Povežimo se

Uradi sam

Andrija Šebek pokazuje kako izraditi adventski vijenac

Bliži nam se najveseliji dio godine. A s njime mašta i kreativnost prorade. Počinje Advent pa vam donosimo ideju kako napraviti adventski vijenac koji će sigurno biti primijećen.

Svakog tjedna svijeća jedna. I tako četiri puta, sve do Božića. Na prekrasnom vijencu u obliku kruga bez početka i kraja koji simbolizira vječnost i vjernost. Tradicija izrade adventskog vijenca seže u daleku prošlost. Njegov izgled se mijenjao, no radost izrade i onoga što predstavlja ostaje ista, velikima i malima.

ukrasi-za-izradu-vjenčića-andrija-šebek-domnakvadrat

Kako da ga napravite sami, pokazao je florist i aranžer Andrija Šebek. Za izradu će biti potrebno: vijenac od slame, kvalitetne svijeće, grančice bora, češeri i dekoracije.

Kićenje vijenca borovim grančicama

Grane bora narežite na manje grančice koje ćete potom vikler žicom pričvrstiti za vijenac. Manje grančice idu unutra, a veće grane se nižu s vanjske strane. Vrlo je bitno izabrati kvalitetnu vrstu grančica, jer će tako vijenac dugo vremena biti svjež. 

izrada-adventskog-vjenčića-andrija-šebek-domnakvadrat

Nakon što su sve grančice pojedinačno učvršćene namotavanjem žice, bitno je dodatno učvrstiti vijenac. Žica se odreže i utisne u podnožje vijenca. 

Postavljanje svijeća

Potom se postavljaju svijeće. One su najvažniji dio vijenca i važno je da budu kvalitetne, odnosno da zadrže otopljeni vosak u svojoj sredini. Jer vosak nikako ne bi smio kapati po vijencu. Zbog sigurnosti, važno ih je i dobro učvrstiti.

postavljanje-svijeća-vjenčić-andrija-šebek-domnakvadrat

Svijeća se žicama ubada u vijenac. Isti postupak ponavlja se s preostalim svijećama, a da biste bili sigurni da su svijeće stabilne, možete ih dodatno učvrstiti vrućim ljepilom.

Vrijeme je za dekoracije

ukrašavanje-vjenčića-češeri-andrija-šebek-domnakvadrat

Slijedi najkreativniji dio, postavljanje dekoracija. Ljepilom pričvrstite koji češer, malo cimeta i drugih prirodnih stvari. Univerzalnih pravila oko dekoriranja nema, no ne treba pretjerivati i razbacati dekoracije po cijelom vijencu, već ih grupirati oko većih predmeta – u ovom slučaju svijeća. Oko njih se nižu i umjetne dekoracije kao što su zaleđene grančice.

ukrašavanje-vjenčića-andrija-šebek-domnakvadrat

Bez crvenog detalja – nema Božića, stoga ubacite pokoji umjetni crveni šipak.

Vruće ljepilo će vam pri izradi vijenca biti odličan saveznik, a njime ćete zalijepiti i kuglice. Za ovu prigodu prozirne, bijele mat i sjajne različitih oblika.

mašna-adventski-vjenčić-andrija-šebek-domnakvadrat

Kao šećer na kraju dodajte mašnu. Andrija je odabrao onu od pliša.

Ako se upuštate u avanturu izrade, budite sigurni da će ispleten s ljubavlju i dekoriran po želji, adventski vijenac zasjati kao glavna zvijezda vašeg stola u razdoblju došašća.

Uradi sam

Znamo kako se radi eko folija

Možete ju prati i koristiti više puta

Sve smo više ekološki osviješteni, pa vjerojatno i vi kada zamotate ostatke hrane u jednokratnu plastičnu foliju, osjećate grižnju savjesti. Pravo rješenje bila bi eko folija koju možemo prati i koristiti više puta. Kako ju napraviti otkrila nam je Mirjana Koprek.

‘Jedan od najupotrebljavanijih predmeta u kuhinji, a da to nije posuđe jest plastična ili alu folija za čuvanje ili spremanje hrane. Postoji alternativa toj foliji, a to je ekološka folija od pčelinjeg voska. Danas bih vam pokazala kako možemo izraditi foliju od pčelinjeg voska. Za izradu ove folije nam je potreban pčelinji vosak, pamučna krpica, kist, dva lista papira za pečenje i pegla’, pojašnjava Mirjana Koprek, voditeljica ekoloških radionica.

folija-dom-na-kvadrat

Prvo je potrebno pčelinji vosak otopiti, vosak mora biti u potpuno tekućem stanju. Dok se naš vosak topi, mi ćemo prirediti foliju.

Vi birate oblik

‘Na podlogu za peglanje stavljamo jedan list papira za pečenje. Na njega stavljamo pamučnu krpicu koja može biti željenog, vašeg željenog oblika. Može biti okrugla, četvrtasta, pravokutna, ovisno o tome kakva joj je namjena.

Pčelinji vosak lagano ćemo kistom nanijeti po površini naše tkanine. I to tako da prekrijemo cijelu tkaninu. Ako je okrugli, najjednostavnije je ići od sredine prema rubovima, a ako je četvrtasti, također od sredine pa na svaku stranu’, dodaje.

‘Kada smo nanijeli pčelinji vosak na našu tkaninu, uzimamo drugi list papira za pečenje i stavljamo ga preko tkanine.

prirodna-folija-dom-na-kvadrat

Tada s glačalom koje je zagrijano na srednju temperaturu, zaglačamo tkaninu. Od temperature glačala, vosak će se prožeti kroz cijelu tkaninu i na taj način stvoriti zaštitni sloj s obje strane.

I to je to, naša voštana krpica je gotova. Sad je potrebno samo pričekati da se ona lagano ohladi i spremna je za upotrebu’, kaže Mirjana.

Folija se formira po rubu zdjelice

Ove eko folije možemo koristiti za čuvanje raznih namirnica, poput kruha, sira, voća, povrća, sendviča, suhomesnatih proizvoda. Hranu koju želimo pohraniti, stavimo u zdjelicu i foliju stavimo na rub zdjelice. Od temperature naših ruku, folija će se formirati u oblik ruba zdjelice.

Folija izvrsno održava svježinu svih namjernica. S obzirom da je tvrda, možemo ju oblikovati u vrećicu ili tuljac u kojem možemo čuvati suho voće, orašaste plodove, i na taj način zadržati njihovu svježinu.

prirodna-folija-dom-na-kvadrat

‘Rok trajanja ovih eko folija je otprilike godinu dana. Vrlo su jednostavne za održavanje. Dovoljno ih je sa spužvicom i deterdžentom oprati i isprati pod mlazom mlake ili hladne vode. Nikako ih se ne smije prati u perilici posuđa ili pod vrućom vodom jer na taj način možemo otopiti vosak.

Njihovom upotrebom u svakodnevnom kućanstvu, možemo smanjiti veliku količinu plastičnog otpada i na taj način svatko od nas može dati svoj doprinos za očuvanje planete’, zaključuje Mirjana.

Nastavite čitati

Uradi sam

Pisanice u vinu i ubrusima

Većina nas voli kada su pisanice pripremljene na prirodan način. Osim na neke klasične načine kao što su one u luku, možete ih pripremiti i u vinu te ubrusima.

Tajne pisanica u vinu i ubrusima otkrio nam je hobi slastičar Marko Strižak koji nas već godinama oduševljava slasticama.

Marko-Strižak-how-2-bake-it-dom-na-kvadrat
Marko Strižak, hobi slastičar

Većina nas voli kada su pisanice pripremljene na prirodan način.  Osim na neke klasične načine kao što su one u luku, možete ih pripremiti i u vinu te ubrusima.

Pisanice u vinu

Svježa jaja stavite u manji lončić i u potpunosti ih prelijte crnim vinom.

Pisanice možete napraviti i s bijelim vinom u koje ćete dodati prehrambenu boju.

Preporučum crvenu i zelenu, jer su jače boje i lijepo se vide. Intenzitet boja pisanica ovisit će o omjeru vode i prehrambene boje. Jako je bitno da su jaja prekrivena u potpunosti sa vinom. Kad ste sve pripremili, jaja mogu na kuhanje. Prvo trebaju prokuhati, a nakon toga ih kuhate osam minuta. Znači kad su skuhana, ostavite ih da tako stoje, ne smijete ih dirati i trebaju u vinu odstajati osam sati ili preko noći“, objašnjava Marko.

Nakon toga jaja izvadite na rešetku, povremeno ih okrenite kako bi se svi dijelovi ravnomjerno osušili.

One sad ne izgledaju savršeno naravno, ali kad se osuše pojavit će se kristalići koji će njima i dati njihovu čar. Ono što je bitno svakako je da ne ispirete pisanice. Mnogi naprave tu grešku i onda nema kristalića, pitaju se zašto. Znači ostavite ovako kako je da se osuši, bez ispiranja“, naglašava.

pisanice-u-crnom-vinu-marko-strižak-dom-na-kvadrat
Pisanice u crnom vinu
pisanice-u-bijelom-vinu-marko-strižak-dom-na-kvadrat
Pisanice u bijelom vinu uz dodatak zelene prehrambene boje
pisanice-u-bijelom-vinu-marko-strižak-dom-na-kvadrat
Pisanice u bijelom vinu uz dodatak crvene prehrambene boje

Ove pisanice nije potrebno mazati jestivim uljem.

Pisanice u vinu odlično će izgledati u prirodnoj košarici. Njena jednostavnost dodatno će u prvi plan staviti predivne kristaliće koji se presijavaju.  

Pisanice u ubrusima

Marko predlaže i pisanice u ubrusima.

Uzmete ubrus, jedno jaje, znači ovaoga puta to mora biti već kuhano jaje i zamotate ga u ubrus, što čvršće, naravno da ubrus ne pukne i onda uzmete gumicu i zavežete odozgora.   

I sada uzmete boju. Znači malo kapate crvenu pa malo na primjer zelene. I sad možete stati na tome ili na primjer dodati još žutu. To je na vama, tu se igrate“, kaže.

Kada ste prehrambenom bojom pokapali ubruse, vrijeme je za drugi korak.

„Sada vam treba mješavina vode i octa, ja sam tu stavio primjerice 200 mililitara vode i 50 mililitara octa, ako ne radite više pisanica smanjite. Uzmite svaku pisanicu i dobro ju poprskajte tom mješavinom. I na kraju kad ste to napravili, onda stisnite dobro u ruci da se priljubi papir i znači tu vam je isto bitno da imate rukavice jer je ovo prljav posao.  I ostavljate da se suši. I opet malo okrenite da se ravnomjerno suši“,  objašanjava Marko.

Kad se ubrus skorz osuši, jaja lagano izvadite iz ubrusa i iznenadite se dizajnom koji ste dobili. Pisanice zatim premažite jestivim uljem.

pisanice-u-ubrusima

Sretan Uskrs!

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice