Povežimo se

Uradi sam projekti

Kako izbijeliti jaja i obojati ih prirodnim bojama

Naše su bake pisanice najčešće bojale na prirodan način – kuhanjem u luku. Iako se još uvijek ponegdje koristi i ta metoda, najčešće se koriste umjetne boje. Zato će vas Ana naučiti kako izbijeliti jaja i obojati ih vinom i kupusom.

Ana Ivančić Šola, blogerica, najviše voli raditi pisanice koristeći prirodne boje.

Za Dom na kvadrat kaže kako se voli voditi prirodom. Ona misli da je to najljepše jer boje ispadnu predivne i ono što je najbitnije, jaja ( i ako uđe boja unutra) se mogu normalno jest. Ne voli kupovne boje jer se jaja ne mogu pojest i tako imate samo dekoraciju, a nemate hranu.

Kuhanje u crnom vinu

Želite li dobiti pisanice sa šljokicama, skuhajte jaja u crnom vinu. 

“Znači crno vino potrebno je kupit neko najobičnije, doslovno neko jeftino jer ono obično ima više šećera, što je dobro. Nakon što se to iskuha i nakon što ostane bit će kristalići, kad ih stavite na sunce doslovno se presijavaju. Ako slučajno imate domaće ili nešto pa znate da je manje šećera ili ako je neko kvalitetnije pa je manje šećera, super je dodat sol jer se dogodi ista stvar. Malo su manji ti kristalići ali se isto presijava.

Jaje se stavi u hladno vino, na srednje jaku vatru i kuha se 15, 20 minuta. Bolje bi bilo 20, da jaja budu dobro skuhana i onda se ostavi u toj vodi preko noći. Znači bilo bi najbolje 24 sata, tad se dogodi najljepša kristalizacija i najljepša boja. A ako slučajno nema šećera ili ne dodajte sol, onda će jaja biti mramorna. Što je isto super, neće imati te kristaliće ali će biti kao mramor. ” rekla je Ana.

“Ovdje je u vinu jaje koje stoji 24 sata i ono izgleda tako. Sad se baš ne vide kristalići ali će se vidjeti nakon što se osuši. 

Da bi se vidjele šljokice treba se sušit nekih tridesetak minuta. “, pokazuje.

Uskršnji aranžman a la Boška Bahtijarević

Izbijelite jaja kako bi se boja bolje primila

Da bi boje što bolje primile, Ana će prvo izbijeliti jaja. 

“Jednostavno je skroz, uzmete jednu mjericu, uzet ćemo istu količinu vode, istu količinu octa, bitno je samo da jaja budu prekrivena. Pa ćemo ih najprije staviti u tećicu.”

Jaja se kuhaju na srednje jakoj vatri. 

“Nakon nekih 7 do 10, 15 minuta kuhanja stvorit će se pjenica koju je potrebno micati. I ostaviti da se kuha još nekih desetak minuta.”

Nakon kuhanja, jaja se ispiru pod mlazom hladne vode i spužvicom za suđe lagano skida boju. Kad su se ohladila, mogu se bojati. Ana će ih bojiti ljubičastim kupusom. 

Kuhanje u ljubičastom kupusu

“Polovicu ljubičastog kupusa nareže se stavi se u hladnu vodu i stavi se kuhat sat vremena i nakon što se prokuha sat vremena onda se procijedi. U tekućinu se doda jedan decilitar vinskog octa, odnosno alkoholnog octa, bijelog. 

Znači, procijedit ćemo ovu vodu od ljubičastog kupusa. Super je u male posudice stavit jedno do dva jaja, ali je super i ovako u manje stavit jedno jer onda neće primit kolutiće od drugog jaja ako se sljubljuju jedno uz drugo. Pošto je ovo manja posudica dodat ćemo malo octa. I stavljamo jaje. 

Ostavi se na primjer recimo 4 sata, pa izvadite recimo jedno jaje, onda još dva sata pa izvadite drugo i tako svaka dva sata. Izvadite jedno jaje onda će biti različitih svih boja i na primjer ovdje je jaje u kojem je dodano ocat u vodu od ljubičastog kupusa, a recimo ako se ne doda ocat onda jako slabo primi boju, pa bude ovako svijetlo, svijetlo plavo. I ovo je maksimalna boja koju poprimi to jaje. 

A ako se doda, znači jedan decilitar alkoholnog octa, onda baš imaju predivne nijanse i budu različite od svijetlo plave do tamno plave. “

Inspirativne ideje za proljetno i uskrsno dekoriranje doma

“Evo recimo ovo je jaje stajalo 24 sata i ono je najtamnije. Nakon što se izvadi iz tekućine, stavit ćemo na rupčić nekih desetak minuta da upije višak tekućine. I onda može ići među druga jaja i evo ovdje se vidi razlika u bojama. Evo ovo je bilo 24 sata, možda čak malo i duže. Prvo sam izvadila ovog, pa ovog, zatim ovog koje vuče čak na zelenkasto tako da uopće nema pravila i nikad se ne zna koje će boje bit.” 

Flomasterom i bojicom dodatno ukrasite pisanice

Ana voli od jaja izrađivati i male čovječuljke, za što koristi flomaster i bojicu. 

“I može ukras na glavu, ne znam može biti svježe cvijeće iz vrta ili recimo ovo sam imala neki buketić suhog cvijeća pa sam  jednostavno na konopčić zalijepila i ovako su mi najslađa. 

Ja dolazim iz jednog malog sela u Hercegovini i kod nas je običaj da kad se obojaju jaja da se mora vidjet koje je najjače, obično na Uskrs ali mi ćemo i sad vidjeti. ” našalila se na kraju naša blogerica.

Želimo vam puno dobre zabave!

Izrada, popravak i obnova namještaja

Kako obnoviti stari namještaj? Bili smo na radionici poznatog britanskog umjetnika

Zaboravite kupnju novog! Obnova starog namještaja novi je viralni trend i svi ga rade

obnova starog namještaja

U svijetu u kojem se često okrećemo brzoj kupnji i zamjeni, sve je veća potreba za vraćanjem vrijednosti starim predmetima.

Upravo tu potrebu adresirala je trodnevna radionica preuređenja i obnove starog namještaja, na kojoj su sudionici naučili kako jednostavne, ali moćne tehnike mogu udahnuti novi život starim komadima – i to na održiv i estetski dojmljiv način.

Namještaj kao slikarsko platno! Kako restauracijom do statement piece komada

Kreativnost, znanje i obnova starog namještaja

Radionicu je organizirala Nikolina Krstanac, a otvorila ju je suradnjom s poznatim britanskim umjetnikom i majstorom dekorativnih tehnika – Jonathanom Marcom Mendesom. Njegova filozofija temelji se na održivosti, pripovijedanju kroz dizajn i stvaranju tekstura koje odišu poviješću.

„Krenuli smo s tehnikom verdigrisa i korozije metala, a nastavili s paint inlayima, dekupaž papirima velikih formata i slojevitim otkrivanjem boja ispod površine. Sve to kako bi komad dobio priču – izgledao staro, ali postojano, s karakterom i emocijom“, ističe Nikolina.

Polaznici su naučili ne samo osnove bojanja krednim bojama, već i napredne tehnike poput efekta mramora, poznate i kao adenski plaster. Ova tehnika omogućuje stvaranje različitih vrsta kamena prelijevanjem boja na staklu, drvu ili tkanini – površinama koje su donedavno bile nezamislive za takvu vrstu obrade.

obnova starog namještaja

Tehnike s potpisom – Fade Faded Grandeur

Mendes je predstavio i svoju autorsku tehniku Fade Faded Grandeur. Njom stvara efekt izblijedjele ljepote, kao da je vrijeme ostavilo trag na površini namještaja.

„Volim stvarati komade koji izgledaju kao da su oslikani prije stotinu, dvjesto godina. Ponekad ni ne čistim površinu – doslovno bojim preko paučine i samo krenem, jer stvaram teksturu i priču“, priznaje kroz osmijeh.

Njegov pristup je neposredan, eksperimentalan i potiče slobodu. Sve što vam treba za početak je osnovno čišćenje, kredna boja i malo mašte.

obnova starog namještaja
obnova starog namještaja

Više od estetike – čuvanje uspomena kroz obnovu

Osim tehničkih vještina, radionica je nosila i snažnu poruku: vrijednost održivosti, recikliranja i emotivne povezanosti s predmetima iz prošlosti. Obnova starog namještaja tako postaje čin očuvanja uspomena i identiteta.

„Ne moramo bacati komade iz 60-ih, 70-ih ili 80-ih. Uz malo boje i kreativnosti, mogu postati funkcionalni i vizualno dojmljivi elementi našeg doma – bolji i osobniji od novih“, zaključuje Nikolina.

Sudionici su uz znanja ponijeli i inspiraciju. Kako kombinirati obnovljene komade s modernim interijerima, uskladiti ih s bojama zidova ili pak stvoriti unikatne točke fokusa u prostoru.

Makeover namještaja – starom namještaju udahnite novi život

Radionica je još jednom pokazala da dom ne čine samo novi predmeti, već i priče koje odlučimo sačuvati – bojom, teksturom i ljubavlju prema stvarima s karakterom. A obnova starog namještaja pritom postaje više od hobija – postaje način izražavanja, očuvanja i stvaranja buduće baštine.

Nastavite čitati

Uradi sam projekti

Povrtnjak za početnike – sada je pravo vrijeme za sadnju

Strpljenjem do lijepog povrtnjaka

presadnice-set-domnakvadrat-iris-MBM

Ako ovog proljeća želite zasaditi povrtnjak pripremite motiku, grabljice, kante poljevače, škare, uže, štapove te mnogo brige i strpljenja.

vrtlarenje-povrtnjak-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Ali, ne zaboravite! Proljetna priprema vrta započinje temeljitim radovima koji će biljkama i travnjaku osigurati zdrav i snažan start.

Ranoproljetne povrtnice

Prvo što možete saditi u proljeće, a ujedno i gotovo najjednostavnije vrste za uzgoj su mladi luk, rotkvica i špinat.

Krastavci, kelj, tikvica… Evo koje se povrće sadi u travnju

Ovim vrstama neće naškoditi hladne noći i jutarnji mraz te ne traže puno njege budući da imaju kratak uzgojni period. Uspijevat će i uz svega pola dana direktnog sunčevog osvjetljenja. Ako ste početnik u uzgoju povrća, a možda i nemate povrtnjak, upravo su ovo vrste s čijim se uzgojem, bez puno muke, možete baviti i na vašoj terasi.

povrtnice-domnakvadrat-iris-mbm-vrtni-centar
Foto: Iris MBM Vrtni centar

Priprema zemlje za idealne povrtnice-mladi luk, rotkvicu i špinat

Budući da su sve ove vrste niskog rasta i sa plitkim korijenom bitno im je osigurati površinu bez prisustva korova koji bi im stvarao sjenu te krao vodu i hranjive tvari.

Ukoliko sadite ove vrste u vrtu, a u jesen ste dodali organsko gnojivo, sada usitnite tlo i spremni ste za sadnju. Ako to niste učinili sada je vrijeme da prilikom proljetne obrade tla dodate u površinski sloj mineralno gnojivo NPK 15-15-15 u količini od oko 50g/m2 i povrtnjak će biti spreman.

povrtnice-domnakvadrat-iris-mbm-vrtni-centar
Foto: Iris MBM Vrtni centar

Mladi luk

mladi-luk-povrtnice-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Najlakše ga je uzgojiti iz lučica koje su široko dostupne u proljeće. Sitne lučice sade se u redu na razmaku od 10 do 15 cm, a ukoliko ima više redova, dovoljan razmak među njima je 20 do 30 cm. U rano proljeće obično ima dovoljno vlage u tlu tako da najčešće nema potrebe za zalijevanjem. No, ukoliko se ipak dogodi sušni period važno je osigurati vlažnost površinskog sloja zalijevajući, ovisno o temperaturama, barem dva puta tjedno. Ako nemate povrtnjak, luk možete, koristeći isti postupak, posaditi u široke tegle, no sa duplo manjim razmakom.

Rotkvica

rotkvica-povrtnice-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Rotkvice su jednostavne zbog vrlo kratkog vremena uzgoja. Kupljeno sjeme rotkvica sijete u plitke redove na dubinu od 1-2 cm. Sijete kao da prstima solite redove ostavljajući sjemenke vrlo blizu. Ukoliko imate više redova razmak među njima trebao bi biti 15 do 20 cm. Bitno je redovito zalijevati, ne dopuštajući da rotkvice u rastu ostanu dulje bez vode. Ako ostanu bez vode kasnije mogu biti gorke ili će, nakon razdoblja dehidracije, lagano raspucati prilikom obilnog zalijevanja. Ako nemate povrtnjak, isti postupak se primjenjuje i pri uzgoju u dugačkim teglama.

Špinat

spinat-povrtnjak-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

U uzgoju špinata, za razliku od rotkvice, pripazite da ostavite razmak među sjemenkama od 3-5 cm, te da je dubina sjetve oko 3-4cm. Razmak između redova isto treba biti nešto veći, a to je 25 do 30 cm. Nakon sjetve trebat će vam oko dva i pol mjeseca do prve berbe. To vrijeme možete skratiti tako da umjesto sjemena kupite presadnice koje ćete saditi na isti način u redove. Špinat redovito zalijevajte, no budite oprezni sa prihranom dušičnim gnojivima, jer špinat može u listovima nakupiti velike količine nitrata koji su štetni prilikom konzumacije.

Visoke gredice na balkonu ili u vrtu: Korak po korak do vlastitog vrta

Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice