Povežimo se

Uradi sam

Originalni hrvatski keramički proizvodi

Ako volite svoj posao, onda će vaš trud i rad prepoznati i ostali. Iz ljubavi prema keramici jedna je kostimografkinja razvila prepoznatljiv hrvatski brend. Upoznajte ju.

U različitim bojama, moderna, standardne crvene boje ili pak crna. Terakota, odnosno najjednostavnija vrsta keramike, bez problema može se prilagoditi različitim prostorima i obogatiti ih. Raditi s njome nije jednostavno, a o tome nam svjedoči kostimografkinja koja se prekvalificirala u keramičarku.

keramicke-posude--pepel-terakota-martina-franic-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

„Put je zapravo bio relativno kratak, iz kostimografije sam uvijek bila najviše oduševljena procesom stvaranja iz nule, što znači da biraš materijale, odlučuješ o krojevima, ne nabavljaš gotove proizvode po dućanima, nego baš surađuješ s krojačima, ulaziš u radionice i prisustvuješ i pridonosiš samom procesu stvaranja“, objašnjava nam kostimografkinja i keramičarka Martina Franić.

keramicke-posude-martina-franic-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Negdje se mora početi

Prilike za takav rad nije bilo puno u Hrvatskoj pa je počela proučavati glinu. Krenula je s ručnim izrađivanjem, što je prvi korak gdje se od malih valjaka gline gradi objekt, a onda je otkrila kolo.

martina-franic-izradjuje-kermiku-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

„Mene još uvijek, dan danas, taj prvi izum fascinira, kotač, kolo, to je meni fascinantno da se neka stvar okreće, pokreće drugu stvar, iz nje se stvara nešto novo. Da bi uopće krenula u to i nabavila sebi taj skupi stroj, krenula sam prvo u Školu primijenjene umjetnosti gdje sam si iznajmila kolo na par sati i tamo sam imala prvi svoj susret s kolom gdje mi je sve bježalo. Od kola i od mene, bila sam samo jako jako prljava, a izašlo je nešto tako, što je bolje baciti, reciklirati i ponovno upotrijebiti materijal“, dodaje Martina.

izrada-keramike-na-kolu-martina-franic-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Ustrajala je u tome da nauči centrirati što je, i sama kaže, nešto što se uči dugotrajno i vjerojatno treba savladati još nijansi. Krenula je s malim predmetima koji su postepeno rasli.

keramika-terakota-na-kolu-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

„Nekad imam dane kad mogu vrtjeti samo male predmete, nekad imam dane kad mogu vrtjeti baš velike predmete i baš imam potrebu za tim. To je naravno i sloboda umjetničkog izražavanja, ali to i pokazuje da trebam još puno raditi na svojim vještinama kako bi one mogle svakim danom, neovisno o mom raspoloženju, biti primijenjene“, kaže keramičarka i kostimografkinja.

posude-od-terakote-susenje-polica-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Strpljenje i trud

Proces stvaranja keramike je dug. Kad se predmet izradi na kolu, onda se treba sušiti. Sušenje treba pratiti kako bi se prepoznao pravi trenutak kad se predmet može trimati, odnosno dodati mu postolje. To se opet radi na kolu pa ga je potrebno ponovno centrirati.

pec-za-terakotu-martina-franic-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Nakon toga se dalje predmet suši. Kad se osuši, glazira se, odnosno prvo se peče biskvit na 980 stupnjeva, zatim se glazira i vraća u peć koja se pali na već određenoj, višoj temperaturi. Peć se hladi više od 24 sata, tako da ćete samo za njezino hlađenje trebati dva dana. Ako tome dodamo informaciju da se predmeti peku 9 – 10 sati, jasno je da za izradu ovakvih unikatnih predmeta treba i do tjedan dana.

crna-terakota-keramicke-posude-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Ovakve keramičke posude vrlo su izdržljive i nema nikakvih posebnih uputa za njihovo održavanje. A posude imaju i svoju ekološku komponentu: „Kad se keramička posudica polupa, dovoljno je da ju smrvite do kraja i stavite na zemlju i to će se polako vratiti natrag u zemlju, pretvarati u kamen u raznim procesima ili u neku drugu glinu“, zaključuje ova umjetnica.

keramicki-predmeti-martina-franic-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Uradi sam

Napravite sami svoj adventski vijenac

U ovo predblagdansko vrijeme, kada su dani kraći, a noći hladne i duge, jednu večer mogli biste izdvojiti za ostanak kod kuće i povratak u djetinjstvo. Izrada adventskog vijenca sigurno će vam izmamiti osmijeh na lice. Vodimo vas u Lučko u kojem nas je dočekala naša dekoraterka i otkrila gotovo svoje tajne.

Što simbolizira adventski vijenac?

Adventski vijenci neizostavan su dio blagdanskog uređenja interijera, a mlada dekoraterka Dea Gajdek otkrila nam je ne samo što je potrebno za pripremu, već i kakva se čarobna poruka krije iza njegovih grančica.

Adventski vijenac simbolizira pobjedu čovjeka, barem su tako smatrali u antičkom dobu, dakle pobjeda čovjeka nad mračnim dijelom života. Zato se na adventskom vijencu nalaze svijeće koje simboliziraju svjetlo iliti tu pobjedu.

Kružni oblik vijenca simbol je jedinstva i vječnosti. Prsten je znak vjernosti pa simbolizira Božju vjernost prema danim obećanjima, a zimzelene grane simbol su nade jer označavaju trajnost i vječni život koji ne prestaje.

Dobra priprema je pola posla

Najkompliciranije kod izrade je to što morate biti strpljivi, a znamo da je to nekada teško, no dobra priprema i grane izrezane na jednake dijelove olakšat će vam kompletnu izradu vijenca.

Osim adventskih vijenaca, Dea izrađuje i viseće vijence.

Razlika između adventskog vijenca i vijenca za zid je dosta očita, a to je da se na adventskom vijencu nalaze svijeće, a vijenac za zid zapravo ima istu bazu kao za adventski vijenac, ali nema svijeće i tu biramo ukrase koji su okomiti, a kod vijenca koji visi na zidu biramo ukrase koji će biti vidljivi kad je on okrenut prema nama.  

Trud se na kraju uvijek isplati

Vrijeme koje će vam biti potrebno za izradu vijenca varira. Ovisit će najviše o spretnosti prstiju onih koji se odluče uhvatiti u koštac s neposlušnim grančicama. Ovisno o tome jeste li stručnjak ili se prvi put upuštate u avanturu izrade adventskog vijenca, morat ćete za nju izdvojiti od pola sata do sat i pol vremena. Stoga, kako bi rekle naše bake – živce na ‘hozntregere’ i pomalo, da ne opečete prste!

Nastavite čitati

Uradi sam

Znamo kako se radi eko folija

Možete ju prati i koristiti više puta

Sve smo više ekološki osviješteni, pa vjerojatno i vi kada zamotate ostatke hrane u jednokratnu plastičnu foliju, osjećate grižnju savjesti. Pravo rješenje bila bi eko folija koju možemo prati i koristiti više puta. Kako ju napraviti otkrila nam je Mirjana Koprek.

‘Jedan od najupotrebljavanijih predmeta u kuhinji, a da to nije posuđe jest plastična ili alu folija za čuvanje ili spremanje hrane. Postoji alternativa toj foliji, a to je ekološka folija od pčelinjeg voska. Danas bih vam pokazala kako možemo izraditi foliju od pčelinjeg voska. Za izradu ove folije nam je potreban pčelinji vosak, pamučna krpica, kist, dva lista papira za pečenje i pegla’, pojašnjava Mirjana Koprek, voditeljica ekoloških radionica.

folija-dom-na-kvadrat

Prvo je potrebno pčelinji vosak otopiti, vosak mora biti u potpuno tekućem stanju. Dok se naš vosak topi, mi ćemo prirediti foliju.

Vi birate oblik

‘Na podlogu za peglanje stavljamo jedan list papira za pečenje. Na njega stavljamo pamučnu krpicu koja može biti željenog, vašeg željenog oblika. Može biti okrugla, četvrtasta, pravokutna, ovisno o tome kakva joj je namjena.

Pčelinji vosak lagano ćemo kistom nanijeti po površini naše tkanine. I to tako da prekrijemo cijelu tkaninu. Ako je okrugli, najjednostavnije je ići od sredine prema rubovima, a ako je četvrtasti, također od sredine pa na svaku stranu’, dodaje.

‘Kada smo nanijeli pčelinji vosak na našu tkaninu, uzimamo drugi list papira za pečenje i stavljamo ga preko tkanine.

prirodna-folija-dom-na-kvadrat

Tada s glačalom koje je zagrijano na srednju temperaturu, zaglačamo tkaninu. Od temperature glačala, vosak će se prožeti kroz cijelu tkaninu i na taj način stvoriti zaštitni sloj s obje strane.

I to je to, naša voštana krpica je gotova. Sad je potrebno samo pričekati da se ona lagano ohladi i spremna je za upotrebu’, kaže Mirjana.

Folija se formira po rubu zdjelice

Ove eko folije možemo koristiti za čuvanje raznih namirnica, poput kruha, sira, voća, povrća, sendviča, suhomesnatih proizvoda. Hranu koju želimo pohraniti, stavimo u zdjelicu i foliju stavimo na rub zdjelice. Od temperature naših ruku, folija će se formirati u oblik ruba zdjelice.

Folija izvrsno održava svježinu svih namjernica. S obzirom da je tvrda, možemo ju oblikovati u vrećicu ili tuljac u kojem možemo čuvati suho voće, orašaste plodove, i na taj način zadržati njihovu svježinu.

prirodna-folija-dom-na-kvadrat

‘Rok trajanja ovih eko folija je otprilike godinu dana. Vrlo su jednostavne za održavanje. Dovoljno ih je sa spužvicom i deterdžentom oprati i isprati pod mlazom mlake ili hladne vode. Nikako ih se ne smije prati u perilici posuđa ili pod vrućom vodom jer na taj način možemo otopiti vosak.

Njihovom upotrebom u svakodnevnom kućanstvu, možemo smanjiti veliku količinu plastičnog otpada i na taj način svatko od nas može dati svoj doprinos za očuvanje planete’, zaključuje Mirjana.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice