Povežimo se

Uradi sam

Kako do zdrave i sjajne kose?

Svi žele imati lijepu kosu. Da biste bili ponosni svojom kosom, morate u nju i ulagati. Kvalitetni šamponi i regenaratori preplavili su tržište, no ako ste odlučili sami poduzeti nešto, oslonite se na recepte kojima su se za njegu kose služile naše bake.

OPADANJE KOSE Jedna je od najneugodnijih pojava vezanih uz kosu je njeno opadanje. Taj je problem češći kod muškaraca nego kod žena, no jednako je neugodan i za jedne i za druge. Da biste smanjili opadanje kose, jednom tjedno, nakon pranja, korijen kose dobro istrljajte ribljim uljem.

OPADANJE KOSE U KRUGOVIMA ozbiljniji je problem. Naše su ga bake rješavale nezrelim orasima (Juglans regia). Recept glasi ovako:

10 zelenih oraha (dok još nemaju unutarnju ljusku),
½ l domaćeg maslinovog ulja.

Orahe zgnječite ili naribajte i prelijte uljem. Ostavite da stoje 10 dana, a zatim procijedite. Tim uljem masirajte glavu na mjestima na kojima nema kose. Ostavite da djeluje 10 minuta, pa isperite.

PAKUNG Umjesto regeneratora za njegu kose dobro će Vam poslužiti pakung od žumanjka i nekoliko kapi maslinovog ulja.

Taj pakung nanesite na cijelu kosu i držite 30 minuta. Nakon tog tretmana Vaša će kosa biti sjajna i meka.

PERUT – Postoji nekoliko načina da se riješite peruti.

1. U opranu kosu umasirajte sol. Masirajte 10 minuta pa ponovno operite kosu. Taj postupak ponavljajte svaka 3 dana sve dok iz Vašeg vlasišta ne nestane peruti.
2. Opranu kosu namažite žumanjkom i dobro utrljajte. Ostavite da stoji na kosi 10-15 minuta, a zatim isperite.
3. Losion protiv peruti:
½ l vode
10 dag gospine trave (kantarion, Hypericum perforatum).

U ½ l vode stavite gospinu travu, kuhajte 30 minuta i procijedite. Tom tekućinom masirajte vlasište prije pranja neutralnim šamponom.

ISUŠENA kosa brzo će se oporaviti ako prije pranja u vlasište utrljate jestivo ulje kome ste dodali nekoliko kapi limunovog soka. Dobro izmasirajte, pa ostavite na kosi 10 minuta. Nakon toga operite kosu.

SJAJ – Sjaj svojoj kosi možete vratiti losionom od koprive. Za pripremu losiona potrebna Vam je:
šaka lišća od koprive (Urtica dioica)
2,5 dl jabučnog octa,
½ l vode.

Stavite usitnjeno lišće koprive u porculansku posudu i prelijte kipućom vodom. Ostavite da stoji 3 sata, procijedite i prelijte u tamnu bocu. Dolijte ocat i dobro promiješajte.

Tom se tekućinom ispire kosa nakon pranja.

SUHA KOSA – Suhoj kosi treba vratiti njenu prirodnu masnoću. Pokušajte je vratiti biljnim losionom. Trebate:

10 g ružmarina (Rosmarinus officinalis),
10 g kadulje (žalfija, Salvia officinalis),
10 g timijana (Thymus vulgaris),
1 žlica maslinovog ili ružmarinovog ulja,
2 dl vode.

U vodu stavite sve biljke i ulje i zagrijavajte sve dok ne provrije, a onda ostavite da vrije 2 minute. Poklopite i pustite da se ohladi, a zatim procijedite i stavite u tamnu bočicu.

Tom tekućinom mažite vlasište nakon pranja, a prije ispiranja kose. Prije upotrebe protresite bočicu.

SUHO PRANJE – Suho je pranje ponekad jedini način pranja kose. Ev dobrog načina suhog pranja.

Pribavite potrebno:
2 bjelanjka,
½ žličice sitne soli.

Od bjelanjka istucite istucite čvrsti snijeg i dodajte sol. Snijeg utrljajte u kosu, pa pričekajte da se osuši, a onda dobro iščešljajte kosu. Vidjet ćete i sami – kosa je mekana i sjajna.

TANKA KOSA – Za sve koji imaju tanku i slabu kosu evo prirodnog načina da je ojačaju. Potrebno Vam je:

šaka suhog lišća od breze (Betula),
šaka suhih cvjetova kamilice (Matricaria chamomilla),
šaka suhog korjenja koprive (Urtica dioica).

Pomiješajte bilje i šaku mješavine stavite u 1 l kipuće vode. Ostavite da stoji 5 minuta i procijedite. Dobivenom tekućinom ispirajte kosu. Taj biljni losion je protiv opadanja kose i za jačanje korijena.

TONIRANJE KOSE

SIJEDA KOSA – Ponekad sijeda kosa ne izgleda lijepo. Razlog je žuti ton. Da biste ga izbjegli u zdnju vodu kojom ispirete kosu stavite malo plavila za rublje. Ono je potpuno neškodljivo za kosu. Količina plavila u vodi ovisi o nijansi koju želite postići. Plavilo će prekriti žućkasti ton sijede kose.

PLAVA KOSA je ljepša ako je prošarana malo svjetlijim pramenovima. To se ne odnosi samo na plavu, nego i na svjetlokestenjastu kosu. Željeni ton možete postići sami. Trebat će Vam:

3 šake osušenih cvjetova kamilice (Matricaria chamomilla),
sok od pola limuna.

Kosu ćete ispirati tekućinom koju ste dobili nakon što 3 šake kamilice prelijete kipućom vodom. Ostavite da stoji 1 sat, a zatim procijedite i dodajte sok od pola limuna. Još toplom tekućinom isperite kosu.

CRVENA KOSA je rijetko prirodne boje. Najčešće je riječ o kosi tretiranoj kemijskim sredstvima. Bolje rješenje je kana. Ona ne samo da kosi daje crvenkasti ton, nego na nju djeluje i ljekovito.

Prašak kane dostupan je u svim drogerijama i trgovinama, no prije nego što ga stavite na kosu, provjerite je li žućkasto-zelenkaste boje. Crvenkasta kana je neupotrebljiva. Kanom tonirajte prema uputama, no umjesto s vodom pokušajte ju pomiješati s crvenim vinom. Boja će biti tamnija i intenzivnija. Nakon tretmana kanom Vaša će kosa biti sjajna, svilenkasta, ali i čvršća.

SMEĐA KOSA je najzahvalnija i traži najmanje pažnje. Ipak, povremeno je osvježite. Toniranjem orahovim lišćem smeđa će kosa dobiti ugodan topao smeđi ton. Nabavite:

2 šake suhog orahovog lišća (Juglans regia),
2 l vode.

Orahovo lišće prelijte vrućom vodom i postavite da stoji 20 minuta, a zatim procijedite. Tekućinu lagano umasirajte u kosu, prelijte i više ne ispirajte.

Želite li jako tonirati na 1 šaku lišća stavite samo 2 dl vode.

CRNA KOSA – Za toniranje crne kose upotrijebite crni indijski čaj:

5 žličica crnog indijskog čaja,
1 l vode.

Čaj odmah stavite u vodu i grijte dok ne provrije. Pustite da vrije 20 minuta. Ostavite da stoji još 10 minuta, a onda procijedite. Kosu isperite tim čajem. Želite li jaču bojum uzmite omjer 1:1 tj. Na 1 dl vode jednu žličicu čaja.

Iz knjige: Mali savjeti, Dea Olup

 

Uradi sam

Znamo kako se radi eko folija

Možete ju prati i koristiti više puta

Sve smo više ekološki osviješteni, pa vjerojatno i vi kada zamotate ostatke hrane u jednokratnu plastičnu foliju, osjećate grižnju savjesti. Pravo rješenje bila bi eko folija koju možemo prati i koristiti više puta. Kako ju napraviti otkrila nam je Mirjana Koprek.

‘Jedan od najupotrebljavanijih predmeta u kuhinji, a da to nije posuđe jest plastična ili alu folija za čuvanje ili spremanje hrane. Postoji alternativa toj foliji, a to je ekološka folija od pčelinjeg voska. Danas bih vam pokazala kako možemo izraditi foliju od pčelinjeg voska. Za izradu ove folije nam je potreban pčelinji vosak, pamučna krpica, kist, dva lista papira za pečenje i pegla’, pojašnjava Mirjana Koprek, voditeljica ekoloških radionica.

folija-dom-na-kvadrat

Prvo je potrebno pčelinji vosak otopiti, vosak mora biti u potpuno tekućem stanju. Dok se naš vosak topi, mi ćemo prirediti foliju.

Vi birate oblik

‘Na podlogu za peglanje stavljamo jedan list papira za pečenje. Na njega stavljamo pamučnu krpicu koja može biti željenog, vašeg željenog oblika. Može biti okrugla, četvrtasta, pravokutna, ovisno o tome kakva joj je namjena.

Pčelinji vosak lagano ćemo kistom nanijeti po površini naše tkanine. I to tako da prekrijemo cijelu tkaninu. Ako je okrugli, najjednostavnije je ići od sredine prema rubovima, a ako je četvrtasti, također od sredine pa na svaku stranu’, dodaje.

‘Kada smo nanijeli pčelinji vosak na našu tkaninu, uzimamo drugi list papira za pečenje i stavljamo ga preko tkanine.

prirodna-folija-dom-na-kvadrat

Tada s glačalom koje je zagrijano na srednju temperaturu, zaglačamo tkaninu. Od temperature glačala, vosak će se prožeti kroz cijelu tkaninu i na taj način stvoriti zaštitni sloj s obje strane.

I to je to, naša voštana krpica je gotova. Sad je potrebno samo pričekati da se ona lagano ohladi i spremna je za upotrebu’, kaže Mirjana.

Folija se formira po rubu zdjelice

Ove eko folije možemo koristiti za čuvanje raznih namirnica, poput kruha, sira, voća, povrća, sendviča, suhomesnatih proizvoda. Hranu koju želimo pohraniti, stavimo u zdjelicu i foliju stavimo na rub zdjelice. Od temperature naših ruku, folija će se formirati u oblik ruba zdjelice.

Folija izvrsno održava svježinu svih namjernica. S obzirom da je tvrda, možemo ju oblikovati u vrećicu ili tuljac u kojem možemo čuvati suho voće, orašaste plodove, i na taj način zadržati njihovu svježinu.

prirodna-folija-dom-na-kvadrat

‘Rok trajanja ovih eko folija je otprilike godinu dana. Vrlo su jednostavne za održavanje. Dovoljno ih je sa spužvicom i deterdžentom oprati i isprati pod mlazom mlake ili hladne vode. Nikako ih se ne smije prati u perilici posuđa ili pod vrućom vodom jer na taj način možemo otopiti vosak.

Njihovom upotrebom u svakodnevnom kućanstvu, možemo smanjiti veliku količinu plastičnog otpada i na taj način svatko od nas može dati svoj doprinos za očuvanje planete’, zaključuje Mirjana.

Nastavite čitati

Uradi sam

Pisanice u vinu i ubrusima

Većina nas voli kada su pisanice pripremljene na prirodan način. Osim na neke klasične načine kao što su one u luku, možete ih pripremiti i u vinu te ubrusima.

Tajne pisanica u vinu i ubrusima otkrio nam je hobi slastičar Marko Strižak koji nas već godinama oduševljava slasticama.

Marko-Strižak-how-2-bake-it-dom-na-kvadrat
Marko Strižak, hobi slastičar

Većina nas voli kada su pisanice pripremljene na prirodan način.  Osim na neke klasične načine kao što su one u luku, možete ih pripremiti i u vinu te ubrusima.

Pisanice u vinu

Svježa jaja stavite u manji lončić i u potpunosti ih prelijte crnim vinom.

Pisanice možete napraviti i s bijelim vinom u koje ćete dodati prehrambenu boju.

Preporučum crvenu i zelenu, jer su jače boje i lijepo se vide. Intenzitet boja pisanica ovisit će o omjeru vode i prehrambene boje. Jako je bitno da su jaja prekrivena u potpunosti sa vinom. Kad ste sve pripremili, jaja mogu na kuhanje. Prvo trebaju prokuhati, a nakon toga ih kuhate osam minuta. Znači kad su skuhana, ostavite ih da tako stoje, ne smijete ih dirati i trebaju u vinu odstajati osam sati ili preko noći“, objašnjava Marko.

Nakon toga jaja izvadite na rešetku, povremeno ih okrenite kako bi se svi dijelovi ravnomjerno osušili.

One sad ne izgledaju savršeno naravno, ali kad se osuše pojavit će se kristalići koji će njima i dati njihovu čar. Ono što je bitno svakako je da ne ispirete pisanice. Mnogi naprave tu grešku i onda nema kristalića, pitaju se zašto. Znači ostavite ovako kako je da se osuši, bez ispiranja“, naglašava.

pisanice-u-crnom-vinu-marko-strižak-dom-na-kvadrat
Pisanice u crnom vinu
pisanice-u-bijelom-vinu-marko-strižak-dom-na-kvadrat
Pisanice u bijelom vinu uz dodatak zelene prehrambene boje
pisanice-u-bijelom-vinu-marko-strižak-dom-na-kvadrat
Pisanice u bijelom vinu uz dodatak crvene prehrambene boje

Ove pisanice nije potrebno mazati jestivim uljem.

Pisanice u vinu odlično će izgledati u prirodnoj košarici. Njena jednostavnost dodatno će u prvi plan staviti predivne kristaliće koji se presijavaju.  

Pisanice u ubrusima

Marko predlaže i pisanice u ubrusima.

Uzmete ubrus, jedno jaje, znači ovaoga puta to mora biti već kuhano jaje i zamotate ga u ubrus, što čvršće, naravno da ubrus ne pukne i onda uzmete gumicu i zavežete odozgora.   

I sada uzmete boju. Znači malo kapate crvenu pa malo na primjer zelene. I sad možete stati na tome ili na primjer dodati još žutu. To je na vama, tu se igrate“, kaže.

Kada ste prehrambenom bojom pokapali ubruse, vrijeme je za drugi korak.

„Sada vam treba mješavina vode i octa, ja sam tu stavio primjerice 200 mililitara vode i 50 mililitara octa, ako ne radite više pisanica smanjite. Uzmite svaku pisanicu i dobro ju poprskajte tom mješavinom. I na kraju kad ste to napravili, onda stisnite dobro u ruci da se priljubi papir i znači tu vam je isto bitno da imate rukavice jer je ovo prljav posao.  I ostavljate da se suši. I opet malo okrenite da se ravnomjerno suši“,  objašanjava Marko.

Kad se ubrus skorz osuši, jaja lagano izvadite iz ubrusa i iznenadite se dizajnom koji ste dobili. Pisanice zatim premažite jestivim uljem.

pisanice-u-ubrusima

Sretan Uskrs!

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice