Povežimo se

Uradi sam

Uradi sam: prekrasni ukrasi od papira

Za dekoriranje doma ponekad nisu potrebni skupocjeni ukrasi, već dobra ideja i malo praktičnog rada. Pogledajte kako napraviti predivne dekoracije od vrlo jednostavnog i lako dostupnog materijala – papira.

Papirnato cvijeće
Prirodna ljepota i zavodljivi mirisi samo su neki od razloga zašto je cvijeće jedno od najpopularnijih ukrasa u domu. No tijekom hladnih jesenskih dana, izbor cvjetnih vrsti je ograničen. Cvijeće od papira interijerom neće širiti lijepi miris, ali će vizualno osvježiti blagovaonski stol ili komodu u dnevnom boravku.

Za izradu papirnate ruže bit će vam potrebne škarice, tri lista papira (običan bijeli ili papir u boji formata A4) i ljepilo. Olovkom nacrtajte jednostavni veliki cvijet sa šest latica te ga izrežite škarama. Ponovite postupak na preostala dva papira. Ravnalom povucite tri crte koje će se sijeći u središtu cvijeta kako biste ga vizualno podijelili na šest jednakih dijelova.

Papirnati ukrasi Dom2

 

Prvom cvijetu izrežite dva dijela, drugom jedan, a treći ostavite netaknut. Lagano zarežite rubom škara po crtama, no pazite da ne prerežete papir. Olovkom uvinite rubove ‘latica’ prema van. Cvijet s netaknutih šest segmenata poslužit će vam kao baza. Uzmite drugi cvijet kojemu fali ‘latica’, slijepite rubove papira ljepilom i prilijepite na bazu. Ponovite postupak sa cvijetom od četiri latice te ga zalijepite u drugi cvijet. Kako bi se dijelovi međusobno što bolje zalijepili , donji špic svakog tuljca (izuzev baze) odrežite. Tri latice koje ste izrezali nemojte baciti, već napravite dva mala tuljca, zalijepite rubove te i njih umetnite u papirnatu ružu. Detaljan postupak izrade ruže možete pogledati u videu.

Papirnati vijenci
Papirnati vijenci su lijepa dekoracija za rođendanske zabave, a uz to ih je vrlo jednostavno izraditi. Na komad žice ili špage dovoljno je nanizati raznobojne papiriće. Kako bi vijenac zadržao formu, upotrijebite čvršće papiriće.

Papirnati ukrasi Dom2

 

Print ukrasi na špagi
Veoma popularni su i ukrasi od stranica knjiga, no kako ne biste morali žrtvovati knjigu preporučujemo da stranicu skenirate i isprintate. Odrežite margine kako bi ostao samo tekstualni dio. Presavinite papir kao harmoniku te skupite u traku. Kako biste dobili lepezu, preklopite traku na sredini i zalijepite rubove. Pri dnu dekoracije napravite rupice i provucite uže. Ukras će se posebno lijepo istaknuti obješen iznad vrata ili blagovaonskog stola.

 

Papirnati ukrasi Dom2

 

Interaktivni stolnjak
Papirnati stolnjaci su praktični, no mnogi ih smatraju pomalo dosadnim. Kako biste zabaviti goste i udahnuli život običnom papirnatom stolnjaku, uzmite crni marker u ruke i pustite mašti na volju. Ukrašavanje stolnjaka možete prepustiti i svojim gostima čije ćete crtarije kasnije moći izrezati i ostaviti kao uspomenu. Više ideja pronađite u našoj galeriji.

 

Papirnati ukrasi Dom2

 

 

Uradi sam

Isplati li se restauracija antiknog namještaja?

Restauracija namještaja možda nije uvijek isplativa, ali sentimentalne vrijednosti ipak nemaju cijenu. Restauracija antiknog namještaja posebna je vještina koja zahtjeva puno strpljenja i znanja iz različitih područja, od poznavanja materijala do stila u kojem je namještaj izrađen. Samo rijetki se danas bave ovim hvalevrijednim zanatom.

Restaurator posjeduje brojne vještine

Poznavanje starih tehnika izrade namještaja, prepoznavanje različitih stilova i njihovih karakterističnosti, samo su neke od vještina koje posjeduje dobar restaurator antiknog namještaja.

Dominik Šoštarić bavi se restauracijom namještaja. S obzirom na njegovo veliko iskustvo, već na prvi pogled može zaključiti je li riječ o novijem komadu ili replici. Antikni namještaj od replike se razlikuje u nekoliko detalja, koje stručno oko može lako prepoznati.

Namještaj u prošlosti bio je kvalitetniji

U vrijeme kada nije bila razvijena industrija kao danas, stolari su radili ručno, od kvalitetnijeg drveta, okovi su bili od mesinga i te komade namještaja smatramo majstorskim.

Dominik kaže kako se danas sve radi sa strojevima koji olakšavaju i ubrzavaju posao. Ipak, ističe da osobno smatra da je namještaj koji je pravljen u prošlosti bio puno kvalitetniji od ovog današnjeg.

Ljepota je u oku promatrača i o tome se ne raspravlja, kao niti oko vrijednosti namještaja koji ima sentimentalnu vrijednost.

Sentimentalna vrijednost

Namještaj koji Dominik dobije od klijenata ne mora nužno imati neku vrijednost, barem ne onu materijalnu. Ljudi se za restauraciju odlučuju dobrim dijelom iz sentimentalnih razloga jer ih podsjeća na nekog voljenog.

Restaurirati se može sve, a Dominik osobno preferira starije komade jer su mu zanimljiviji budući da su rađeni rukom. Obično za restauraciju uzima komade namještaja koji su napravljeni do Drugog svjetskog rata.

Taj stari namještaj najčešće je bio napravljen sa shelakom, odnosno politiran s njim. Shelak je prirodna smola koja se dobiva uz pomoć kukaca, zatim se to prerađuje i dobivamo listiće koji se tope u špiritu, te se s time polira, a premazuje se i unutrašnjost ladica, ormara. Sve je dezinficirano te se unutra može stavljati i donje rublje, roba, majice, apsolutno sve.

Vijek trajanja teško je odrediti

U pravilu, svaki drveni namještaj moguće je restaurirati, ali trajanje je teško odrediti. Količina posla ovisi o stanju drvenine. Što je komad stariji, više pažnje zahtjeva. Dobra restauracija traži korištenje starih tehnika, ali i starih materijala. Ako na originalnom komadu nije bilo vijaka, tijekom obnove se također ne smiju koristiti.

Dominik u svom radu uglavnom koristi stare materijale, primjerice stari ormar koji je u lošem stanju te ga se ne isplati restaurirati. Koristi masivna drva, a komad od orahovine uvijek je dobrodošao.

Dok se jednostavnije politiranje može koristiti za obnovu drva koje je ogrebano te mu tako vratiti stari sjaj, kod antiknog namještaja politiranje zahtjeva proces koji traje nekoliko tjedana.

Posao u kojem uživa

Dominik se u svojoj radionici Restauracija Šoštarić s ljubavlju posvećuje svakom komadu antiknog namještaja, a veliki izazovi ne predstavljaju mu nikakav problem.

Restauraciju uvijek prepustite stručnjaku, jer on će vašem starom namještaju udahnuti novi život.

Nastavite čitati

Uradi sam

Kreativno zamotavanje poklona

Možda je ponekad dovoljno poklon zamotati u novinski papir, no lijepo omotani pokloni ispod bora, izazvati će bujicu osmijeha i uljepšati božićno jutro. Naša modna savjetnica pokazati će vam kako reciklirati ono što imate kod kuće.

Reciklirajte stare vrećice i dajte im novo ruho

Zamotavanje poklona može biti kreativan i zabavan proces, a originalne ideje ostavit će upečatljiv dojam. Prije kupnje novih papira, pregledajte vlastitu zalihu papira i ukrasnih vrećica.

Prošlogodišnja vrećica koja je malo iskidana ili prelomljena, može poslati potpuno krivu poruku domaćinu ili nekome kome ju daruješ. Zapravo, ona pokazuje da se niste potrudili, da je poklon unutra možda kupljen na brzinu, ili da ste uzeli nešto od kuće.

Umjesto toga, tu vrećicu možemo iskoristiti na kreativan način. Možete izrezati dio slike, pretvorite od vrećice ukrasni škarnicel ili neko drugo slično rješenje.

I najmanji papirići se mogu iskoristiti za neke fora stvari. Možete napisati lijepu čestitku, možete ih implementirati u neki dobar mozaik i slično.

Uložite trud, isplatit će se

Omot poklona govori o našoj posvećenosti i osjećajima prema osobi koju darujemo.  Zato izaberite jedan faktor iznenađenja – to mogu biti prirodne grane s češerima, napravite  mašnu od viška papira ili dodajte lampice.

Ako još uvijek niste kupili božićne darove, Alma savjetuje kako izabrati poklon i učiniti ga osobnijim.

Neka poklon bude smislen i osoban

Kupite personalizirane poklone, svaki poklon drugačije zapakirajte i ukrasite ga na način da izazove wow efekt. Nemojte kupovati svima isto niti darivati ono što već imate kod kuće. Pazite da na poklonima ne ostane cijena. Sve u svemu, neka poklon bude smislen, a ne kupljen reda radi.

Vrijeme koje provodimo zajedno najbolji je božićni dar, a uz svaki poklon, darujte i osmijeh.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice