Povežimo se

Uradi sam

DIY – filcani zec, zabava za cijelu obitelj

Iako se mogu kupiti raznolike uskrsne dekoracije, ove biste godine mogli pokušati nešto drukčije. Zec i šarena jaja mogu se napraviti od vune i to tehnikom filcanja. Zanimljiv proces izrade pokazala nam je Ivna Hraste.

Postoje dva načina filcanja

Filcanje je tehnika obrade češljane i obrađene vune. Filcanjem se niti vune međusobno isprepliću i tvore tkaninu ili čvrstu formu od koje će se izraditi neki predmet, a filcati se može na dva načina.

“Imamo dvije tehnike filcanja, mokro filcanje i suho filcanje. Kod mokrog filcanja možemo dobiti tkaninu, a kod suhog filcanja radimo iglicom koja je napravljena tako da ima male utore. Uzmemo komad vune i kada probadamo s iglicom kroz tu vunu, ona te niti uvlači i izvlači i na taj način se one isprepliću, dok kod mokrog filcanja imamo rad rukama, uz pomoć vode i sapunice, gdje se niti vune namakaju i međusobno ulaze jedna u drugu fizičkim radom naših ruku”, objašnjava Ivna.

Za suho filcanje pogodnija je domaća vuna

Uskršnjeg zeca izradit ćemo tehnikom suhog, a šarena jaja tehnikom mokrog filcanja te ćemo koristiti različite vrste vune.

“Razlika je malo u boji te u vrsti i kvaliteti vune što ovisi o vrsti ovce koja tu vunu ima. Za suho filcanje je pogodnija naša domaća vuna jer će se ona puno lakše sa iglicom ufilcati, ali nju je zato teže mokrim filcanjem ufilcat, dok je za mokro filcanje puno bolja duguljastija vuna sa tankim nitima”, govori Ivna.

Za mokro filcanje uzet ćemo različite boje vune i mlaku vodu sa sapunom. Vunu ćemo prvo malo povezati iglicom, a zatim je namočiti u vodu i pritiskanjem zagladiti te oblikovati.

Zašto je potrebna sapunica?

“Sapunica je potrebna da se niti opuste kako bi mogle ući jedna u drugu, da se mogu isprepletati i zato je ta sapunica pogodna jer vuna na taj način lakše sklizne. Plus, ono što svi znamo kod pranja veša je da se vuna stisne ako ju nepravilno operemo, a tako je i u procesu mokrog filcanja. Dakle, koristimo i toplu vodu i hladnu baš zbog toga što topla voda opusti niti, a hladna ih više stisne i onda na taj način one međusobno još dodatno učršćavaju”, objašnjava.

Korak po korak…

Tehnikom suhog filcanja izradit ćemo zeca od merino vune, a svaki oblik treba napraviti zasebno.

“Kao i svaki složeniji oblik on se može rastaviti na više manjih oblika. Npr., zeko ima tijelo, ima nogice, ima stražnje nogice koje su iste, to je druga forma, dakle trebaju nam dvije takve, onda dvije prednje i to je već treća forma, i imamo uši koje su četvrta forma, glava peta forma i na kraju repić. Svaki od tih dijelova se zasebno ufilca i onda se spajaju.”

Prvo treba načupkati malo vune i pažljivo bockati iglicom do željenog oblika. Za čvrstu kuglicu, koja će biti glava zeca, potrebno je energičnije bockati.

“Što se više bocka po jednom mjestu, vuna će se više stisnuti zato što se na tom dijelu zbog bockanja spojila. Ako hoćemo dobiti nekakvu kružnu formu, onda moramo bockati i istovremeno rotirati i stalno mijenjati smjer jer će nam se na onom mjestu gdje bockamo vuna spljoštiti”, detaljno objašnjava Ivna.

Nakon glave slijedi priprema udova, a kada smo napravili sve potrebne oblike, kreće spajanje.

“Za glavu ću morati staviti malo čupave vune između te ću onda bockati kroz jedan i kroz drugi, a vuna će spojiti ta dva dijela jer će ući i u jedan i u drugi dio. Idem kroz manju formu u veću, ali tako da zahvati pod kutom recimo, duboko bockam da prođe kroz obje forme.”

I naš zeko je gotov. Filcani zeko bit će zanimljiv dodatak uskrsnim dekoracijama.

Oglas

Uradi sam

Stručnjakinja otkriva sve tajne dobro organiziranog ormara

Ako niste blagoslovljeni velikim garderobnim, walk in ormarom, onda znate da su ideje za organizaciju malih ormara uvijek dobrodošle.

Dobar ormar smatra se onim s kvalitetnim sustavom pohrane i organizacije odjeće, a na to utječe nekoliko čimbenika. 

“Ja bih rekla da je to fleksibilan sustav prilikom izrade odnosno kupnje ormara, nadalje korištenje kvalitetnih proizvoda koji dulje traje, redovito raščišćavanje ormara, bez toga ne ide i kako adekvatno skladištiti van sezonsku odjeću tako da njen vijek trajanja bude dulji, rekla je Marija Budija Bingula, certificirana KonMari konzultantica.  

Marija Budija Bingula

U viseći dio uredno ćemo na vješalicu objesiti dugačku odjeću, dok su police često u neredu. Što se tiče samih polica koje najčešće zauzimaju najviše prostora u ormaru, tu u principu sve ovisi o vašim osobnim preferencijama i tome slažete li odjeću na klasičan način jednu na drugu ili ukoliko želite koristiti KonMari metodu slaganja odjeće, to znači da odjeća bude složena na vertikalan način, tada je nužno koristiti odgovarajuće organizatore. 

Slaganje odjeće prema KonMari metodi

Organizatori dolaze u različitim veličinama, u raznim oblicima, odnosno u raznim bojama i tako dalje, tako da možete izabrati ono što najviše odgovara osobno vama. Vrlo je važno da kad slažete odjeću prema KonMari metodi, da je ta odjeća složena u pravokutnom obliku i cilj je da ona može uspravno stajati, zato nije svaka odjeća pogodna za vertikalno slaganje, u smislu da važno je da su to nekakvi odjevni predmeti koji su napravljeni od čvršćeg materijala tako da oni zaista i mogu samostalno stajati. Organizator je taj koji drži odjeću na svome mjestu i vi u bilo kojem trenutku imate izvrsnu preglednost o tome s čime raspolažete u svom ormaru, vrlo vam je lako dostupna ta odjeća. 

Dječju odjeću volim slagati prema Konmari metodi, znači vertikalno, zato što smatram da je taj tip slaganja idealan za malu, dječju odjeću i zaista to jako dobro funkcionira. Jer djeca kada ujutro biraju svoju kombinaciju za dan, vrlo jednostavno mogu vidjeti što to imaju, s čime raspolažu, izabrati hlače, majicu i što god im treba i vrlo lako i brzo se pripremiti za dan

U vrijeme zamjene sezonske odjeće, iskoristite priliku i raščistite svoj ormar, a kvalitetna pohrana produžiti će vijek trajanja odjeće. 

Jednostavna pohrana sezonske odjeće

Kada govorimo po pohrani van sezonske odjeće, najčešće ljudi to, za to koriste vakumske vrećice ili ukoliko je situacija da ste skloni organizatorima i zasebnim spremnicima, tada se oni najčešće odlažu na najvišim policama unutar vašeg ormara, zato što je to područje koje je manje dostupno, odnosno teže dostupno, što je u biti i dobro, zato što van sezonska odjeća nešto što nećete koristiti do sljedeće sezone. Na taj način je složena odjeća u mom ormaru. Osobno koristim organizatore koji su napravljeni od tkanine zato je i dobro svaki od takvog organizatora označiti kako biste znali što se u kojem nalazi.  

Obzirom na sve važniju temu održivosti, treba pomaknuti fokus s kvantitete na kvalitetu odjeće, a tada svoj ormar možete složiti po drugom principu. 

Capsule garderoba je u principu naziv za količinski manju garderobu koju posjedujete u svom ormaru, odnosno to su takvi odjevni komadi koji međusobno se mog kombinirati i stvarati različite odjevne kombinacije. Poanta capsule garderobe sa manje odjevnih komada stvorite više odjevnih kombinacija koje su u potpunosti u skladu sa vama i vašim načinom života.

S obzirom da njegujem koncept Capsule garderobe u svom ormaru, ja ujedno imam i raspoređen ormar prema kategorijama, odnosno odjevne predmete raspoređene prema određenim kategorijama tako da s lijeve na desno mi stoje znači kaputi, elementi koji su dosta dugački i visoki, potom su tu sakoi i odjela, odnosno traperice i nakon toga, majice dugih rukava i t-shirt.

Tradicionalno, capsule garderoba drži se neutralnih nijansi koje se najjednostavnije kombiniraju i sastoji se od 10 do 20 odjevnih komada. 

Capsule garderobu možete formirati iz različitih načina, odnosno možete imati potrebu za pojednostavljivanjem svojeg ormara, možda se želite osjećati u svojoj odjeći onako baš potpuno svoji, nositi uvijek odjeću koja komplimentira vašem izgledu tijela, osjećati se samopouzdano, a isto tako ako ste ograničeni prostorom, kao što je kod mene slučaj, to je bio onako okidač da ja krenem u tom smjeru i ono što jako volim reći da sama Capsule garderoba vam omogućava da se ne uspoređujete s drugim ljudima zašto što stvarate svoje pravila u Capsule garderobi  i znate da ono što nosite u principu volite i da vam dobro stoji, rekla je Bingula Budija. 

Za Capsule garderobu najvažnije je da odgovara vašem životnom stilu  i da se tim odjevnim komadima dobro osjećate. 

Nastavite čitati

Bez kategorije

Dekorativnim tehnikama do zanimljivih interijera

Možete ih koristiti na samo jednom zidu ili u cijeloj prostoriji, a odabrane boje, efekte i materijale prilagodite funkcionalnosti prostora te količini dnevnog svjetla jer efekti se tako najbolje vide.

Monotoniju prostorije najlakše je razbiti ukrašavanjem zidova pri čemu dekorativne boje ne poznaju granice. One mogu imati različite efekte ili imitacije, poput betona, stijena, perle ili hrđe, a dijele se na dekorativne boje i žbuke. 

“Boja je tanji materijal, dakle zaista je boja samo ima dodataka, jesu li to metalizirana zrna ili je pijesak ili je staklo ili u biti samo akril sa dodacima prašine mramorne ili tako sličnih stvari, dok žbuka je na bazi vapna ili je na bazi cementa i to je masa; miješa se s vodom i dobivamo jednu smjesu krutu, grubu koja se doslovno može nabacivat na zid ili u biti nanosit sa gleterom, ali u debljem sloju je uvijek. Nekada je taj deblji sloj ili tri ili četiri milimetra što zvuči vrlo malo, ali opet u usporedbi sa dekorativnom bojom je puno deblje.”, rekla je Ivana Pereglin vlasnica tvrtke za ukrašavanje zidova.

Ivana Pereglin

Različiti materijali zahtijevaju različite pripremne korake kako bi se postigao savršen krajnji rezultat. 

Potrebne su pripreme

Kada govorimo o dekorativnim bojama, tada zid treba biti perfektno pripremljen. A kada radimo sad dekorativnim žbukama tada nije toliko važno da je savršen, budući da je nanos materijala puno deblji, koriste se i neki drugi dodatci na primjer poput stiropora i slično. 

U ovom slučaju korištena je dekorativna boja, što podrazumijeva prethodnu temeljitu pripremu zida

Nakon gletanja smo ga pobrusili i nanijet ćemo sada primer, nakon što se on posuši krenut ćemo s izvedbom dekorativne tehnike. Sahara je akrilna boja s dodatkom pijeska i stakla i stvara jedan jako lijepi efekt. 

Za otprilike 7 kvadrata zida, trebat će nam 30 minuta, preporuka je da se zid posuši 20 minuta, da ga ostavimo da se suši 24 sata, ali već ono nakon nekih sat vremena će se vidjeti efekt. 

Dekorativne boje dolaze i u vodootpornim inačicama te su izvrsna opcija za dječje sobe, a nalazite li se u dilemi između boje i žbuke, odabir ovisi o prostoriji u kojoj planirate njihovu primjenu. 

Dekorativna žbuka

Dekorativna boja i ako je vodootporna, ne bismo je koristili u kupaonicama, ne toliko zbog doticaja s vodom već u oscilaciji temperature, toplo hladno, dok žbuka ali na bazi cementa je odlična za prostore u kupaonicama, pa onda više primjenjujemo takve proizvode u tim prostorijama. Dekorativne boje najčešće koristimo u dnevnim boravcima, sobama, hodnicima i slično dok za neke druge prostorije imamo žbuke. Tako na primjer i fasade se preporučujemo da se rade sa dekorativnim žbukama, ako se klijenti odluče za neku dekoraciju na tom dijelu. 

Najčešće imitacija travertino kamena, onda ili drveta ovisi, ali to su najčešće, iako u zadnjih nekoliko godina, pošto je mikrocement postao jako moderan i ljudi su prepoznali njegove kvalitete, onda ljudi žele i imitacije betonskim ploča na svojim fasadama. 

Dekorativnim tehnikama mogu se postići raznolike atmosfere te oblikovati interijer prema vlastitom stilu. Imate li spretne ruke, možda se možete okušati i sami u nanošenju. 

Neke jednostavnije tehnike možemo napraviti sami, ono sam svoj majstor, vjerojatno efekt neće biti jednak, kao kad radi netko tko samo to radi svaki dan, ali nije ni bitno. Ne postoji ovdje neka šablona kako to mora izgledat budući da stvaramo umjetnost na neki način. 

Kod tih dekorativnih žbuka, s druge strane, ipak bismo preporučili da se prepusti nekom stručnjaku da to odradi, budući da je i sama vrijednost materijala kao takvog puno veća investicija, objasnila je Pereglin. 

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice