Uradi sam
Pisanice u vinu i ubrusima
Većina nas voli kada su pisanice pripremljene na prirodan način. Osim na neke klasične načine kao što su one u luku, možete ih pripremiti i u vinu te ubrusima.
Tajne pisanica u vinu i ubrusima otkrio nam je hobi slastičar Marko Strižak koji nas već godinama oduševljava slasticama.
Većina nas voli kada su pisanice pripremljene na prirodan način. Osim na neke klasične načine kao što su one u luku, možete ih pripremiti i u vinu te ubrusima.
Pisanice u vinu
Svježa jaja stavite u manji lončić i u potpunosti ih prelijte crnim vinom.
Pisanice možete napraviti i s bijelim vinom u koje ćete dodati prehrambenu boju.
„Preporučum crvenu i zelenu, jer su jače boje i lijepo se vide. Intenzitet boja pisanica ovisit će o omjeru vode i prehrambene boje. Jako je bitno da su jaja prekrivena u potpunosti sa vinom. Kad ste sve pripremili, jaja mogu na kuhanje. Prvo trebaju prokuhati, a nakon toga ih kuhate osam minuta. Znači kad su skuhana, ostavite ih da tako stoje, ne smijete ih dirati i trebaju u vinu odstajati osam sati ili preko noći“, objašnjava Marko.
Nakon toga jaja izvadite na rešetku, povremeno ih okrenite kako bi se svi dijelovi ravnomjerno osušili.
„One sad ne izgledaju savršeno naravno, ali kad se osuše pojavit će se kristalići koji će njima i dati njihovu čar. Ono što je bitno svakako je da ne ispirete pisanice. Mnogi naprave tu grešku i onda nema kristalića, pitaju se zašto. Znači ostavite ovako kako je da se osuši, bez ispiranja“, naglašava.
Ove pisanice nije potrebno mazati jestivim uljem.
Pisanice u vinu odlično će izgledati u prirodnoj košarici. Njena jednostavnost dodatno će u prvi plan staviti predivne kristaliće koji se presijavaju.
Pisanice u ubrusima
Marko predlaže i pisanice u ubrusima.
„Uzmete ubrus, jedno jaje, znači ovaoga puta to mora biti već kuhano jaje i zamotate ga u ubrus, što čvršće, naravno da ubrus ne pukne i onda uzmete gumicu i zavežete odozgora.
I sada uzmete boju. Znači malo kapate crvenu pa malo na primjer zelene. I sad možete stati na tome ili na primjer dodati još žutu. To je na vama, tu se igrate“, kaže.
Kada ste prehrambenom bojom pokapali ubruse, vrijeme je za drugi korak.
„Sada vam treba mješavina vode i octa, ja sam tu stavio primjerice 200 mililitara vode i 50 mililitara octa, ako ne radite više pisanica smanjite. Uzmite svaku pisanicu i dobro ju poprskajte tom mješavinom. I na kraju kad ste to napravili, onda stisnite dobro u ruci da se priljubi papir i znači tu vam je isto bitno da imate rukavice jer je ovo prljav posao. I ostavljate da se suši. I opet malo okrenite da se ravnomjerno suši“, objašanjava Marko.
Kad se ubrus skorz osuši, jaja lagano izvadite iz ubrusa i iznenadite se dizajnom koji ste dobili. Pisanice zatim premažite jestivim uljem.
Sretan Uskrs!
Uradi sam
Uskrsni vijenci
Uskrs nam je sve bliže, a uz osobnu duhovnu pripremu za ovaj blagdan poželjno je ukrasiti i vlastiti dom. Dekoraterka Dea Gajdek, dala nam je odličan primjer kako.
Uskrsni vijenci ukrasit će vrata svakog doma ili unutrašnje zidove. Možete ih napraviti u raznim verzijama, a mi vam donosimo dvije verzije uskršnjeg vijenca.
Prva verzija je od maslinovih grančica, a druga od suhog bilja. Vijenci se pletu na krug sačinjen od grančica Cica Maca.
Vijenac od maslinovih grančica
Na jedan kraj vijenčiča pričvrstite vikler žicu. Motate ju oko vijenca jedan i pol krug i nakon toga ju učvrstite napravivši čvor, odnosno vrtite jedno oko drugoga te napravite još jedan krug.
Maslinu narežite na jednake dijelove, tj. na jednake dužine. Napravite buntiće po pet grančica maslina i nižete ih na vjenčić te osiguravate žicom. Nižite buntić za buntićem dok krug nije pun.
„Dobra stvar u izradi vijenaca od maslina je to što ne možete pogriješiti. Što je čupavije, to je simpatičnije“, kaže dekoraterka Dea Gajdek.
Kaže kako je izabrala maslinu kao materijal s kojim radi uskršnje vjenčiće zato što je ona blisko povezana sa Uskrsom i ovim razdobljem, a također i zato što je s njom kaže vrlo je lako raditi dok je svježa. „Kada se posuši nakon nekog vremena, ona i dalje izgleda lijepa i ostaje u svojem obliku“, ističe Dea.
Napominje i da kod završetka nizanja buntića maslinovih grančića može biti ‘malo zeznuto’, zato što kraj prekrivaju početne grane. „Kada vežete te krajnje grančice, malo podignite rukom desnom dok vežete s lijevom te grančice kako ne bi zahvatili sa žicom ove druge grančice. Ove zadnje grane također možete malo skratiti kako one ne bi podizale prednji dio vijenca“, objašnjava dekoraterka.
Na kraju žicom napravite malo veći luk i kroz njega provucite vikler žicu te zategnite. Tako ćete biti sigurni da su sve masline osigurane i da se neće pomicati.
Kad ste gotovi s pletenjem, vrijeme je za trakicu i mašnicu u veselim bojama. Traku režete na bilo koju željenu dužinu, na koju želite objesiti vjenac. Trakicu stavite na dio gdje se spaja početak i kraj vijenca.
Mašnicu vrućim ljepilom pričvrstite na sredinu vjenčića, a njegov izgled upotpunite leptirićima.
Vijenac od šarenog suhog cvijeća
Druga verzija uskrsnog vijenčića bit će u žarkim bojama. Fuksija, roza, narančasta, ljubičasta i roza činit će savršenu cjelinu.
„Izabrala sam vrstu biljaka koja se zove falaris, ona dolazi u fuksija rozoj i narančastvoj boji, narančaste nigele, posprejani, rozi lan i ljubičastu staticu. Ona nije sprejana. Radimo isto kao i vjenčić od maslina, uzimamo male buketiće i vežemo na vijenac sa žicom“, objašnjava dekoraterka Dea Gajdek.
Isiče kako buketiće treba stavljati raznoliko kako bi vijenac bio živahniji, a ne sortiran po bojama.
„Ovaj vijenac nećemo oplesti do kraja, već ćemo ostaviti mjesta za trakicu i kako bi dobili lijepi kraj, ove zadnje biljke ćemo okrenuti na drugu stranu i plesti obrnuto kako bi kraj bio ljepši“ kaže Dea.
Na sredinu vijenčića stavila je traku koju je zaljepila vrućim silikonskim ljepilom kako bi imala elegantno spajanje.
Dea napominje kako je odlična stvar kod vjenčića napravljenih od suhog bilja što mogu trajati ne samo mjesecima već godinama.
Uradi sam
Eko deterdžent za rublje
Od nekoliko svima dostupnih sastojaka izradite potpuno prirodni deterdžent za rublje u vlastitoj kuhinji.
Zdravlje je na prvom mjestu pa se svi trebamo potruditi da i okruženje u kojem živimo bude što zdravije. Tome će pridonijeti i deterdžent za rublje iz kućne radinosti. Kako ga napraviti, pokazala nam je voditeljica ekoloških radionica Mirjana Koprek.
Sastojci za izradu domaćeg deterdženta za rublje
- 7 dcl kipuće voda
- 30 grama prirodnog sapuna
- 1 žličica sode bikarbone (natrijev bikarbonat)
- 2 žličice sode za čišćenje (natrijev karbonat)
- 3 dcl vruće vode
- 10 kapi eteričnog ulja po izboru
Priprema eko deterdženta za rublje
Narežite prirodni sapun na sitne komadiće i potom ga prelije sa 7 decilitara kipuće vode. Sve lagano promiješajte dok se sapun ne otopi.
U posebnu posudu nalijte još decilitra vruće vode i u nju umiješate sodu bikrbonu i sodu za čišćenje te dobro promiješajte da se sve grudice otope kako pri pranju ne bi ostalo bijelih tragova na odjeći. Soda za čišćenje je soda koja će vodu omekšati učiniti je lužnatom te će deterdžent biti učinkovitiji. Dobivenu smjesu ulijte u rastopljeni sapun i sve dobro promiješajte.
U ovaj deterdžent možete dodati 10-tak kapi eteričnog ulja po vašem izboru i promiješajte. To može biti eterično ulje limuna, naranče, lavande, čajevca.
Deterdžent za rublje treba ostaviti da se u potpunosti ohladi i ulijati u staklenku.
Za pranje bijelog rublja možete koristiti decilitar i pol tekućeg deterdženta, a za pranje šarenog rublja do decilitar deterdženta.
Boja deterdženta za rublje ovisit će o boji prirodnog sapuna kojeg koristite za njegovu izradu.
You must be logged in to post a comment Login