Povežimo se

Uradi sam

Uradi sam: prekrasni ukrasi od papira

Za dekoriranje doma ponekad nisu potrebni skupocjeni ukrasi, već dobra ideja i malo praktičnog rada. Pogledajte kako napraviti predivne dekoracije od vrlo jednostavnog i lako dostupnog materijala – papira.

Papirnato cvijeće
Prirodna ljepota i zavodljivi mirisi samo su neki od razloga zašto je cvijeće jedno od najpopularnijih ukrasa u domu. No tijekom hladnih jesenskih dana, izbor cvjetnih vrsti je ograničen. Cvijeće od papira interijerom neće širiti lijepi miris, ali će vizualno osvježiti blagovaonski stol ili komodu u dnevnom boravku.

Za izradu papirnate ruže bit će vam potrebne škarice, tri lista papira (običan bijeli ili papir u boji formata A4) i ljepilo. Olovkom nacrtajte jednostavni veliki cvijet sa šest latica te ga izrežite škarama. Ponovite postupak na preostala dva papira. Ravnalom povucite tri crte koje će se sijeći u središtu cvijeta kako biste ga vizualno podijelili na šest jednakih dijelova.

Papirnati ukrasi Dom2

Prvom cvijetu izrežite dva dijela, drugom jedan, a treći ostavite netaknut. Lagano zarežite rubom škara po crtama, no pazite da ne prerežete papir. Olovkom uvinite rubove ‘latica’ prema van. Cvijet s netaknutih šest segmenata poslužit će vam kao baza. Uzmite drugi cvijet kojemu fali ‘latica’, slijepite rubove papira ljepilom i prilijepite na bazu. Ponovite postupak sa cvijetom od četiri latice te ga zalijepite u drugi cvijet. Kako bi se dijelovi međusobno što bolje zalijepili , donji špic svakog tuljca (izuzev baze) odrežite. Tri latice koje ste izrezali nemojte baciti, već napravite dva mala tuljca, zalijepite rubove te i njih umetnite u papirnatu ružu. Detaljan postupak izrade ruže možete pogledati u videu.

Papirnati vijenci
Papirnati vijenci su lijepa dekoracija za rođendanske zabave, a uz to ih je vrlo jednostavno izraditi. Na komad žice ili špage dovoljno je nanizati raznobojne papiriće. Kako bi vijenac zadržao formu, upotrijebite čvršće papiriće.

 

Papirnati ukrasi Dom2

Print ukrasi na špagi
Veoma popularni su i ukrasi od stranica knjiga, no kako ne biste morali žrtvovati knjigu preporučujemo da stranicu skenirate i isprintate. Odrežite margine kako bi ostao samo tekstualni dio. Presavinite papir kao harmoniku te skupite u traku. Kako biste dobili lepezu, preklopite traku na sredini i zalijepite rubove. Pri dnu dekoracije napravite rupice i provucite uže. Ukras će se posebno lijepo istaknuti obješen iznad vrata ili blagovaonskog stola.

Papirnati ukrasi Dom2

Interaktivni stolnjak
Papirnati stolnjaci su praktični, no mnogi ih smatraju pomalo dosadnim. Kako biste zabaviti goste i udahnuli život običnom papirnatom stolnjaku, uzmite crni marker u ruke i pustite mašti na volju. Ukrašavanje stolnjaka možete prepustiti i svojim gostima čije ćete crtarije kasnije moći izrezati i ostaviti kao uspomenu. Više ideja pronađite u našoj galeriji.

Papirnati ukrasi Dom2
Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Uradi sam

Ovo su najbolja mjesta za postavljanje WiFi rutera u kući ili uredu

Malo strateškog izviđanja lokacije uvelike pomaže u optimizaciji učinkovitosti WiFi-a u bilo kojem životnom prostoru

Pouzdana internetska veza ključna je u modernom životu, posebno za one koji rade od kuće ili žive u pametnim domovima gdje sve kontroliraju digitalne platforme. Pa zašto dopustiti da vaš usmjerivač bude naknadna misao? Razmišljanjem o njegovom pozicioniranju bit ćete nagrađeni bržim i pouzdanijim pristupom internetu u svim kutovima svog doma.

Ovaj jednostavan popravak ne zahtijeva tehničko znanje, ali može imati veliki pozitivan učinak. Ključno je zapamtiti da su fizičko pozicioniranje i okolno okruženje jednako važni kada je u pitanju pronalaženje najboljeg mjesta i izbjegavanje najgorih mjesta za vaš WiFi usmjerivač.

Uz toliko naših modernih uređaja i usluga koji se oslanjaju na snažan, stabilan, dalekosežan i brži WiFi, nekoliko jednostavnih prilagodbi lokacije vašeg usmjerivača može napraviti veliku razliku.

Pametna kuća budućnosti

Najbolja mjesta za postavljanje WiFi rutera

Svaki je prostor jedinstven, pa se nemojte ustručavati eksperimentirati s različitim mogućnostima postavljanja. Također možete pratiti jačinu signala pomoću alata kao što su aplikacije WiFi analizatora kako biste pronašli optimalnu poziciju za svoj dom.

Središnji dio doma

Baš kao što centraliziramo ključne životne prostore kako bismo poboljšali protok i pristupačnost, pozicioniranje vašeg WiFi usmjerivača u središtu doma je ključno.

“Wi-Fi signali zrače prema van iz usmjerivača u svim smjerovima, tako da ako ga stavite u kut vaše kuće znači puno mrtvih zona i mrljavu pokrivenost drugdje”, objašnjava Maria Opre, viša analitičarka u EarthWebu. “U idealnom slučaju, želite pronaći središnje mjesto koje omogućuje ravnomjernu disperziju signala na sva područja koja vam trebaju pristup internetu.”

Centralno postavljanje usmjerivača sprječava da signal bude preslab u područjima gdje je najpotrebniji, poput dnevnih soba ili kućnih ureda, te osigurava najveći domet. Ovo također sprječava usmjeravanje signala van, optimizirajući pokrivenost u zatvorenom prostoru.

Povišena pozicija

Visina je još jedan kritičan faktor. Najbolje je da usmjerivač bude podignut od poda za maksimalan domet.

Postavljanje usmjerivača na višu točku u prostoriji može poboljšati disperziju signala i spriječiti prepreke koje to ometaju. Na primjer, držanje na stolu, visokoj polici ili stropnoj gredi ili montiranje na zid u stojećoj visini.

“Kad smo već kod prepreka, klonite se okruživanja vašeg usmjerivača nečim pregustim poput akvarija, ogledala ili ogromnih komada namještaja koji mogu apsorbirati i oslabiti Wi-Fi signal”, savjetuje Maria Opre.

Na namjenjenom stalku

Iako nije neophodno, postavljanje vašeg usmjerivača na određeno postolje ne samo da će ga držati povišenim, već će i spriječiti sve prepreke da potkopaju učinkovitost signala.

Stalak bi trebao biti postavljen negdje gdje je slobodan put pod svim kutovima, bez ikakvog namještaja ili metalnih elemenata koji bi mogli blokirati njegov signal. Dakle, ako ga planirate držati u dnevnoj sobi, razmislite o nabavci dovoljno visokog stalka da usmjerivač bude iznad kauča i stolića za kavu.

Ako postavljanje WiFi usmjerivača na bolju lokaciju ne poboljša njegovu učinkovitost onoliko koliko biste željeli, postoji nekoliko drugih metoda koje se mogu koristiti:

  1. Razmislite o nadogradnji vašeg rutera
  2. Izbjegavajte pojačivaće dometa kada je to moguće
  3. Koristite žičane mreže
  4. Držite elektroniku dalje od svog rutera
Nastavite čitati

Uradi sam

Pripreme za uživanje u suncu: Uklonite plijesan s vanjskog drvenog namještaja

Jednostavnije je nego što mislite

Drveni namještaj vjerojatno zauzima centralni dio mjesta za odmor u vašem dvorištu u vrtu pa je važno znati kako ga pripremiti za uživanje tijekom cijele sezone.

Plijesan je nemoguće izbjeći, a važno je znati kako ga ukloniti jer može oštetiti namještaj ali i naštetiti vašem zdravlju. Plijesan se često nastani na drvenom namještaju jer je ono prirodan izvor celuloze, čime se ona hrani. Ako je namještaj izložen vlazi, savršen je dom za plijesan. Donosimo vodič koji će vam pomoći da se uspješno riješite plijesni s drvenog namještaja.

Što je potrebno za uklanjanje plijesni s drvenog namještaja?

Usisivač
Bijeli ocat
Krpe
Četka
Boca s raspršivačem
Sredstvo za čišćenje
Spužvica
Gumene rukavice

Zaštitite sebe i svoj dom

Važno je staviti rukavice, masku ili rastvoriti prozore u prostoriju u kojoj planirate raditi. Plijesan može potaknuti respiratorne probleme i kožne osipe. Dakle prije nego započnete s poslom, obucite majicu s dugim rukavima i duge hlače uz svu ostalu zaštitu.

Ovo je najprljavija stvar u vašoj kuhinji – puna je bakterija i treba se prati svaki dan

Plijesan uklonite usisivačem

To je jedan od najboljih načina za uklanjanje plijesni i prljavština s drvenih površina, važno je da je u usisivaču filter koji će zaustaviti širenje plijesni po prostoriji. Filter nakon rada očistite kao i vrećicu usisivača, a ako nemate usisavač, sve možete napraviti i s mokrom krpom.

Očistite površinu vodom i sapunom

Nakon usisavanja spora, možete očistiti plijesan koja je ostane na drvetu. Za bojano i prirodno drvo vrijedi isto pravilo – koristite sapun i vodu za ovaj korak.

Uzmite nježnu četku i njome uklonite prljavštinu, nemojte čekati da se voda upije u drvo jer to može stvoriti dodatne probleme.

Kako obojiti strop poput profesionalca? Pratite ove jednostavne korake

Otporne mrlje očistite octom

Ako se na namještaju nalazi još plijesni koje niste uspjeli ukloniti, koristite ocat koji će ukloniti i sve gljivice. Najbolje ga je koristiti u boci s raspršivačem kako se ne bi stiglo upiti u drvo te sve dobro očistiti čistom krpom.

Zaštita drvenog namještaja

Ovo je zadnji korak ali nikako ne manje važan. Cilj je nakon uklanjanja plijesni spriječiti njen povratak, a ako se namještaj nalazi u jako vlažnom okolišu, potrebno ga je dobro zaštititi.
Sve što trebate je sredstvo za zaštitu drveta kojim ćete namještaj premazati, a postoje i boje koje su otporne na plijesan pa će štiti od ponovnog povratka problema. Zaštita drveta od plijesni je iznimno važna i taj korak ne biste smjeli preskakati.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice