Povežimo se

Gastro

Medovača – medica (i ostala pića od meda)

U litru stare šljivovice (prepečenice) rastopi se miješanjem 35 dag meda. Ako je med kristaliziran, rakija se može zagrijati da postane mlaka.

 

Kad se med rastopio, rakija se ulije u bocu i ostavi stajati osam dana dok se slegne talog. Nakon toga čista rakija se pretoči u drugu bocu i ostavi stajati najmanje 14 dana prije nego što se razumno počne piti.

 

Medena rakija

ili pravilnije liker od meda (šljivovica, viljamovka, lozovača… pa u novije vrijeme i od meda) obogaćena medom. Ovisno o količini , kvaliteti i vrsti meda koji se stavlja u bazu dobiva se izrazito lijepa boja sa blagim mirisom tekućeg meda.

Dodatkom postotka propolisa u gotov proizvod prije zrenja u inox bačvama dobivamo ljekovit napitak. Nadalje kvaliteta likera-rakije dobiva se njegovim starenjem u bačvama od 2 godine na više.

Važno je napomenuti da posude sa medenom rakijom kod starenja trebaju biti u prostorijama bez prisustva drugih rakija ili namirnica kako ne bi poprimile strane mirise. Gotova rakija puni obično u prigodne suvenir flaše pa predstavlja prepoznatljiv Hrvatski proizvod i izvan naše zemlje. Sadržaj alkohola kreće od 15-25% , pa ponekad i 30% . Na litru rakije za dobivanje prave arome i boje meda treba cca. 1,50 – 2,00 kg 3-4 vrste meda meda .

 

MED – NAPITCI

Medovina – 150 grama meda; sok jednog limuna; sok dvije narandže; 1 litar vode.

U hladnu vodu dodati med, sok od limuna i narandže. Miješati dok se med potpuno ne rastopi. Ovaj napitak se preporučuje naročito za tople ljetne dane. Pravi se svakodnevno da je svjež i drži se u hladnjaku. Umjesto soka od narandže može se dodati i sok od nekog drugog voća (kupine, jabuke, maline i si).

 

Grog od meda i mlijeka – 4 žumanca; 4 žlice meda; 4 žličice strugane čokolade.

Umutiti žumanca sa medom, pa podijeliti u četiri šalice za bijelu kavu. Preko jaja i meda dodati po žličicu strugane čokolade pa naliti šalicu vrućim mlijekom, promiješati i poslužiti.

 

Medena nest kava – 2 decilitra hladnog mlijeka; žlica meda i žlica nest-kave.

Sve se dobro razmuti i pije kao izuzetno prijatan i osvježavajući napitak. Naročito je pogodan za umne radnike.

 

Vruća medovača – 500 grama meda; pola litra vode; sok jednog limuna; 3—4 decilitra konjaka ili prepečenice.

U vruću vodu sipati med da provri i ostaviti da se ohladi, a onda dodati sok i limuna i konjak (ili prepečenicu). Sipati u boce i staviti ih u posudu sa toplom vodom tako da medovača bude sto toplija kad se služi.

 

Medeni jogurt – 1 čaša jogurta; 1 žumance; 2 žlice meda. Jogurt, žumance i med mutiti mikserom nekoliko sekundi. Ohladiti i poslužiti uz mliječni kruh.

 

Čaj s ananasom i medom – 8 žlica meda; 6 žlica čaja; manji ananas ili pola limenke kompota od ananasa, komadići leda.

U litru provrele vode staviti čaj i ostaviti da odstoji. U još mlak čaj staviti med i ostaviti da se ohladi. Isjeci ananas na komadiće, ili izvaditi komadiće ananasa iz kompota i u svaku čašu staviti po nekoliko komadića ananasa i napuniti čaše hladnim čajem u koji se mogu staviti i kockice leda.

 

Liker s narančom – 1 kilogram meda; 1 litra vode; 1 litra jake rakije; 60 grama suhih kora od naranče 6 grama cimeta.

Med se stavi na vatru i u njega uspe krupno sječena kora naranče i izlomljena kora cimeta. Tekućina treba da vrije oko 10 minuta na blagoj vatri, zatim se dolije voda, pusti da vrije još dvije minute i pjena se neprestano skida. Kad se skine sa vatre, ulije se rakija. Nakon sto je tekućina ohladila izlije se u veću staklenu posudu i dobro začepi. Kroz 5—6 dana procijedi se i nalije u manje boce. Sto duže stoji u bocama liker ce biti sve bolje.

Ovaj recept može poslužiti kao podloga i za druge vrste likera, s tim da se mijenja dodatak. Umjesto naranče, može se uzeti limun izrezan u komadiće, dvije mandarine, višnje, ili nešto drugo, već prema tome tko sto voli.

 

Vino od višanja s medom – 7 decilitara vode; 700 grama meda; 2 litra soka od višanja; malo cimeta i karanfilčića.

Vodu i med zagrijati da se med istopi. U ohlađenu tekućinu dodati cimet, karanfilčić i sok od višanja. Ako je sok gust i previše sladak, može se po želji razblažiti.

 

Medeni pjenušac – 200 grama meda; 2 litra bijelog vina; dvije žlice likera.

Uzeti med i liker, tome dodati bijelo vino pa sve izmiješati i izručiti u veći stakleni sud, pa držati četiri dana na hladnom mjestu. Petog dana tekućinu preliti u manje boce od jednog litra, čistim čepom zatvoriti, staviti preko čepa platno pa tanjom žicom omotati oko čepa i grlica boce i ostaviti mjesec dana na miru u hladnom prostoru. Piće se ponaša kao pravi pjenušac.

 

Medeni punč – 200 grama meda; 6 decilitara slatke pavlake; 5 žumanaca; 2 decilitra konjaka.

Žumanca i med umutiti u mikseru dok se ne zapjeni, dodati miris po želji, pa onda sa tim izmiješati slatko vrhnje i konjak. Mutiti još koji minut. Služiti kad se dobro ohladi.

 

Lliker od ruža – 750 grama meda; 125 grama ružinih latica; pola litra vode; 2 litra rakije.

U vodu koja je provrela sipati med, promiješati i skinuti pjenu, a zatim u tu tečnost staviti ružine latice i sve to ostaviti na toplom šporetu jedan minut, poslije čega se posuda skida i odmah poklopi. Nakon 5—10 minuta se procijedi, doda rakija jačine 20—25 stepeni, a kad se ohladi lije se u boce, zatvori i ostavi da stoji do upotrebe.

 

Mirisni francuski konjak s medom – 750 grama meda; 1 litra mlijeka; 4 žumanca; 4 žlice šećera; 2,5 decilitra mirisnoga-konjaka.

Med skuhati na vatri da postane braun boje, zatim u med lijevati mlijeko, stalno miješajući. Kad sve ponovo provri, skinuti s vatre da se ohladi. Odvojeno umutiti žumanca sa šećerom, pa sve pomiješati sa ohlađenim medom i mlijekom i najzad dodati konjak, a onda još jednom sve izmiješati i poslužiti.

 

 

Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi

Autor knjige: Fra Franjo Mabić

 

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gastro

Avokado će krasiti vaš vrt ali i pružiti brojne dobrobiti zdravlju

Avokado ima antibakterijska i zacjeljujuća svojstva,

Ova tropska delicija pronašla je mnogo mjesta u kulinarstvu, ali i u kozmetici zbog brojnih dobrobiti za ljudski organizam. Prilikom kupnje obratite pozornost na stanje ploda i je li dovoljno zreo za korištenje; to ćete najbolje prepoznati po dodiru – ako je blago mekan, spreman je za konzumiranje.

Avokado ima antibakterijska i zacjeljujuća svojstva, poboljšava zdravlje kože, kose i očiju, povećava koncentraciju, čuva srce, probavu, regulira šećer, pomaže kod artritisa te sprječava nastanak raka. Dobro je poznato da je avokado visoko kalorično voće sa 160 kalorija na 100 grama ploda zbog čega se u jednom obroku ne bi trebala pojesti čitava voćka, već samo jedna trećina.

Avokado je bogat zdravim nezasićenim mastima, oko 20 grama po voćki, te vitaminima A, B, C i D. Uz to sadrži kalij i kalcij te folnu kiselinu. Što se tiče razine kalija, više ga se nalazi u avokadu nego u primjerice, banani, koja je poznata po tome. Zbog svih ovih sastojaka, avokado je jako dobar za naše zdravlje, a ovo su samo neke od njegovih dobrobiti.

Pospješuje zdravlje kože i kose

Mononezasićene masne kiseline u avokadu pomažu kod suhe kože jer joj pomažu održati vlažnost te smanjuju crvenilo i nadraženost potičući bržu obnovu. Ulje avokada zato je dobro za osjetljivu kožu i onu sklonu teškim stanjima. Zanimljivost je da ovo ulje uspijeva prodrijeti duboko u unutarnje slojeve kože gdje stimulira stvaranje kolagena i tako smanjuje bore i održava kožu mladom.

Napravite sami ljekoviti čaj i kupku od lavande

Maska za kosu od avokada dobra je za kožu i tjeme jer se brzo upija, održava elastičnost i stvara zdraviji izgled kože i kose. U kombinaciji s medom, jajetom ili maslinovim uljem, popravit će suhu kosu i vratiti joj sjaj.

Pospješuje probavu i potiče mršavljenje

Broj kalorija u avokadu (160 na 100 gr) možda ne zvuči kao nešto što bi moglo pomoći pri mršavljenju, no, zdrave masnoće u ovoj voćki stvaraju brzu sitost. Osim toga, sadrži i aminokiselinu L-karnitin koja se koristi za bolje sagorijevanje masnoća. Vitamin B potiče rad probave, a vlakna potiču izbacivanje toksina iz organizma. Osim toga, ima mogućnost balansirati pH u tijelu što pomaže kod želučanih tegoba.

Sprječava nastanak nekih tumora

Avokado ima antiupalna, antioksidativna i antikancerogena svojstva te sadrži glutation koji se u našem organizmu bori protiv slobodnih radikala, što znači da štiti od raka. Tako može pomoći prevenirati pojavu raka usne šupljine, kože i prostate kod muškaraca, a raka dojke kod žena. Smatra se da pomaže i kod smanjenja nuspojava kemoterapije.

Poboljšava koncentraciju i rad srca

Zbog visoke razine omega-3 kiseline i vitamina E, avokado održava mozak zdravim jer poboljšava cirkulaciju u prednji dio. Upravo taj dio zadužen je za razmišljanje, donošenje odluka i planiranje.

Ovo je najbolje začinsko bilje za uzgoj u domu

Vitamin E pomaže kod preveniranja oksidacije kolesterola što uz masne kiseline, fitosterole i kalij pomaže radu srca te sprječava nastanak srčanih bolesti. Uz to, smanjuje stres te razinu homocisteina koji povećava rizik od nastanka srčanog i moždanog udara.

Ublažava simptome artritisa

Kao dobar izvor omega-3 masnih kiselina i antioksidanata, ublažava kroničnu upalu u tijelu. Tako može smanjiti i simptome artritisa i osteoartritisa.

Izvor: Ekovrtlar

Nastavite čitati

Gastro

Voće i povrće iz vrta koje morate oprati prije kuhanja ili jela

Perete li gljive i začine koje ste ubrali prije obroka?

Ovo voće i povrće iz vrta često ne peremo prije jela, a postoje jaki razlozi zašto bismo trebali. Preskačemo tako pranje povrća i voća kako bismo što prije napravili ručak ili mislimo kako će u doticaju s vodom namirnica promijeniti teksturu… Pitanje je i zašto oprati voće ako ćemo oguliti koru? Zašto moramo oprati kivi i gljive, otkrivamo u nastavku teksta.

Spomenimo samo da je važno prije pranja namirnica dobro oprati ruke, ukloniti sva udubljena i trule dijelove iz voća i povrća te ih nježno oprati vodom. Ako se radi o namirnici čija kora je tvrda, onda koristite četku namijenjenu isključivo za čišćenje voća i povrća.

Začini iz vrta

Svježe ubrani začini, poput bosiljka i peršina, koje ste uzgajali na prozoru sigurno su lijep prizor koji uz to savršeno miriše i dodaje okuse jelima, ali samo zato što stoje u vašoj kuhinji,ne znači da su čisti.

Kućna prašina ili posjet insekata mogu ostaviti trag na biljci pa je ipak potrebno dobro ih oprati pod mlazom hladne vode. Nakon toga ih jednostavno otresite ili obrišite papirnatim ručnikom.

Dinje

I dinje rastu iznad zemlje, a debela kora ih štiti od mikroorganizama i prljavštine. Ako dinju ne operete prije konzumacije, lako će se sva prljavština i bakterije s kore prenijeti u meso dinje i to putem noža kada ju režete.

Kako oprati dinju? Jednostavno je prije rezanja ju isperite hladnom vodom, a možete i prati četkom.

Smanjuje stres i troši kalorije – vrtlarenje je odlično za vaše zdravlje

Gljive

Puno nas vjeruje u mit da se gljive ne bi trebale prati jer će upiti tekućinu. Ali to nije istina jer se one sastoje uglavnom od vode, pa će upiti jako male količine. Kako mogu biti prljave od zemlje iz koje rastu, nježno uklonite svu prljavštinu s njih i stavite u posudu s vodom. Nježno ih trljajte rukama i prebacite na čistu krpu da se osuše.

Zelena salata

Kada se zeleno lisnato povrće kuha, vrela voda će uništiti sve mikroorganizme koji se u listovima skrivaju. Ako kako zelenu salatu termički ne obrađujemo, ipak ju je potrebno oprati prije jela. Ako salatu stavljate u sendvič ili ćete napraviti prilog, odvojite listove i svaki isperite pod mlazom hladne vode te ostavite da se ocijedi.

Najbolja kombinacija biljaka u sadnji za brži rast i zdraviji vrt

Kivi

Možda niste znali, ali sve se češće savjetuje da kora ove voćke ne guli nego jede, jer sadrži jako puno vlakana i vitamina C. Ako odlučite ostaviti koru, potrebno ju je očistiti ispod hladne vode te obrisati papirom kako biste uklonili sve nečistoće i moguće bakterije koje se na njoj nalaze.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice