Povežimo se

Uradi sam

Uradi sam: prekrasni ukrasi od papira

Za dekoriranje doma ponekad nisu potrebni skupocjeni ukrasi, već dobra ideja i malo praktičnog rada. Pogledajte kako napraviti predivne dekoracije od vrlo jednostavnog i lako dostupnog materijala – papira.

Papirnato cvijeće
Prirodna ljepota i zavodljivi mirisi samo su neki od razloga zašto je cvijeće jedno od najpopularnijih ukrasa u domu. No tijekom hladnih jesenskih dana, izbor cvjetnih vrsti je ograničen. Cvijeće od papira interijerom neće širiti lijepi miris, ali će vizualno osvježiti blagovaonski stol ili komodu u dnevnom boravku.

Za izradu papirnate ruže bit će vam potrebne škarice, tri lista papira (običan bijeli ili papir u boji formata A4) i ljepilo. Olovkom nacrtajte jednostavni veliki cvijet sa šest latica te ga izrežite škarama. Ponovite postupak na preostala dva papira. Ravnalom povucite tri crte koje će se sijeći u središtu cvijeta kako biste ga vizualno podijelili na šest jednakih dijelova.

Papirnati ukrasi Dom2

Prvom cvijetu izrežite dva dijela, drugom jedan, a treći ostavite netaknut. Lagano zarežite rubom škara po crtama, no pazite da ne prerežete papir. Olovkom uvinite rubove ‘latica’ prema van. Cvijet s netaknutih šest segmenata poslužit će vam kao baza. Uzmite drugi cvijet kojemu fali ‘latica’, slijepite rubove papira ljepilom i prilijepite na bazu. Ponovite postupak sa cvijetom od četiri latice te ga zalijepite u drugi cvijet. Kako bi se dijelovi međusobno što bolje zalijepili , donji špic svakog tuljca (izuzev baze) odrežite. Tri latice koje ste izrezali nemojte baciti, već napravite dva mala tuljca, zalijepite rubove te i njih umetnite u papirnatu ružu. Detaljan postupak izrade ruže možete pogledati u videu.

Papirnati vijenci
Papirnati vijenci su lijepa dekoracija za rođendanske zabave, a uz to ih je vrlo jednostavno izraditi. Na komad žice ili špage dovoljno je nanizati raznobojne papiriće. Kako bi vijenac zadržao formu, upotrijebite čvršće papiriće.

 

Papirnati ukrasi Dom2

Print ukrasi na špagi
Veoma popularni su i ukrasi od stranica knjiga, no kako ne biste morali žrtvovati knjigu preporučujemo da stranicu skenirate i isprintate. Odrežite margine kako bi ostao samo tekstualni dio. Presavinite papir kao harmoniku te skupite u traku. Kako biste dobili lepezu, preklopite traku na sredini i zalijepite rubove. Pri dnu dekoracije napravite rupice i provucite uže. Ukras će se posebno lijepo istaknuti obješen iznad vrata ili blagovaonskog stola.

Papirnati ukrasi Dom2

Interaktivni stolnjak
Papirnati stolnjaci su praktični, no mnogi ih smatraju pomalo dosadnim. Kako biste zabaviti goste i udahnuli život običnom papirnatom stolnjaku, uzmite crni marker u ruke i pustite mašti na volju. Ukrašavanje stolnjaka možete prepustiti i svojim gostima čije ćete crtarije kasnije moći izrezati i ostaviti kao uspomenu. Više ideja pronađite u našoj galeriji.

Papirnati ukrasi Dom2
Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Uradi sam

Uradi sam – kako obojiti zidove

Toplim vremenom počinje sezona preuređenja interijera. Odlučite li se za bojanje zidova, to je posao koji možete obaviti sami, a sav potreban alat, materijale i stručne savjete, potražite u Pevexu.

Što nam je sve potrebno?

Novi premaz boje na zidovima svakoj će prostoriji udahnuti novi život i dati potrebnu svježinu. To je posao koji možete raditi sami, no treba mu pristupiti pažljivo i prvo pripremiti prostoriju te nabaviti sav potreban alat i materijal.

Od alata nam je potreban zaštitni materijal u koji spadaju zaštitne folije, krep traka, valoviti karton, dok su nam od alata potrebno valjci i četke.

Za velike površine najbolji je valjak od 25 cm, a za manje površine dovoljan je valjak i od 10 cm. Također možemo uzeti i valjak za kuteve.

Najčešće sekratkodlaki valjci uzimaju za ravne površine dok se dugodlaki valjci uzimaju za površine koje nisu ravne.

Odaberite svoje najdraže nijanse, no neka se slažu s namještajem

Prije odabira boje, prvo treba izračunati potrebnu količinu. Većina boja pokriti će deset do dvanaest kvadratnih metara s jednom litrom boje. Mjere prostorije udvostručite kako biste imali dovoljno boje za dva sloja. Kod odabira boje, počnite od svojih najdražih nijansi pazeći da se dobro slažu s postojećim namještajem, a zatim odaberite vrstu boje.

Boju ćemo izabrati prema performansama koje želimo od te boje. Klasične disperzivne boje se dijele na tri segmenta. Klasične disperzivne boje koje su otporne na suho otiranje, kvalitetnije disperzivne boje koje su otpornije na mokro otiranje. 

Boje na bazi lateksa su perive i preporuča se koristiti ih za kupaonice ili kuhinje, a namijenjene su i za zahtjevne zidne površine jer pružaju izvrsnu pokrivenost. Lateks boje podnose sve vrste sredstava za čišćenje kao i dezinfekcijsko sredstvo.

Za visokofrekventne prostore biramo boju sa visokim rangom perivosti, to su boje koje se mogu mokro otirati. Dok nam je za prostorije poput spavaće sobe dovoljna boja na suho otiranje.

Male prostorije ne preferiraju tamne boje

Optimalan odabir boje za interijer bio bi balans između omiljenih nijansi i boje prikladne za veličinu prostorije. Tamnije boje koriste se u većim prostorijama s puno dnevnog svjetla, dok se u manjima mogu koristiti samo kao akcent.

U većoj prostoriji će zelena ili plava boja pridonijeti mirnoj atmosferi, a isti ugođaj će u manjoj sobi dati nježna siva nijansa. Dnevna soba može podnijeti razne palete boja, od pastelnih do neutralnih, ovisno o ukusu i namještaju.

Važno je zaštiti namještaj

Sad kad imamo potrebnu boju i alat, vrijeme je da raščistimo prostoriju. Namještaj treba prekriti, a sve što možete iznesite iz prostorije. Također, obložite pod zaštitnom folijom

Valoviti karton je najbolji za zaštitu podova zato što se ne kliže.

Očistite zidove od nečistoća

Kad ste pomaknuli sav namještaj, možete početi pripremati zidove. Prije svega ih treba očistiti od prašine i paučine te svih onih nečistoća koje mogu spriječiti prianjanje boje i postizanja savršene završne obrade.

Prije bojanja zidova, morali bi prije pregledati zidove i odstraniti sve dijelove koji nisu čvrsti i sve neravnine popuniti sa izravnavajućim masama, a površine je potrebno i impregnirati prije bojanja.

Impregnacija je vezivo koje učvršćuje i ujednačava podlogu. Iznimno je važna kada se zid boja prvi put, ali i kada se mijenja ton.

Nakon što su se zidovi osušili upotrijebite krep traku kako bi zaštitili utičnice, rubne letvice i sva ona područja koja ne želite obojati.

Od stropa prema podu

Kad otvorite limenku s bojom, dobro je promiješajte i ulijte u manju posudu ili pladanj za bojanje.

Za najbolje rezultate, počnite bojati od stropa prema podu, a želite li tamne zidove obojati u svijetlije tonove, preporuča se disperzivna vrsta boje.

Postupak je jednak kao i klasično bojanje. Trebalo bi impregnirati površinu i vjerojatno će trebati dva sloja boje da se vrati boja na bijelo ili u neku drugu nijansu.

Gotovo uvijek se preporuča bojanje u dva sloja te bojanje po dnevnom svjetlu jer ćete tako najbolje vidjeti rezultat. Ovisno o vrsti boje i vremenskim uvjetima, sušenje može trajati četiri do šest sati. Nakon toga skinite zaštitne folije i uživajte u osvježenoj prostoriji.  

Nastavite čitati

Uradi sam

Upcycling namještaja: Kako obnoviti stari namještaj na kreativan način

Upcycling, proces pretvaranja starih i neupotrebljivih predmeta u nešto novo i korisno, sve više postaje popularan među ljubiteljima održivog načina života. Jedan od najčešćih primjera upcyclinga je pretvaranje starog namještaja u nešto novo i jedinstveno. U ovom članku, objasnit ćemo što je upcycling namještaja i kako ga možete primijeniti u svojem domu.

Što je upcycling namještaja?

Upcycling namještaja podrazumijeva proces kreativnog obnavljanja starih i neupotrebljivih komada namještaja. To može uključivati ​​prebojavanje, preuređivanje, oblikovanje ili dodavanje novih dijelova. Cilj upcyclinga namještaja nije samo obnova komada, već stvaranje novog i jedinstvenog predmeta.

Zašto upcycling namještaja?

Upcycling namještaja je kreativan i održiv način obnavljanja starog namještaja koji ima brojne prednosti. Prvo, to je održiv način života jer pomaže smanjiti otpad i štedjeti prirodne resurse. Drugo, upcycling namještaja često je jeftiniji način obnavljanja starog namještaja u usporedbi s kupovinom novog. Također, upcycling namještaja vam omogućuje stvaranje jedinstvenog komada koji će se savršeno uklopiti u vaš dom.

Kako započeti sa upcyclingom namještaja?

Postoji nekoliko načina na koje možete započeti sa upcyclingom namještaja u svojem domu. Prvo, možete obojati namještaj u drugu boju ili koristiti tehnike poput dekupaža ili šabloniranja kako biste dodali uzorak. Drugo, možete dodati nove dijelove poput drški ili nogu kako biste poboljšali funkcionalnost i izgled namještaja. Treće, možete kombinirati nekoliko komada namještaja kako biste stvorili novi predmet. Na primjer, možete spojiti vrata ormara i stol za stvaranje stola za radni prostor.

Koje su najbolje vrste namještaja za upcycling?

Gotovo svaki komad namještaja može se upcyclingati, ali neki su pogodniji za ovaj proces od drugih. Kada birate komad namještaja za upcycling, razmislite o materijalima i strukturi. Namještaj koji je izrađen od prirodnih materijala poput drva ili kože često je lakše obnoviti. Osim toga, stari komadi namještaja koji imaju dobar okvir ili strukturu, ali su izgubili svoju funkcionalnost, savršeni su za upcycling.

Upcycling namještaja je sjajan način da iskoristite stare komade namještaja i stvorite nešto novo i jedinstveno. Slijedeći nekoliko jednostavnih savjeta, možete pretvoriti stari namještaj u novi predmet koji će vaš dom učiniti ljepšim i funkcionalnijim.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice