Povežimo se

Uradi sam projekti

Kako naoštriti noževe kod kuće

Bilo da koristite ručnu brusilicu ili kamen za brušenje, naučiti oštriti svoje tupe kuhinjske noževe je vještina koja će vam se uvijek isplatiti.

Tupi nož je opasan nož. I to je točno. Vjerojatnije je da ćete se slučajno ozlijediti koristeći tupi nož nego oštri. Tupi nož zahtijeva da pritiskate jače kako biste radili kroz ono što režete. Nasuprot tome, oštri nož lako se kreće kroz stvar koja se reže, zahtijevajući mnogo manje snage.

Ako ste ikada koristili tupi nož za rezanje rajčice, znate o čemu govorimo. Koža rajčice je poznato teška za rezanje ako vaš nož nije vrlo oštar. S tupim nožem obično rezultirate razbijanjem voća prije nego što uspijete probiti kožu.

U još gorem slučaju, ako pokušavate rezati nešto kao što je dinja ili tikva s tupim nožem, nož lako može skliznuti kada pokušavate probiti. Stoga, oštar nož je puno sigurniji nož.

Kitchen Knife on cutting board

Stolna brusilica za noževe

Najpristupačniji i najčešće korišteni tipovi brušilica za noževe su ručne stolne brušilice, također poznate kao “V brušilice” ili “pull-through brušilice.” Ovo su mali uređaji koji se stavljaju ravno na površinu (poput radne plohe ili stola) s ručkom na jednoj strani i obično dva ili tri malena otvora na drugoj strani kroz koje prolazi oštrica noža.

Unutar otvora postoje dvije strane abrasivnog materijala, svaki različit u zrnu (koliko su velike ili male abrasivne komadiće). Ova dva komada su postavljena u obliku “V”, i uklanjaju metal s noža sa svake strane, stvarajući novi rez. Svaki otvor na brušilici se postupno povećava u zrnu od grubog do finog. Ako ste ikada rukovali brusnim papirom, slična je tekstura i skala.

Ova metoda je manje precizna od drugih metoda brušenja, ali obavlja posao ako želite brzo brušiti nož ili nemate potreban opremu za druge metode brušenja, poput kamena za brušenje.

Glavni nedostatak ove jednostavne metode je da stolna brušilica svaki put uzima malo više materijala s reza noža nego što to čine preciznije metode. S vremenom, to može skratiti životni vijek vašeg noža. Ako ste netko tko rijetko koristi noževe dugo vremena svaki dan, onda je ova metoda vjerojatno dobra jer nećete morati često brušiti da bi utjecalo na životni vijek vašeg noža.

Sharpening a kitchen knife

Kako oštriti nož sa stolnom brusilicom:

  1. Kako biste koristili stolnu brusilicu, prvo oštriti nož kamenom za brušenje. Ako preskočite ovaj korak, riskirate da ne uskladite rez.
  2. Stavite i povucite nož kroz brusilicu: Nakon što ste naoštrili nož, postavite brusilicu na ravnu površinu i držite ručku svojom “nedominantnom rukom”. Čvrsto držite nož u “dominantnoj ruci” i počevši s grubim zrnom, stavite rez u otvor koji počinje od temelja reza i brzo povucite nož kroz otvor prema sebi. Važno je osigurati da cijeli rez, uključujući vrh i temelj, prođe kroz otvor kako bi se osiguralo jednako brušenje.
  3. Ponovite ovaj proces 3-4 puta s grubim zrnom, a zatim ponovite 5-6 puta s finijim zrnom.
  4. Nakon što završite, očistite rez vlažnom krpom i dobro osušite. Normalno je vidjeti crni ili sivi ostaci na ručniku – to je metal koji je brušilica uklonila.
  5. Brzo oštriti rez još jednom i spremni ste za rad!

Kamen za brušenje

Neki od tih kamena se mogu koristiti mokri ili suhi, pa povremeno čujete kako se nazivaju “mokrim kamenjem”, iako se neki mogu koristiti suhi.

Kamen za brušenje može biti pravi izbor za vas ako ste strastveni kuhar u kućanstvu, netko tko svaki dan koristi nož i ima snažno razumijevanje vještina noža. Investiranje u kamen također je preporučljivo ako imate skuplji nož s kutom koji zahtijeva precizniju njegu, umjesto jeftinijeg noža koji stolna brušilica lako može popraviti.

Vrsta kamena kojeg kupujete uvelike ovisi o vašim specifičnim potrebama. Kao i stolna brušilica, kamen za brušenje dolazi u različitim zrnima, obično jednom na svakoj strani, ali neki su sa jednim zrnom.

Ozbiljni kuhari često imaju više kamenja s različitim zrnima kako bi zadovoljili svoje potrebe. Različita zrna određuju koliko se metala stvarno uklanja s ruba vašeg noža: Grubo zrno uklanja više, a fino zrno uklanja manje.

Preporučujemo korištenje mokrog kamena za sve početnike ili čak srednje korisnike kamena za brušenje. Ako se koriste pogrešno, suhi kameni mogu oštetiti rub noža, moguće nepopravljivo.

Cropped Hand Of Person Sharpening Knife On Table

Održavanje noža oštrim

Jednom kada se potrudite oštriti svoj nož, željet ćete sačuvati taj svježi rub što je dulje moguće i izbjegavati neplanirano brzo vraćanje nožu do tupog ruba. Da biste to učinili, izbjegavajte dodirivanje noža s drugim metalima.

To znači da ne smijete pohranjivati nož slobodno u ladici s drugim priborom i nikada ga ne bacajte u sudoper. Najvažnije, bez obzira na sve, nikada nemojte stavljati nož u perilicu suđa; to je jednosmjerna karta do uništenog noža. Ručno operite i osušite nož i uvijek ga pohranite u plastičnom omotu.

knife on wooden cutting board with purple onions

Izrada, popravak i obnova namještaja

Kako obnoviti stari namještaj? Bili smo na radionici poznatog britanskog umjetnika

Zaboravite kupnju novog! Obnova starog namještaja novi je viralni trend i svi ga rade

obnova starog namještaja

U svijetu u kojem se često okrećemo brzoj kupnji i zamjeni, sve je veća potreba za vraćanjem vrijednosti starim predmetima.

Upravo tu potrebu adresirala je trodnevna radionica preuređenja i obnove starog namještaja, na kojoj su sudionici naučili kako jednostavne, ali moćne tehnike mogu udahnuti novi život starim komadima – i to na održiv i estetski dojmljiv način.

Namještaj kao slikarsko platno! Kako restauracijom do statement piece komada

Kreativnost, znanje i obnova starog namještaja

Radionicu je organizirala Nikolina Krstanac, a otvorila ju je suradnjom s poznatim britanskim umjetnikom i majstorom dekorativnih tehnika – Jonathanom Marcom Mendesom. Njegova filozofija temelji se na održivosti, pripovijedanju kroz dizajn i stvaranju tekstura koje odišu poviješću.

„Krenuli smo s tehnikom verdigrisa i korozije metala, a nastavili s paint inlayima, dekupaž papirima velikih formata i slojevitim otkrivanjem boja ispod površine. Sve to kako bi komad dobio priču – izgledao staro, ali postojano, s karakterom i emocijom“, ističe Nikolina.

Polaznici su naučili ne samo osnove bojanja krednim bojama, već i napredne tehnike poput efekta mramora, poznate i kao adenski plaster. Ova tehnika omogućuje stvaranje različitih vrsta kamena prelijevanjem boja na staklu, drvu ili tkanini – površinama koje su donedavno bile nezamislive za takvu vrstu obrade.

obnova starog namještaja

Tehnike s potpisom – Fade Faded Grandeur

Mendes je predstavio i svoju autorsku tehniku Fade Faded Grandeur. Njom stvara efekt izblijedjele ljepote, kao da je vrijeme ostavilo trag na površini namještaja.

„Volim stvarati komade koji izgledaju kao da su oslikani prije stotinu, dvjesto godina. Ponekad ni ne čistim površinu – doslovno bojim preko paučine i samo krenem, jer stvaram teksturu i priču“, priznaje kroz osmijeh.

Njegov pristup je neposredan, eksperimentalan i potiče slobodu. Sve što vam treba za početak je osnovno čišćenje, kredna boja i malo mašte.

obnova starog namještaja
obnova starog namještaja

Više od estetike – čuvanje uspomena kroz obnovu

Osim tehničkih vještina, radionica je nosila i snažnu poruku: vrijednost održivosti, recikliranja i emotivne povezanosti s predmetima iz prošlosti. Obnova starog namještaja tako postaje čin očuvanja uspomena i identiteta.

„Ne moramo bacati komade iz 60-ih, 70-ih ili 80-ih. Uz malo boje i kreativnosti, mogu postati funkcionalni i vizualno dojmljivi elementi našeg doma – bolji i osobniji od novih“, zaključuje Nikolina.

Sudionici su uz znanja ponijeli i inspiraciju. Kako kombinirati obnovljene komade s modernim interijerima, uskladiti ih s bojama zidova ili pak stvoriti unikatne točke fokusa u prostoru.

Makeover namještaja – starom namještaju udahnite novi život

Radionica je još jednom pokazala da dom ne čine samo novi predmeti, već i priče koje odlučimo sačuvati – bojom, teksturom i ljubavlju prema stvarima s karakterom. A obnova starog namještaja pritom postaje više od hobija – postaje način izražavanja, očuvanja i stvaranja buduće baštine.

Nastavite čitati

Uradi sam projekti

Povrtnjak za početnike – sada je pravo vrijeme za sadnju

Strpljenjem do lijepog povrtnjaka

presadnice-set-domnakvadrat-iris-MBM

Ako ovog proljeća želite zasaditi povrtnjak pripremite motiku, grabljice, kante poljevače, škare, uže, štapove te mnogo brige i strpljenja.

vrtlarenje-povrtnjak-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Ali, ne zaboravite! Proljetna priprema vrta započinje temeljitim radovima koji će biljkama i travnjaku osigurati zdrav i snažan start.

Ranoproljetne povrtnice

Prvo što možete saditi u proljeće, a ujedno i gotovo najjednostavnije vrste za uzgoj su mladi luk, rotkvica i špinat.

Krastavci, kelj, tikvica… Evo koje se povrće sadi u travnju

Ovim vrstama neće naškoditi hladne noći i jutarnji mraz te ne traže puno njege budući da imaju kratak uzgojni period. Uspijevat će i uz svega pola dana direktnog sunčevog osvjetljenja. Ako ste početnik u uzgoju povrća, a možda i nemate povrtnjak, upravo su ovo vrste s čijim se uzgojem, bez puno muke, možete baviti i na vašoj terasi.

povrtnice-domnakvadrat-iris-mbm-vrtni-centar
Foto: Iris MBM Vrtni centar

Priprema zemlje za idealne povrtnice-mladi luk, rotkvicu i špinat

Budući da su sve ove vrste niskog rasta i sa plitkim korijenom bitno im je osigurati površinu bez prisustva korova koji bi im stvarao sjenu te krao vodu i hranjive tvari.

Ukoliko sadite ove vrste u vrtu, a u jesen ste dodali organsko gnojivo, sada usitnite tlo i spremni ste za sadnju. Ako to niste učinili sada je vrijeme da prilikom proljetne obrade tla dodate u površinski sloj mineralno gnojivo NPK 15-15-15 u količini od oko 50g/m2 i povrtnjak će biti spreman.

povrtnice-domnakvadrat-iris-mbm-vrtni-centar
Foto: Iris MBM Vrtni centar

Mladi luk

mladi-luk-povrtnice-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Najlakše ga je uzgojiti iz lučica koje su široko dostupne u proljeće. Sitne lučice sade se u redu na razmaku od 10 do 15 cm, a ukoliko ima više redova, dovoljan razmak među njima je 20 do 30 cm. U rano proljeće obično ima dovoljno vlage u tlu tako da najčešće nema potrebe za zalijevanjem. No, ukoliko se ipak dogodi sušni period važno je osigurati vlažnost površinskog sloja zalijevajući, ovisno o temperaturama, barem dva puta tjedno. Ako nemate povrtnjak, luk možete, koristeći isti postupak, posaditi u široke tegle, no sa duplo manjim razmakom.

Rotkvica

rotkvica-povrtnice-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Rotkvice su jednostavne zbog vrlo kratkog vremena uzgoja. Kupljeno sjeme rotkvica sijete u plitke redove na dubinu od 1-2 cm. Sijete kao da prstima solite redove ostavljajući sjemenke vrlo blizu. Ukoliko imate više redova razmak među njima trebao bi biti 15 do 20 cm. Bitno je redovito zalijevati, ne dopuštajući da rotkvice u rastu ostanu dulje bez vode. Ako ostanu bez vode kasnije mogu biti gorke ili će, nakon razdoblja dehidracije, lagano raspucati prilikom obilnog zalijevanja. Ako nemate povrtnjak, isti postupak se primjenjuje i pri uzgoju u dugačkim teglama.

Špinat

spinat-povrtnjak-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

U uzgoju špinata, za razliku od rotkvice, pripazite da ostavite razmak među sjemenkama od 3-5 cm, te da je dubina sjetve oko 3-4cm. Razmak između redova isto treba biti nešto veći, a to je 25 do 30 cm. Nakon sjetve trebat će vam oko dva i pol mjeseca do prve berbe. To vrijeme možete skratiti tako da umjesto sjemena kupite presadnice koje ćete saditi na isti način u redove. Špinat redovito zalijevajte, no budite oprezni sa prihranom dušičnim gnojivima, jer špinat može u listovima nakupiti velike količine nitrata koji su štetni prilikom konzumacije.

Visoke gredice na balkonu ili u vrtu: Korak po korak do vlastitog vrta

Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice