Povežimo se
Lesnina - Beskontaktna dostava

Uradi sam

Napravite sami prirodno sredstvo protiv komaraca

Tri ideje za zaštitu od letećih krvopija

Objavljeno

u

Ljeto je i vrijeme kada nas gnjave komarci. Mnogi nisu oduševljeni time da za njihovo suzbijanje koriste razna kemijska sredstva.

Postoji i prirodna alternativa. Kombiniranjem eteričnih ulja možete sami napraviti prirodni repelent.

Komarci ne vole miris lavande, celulonskog cedra, citronele, paprene metvice, limunskog eukaliptusa, timjana i geranije.

U teglicu stavite limun, limetu, svježi ružmarin i vodu. Za bolje djelovanje trebat će vam mješavina eteričnih ulja: po 10 kapi ulja od lavande, cedra, timjana i limunskog eukaliptusa. Na vrhu zapalite svijeću i komarci će bježati od vas.

Uradi sam

Koronavirus i dezinficijens

Objavljeno

u

Autor

koronavirus-covid-19-domnakvadrat

Spriječiti širenje novog koronavirusa misija je svih zemalja u ovome trenutku. No, za najučinkovitiju prevenciju oboljenja svatko može dati svoj doprinos. Osim socijalnog distanciranja, važno je voditi računa o osobnoj higijeni. Učestalo pranje i dezinficiranje ruku i površina koje dodirujemo od presudne je važnosti. Dezinficijens je postao jedan od najtraženijih artikala u svijetu što je posljedično dovelo do njegove nestašice.

pranje-ruku-dezinfekcija-koronavirus-domnakvadrat
FOTO: DOMnaKVADRAT

Dezinficijens

Dezinficijens u nelaboratorijskim uvjetima možete izraditi i sami. Proces je vrlo jednostavan, no trebat će vam alkohol i to 70%-tni. Njega možete dobiti razvodnjavanjem 96% alkohola u omjeru 7:3 (7 dijelova alkohola i 3 dijela vode).

Recept za dezinficijens u spreju

  • 350 mililitara 96% alkohola
  • 150 mililitara destilirane vode
  • 30 kapi eteričnog ulja čajevca

Recept za dezinficijens u gelu

  • 200 mililitara 70% alkohola
  • 100 mililitara gela aloje vere
  • 30 kapi eteričnog ulja čajevca

I u nedostatku alkohola, koji ima ključno antivirusno djelovanje, treba održavati higijenu doma. Donosimo vam recept za prirodno sredstvo za čišćenje na bazi octa i sode bikarbone.

  • 1/2 litre alkoholnog octa
  • 1 žlica sode bikarbone
  • 1 žlica limunske kiseline
  • 30 kapi eteričnog ulja eukaliptusa ili čajevca

Kod izrade ove kombinacije nosite zaštitne rukavice da sredstvo ne bi iziritiralo kožu zbog reakcije kiseline i lužine. Eterična ulja se ne dodaju u velikim postotcima. Ona sačinjavaju 0.5 do 1 posto proizvoda, no imaju dodatno antimikrobno, antibakterijsko i antivirusno djelovanje.

Pravilna uporaba dezinficijensa

Dezinficijens za ruke ne može zamijeniti pranje ruku. On se koristi kao dopuna pranju ili u slučajevima kada niste u mogućnosti oprati ruke. Ruke se moraju prati najmanje 20 sekundi prema uputama HZJZ.

Dezinficijens u spreju ne bi trebalo sprejati direktno na površine da se virus ne rasprši. Može ga se nanijeti i na ubrus ili krpu te istrljati po predmetima. Nikako ne treba zaboraviti na utičnice, slavine, kvake na vratima, mobilne uređaje i sve ostale predmete koji su često u uporabi. Čuvajte svoje zdravlje i zdravlje svojih najmilijih. Ako ne radite ili radite od doma, ostanite doma!

Nastavite čitati

Bilje

Povrtnjak za početnike-sada je pravo vrijeme za sadnju

Objavljeno

u

Autor

presadnice-set-domnakvadrat-iris-MBM

Strpljenjem do lijepog povrtnjaka

Ako ovog proljeća želite zasaditi povrtnjak pripremite motiku, grabljice, kante poljevače, škare, uže, štapove te mnogo brige i strpljenja.

vrtlarenje-povrtnjak-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Ranoproljetne povrtnice

Prvo što možete saditi u proljeće, a ujedno i gotovo najjednostavnije vrste za uzgoj su mladi luk, rotkvica i špinat. Ovim vrstama neće naškoditi hladne noći i jutarnji mraz te ne traže puno njege budući da imaju kratak uzgojni period. Uspijevat će i uz svega pola dana direktnog sunčevog osvjetljenja. Ako ste početnik u uzgoju povrća, a možda i nemate povrtnjak, upravo su ovo vrste s čijim se uzgojem, bez puno muke, možete baviti i na vašoj terasi.

povrtnice-domnakvadrat-iris-mbm-vrtni-centar
Foto: Iris MBM Vrtni centar

Priprema zemlje za idealne povrtnice-mladi luk, rotkvicu i špinat

Budući da su sve ove vrste niskog rasta i sa plitkim korijenom bitno im je osigurati površinu bez prisustva korova koji bi im stvarao sjenu te krao vodu i hranjive tvari. Ukoliko sadite ove vrste u vrtu, a u jesen ste dodali organsko gnojivo, sada usitnite tlo i spremni ste za sadnju. Ako to niste učinili sada je vrijeme da prilikom proljetne obrade tla dodate u površinski sloj mineralno gnojivo NPK 15-15-15 u količini od oko 50g/m2 i povrtnjak će biti spreman.

povrtnice-domnakvadrat-iris-mbm-vrtni-centar
Foto: Iris MBM Vrtni centar

Mladi luk

mladi-luk-povrtnice-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Najlakše ga je uzgojiti iz lučica koje su široko dostupne u proljeće. Sitne lučice sade se u redu na razmaku od 10 do 15 cm, a ukoliko ima više redova, dovoljan razmak među njima je 20 do 30 cm. U rano proljeće obično ima dovoljno vlage u tlu tako da najčešće nema potrebe za zalijevanjem. No, ukoliko se ipak dogodi sušni period važno je osigurati vlažnost površinskog sloja zalijevajući, ovisno o temperaturama, barem dva puta tjedno. Ako nemate povrtnjak, luk možete, koristeći isti postupak, posaditi u široke tegle, no sa duplo manjim razmakom.

Rotkvica

rotkvica-povrtnice-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Rotkvice su jednostavne zbog vrlo kratkog vremena uzgoja. Kupljeno sjeme rotkvica sijete u plitke redove na dubinu od 1-2 cm. Sijete kao da prstima solite redove ostavljajući sjemenke vrlo blizu. Ukoliko imate više redova razmak među njima trebao bi biti 15 do 20 cm. Bitno je redovito zalijevati, ne dopuštajući da rotkvice u rastu ostanu dulje bez vode. Ako ostanu bez vode kasnije mogu biti gorke ili će, nakon razdoblja dehidracije, lagano raspucati prilikom obilnog zalijevanja. Ako nemate povrtnjak, isti postupak se primjenjuje i pri uzgoju u dugačkim teglama.

Špinat

spinat-povrtnjak-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

U uzgoju špinata, za razliku od rotkvice, pripazite da ostavite razmak među sjemenkama od 3-5 cm, te da je dubina sjetve oko 3-4cm. Razmak između redova isto treba biti nešto veći, a to je 25 do 30 cm. Nakon sjetve trebat će vam oko dva i pol mjeseca do prve berbe. To vrijeme možete skratiti tako da umjesto sjemena kupite presadnice koje ćete saditi na isti način u redove. Špinat redovito zalijevajte, no budite oprezni sa prihranom dušičnim gnojivima, jer špinat može u listovima nakupiti velike količine nitrata koji su štetni prilikom konzumacije.

Nastavite čitati

Arhitektura

Stara vura – povijesnom prostoru udahnut novi život

Interijer restorana Stara vura je sinergija povijesne gradnje i modernističkih elemenata i primjer aktivne zaštite povijesnih građevina.

Objavljeno

u

Autor

stara-vura-unutrasnjost-restorana-stare-cigle-domnakvadrat

Gornji grad

Ljepote zagrebačkog Gornjeg grada i danas oduzimaju dah brojnim građanima i posjetiteljima. Da mogu govoriti, zidovi starih građevina ispričali bi nam mnoge tajne. Zato, u modernim vremenima, imaju svoje glasnogovornike koji ne dopuštaju da se povijest zaboravi.

gornji-grad-zagreb-stara-vura-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Kroz povijest ovog dijela grada proveo nas je gospodin Aleksandar Bašić, diplomirani inženjer arhitekture.

stara-vura-kompleks-bivseg-samostana-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

1647. tadašnji magistrat Grada Zagreba odobrio je časnim sestrama Klarisama gradnju samostana. Samostan je omeđen srednjovjekovnim obrambenim zidom na sjeveroistoku, a na zapadu ulicom na čijem vrhu se nalazi Popov toranj – utvrda koja je u 13. stoljeću bila u vlasništvu zagrebačkog biskupa zbog kojeg se u narodu i ustalio ovaj naziv.

ulaz-u-staru-vuru-opaticka-ulica-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Zanimljivo je da je u vrijeme kada se gradio samostan, do njegova ukinuća, prema današnjoj Opatičkoj ulici postojao dio koji je spajao tri krila. I tu se nalazio hodnik koji je povezivao ta tri krila, a prema ulici nije imao prozore, jer je red bio vrlo strog i onda su ti prozori oslikani na donjoj etaži. Kasnije su probijeni drugi otvori, međutim, zanimljivo je da u originalnom nacrtu tih prozora nema i nisu bili.“, ističe arhitekt Bašić.

Stara vura kao primjer aktivne zaštite povijesnih građevina

Prozori nisu jedini koji su se počeli otvarati. Cijeli kompleks otvorio se građanima. Na vrhu Popova tornja od 1903. građani i posjetitelji mogu uživati u prekrasnom pogledu u nebo u Zvjezdarnici. A samostanska zgrada, koja je doživjela dosta preinaka u 19. stoljeću, obogatila je kulturnu i ugostiteljsku ponudu grada.

popov-toranj-zvjezdarnica-gornji-grad-zagreb-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

U atriju nekadašnje zgrade samostana, koja je danas u funkciji Muzeja Grada Zagreba, nalazi se i restoran Stara vura.

dvoriste-stara-vura-muzej-grada-zagreba-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

U unutrašnjosti restorana, osim savršenog spajanja okusa, spojio se i moderni dizajn sa starom arhitekturom. Zaštita povijesnih građevina pokazala se najboljom kad je aktivna – što znači da građevine imaju sadržaje koji će omogućiti njihovo redovito održavanje.

stara-vura-unutrasnjost-restorana-stare-cigle-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Prema arhitektu Barišiću, prostor restorana Stara vura prikazuje uspješnu mogućnost doživljaja povijesnog trenutka u jednom suvremenom ambijentu. Kameni blokovi kao temeljno ziđe za gradnju samostana, svodovi od opeke i žbuka skinuta sa zidova za bolji doživljaj građevinskih struktura oplemenjeni su modernim i funkcionalnim elementima. Prije svega, rasvjetom.

unutrasnjost-stara-vura-rasvjeta-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Svjetlost u ovaj podrumski prostor unijela su ogledala postavljena na svodovima i zidovima, a za dašak luksuza zaslužan je odabir baršunastih stolaca i biljaka. Poseban pečat i intimnost ovom interijeru daje kutak s klavirom i udobnom sofom.

stara-vura-klavir-i-zid-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Za one koji vole boraviti na otvorenom tu je i terasa. Uz čašu dobrog vina i zalogaj rade se najbolji planovi. A planskom prenamjenom starih prostora u moderne i njihovim korištenjem, središtima gradova udahnut ćemo novi život.

detalj-ljetne-terase-stara-vura-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice

POPULARNO