na svježi zrak izvana. Tako zrak u prostoru uvijek ostaje svjež i ugodan, bez gubitka topline.“
Ovakvi sustavi mogu biti centralizirani (ugrađuju se u fazi gradnje) ili decentralizirani, koji se lako instaliraju u postojeće stanove – bez velikih radova i prašine.
Prirodni detalji koji pomažu
Osim tehnologije, i sam interijer može pomoći u održavanju ugodne klime. Materijali poput pamuka, vune, lana i drva prirodno reguliraju vlagu. Tekstilne zavjese, tepisi i presvlake ublažavaju isušivanje, a unutarnje fontane ili akvariji dodatno ovlažuju prostor na prirodan način.
Kvaliteta zraka jednako je važna kao i temperatura u prostoru. Ako se pitate kako povećati vlažnost zraka u stanu, odgovor je jednostavan – kombinacijom pametnog prozračivanja, umjerene temperature i prirodnih ili tehničkih rješenja.
Zrak koji diše, prostor koji diše – i zima postaje ugodnija, zdravija i toplija.




