Povežimo se

Interijeri

Stan inspiriran pticom kos!

Kao ptica kos. Crno s naglaskom na žuti kljun. Tako nam je arhitekt opisao svoju inspiraciju za uređenje ovog stana.

Dvosoban stan od 100 kvadrata

Crno bijela podloga sa žutim naglascima kreće odmah na ulazu u ovaj zanimljiv stan gdje se žuti tulipani ponavljaju u ozrcaljenim vratima koja udvostručuju mali hodnik. I ta je funkcionalna cjelina ovog doma otprilike jedini mali prostor. Jer ukupnih kvadrata mu ne nedostaje. A evo što je investitor tražio da se s njima napravi.

stan-inspiriran-pticom-kos

„Htio je da ovaj stan od 100 kvadrata izgleda hedonistički. Htio je totalnu suprotnost ovog stana kako je nekad bio. Nekad je imao puno prostorija, puno školskih hodnika. Investitor je htio minimalistički i što otvoreniji stan. Znači nekad četverosoban stan je postao dvosoban stan“, kazao nam je mag.ing. arhitekture Hrvoje Hanže Hanzlin.

Veliki dnevni prostor

Dnevni prostor je velik, ali naglasak u njemu je samo na jednom komadu namještaja.

Pod od mikro cementa i zid su ujednačenih boja upravo zato da bi se taj učinak mogao postići.

„Ovaj je namještaj zapravo nastao na način da je to hrvatski jedan proizvod koji su dosta dali naglasak na sam dizajn, tako da smo zapravo vukli tu boju recimo poput ptice kos, ona je sva crna, samo taj akcent je žuti kljun i iz tog razloga smo htjeli da ova žuta sofa bude ta koja će činiti akcent u ovom cijelom stanu“, ističe arhitekt.

Dnevni je prostor zanimljivo i povezan kuhinjom i odvojen od nje.

kuhinja-crna

„To je zapravo jedan element koji se proteže kroz cijeli stan, te police sa tim elementima drvenog dijela. Ono što je zapravo bilo dosta bitno, da ovo bude isključivo fizička, a ne vizualna barijera za cijeli prostor tako da iako su jasno definirane zone dnevnog boravka, blagovaone i kuhinje, opet to ostaje i dalje jedan prostor koji je zapravo otvoren, ali vizualno odijeljen policama“, objašnjava arhitekt.

Kuhinja kao salon za primanje gostiju

„Tajna je u tome da se sakriju apsolutno svi nepotrebni prostori koji su u ovom prostoru, kroz ormare i ove elemente koji se nalaze u samom otoku. Ovaj otok je zapravo namijenjen da bude isto minimalistički, tak da je u prvom planu što se kaže, hrana i da zapravo ove plohe su dosta jednostavne za koristiti“, objašnjava arhitekt.

crna-kuhinja

Skrivena vinoteka

Metalna polica je na zid došla naknadno kako se priprema hrane ne bi pretvorila u obilazak otoka. Tu su svoje mjesto našle namirnice i detalji koji se najviše koriste u kuhinji. Osim u otoku i ormarima koji oblažu zid, spremište se našlo na još jednom mjestu.

skrivena-vinoteka

„Ono što nitko ne voli je da zapravo te neke prostore kao što su špajze, budu dominante, tako da smo mi napravili unutar tog jednog kuhinjskog elementa zapravo jednu skrivenu vinoteku. Zapravo, osobe, kad dođu ovdje, ne moraju odmah znati o čemu je riječ. Svatko kad vidi ovu skrivenu prostoriju se oduševi, tak da, taj mu je dio, nekako na kraju postane i najdraži dio stana“, ističe arhitekt.

Motiv žutog kljuna proteže se kroz cijeli stan

Žuti detalj kljuna malog kosa ponavlja se i u tapecirungu barskih stolica i on je dodatno naglašen zbog veće količine crnih elemenata u prostoru.

žute-barske-stolice

Spavaća soba veličine dnevnog boravka

Spavaća soba od 25 kvadrata slobodno može preuzeti ulogu drugog dnevnog boravka ovog zanimljivog doma.

velika-spavaća-soba

„Obzirom da je na južnoj strani, zamislili smo ju i kao mali dnevni boravak, di se može boraviti tokom cijelog dana. Za rad od doma i sad ovo vrijeme izolacija i svega, ova soba, osim kuhinje, ima sve što bi trebala imati“, kaže arhitket.

U njoj se ističe stol konzola koji je dizajn arhitekta. On skriva radijatore, a može služiti i kao radni, te stol za šminkanje tako da dvije osobe mogu paralelno funkcionirati za njim.

Zanimljiv razlog za odabir industrijske rasvjete

Posebna priča u cijelom prostoru je rasvjeta koja ima industrijske elemente. Razlog za to je praktične prirode. „Ova je zgrada rađena devedesetih godina, u doba kad su bili dosta moderni pred gotovljeni elementi, znači, gotovi zidovi, stropovi. Znači cijela zgrada je dolazila kao lego kockice. Taj beton je zapravo u tvornici napravljen i iz nekog razloga bilo ga je jako teško štemati. Tako da smo mi zapravo sve što smo radili, radili smo u tom nekom industrial looku. U cijelom prostoru je vidljiv taj element čelika“, pojašnjava arhitekt.

I svi su se ti elementi stopili u jednu zaokruženu cjelinu koja je pozadinska pozornica za pravu zvijezdu – žuti kljun malog crnog kosa.

kuhinja-crno-žuta

Interijeri

Odlično rješenje za svaki prostor – Stretch stropovi

I u ovoj sezoni donosit ćemo vam nove trendove, kako one u uređenju interijeru tako i one u gradnji. Trendi rješenje za svaki interijer mogu biti stretch stropovi.

I u ovoj sezoni donosit ćemo vam nove trendove, kako one u uređenju interijeru tako i one u gradnji. Trendi rješenje za svaki interijer mogu biti stretch stropovi.

Šta su to stretch stropovi

Oni su lijepi, praktični i u jednom danu mogu obogatiti svaki interijer. Stoga i ne čudi da su se upravo stretch stropovi nametnuli kao trend u uređenju interijera.

Stretch stropovi su izrađeni od tanke PVC folije ili tkanine s poliuretanom. Po rubu folije se zavari jedna guma, takozvana harpun ili keder, ona se montira u profile koji idu samo po okviru sobe.

Prednosti stretch stropova

Zbog svoje težine od svega 150 grama po kvadratnom metru, ova folija ne opterećuje nosivu konstrukciju, a može se montirati u komadu do čak 150 kvadrata.

 Klasični strop od 10, 20, 30 kvadrata može se riješit u pola dana. Ta folija se dobro zagrije do nekakvih 50, 60 stupnjeva i onda se popusti i kad se napne ona napravi idealno ravnu površinu’, kaže Dmitrii Serdiukov izvođač stretch stropova.

Koja je antistatička pa se za nju ne lijepi prašina. Istovremeno je vatrootporna, otporna na vlagu i gljivice te štiti od poplave.

‘Stretch strop izdržava 150 litara po kvadratnom metru. Čak već sam imao nekoliko slučajeva tu u Hrvatskoj, i stvarno taj strop on je zaštitio cijelu kuću od poplave. Mi smo došli, ispustili smo vodu, zagrijali tu foliju i ona se opet vratila u prvobitno stanje’, tvrdi.

Tvornička garancija im je 15 godina, međutim mogu služiti i 30 godina, tvrdi nam Dmitri koji je došavši pred 10 godina u Hrvatsku shvatio kako kod nas nema službenog naziva za ovakve stropove.

Osim što će i nakon 10 godina izgledati kao nov, stretch strop će u svaki prostor unijeti nešto posebno i vizualno ga povećati, bilo da se radi o verziji s printom ili bez njega.

Opcije stropova

‘Bilo koja folija može se printat, ali najbolja je opcija kad se printa poluprozirna folija. Znači poluprozirna folija je namijenjena taman za te svijetleće stropove i ona propušta svijetla. I znači kad upališ svjetlo onda slika dobije nekakvu dubinu, izgleda puno ljepše. Znači ispod tog stropa montira se led rasvjeta. Montira se svakih 10-15 centimetara da bude ravnomjerno osvijetljen taj strop’, kaže.

Pa se tako stretch strop može koristiti i kao osnovna rasvjeta što je posebno preporučljivo u kuhinji u kojoj će svaki centimetar biti ravnomjerno osvjetljen te će time i kuhanje biti lakše.

Druga opcija je ugradnja klasične rasvjete.

‘Onda mi napravimo jednu malu laganu podkonstrukciju, onda izrežemo rupu u toj foliji i kroz tu rupu ugradimo bilo koju vrstu lampice  ili luster. Tako da sve se da ugradit i napravit s tom folijom. Isto ko i s klasičnim stropom’, tvrdi.

Ispod platna stretch stropa moguće je montirati i toplinske te zvučno izolacijske materijale, a ono što uza sve navedene prednosti doista oduševljava je raznolikost efekata i paleta boja, mogućnost montiranja u baš svaki interijer i pristupačna cijena.

Nastavite čitati

Interijeri

Stan za najam – 50 kvadrata čistog luksuza

Uvijek volimo posjetiti lijepe stanove uređene stručnom rukom dizajnera.

Uvijek volimo posjetiti lijepe stanove uređene stručnom rukom dizajnera. Ovotjedni dom na kvadrat uredila je dizajnerica interijera Iva Celio-Cega, a riječ je o luksuznom stanu za dugoročni najam.

Pedeset kvadrata čistog luksuza, tako bismo mogli nazvati stan za najam čiju je kompletnu adaptaciju osmislila dizajnerica Iva Celio-Cega.

Dugoročni plan

Prvotna ideja je bila čisto malo ušminkati prostor kako bi i dalje bio u najmu, no međutim tokom projektiranja, klijenti su nekako shvatili da je dugoročno puno bolja opcija da se napravi potpuna adaptacija prostora i kao takav da ide u dugoročni najam.

Kako bi se stan svidio što većem broju ljudi koji bi ga htjeli unajmiti, Iva se odlučila za funkcionalni moderni minimalizam u neutralnim tonovima.

Ulaz u stan

‘Na samom ulazu u stan bilo je potrebno smjestiti ormar za odlaganje odjeće i obuće te poličar za odlaganje ključeva i torbice i takvih sitnica. S obzirom da je prostor vrlo skučen fronte smo obukli u tonirano ogledalo što je uvijek odlično rješenje za male prostore’, kaže Iva Celio-Cega, dizajnerica interijera.

Kuhinja u 4 kvadrata

Problem malog prostora izvrsno je riješen i u kuhinji. Cijela kuhinja je rađena po mjeri, u tri boje, taupe, antracit sivoj i u bijeloj boji. Materijal koji smo koristili je lakirani mediapan. Kuhinja ima jedva četiri kvadrata, a interesantni nam je ovaj zid koji se nalazi u niši. Na podu smo stavili keramiku calacata mramora, a na zid smo stavili oblogu u toniranom staklu.

Od toniranog stakla i lakiranog mediapana napravljena je i do stropa visoka vitrina.

Prozračni blagovaonski prostor

Blagovaonica nam je isto vrlo oskudne kvadrature pa smo odlučili smjestiti okrugli stol u dekoru crnog drva, a kako bi prostor zadržao svoju prozračnost, odlučili smo se na stolce od poliuretana’, tvrdi. Sa  vitrinom je povezan blagovaonski prostor i kuhinja te je napravljena jedna vitrinu u kojoj se držae čaše, koje su opet pri ruci kod blagovaone.

Blagovaonicu krasi zlatna visilica koja u cijeli prostor unosi dodatni dašak luksuza, elegancije i topline. Toplinu dnevnom prostoru daju i plisirana kutna garnitura, hrastov parket, ali i elementi klasike koji se nalaze na zidovima u vidu štukaturnih letvica.

Funkcionalan dnevni boravak

‘Najveći problem u dnevnoj zoni nam je bio zid koji razdvaja dnevni boravak i spavaću sobu, jer su, na njemu su se nalazila dupla klizna vrata od kojih jedna nisu bila u funkciji jer su ulazila u okvir staklene stijene balkona.  Sva vrata klizna smo odlučili eliminirati iz projekta i jedna smo zamijenili filomuro vratima sa skrivenim dovratnicima’, kaže dizajnerica interijera.

Elegantni radni kutak i spavaća soba

Bočni dio spavaće sobe obućen je  u staklenu stijenu kako bi omogućili dotok svjetla u spavaći dio sobe.

Dio koji je oduzet sobi pretvoren je u elegantni radni kutak. Spavaća soba ima svega osam kvadrata što je prilično malo, ali su u nju uspjeli smjestiti sve potrebno za spavaći dio. Odmah na ulazu smješten je ugradbeni ormar sa kliznim vratima te veliki bračni krevet sa pripadajućim noćnim ormarićima.

Walk-in tuš u kupaonici

Najveću transformaciju doživjela je kupaonica koja je nekada imala kadu i ružičaste pločice, a sada ima walk-in tuš.

Odlučili su se za keramiku neutralnih tonova u dvije nijanse u dekoru kamena. Staklena stijena od tuša koja pregrađuje ostali dio kupaone je u crnoj boji, jednako kao i sve miješalice i dekoracije u kupaonici nalaze se u crnoj mat završnoj obradi.

I ovdje je dizajnerica domišljato iskoristila skladišni prostor, dizajniravši ormar u koji je osim ručnika i ostalih potrepština stala i perilica rublja koja je na ovaj način vješto skrivena.

Ivina dizajnerska ruka ovaj je mali stan učinila izrazito funkcionalnim, lijepim, modernim i luksuznim. Toliko da su njegovi vlasnici odustali od njegovog iznajmljivanja i zadržali ga za sebe.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice

Lesnina_dječji krevetić All In One_2.490,00kn Lesnina_dječji krevetić All In One_2.490,00kn
Izbor uredniceprije 5 mjeseci

Za bezbrižne i sigurne trenutke s vašim najmilijima

Inspiracija i ideje za uređenje originalnog dječjeg kutka nalazi se u svim Lesnina XXXL trgovinama i na webshopu!

nekretnine-krediti-dom-na-kvadrat nekretnine-krediti-dom-na-kvadrat
Izbor uredniceprije 7 mjeseci

Kako do prve vlastite nekretnine subvencioniranim kreditom?

Kupnju svog prvog doma mnogima su olakšali subvencionirani krediti APN-a, namijenjeni mladima. Osim pronalaska odgovarajuće nekretnine, treba odabrati i dobru...

robotska-kosilica-u-radu-al-ko-domnakvadrat robotska-kosilica-u-radu-al-ko-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 8 mjeseci

Vodič za odabir prave kosilice

U lijepom se vrtu najljepše živi i opušta – pronađite uređaj kojim ćete svoj vrt pretvoriti u oazu mira koju...

Stambene-zgrade-u-Zagrebu Stambene-zgrade-u-Zagrebu
Izbor uredniceprije 8 mjeseci

Isplati li se kupovati nekretnine uz državne subvencije?

Na proljeće kreće novi krug prijava za APN-ove kredite.

stablo stablo
Izbor uredniceprije 8 mjeseci

Otpad koji stvaramo guši naš planet. Što učiniti?

Otpad koji stvaramo guši naš planet, a u stanje ekološkog duga svake godine ulazimo sve ranije. Kada bismo samo koristili...

DAIKIN-UREĐAJ-ZA-PROČIŠĆAVANJE-I-OVLAŽIVANJE-ZRAKA. DAIKIN-UREĐAJ-ZA-PROČIŠĆAVANJE-I-OVLAŽIVANJE-ZRAKA.
Izbor uredniceprije 9 mjeseci

Daikin ima rješenje za kućno mjerenje kvalitete zraka, pročišćavanje i ovlaživanje

Čak 90 posto našeg života provodimo u zatvorenim prostorima. Dovoljan je to razlog za zapitati se kakva je kvaliteta zraka...

korejska-hrana-dom-na-kvadrat korejska-hrana-dom-na-kvadrat
Gastroprije 9 mjeseci

Tajne korejske kuhinje

U posljednje je vrijeme korejska pop kultura u modi pa zašto ne biste iskušali i korejsku kuhinju?

Izbor uredniceprije 9 mjeseci

Sretan Božić i novu 2022.godinu želi vam mala ekipa Doma na kvadrat

Sretan Božić i novu 2022.godinu želi vam mala ekipa Doma na kvadrat

Izbor uredniceprije 10 mjeseci

Zašto je bitna kvaliteta zraka u zatvorenim prostorijama?

Čak 90 posto našeg života provodimo u zatvorenim prostorijma. Dovoljan je to razlog za zapitati se kakva je kvaliteta zraka...

marijana-perinic-dom-na-kvadrat marijana-perinic-dom-na-kvadrat
Izbor uredniceprije 10 mjeseci

Muke po majstorima s komičarkom Marijanom Perinić

Stres, majstori i nepredviđeni troškovi. Sigurno i vas ove riječi asociraju na renovaciju stana. Kao i u brojnim drugim životnim...