Gastro
Bureci, buredžeci i pite
Za obiteljski burek je potrebno: 1 kg svinjskoga mesa od buta ili vrata (može i malo teletine), brašno (ako nećete lisnato tijesto), sol, tri četiri krumpira, papar, češnjak.
U zdjelu staviti 0,50 kg brašna, dodati malo soli, dvije žlice ulja, žlicu bijeloga octa, pa toplom vodom umijesiti mekše tijesto. Ostaviti pokriveno da odstoji sat vremena. Meso sitno narezati i u njega dodati također sitno narezani krumpir. Dodajte sol, papar i češnjak.
Mjere su tu samo kao primjer, ali vama u obitelji malo znače. Kada kažete za punjenu patku što pripremiti nitko ne pita i piše kolika je patka, ili pak za četiri osobe nitko ne kaže koje četiri osobe: četiri vozača, sportaša, težaka ili, otac, majka i dvoje nejake djece. Mjere su obrana neuspjeha i neodlučnosti…
Buredžici su mali bureci. Sve što treba za burek, jednako se koristi i za buredžik. Razlika je u postupku s oblikovanjem buredžika.
Razvučeno tijesto se reže na kvadratiće i na svaki kvadratić se stavlja malo mesa, krumpira i onih dodataka koje smo spomenuli kod bureka. Krajevi tijesta se spoje i ovaj dio se okrene prema dolje stavljajući ih na plehove, zato da se ne razdvajaju, da ostaju ujedinjeni i spojeni za vrijeme pečenja. Začine se i stave u dobro zagrijanu pećnicu.
Tijesto se zamijesi s malko kvasa i malo odstoji…
Najprije se rukama malo potaba
Bez ruke nema ništa, ali ovo treba biti tvoja ruka bez bojazni i drhtaja…
Mljeveno ili rezano meso s krumpirima, kapulom, soli i malo ulja i još čega- probaj…
Plahta ili stolnjak s obje strane zavijaju…
Prvi rezultat je to…
… a onaj lijepi i krajnji je ovo…
Recept iz knjige: STARA HERCEGOVAČKA KUHINJA
Autor knjige: Fra Franjo Mabić
Gastro
Voće i povrće iz vrta koje morate oprati prije kuhanja ili jela
Perete li gljive i začine koje ste ubrali prije obroka?
Ovo voće i povrće iz vrta često ne peremo prije jela, a postoje jaki razlozi zašto bismo trebali. Preskačemo tako pranje povrća i voća kako bismo što prije napravili ručak ili mislimo kako će u doticaju s vodom namirnica promijeniti teksturu… Pitanje je i zašto oprati voće ako ćemo oguliti koru? Zašto moramo oprati kivi i gljive, otkrivamo u nastavku teksta.
Spomenimo samo da je važno prije pranja namirnica dobro oprati ruke, ukloniti sva udubljena i trule dijelove iz voća i povrća te ih nježno oprati vodom. Ako se radi o namirnici čija kora je tvrda, onda koristite četku namijenjenu isključivo za čišćenje voća i povrća.
Začini iz vrta
Svježe ubrani začini, poput bosiljka i peršina, koje ste uzgajali na prozoru sigurno su lijep prizor koji uz to savršeno miriše i dodaje okuse jelima, ali samo zato što stoje u vašoj kuhinji,ne znači da su čisti.
Kućna prašina ili posjet insekata mogu ostaviti trag na biljci pa je ipak potrebno dobro ih oprati pod mlazom hladne vode. Nakon toga ih jednostavno otresite ili obrišite papirnatim ručnikom.
Dinje
I dinje rastu iznad zemlje, a debela kora ih štiti od mikroorganizama i prljavštine. Ako dinju ne operete prije konzumacije, lako će se sva prljavština i bakterije s kore prenijeti u meso dinje i to putem noža kada ju režete.
Kako oprati dinju? Jednostavno je prije rezanja ju isperite hladnom vodom, a možete i prati četkom.
Smanjuje stres i troši kalorije – vrtlarenje je odlično za vaše zdravlje
Gljive
Puno nas vjeruje u mit da se gljive ne bi trebale prati jer će upiti tekućinu. Ali to nije istina jer se one sastoje uglavnom od vode, pa će upiti jako male količine. Kako mogu biti prljave od zemlje iz koje rastu, nježno uklonite svu prljavštinu s njih i stavite u posudu s vodom. Nježno ih trljajte rukama i prebacite na čistu krpu da se osuše.
Zelena salata
Kada se zeleno lisnato povrće kuha, vrela voda će uništiti sve mikroorganizme koji se u listovima skrivaju. Ako kako zelenu salatu termički ne obrađujemo, ipak ju je potrebno oprati prije jela. Ako salatu stavljate u sendvič ili ćete napraviti prilog, odvojite listove i svaki isperite pod mlazom hladne vode te ostavite da se ocijedi.
Najbolja kombinacija biljaka u sadnji za brži rast i zdraviji vrt
Kivi
Možda niste znali, ali sve se češće savjetuje da kora ove voćke ne guli nego jede, jer sadrži jako puno vlakana i vitamina C. Ako odlučite ostaviti koru, potrebno ju je očistiti ispod hladne vode te obrisati papirom kako biste uklonili sve nečistoće i moguće bakterije koje se na njoj nalaze.
Gastro
Drugačiji recept – ukusna šunka u kruhu na engleski način
Uskrsna tradicija na drugačiji način.
Kuhana šunka u kruhu uskrsna je tradicija. To je uobičajeno jelo svakog uskrsnog stola. Recept je s nama podijelio Stephen Breslin iz Inicijative – centra za engleski jezik.
Kuhana šunka pečena u kruhu
Sastojci (4 osobe)
1 komad kuhane i ohlađene šunke - otprilike 800g
600g mekog brašna
7g suhog kvasca
2 male žličice soli
1 mala žličica šećera
400ml toplog mlijeka
150ml ulja
1 jaje (za premazivanje)
Recept za ukusnu pašticadu s njokima
Postupak pripreme:
1. Pomiješajte kvasac s malo toplog mlijeka i ostavite sa strane da se podigne
2. U velikoj posudi za miješanje pomiješajte brašno, sol i šećer.
3. Utočite ostatak mlijeka, ulje i kvasac i umiješajte da je tijesto fino i glatko (10 min)
4. Zasučite rukave i pripremite se za malo kardia! Stavite tijesto na ravnu površinu i umijesite rukama još 5-7 min
5. Oblikujte tijesto u kuglu, vratite nazad u posudu i pokrijte krpom na sat vremena!
Neobična pita od sira i mladog luka
6. Izvadite šunku iz frižidera i dobro ju osušite! Zatim obavezno premažite jajetom kako bi se tijesto bolje primilo. Pustite da se osuši!
7. Od tijesta oblikujte krug. Tijesto bi trebalo biti debelo oko 1 cm (to je važno kod pečenja kako bi se ravnomjerno ispeklo!
8. Presavijte tijesto kao omotnicu, odrežite viškove (možete napraviti neke oblike odozgo) i lagano pritisnite da se primi!
9. Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva (bez ventilatora)
10. Položite šunku na protvanj, premažite jajetom is pustite da se peče otprilike 40 minuta
11. Kada je gotovo, maknite iz pećnice i pustite da se ohladi
Želite li uz recept za šunku u kruhu poboljšati i svoj engleski, link vas vodi na video recept.
Bonus – Kuhana šunka u Coca Coli
Sastojci:
2kg šunke
1 grincajg (cijeli paket)
2 litre cole
5 cm svježeg đumbira
1 štapić cimeta
Priprema:
Stavite šunku u veliki lonac. Dodajte povrće i začine te prelijte s Colom. Zatim lagano zakuhajte. Kada zakuha, smanjite grijanje i kuhajte još otprilike 2 i pol sata dok šunka ne bude potpuno mekana (da možete lagano proći nožem).
Isprobajte nešto drugačije – dekupaž i batik tehnikama ukrasite uskrsna jaja
Neka se potpuno ohladi i osuši ako ćete ću pripremati u kruhu (prvi recept).
Ako ju želite pripremiti bez kruha, koraci su isti sve dok šunka nije kuhana i tekućina reducirana (treba izgledati kao med, lijepo i lagano). Premažite šunku sa senfom i prelijte ostatkom tekućine od kuhanja.
Položite u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite dok ne bude hrskava izvana, otprilike 30 minuta. Ovako ćete dobiti neponovljivu kombinaciju – slatka izvana, a slana iznutra!
You must be logged in to post a comment Login