Povežimo se

Kreirajmo dom zajedno

Zavirite u prekrasnu kuću stoljetnog imanja

U interijeru se na moderan način miješaju elementi starog i novog.

Prvo smo vam pokazali kako izgleda ova 150-godišnja ljepotica obnovljena u duhu u kojem je građena. A sada ćemo vas upoznati s njenim interijerom.

kamena-villa-ariak-krk-domnakvadrat

Osim svojom ljepotom, ovo imanje u Gostinjcu na otoku Krku, intrigira i poviješću. Kameni zidovi pričaju zanimljive priče. Naime, u suterenskom dijelu zgrade je nekadašnji javni prolaz kroz koji su svi mještani Gostinjca prolazili kako bi došli u obližnju šumu. To je, navodi arhitektica Rajka Bunjevac, katastarski i bila zasebna čestica.

prolaz-villa-aria-krk-domnakvadrat

I baš zato što se radilo o putu, arhitekti su dio njegove namjene odlučili zadržati. Put je postao dio interijera, ali i glavni ulaz u kuću koji povezuje prednju i stražnju stranu imanja. Tu je u potpunosti sačuvan križni svod.  

Transformacija nekadašnje konobe

blagovonica-stepenice- villa-aria-krk-domnakvadrat

Donja je etaža imanja nekad bila konoba sa više zatvorenih malih prostorija. Ta namjena danas više nije potrebna pa je i dispozicija prostora promijenjena. “Htjeli smo dobiti jedan veliki spojeni prostor, koji oblikom odgovara današnjim nekakvim standardima. To smo i napravili na način da smo otvorili zid između dvije kuće, i na taj način spojili i različite namjene prostora”, pojasnio je arhitekt Boris Petrović.

kuhinja-villa-aria-krk-domnakvadrat

Da bi sve to bilo i stabilno, trebalo je betonsko pojačanje. Ono je gotovo neprimjetno u novom otvorenom prostoru koji povezuje kuhinju, blagovaonicu i dnevnu sobu s kaminom. Kamin je zadržan originalan.

boravak-kamen-villa-aria-krk-domnakvadrat

Šarmantni kat

Kameno stubište koje nekada nije postajalo, vodi nas na kat koji jednostavno šarmira detaljima. Arhitekti su u prostoru sačuvali originalne drvene grede koje su ojačali armirano betonskom pločom da bi njihova funkcija bila usklađena sa suvremenim propisima. I namještaj kojim su opremali prostor ima svoju priču.

dnevni-boravak-villa-aria-krk-domnakvadrat

“Sve što je staro je zaista staro, a sve što je suvremeni, novokupljeni namještaj je zapravo suvremenog dizajna. I mi smo tu kao arhitekti zapravo iskazali neko svoje mišljenje”, poručila je Bunjevac.

komoda-svjetiljka-villa-aria-krk-domnakvadrat

Suvremenog su i njihovog originalnog dizajna i zidne svjetiljke za koje su iskoristili otpadni materijal s krova.

Ugradnja sanitarnog čvora

kupaonica-villa-aria-krk-domnakvadrat

Kad obnavljate stoljetno imanje suočite se s mnogim izazovima. Pa tako je jedan on njih u ovom slučaju bio i nedostatak kupaonica. Naime, imanje je imalo samo jedan poljski wc u dvorištu, a obnovljeni je objekt trebao zadovoljiti potrebe našeg današnjeg života.

spavaća-soba-kada-villa-aria-krk-domnakvadrat

Prema najnovijim trendovima, u spavaću sobu je instalirana samostojeća kada.

grede-strop-villa-aria-krk-domnakvadrat

I u toj prostoriji je spojeno staro i novo. Horizontalne grede na stropu su stare, samo prebojene dok je krov nov.

spavaća-soba-villa-aria-krk-domnakvadrat

Nakon svega viđenog ne možemo a da ne zaključimo kako se izvrsni projekti mogu ostvariti poštujući tradiciju i povijest dobro ih kombinirajući s elementima suvremenog stanovanja. Jer ovo imanje ne služi samo za odmor, već vas svojim obnovljenim izgledom vodi u neko drugo vrijeme nekih drugačijih životnih navika.

Kreirajmo dom zajedno

Kako pravilno postaviti stol? Savjeti i trikovi poznate bloggerice

Pogledajte kako pravilno postaviti stol za svakodnevne i svečane prilike

Postavljanje stola nije samo tehnički zadatak prije jela – to je ritual koji može unijeti ljepotu, red i posebnu atmosferu u svaki obrok. Svoja pravila, navike i estetske trikove podijelila je Boba Blašković, poznata blogerica i autorica lifestyle portala dblog.hr, koja zna kako i najjednostavnije serviranje učiniti posebnim.

Engleski i francuski stil – u čemu je razlika?

Kod svečanog postavljanja stola razlikuju se dva stila – engleski i francuski. Francuski podrazumijeva posluživanje hrane na pladnjevima, pri čemu si gosti sami poslužuju, dok engleski uključuje već poslužene tanjure ili posluživanje od strane domaćina. Francuski stil mnogima je draži jer omogućava domaćinu da opuštenije provede vrijeme s gostima, bez stalnog ustajanja.

Uređenje apartmana: Ključni komadi i završni detalji koji čine razliku

U svakodnevici, Boba bira praktično posuđe – ono koje je lako za održavanje, ali i dovoljno estetski privlačno da svakodnevnom objedu doda dašak posebnog. “Hrana nije samo jelo – to su trenuci kad smo zajedno. I zato i obične trenutke treba učiniti lijepima,” poručuje.

kako pravilno postaviti stol

Kako pravilno postaviti stol: osnovna pravila koja vrijede uvijek

Bez obzira na stil, pravila za postavljanje stola ostaju ista:

  • Noževi i žlice idu s desne strane tanjura, vilice s lijeve.
  • Noževi uvijek s oštricom prema tanjuru.
  • Pribor za desert smješta se iznad tanjura, s ručkama okrenutima prema ruci kojom se koristi.
  • Čaša za vodu je obavezna i ide iznad noža, a uz nju po potrebi dolaze čaše za vino (bijelo niže, crno više).

Važno je da se na stol ne stavlja pribor koji se neće koristiti – estetika nikad ne smije nadjačati funkciju. Postavljanje stola treba biti usklađeno s jelovnikom i karakterom događanja, bilo da je riječ o obiteljskom ručku ili svečanoj večeri.

Kombiniranje servisa i dekoracija s mjerom

Kod odabira tanjura i čaša Boba savjetuje slobodu, ali i pažnju: “Ne moramo imati savršen set, ali tanjuri trebaju biti neoštećeni i skladni.” Mješavina servisa može unijeti dinamiku, osobito u neformalnijim situacijama. Mat tanjuri, primjerice, daju dodatnu vizualnu dubinu i izgledaju odlično na fotografijama.

Osvježite prostor samo jednim dekorativnim komadom

Dekoracija treba biti odmjerena. Cvijeće, svijeće i drugi ukrasi nikad ne smiju zaklanjati pogled među gostima. “Ljudi dolaze zbog hrane i druženja – dekoracije su samo dodatak,” kaže Boba.

kako pravilno postaviti stol

Zašto je bitno znati kako pravilno postaviti stol

Postavljanje stola ima snagu prenijeti poruku – koliko nam je stalo do onih za stolom i do trenutka koji dijelimo. U današnjem užurbanom ritmu, to je prilika da stanemo, usporimo i stvorimo mali, ali vrijedan ritual.

Kako postaviti stol za romantičnu večeru?

Bez obzira na to radi li se o svečanoj prigodi ili običnom obiteljskom objedu, upravo postavljanje stola može taj trenutak pretvoriti u iskustvo.

Nastavite čitati

Kreirajmo dom zajedno

Sve što vam treba za idealan početak roštilj sezone

Odabir pravog roštilja, praktičan pribor i mali trikovi koji svako okupljanje pretvaraju u opušteno uživanje na otvorenom

roštilj lesnina

S prvim toplim danima, terasa postaje dnevni boravak, mirisi s roštilja šire se zrakom, a osmijesi za stolom govore više od riječi. Roštiljanje nije samo način pripreme hrane, to je ritual kojem se svi veselimo. Trenuci okupljanja, smijeh, lagani razgovori i opušteno uživanje na otvorenom čine nadolazeću sezonu posebnom.

Pripremite se za sezonu kakvu zaslužujete. Bilo da birate roštilj na drveni ugljen, plin ili električni model, prava oprema i dodaci pretvaraju svaki obrok u mali gastronomski spektakl. Sve što vam treba za savršeni početak ove sezone čeka vas na jednom mjestu, u Lesnina XXXL poslovnicama i na web shopu. Do 31.5., odnosno do isteka zaliha, traje akcija na asortiman iz kataloga ”Ljetne roštiljade”.

Autentičan doživljaj

Za istinske zaljubljenike u roštiljanje, roštilj na drveni ugljen ima posebno mjesto. Onaj poznati miris dima koji se polako širi dvorištem, lagano pucketanje žara i toplina koja se osjeća i prije nego što išta dotakne rešetku – to je iskustvo koje se ne zaboravlja. U Lesnina XXXL poslovnicama i na web shopu mogu se pronaći idealni roštilji na drveni ugljen, nebitno radi li se o klasičnom poimanju roštilja na ugljen ili sve popularnijim i vizualno atraktivnim keramičkim roštiljima poput Kamado roštilja.

kamado roštilj

Kompaktan i praktičan roštilj

Kada vrijeme ili prostor ograničavaju mogućnosti, električni roštilj postaje idealan saveznik. Kompaktan, jednostavan za korištenje i bez dima – savršen za balkone ili manje prostore. Uz preciznu kontrolu temperature, brzo zagrijavanje te jednostavnost uporabe, prenosivost i lako skladištenje jer ne zahtijeva puno prostora, priprema jela je uvijek brza i jednostavna. Osim toga, električni roštilj se najbrže zagrijava i sigurniji je od plinskih ili roštilja na ugljen.

Za moderne roštilj-majstore

Za one koji traže učinkovitost, brzinu i kontrolu, plinski roštilj nudi idealnu kombinaciju. S jednostavnim paljenjem, brzim zagrijavanjem i mogućnošću preciznog podešavanja temperature, priprema mesa i povrća postaje pravo zadovoljstvo. Površine za pečenje najčešće su veće nego kod električnih modela, što ga čini odličnim izborom za veća društva – no valja računati na veće dimenzije samog roštilja, kao i dodatni prostor za plinsku bocu. Upravo zbog uporabe plina, važno je voditi računa o sigurnosti i odgovornom rukovanju.

Must-have komadi

Sve veću pažnju ljubitelja roštiljanja i druženja na otvorenom privlače i peći za pizzu, koje donose autentične okuse na sva obiteljska okupljanja. Pravi hit sezone, a ujedno i najavljeni “must have” za 2025., su inovativni kombo sustavi poput Corten Rusty modela – kombinacija kamina i ložišta na drveni ugljen koji spaja funkcionalnost, upečatljiv dizajn i dojam luksuza u svakom vanjskom prostoru.

Neophodna oprema

Prava oprema čini razliku. Hvataljke, lopatice, termometri, ražnjići i rukavice – svi ti detalji omogućuju sigurnu i preciznu pripremu jela. Bilo da ste početnik ili iskusni majstor roštilja, kvalitetan pribor podiže vaše kulinarske vještine na višu razinu. Dobar roštilj zaslužuje i dobru njegu. Kvalitetni alati za čišćenje olakšavaju održavanje i produžuju vijek trajanja vašeg roštilja. Od četki s čeličnim vlaknima do posebnih sredstava za uklanjanje masnoća – sve što vam treba kako bi vaš roštilj uvijek bio spreman za novu rundu uživanja.

U Lesnina XXXL poslovnicama i na web shopu traju pogodnosti na asortiman iz kataloga ”Ljetne roštiljade” i traju do 31. 5. ili do isteka zaliha. U njemu se nalaze različite vrste roštilja, peći za pizze, ali i sva potrebna oprema. Neka vaš balkon, terasa ili vrt postanu mjesto gdje započinjete i završavate dan s osmijehom.

Lesnina XXXL – Kreirajmo dom zajedno!

Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice