Povežimo se

Uradi sam

Racionalno korištenje perilice rublja: savjeti za uštedu energije i novca

Perilica rublja neophodan je uređaj u mnogim kućanstvima, ali može biti i značajan izvor potrošnje energije i troškova.
Učinkovitijim korištenjem perilice rublja možete uštedjeti energiju, smanjiti ugljični otisak i smanjiti račune za režije.

Pranje punog punjenja

Perilice koriste istu količinu energije bez obzira na veličinu rublja, stoga ima smisla prati puno punjenje kad god je to moguće. Ako perete malo rublja, svakako prilagodite razinu vode veličini rublja kako biste izbjegli rasipanje vode.

Koristite hladnu vodu kad god je to moguće

Grijanje vode jedan je od energetski najintenzivnijih aspekata pranja rublja. Korištenjem hladne vode možete smanjiti potrošnju energije vaše perilice do 90%. Većina deterdženata za pranje rublja formulirana je tako da djeluje jednako dobro u hladnoj vodi kao i u toploj vodi.

Odaberite pravi ciklus pranja

Većina perilica rublja nudi različite cikluse pranja, od kojih je svaki dizajniran za određenu vrstu tkanine ili stupanj zaprljanosti. Odabir pravog ciklusa pranja za vaše rublje može pomoći u uštedi vode i energije. Na primjer, osjetljivi ciklus koristi manje vode i energije od redovnog ciklusa, dok ciklus za teške uvjete rada koristi više vode i energije.

Koristite pravu količinu deterdženta

Korištenje previše deterdženta može dovesti do toga da vaša perilica rublja troši više vode nego što je potrebno, dok korištenje premalo deterdženta može rezultirati lošim učinkom čišćenja. Slijedite upute proizvođača na pakiranju deterdženta kako biste odredili točnu količinu deterdženta za svoje punjenje.

Redovito čistite svoju perilicu rublja

Tijekom vremena perilice mogu nakupiti prljavštinu, ostatke deterdženta i plijesni, što može smanjiti njihovu učinkovitost, pa čak i oštetiti perilicu. Redovito čišćenje vaše perilice rublja može pomoći da budete sigurni da radi na najbolji način. Svoju perilicu rublja možete očistiti pokretanjem praznog ciklusa s vrućom vodom i octom ili korištenjem komercijalnog sredstva za čišćenje perilice rublja.

Učinkovitijim korištenjem perilice rublja možete uštedjeti energiju, smanjiti ugljični otisak i smanjiti račune za režije. Slijedeći ove savjete, možete osigurati da vaša perilica radi najbolje što možete dok minimalizirate svoj utjecaj na okoliš. Uz malo truda, možete napraviti veliku razliku.

Više o uštedi energije u domu pročitajte na našem članku ovdje.

Oglas

Uradi sam

Jesen kao inspiracija za uređenje doma

Nakon ljetnih mjeseci, svi se polako povlačimo u kuće, a sezona jeseni puna je inspiracije kojom svoj prostor možete pretvoriti u ugodno i toplo utočište.

Kruške, grožđe, šipak, orasi… U jesensko doba godine priroda je ta koja nudi cijelu paletu potencijalnih dekoracija. Gotovo da ne postoji prostorija u domu koju ne možete obojiti u jesensko ruho.

Kraljica bundeva

Bundevu s razlogom zovu kraljicom jesenskih plodova. Osim za jelo, ona može poslužiti kao izvor inspiracije za razne vrste dekoracija. Prije samog korištenja, bundevu dobro operite u toploj vodi sapunom, kako biste s nje skinuli bakterije i kako bi što duže trajala. Možete ju ostaviti u prirodnoj boji, a možete ju i obojiti.

Koristite boje na vodenoj bazi i pratite teksturu bundeve. Kako bi dobili punoću boje, obojite bundevu u nekoliko slojeva.

Bezvremensko suho cvijeće

Jesen se posebno voli sa suhim cvijećem. Tada vaši aranžmani mogu izgledati posebno lijepo i njima možete ukrasiti bilo koji dio doma. Zapravo je glavna prednost suhog cvijeća upravo ta što nije vezano uz određeno godišnje doba i uvijek vam može poslužiti kao kreativna dekoracija.

Kao bazu za aranžman od suhog cvijeća možete iskoristiti bundevu, a ispuniti ju možete, kao i ukrasiti, suhim ili svježim cvijećem. Iskoristite razne trave koje ste mogli i ubrati i sušiti preko ljeta. Npr. žito, smilje… što god vam se nađe pod rukom. Aranžmani od suhog cvijeća posebno su popularni u dekoriranju prostora baš zato što ne moraju biti vezani uz godišnje doba i dugo traju.

Jesensko bogatstvo blagovaonskog stola

Dekoraciju stola ljudi najčešće vežu uz blagdane pa blagovaonski stol tako prigodno zovemo i blagdanski stol. U jesen ga možemo oplemeniti jesenskim plodovima, jesenskim voćem, različitim cvijećem, bundevama koje su vrlo zanimljive i koje nam mogu dat razno razne ideje. Isto tako, cvjetni aranžmani ne moraju biti rezervirani samo za vaš ulazni prostor ili dnevni boravak. Uz mnoštvo dekoracija, boja i plodova, za vašim blagovaonskim stolom poželjet ćete podijeliti obrok sa svojim najbližima u raskošnom i toplom ozračju.

Kao osoba koja se dugi niz godina bavi dekoracijama, Željka Dušak preporuča da iskoristite cijelo bogatstvo boja koje vam pruža jesen. Ipak, ako nemate mnogo iskustva, pri uređenju stola budite jednostavni i nemojte pretjerati s više šarenih boja. Možete koristiti i samo jednu boju, koja će onda biti dominantna i lijepo zaokružiti cijelu priču.

Ako vam je pak draže šarenilo, kombinirajte što je više moguće prirodnih materijala i tako ne možete pogriješiti.

Nastavite čitati

Bilje

Kako napraviti bonsai

Obožavate li stabla, a ograničeni ste prostorom da biste posadili vlastito, pokušajte s drvenom japanskom tehnikom koja drvo pretvara u pravo umjetničko djelo.

Bonsai u prijevodu znači drvo u posudi. Iako izvorno potiče iz Kine, tehnika izrade usavršena je u Japanu.

Ja sam se zainteresirao za bonsai tako da htio sam kakav hobi gdje mogu imati doticaj s prirodom, radit s rukama i jednostavno se izraziti. Pošto baš volim prirodu, bonsai je za mene bio nekakav logičan slijed i zaljubio sam se u njega na prvi pogled, kaže Toni Adžić, zagrebački stručnjak za bonsai.

Toni Adžić, stručnjak za bonsai

Bonsai možete napraviti sami od bilo koje vrste drveta, poput javora ili glicinije, a jednako dobro izgledaju i zimzelena i listopadna stabla. Toni objašnjava da je zabluda da se za bonsai mora koristiti posebna vrsta drveta,  da to mora biti patuljasta vrsta, već da se bonsai može napraviti od bilo kojeg drveta.

Na što paziti pri odabiru drveta?

Pri odabiru drveta za bonsai prvi kriterij je veličina listova. Ako imamo manji list na svom bonsai materijalu dobit će se bolja iluzija veličine, a drugi kriterij je otpornost na rezidbu. Želimo da vrsta na kojoj radimo jako dobro reagira na rezidbu i pušta mnogo izboja što nam u biti onda omogućava i olakšava proces izgradnje tog bonsai drveta, rekao je Adžić.

Da bi napravili bonsai, prvo treba škarama oblikovati grane. Iako se mogu koristiti i obične kuhinjske, Toni koristi konkavne škare koje omogućuju da dublje uđemo u krošnju, napravimo ljepšu liniju reza, da se onda taj rez stopi sa starom granom iz koje raste novi izboj i tako postižemo vizualno bolji dojam, objasnio je Adžić.

Da bi postigao željeni izgled, oko grana treba omotati žicu koju treba stegnuti dovoljno, ali ne prečvrsto da ne bi spriječila rast. Takozvano žicarenje radi se gumiranom ili plastificiranom žicom koja će se prerezati nakon nekoliko mjeseci, kad grana dobije željeni smjer i oblik. Zatim treba ukloniti viška korijena te presaditi stablo u bonsai posudu.

Specifičnosti bonsai posude

Bonsai posuda ona se razliku od drugih posuda estetski, ona je plića od klasičnih posuda i ona upravo naglašava to naše drvo, naglašava deblo, nema vizualnu težinu veliku i jednostavno se ukomponira s tim našim bonsai drvetom. Bitno je samo da ima rupe za drenažu na dnu. Zemlja za bonsai treba dobro zadržavati vlagu, a propuštati višak vode van kroz posudu jer korijen ne smije biti potopljen u vodi. Zato što se uzgaja u plitkim, glinenim posudama, u toplijim danima, bonsai treba svakodnevno zalijevati, a treba li presađivanje to svakako treba napraviti u vrijeme mirovanja stabla, od jeseni do proljeća.

Izgled i vrijeme koje je potrebno da bi se postigao neki bonsai ovisi, ovisi o materijalu s kojim radimo i ovisi o tome koju su naši kriteriji. Ako su nam kriteriji da neka osoba koja vidi taj bonsai da prepozna da je to bonsai to je dosta kratki period, već nakon godinu i pol do dvije godine se može jako efektno drvo postići, ali ako želimo doći na nekakvu razinu izložbe ili časopisa tu su potrebne godine i godine, znači pričamo o deset, petnaest, dvadeset godina rada, rekao je Toni Adžić.

Svatko može isprobati ovu vještinu. Ne zahtijeva previše truda niti troškova, a ono što ćete na kraju dobiti može biti jako vrijedno i podići će estetiku vašeg prostora.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice