Povežimo se

Uradi sam

Kako odvojeno sakupljati otpad?

Gomila nakupljenog smeća na radnim i kuhinjskim površinama može nas navesti na to da sve bacimo u istoj vreći u istu kantu. Ali, nove metode odlaganja otpada predstavljaju mnogo bolju opciju za okoliš.

Najviše pitanja uz odlaganje otpada otvaraju bio i plastični otpad. Kako bi vas riješili nedoumica u koju vreću što ide razgovarali smo s Mirellom Strenjom iz Službe za odnose s javnošću komunalnog poduzeća.

Foto: DOMnaKVADRAT

Prije svega važno je naglasiti da je PET ambalažu, poput boca za razne napitke, moguće odlagati u poduzećima koje za svaki komad vraćene ambalaže daju novčanu naknadu. Ostala plastična ambalaža, poput one za mliječne proizvode, kao i folije za hranu odlaže se u žutu vreću za plastiku i metal. Ondje također možete odložiti i ostalu ambalažu za hranu i kućanske potrepštine, poput konzervi i ambalaže za CD.

Biootpad iziskuje posebnu pažnju. Najveća greška koju možete napraviti je odlaganje termički obrađene hrane u smeđu vrećicu namijenjenu za ovaj tip otpada. Naime, u nju idu svi ostaci hrane iz kuhinje, ali samo ako nisu kuhani. Zato u nju odložite koru voća i povrća, ljuske jaja, talog kave, čaj, ali i sve ostale biorazgradive materijale, poput papira bez tiska, lišća, kose i maramica.

Foto: DOMnaKVADRAT

Najlakše razvrstavanje otpada sigurno je razvrstavanje papira. Ali, oprez! U kante s plavim poklopcem nemojte odvajati papir koji se koristio kao ambalaža za hranu. Odvojite plastični i papirnati dio te svaki odložite u za njega namijenjen spremnik.

I ne brinite, čak i u slučaju da zaboravite što ide u koju vrećicu one su tu da vas podsjete. Natpisi na svakoj precizno određuju koji otpad gdje baciti i tako brinuti o okolišu.

Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Uradi sam

Kreativno zamotavanje poklona

Možda je ponekad dovoljno poklon zamotati u novinski papir, no lijepo omotani pokloni ispod bora, izazvati će bujicu osmijeha i uljepšati božićno jutro. Naša modna savjetnica pokazati će vam kako reciklirati ono što imate kod kuće.

Reciklirajte stare vrećice i dajte im novo ruho

Zamotavanje poklona može biti kreativan i zabavan proces, a originalne ideje ostavit će upečatljiv dojam. Prije kupnje novih papira, pregledajte vlastitu zalihu papira i ukrasnih vrećica.

Prošlogodišnja vrećica koja je malo iskidana ili prelomljena, može poslati potpuno krivu poruku domaćinu ili nekome kome ju daruješ. Zapravo, ona pokazuje da se niste potrudili, da je poklon unutra možda kupljen na brzinu, ili da ste uzeli nešto od kuće.

Umjesto toga, tu vrećicu možemo iskoristiti na kreativan način. Možete izrezati dio slike, pretvorite od vrećice ukrasni škarnicel ili neko drugo slično rješenje.

I najmanji papirići se mogu iskoristiti za neke fora stvari. Možete napisati lijepu čestitku, možete ih implementirati u neki dobar mozaik i slično.

Uložite trud, isplatit će se

Omot poklona govori o našoj posvećenosti i osjećajima prema osobi koju darujemo.  Zato izaberite jedan faktor iznenađenja – to mogu biti prirodne grane s češerima, napravite  mašnu od viška papira ili dodajte lampice.

Ako još uvijek niste kupili božićne darove, Alma savjetuje kako izabrati poklon i učiniti ga osobnijim.

Neka poklon bude smislen i osoban

Kupite personalizirane poklone, svaki poklon drugačije zapakirajte i ukrasite ga na način da izazove wow efekt. Nemojte kupovati svima isto niti darivati ono što već imate kod kuće. Pazite da na poklonima ne ostane cijena. Sve u svemu, neka poklon bude smislen, a ne kupljen reda radi.

Vrijeme koje provodimo zajedno najbolji je božićni dar, a uz svaki poklon, darujte i osmijeh.

Nastavite čitati

Uradi sam

Origami – napravite sami ukrase za bor

Jedan od ovogodišnjih hitova za Božić su ukrasi od papira, što je odlična zabava za cijelu obitelj. Želite li sami izraditi svoje ukrase, okušajte se u origamiju.

Sve popularnija umjetnost

Origami je japanska umjetnost savijanja papira, koja se upotrebljava u različite svrhe od dekorativnih do umjetničkih instalacija. Kažu da svaki Japanac zna napraviti barem ždrala, ali i Europljani sve više uče savijati papire.

Razgovarali smo sa predsjednicom Hrvatskog origami društva, Sanjom Čuček Srbljinović koja ponosno kaže da je danas u Hrvatskoj sve više origami autora te da zajedno čine zajednicu koja se zove Comunity for origami creators. Također, postoji i jedna mapa na kojoj možete kliknuti i vidjeti koliko u kojoj državi ima origamista koji stvaraju vlastite autorske modele. 

Kako se izrađuju origamiji?

Za izradu origamija potreban je komad papira, a dobiti ćete mali matematički laboratorij na dlanu.

Boje papira su neograničene, kombinacije odabirete sami, ali bitno je da papir ima dulja vlakna, zbog čega se ne može koristiti reciklirani papir.

Možete raditi od kraft papira odnosno papira za zamatanje, pod uvjetom da isto ima malo dulja vlakna i da je malo čvršći.  Možete raditi od plastike, možete raditi od svih ravnih materijala, možete čak raditi od žičanog materijala.

Nije komplicirano kako se možda čini

Kada pomislite na origami, možda automatski pomislite na neke kompleksne strukture, no za Božić možemo napraviti jednostavne i tradicionalne japanske ukrase.

Zvjezdice, prepoznatljiv ždral ili kamelija, sve kreće od jednog papira i savijanjem, bez rezanja, dobijemo jedinstvene ukrase.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice