Povežimo se

Stanovi

Prekrasan ured uređen kao dom

Uređenje ureda u današnje je vrijeme način stvaranja pozitivnog imidža tvrtke. A kad taj ured uredite poput doma, onda je i zaposlenicima i klijentima ugodno u njemu.

Dolazak u odvjetnički ured često je vrlo stresan, pa uvelike pomaže ako se u njemu osjećate kao kod kuće. Upravo smo se tako osjećali u ovom zagrebačkom uredu.

Projektni zadatak bio je osmisliti ured čija je prvobitna funkcija funkcija ureda, sekundarna funkcija funkcija mjesta za sastanke s klijentima, mjesta za razradu poslovnih strategija, za poslovnu inspiraciju, te funkcija doma.

Sala za sastanke

sala-za-sastanke-domnakvadrat

Sala za sastanke djeluje poput blagovaonice. Klijenti su inzistirali na ravnoteži između modernog i tradicionalnog pa su svi elementi koji su se mogli zadržati i zadržani. Stara kalijeva peć i rekonstruirane žute fotelje našle su svoje mjesto u ovom uredu.

Uredski prostor

ured-orijentalni-tepih-domnakvadrat

Uredski prostor također odiše toplinom doma. Tome zasigurno pridonosi orijentalni tepih na podu. Za udobnost tu je dvosjed u kutu.

Arhitektica Mia Petričević istaknula je kako je u osmišljavanju prostora vrlo važnu ulogu imala analiza klijenata koji dolaze, kao i analiza zgrade u kojoj se ured nalazi. Radi se o zgradi izgrađenoj krajem 19. stoljeća. “Sve to nas je dovelo do harmonije uma i duha i naposljetku, ovog koncepta”, kazala je Petričević.

mali-ured-plavi-detalji-domnakvadrat

Za oko nam je zapelo da se dosta koristila umirujuća plava boja koja se smatra i bojom poslovnog svijeta. Korištena je u detaljima kako bi se dodatno naglasili pojedini elementi. No, valja biti oprezan. Kako je istaknula arhitektica, pretjerano korištenje plave boje može izazvati kontraefekt, odnosno prostor učiniti hladnim.

Hodnik

arhiva-u-uredu-domnakvadrat

U hodniku se smjestila arhiva koja je skrivena u ugradbenom ormaru. Nasuprot njega nalazi se još jedan udoban dvosjed i podsjetnik na stara vremena – pisaća mašina.

sofa-pisaća-mašina-domnakvadrat

Prostorom se provlače štukature kojima su arhitekti htjeli dati značaj povijesti lokacije u centru Zagreba. A opet ovaj zid na kojem se nalaze ima i svoju dodatnu funkciju. Tu su sakriveni ulazi u sanitarije i servisne sadržaje.

štukature-ulaz-u-sanitarije-domnakvadrat

Kuhinja

kuhinja-pločice-reciklirane-domnakvadrat

Nekada su se pauze provodile u restoranima, a sada za to imaju kuhinju.

Pločice na zidovima su reciklirane. Pronađene su u starim sanitarijama. Skinute su, očišćene i umjesto da su završile u otpadu, dobile su novu vrijednost.

Umjetnost na zidovima

slika-u-uredu-domnakvadrat
dječji-crteži-domnakvadrat

Dodatnu toplinu ovom prostoru opet daju umjetnine na zidu. Neke su naslikali pravi umjetnici, a druge su dječjih ruku djelo. A dojam doma zasigurno pojačavaju uspomene na polici u kuhinji.

Na kraju, kome ne bi bilo ugodno raditi u ovakvom uredu kad uopće nemate osjećaj da se nalazite u poslovnom prostoru.

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Arhitektura

Zanimljiv život u amsterdamskom stanu

Poznat kao Venecija sjevera, arhitektonski potpuno jedinstven, Amsterdam skriva puno stambenih izazova za njegove stanovnike, posebno ako se odluče živjeti u starom centru grada. Otkrivamo vam kako se se prilagođavaju životu u zgradama čiji stupovi propadaju, selidbi po uskim stepenicama i suživotu u limitiranom prostoru.

Zaljubljenici u arthitekturu obožavaju Amsterdam

Impresvine i šarene kuće uz preko 100 kilometara kanala koji prolaze kroz sam grad, čine Amsterdam neponovljivim mjestom za sve zaljubljenike u arhitekturu i inovativna rješenja na području gradnje i dizajna. Sa 160 kanala Amsterdam je s razlogom poznat kao Venecija sjevera. Osim toga, jedan je od prvih urbanistički planiranih gradova sjeverne Europe.

Baš kao i Venecija, i Amsterdam je  građen na stupovima, na pješčanom tlu. Nekoliko stoljeća kasnije stupovi nažalost propadaju, pa je dodatna fascinacija u šarenom gradu činjenica da kuće djeluju kao da im se netko poigrao s ravnotežom, dok su još jedna specifičnost gradnje i iznimno uska i visoka stubišta unutar kuća odnosno zgrada.

Stan koji je zapravo bio spremište

Konstantno velika potražnja za stanovima pretvara svaki neiskorišten dio zgrade u stambenu jedinicu, a kako to izgleda u praksi s nama je podijelio Bojan Gazibara, marketing menadžer, koji je rodnu Hrvatsku zamijenio Amsterdamom.

Ovaj stan zapravo je bio spremište. U Amsterdamu nemaju podrume jer bi inače sve bilo potopljeno, stoga se njihova spremišta nalaze na tavanu. Stan ima otprilike 35 kvadrata, sa kosinama oko 40. u Tako malom stanu većina stvari napravljena je funkcionalno, odnosno bitno je iskoristiti svaki centimetar prostora.

Kuće i zgrade nisu na ravnom tlu

Bojan nam je otkrio kako se on i drugi stanovnici grada nose s činjenicom da kuće i zgrade u centru nisu nužno na ravnom tlu, te koje je on ima izazove zbog toga. 

“Teško je cijelu zgradu srušiti pa ponovno graditi, stoga većina zamijeni stupove na kojima stoje, drugi pak odrežu noge od stola pa naprave da je stol zapravo ravan, jer je inače cijeli pod na koso, ali većina stanova u centru zapravo jesu na koso, moj je malo, ali ne osjećam to previše, mogu pojesti juhu na stolu”, sa osmijehom govori Bojan.

Cijeli stan je zapravo na drvenim gredama koje su negdje odrezane da bi se napravile prostorije, ali drvene grede su i u podu.

Stanovi netipični za naše podneblje

Krenete li u iznajmljivanje stana u Amsterdamu, mogla bi vas dočekati potpuno drugačija situacija nego kod većine stanova u našoj zemlji.

“Kulturni šok koji me dočekao kod iznajmljivanja stana je da stan nije namješten i jako ih se rijetko može naći namještene. Stanovi su prazni i često su bez poda. Jedina stvar koju u stanu dobiješ je kuhinja i wc. Pod možeš otkupiti od nekog tko je živio prije tebe, naravno ako se dogovorite za cijenu ili ga u protivnom sam stavljaš.” Bojan je imao sreću da je dobio i pod i kuhinju, ali ništa drugo, za sve ostalo morao se pobrinuti sam.

Kreativnost je ključna

Upravo u ovakvim stanovima najviše do izražaja dolazi kreativnost njihovih stanovnika, pa su recimo potpuno oduševljenje stari bubnjevi pretvoreni u policu s knjigama koji na taj način štede prostor i čine stan još zanimljivijim. Specifičnost u rasporedu amsterdamskih stanova su i odvojene prostorije za wc od onih za tušranje, gotovo svi stanovi imaju sistem s dvije kupaonice, jer im upravo to donosi više bodova kod prodaje stanova.

Iako malen i tavanski, stan zapravo ima dva kata, dok je drugi napravljen kao galerija koja služi kao spavaća soba. Ono što je tipično za stanove u Amsterdamu je pogled na krovove susjednih zgrada.

Ovaj stan ima svoje minuse, no živjeti u centru Amsterdama je predivno, zaključuje naš sugovornik.

Nastavite čitati

Interijeri

Prekrasan građanski stan na vrhunskoj lokaciji

Zavirili smo u jedan građanski obiteljski stan. Izniman je po svojoj jednostavnosti, uređenju, lokaciji, apsolutno po svemu, a poseban je upravo u svojoj jednostavnosti.

Svi žele nove nekretnine

Tržište nekretnina opet je u punom zamahu. Veliki je izbor raznih nekretnina. Puno se gradi, prodaje, kupuje. Tako se barem čini kada ste promatrač. U trenutku kada se odlučite potražiti vlastitu idealnu nekretninu, stvari se počinju komplicirati. Za početak, svatko želi da je ono što kupuje novo. Ili barem kao novo.


Podizanje vrijednosti nekretnine uređenjem interijera 

Dizajn interijera ovog trosobnog stana potpisuje Paula Helena Bara, koja je svojim istančanim ukusom stanu dala posebnu luksuznu notu te dodatno istaknula njegove prednosti. Više…


Puno je lakše prodati nekretninu nakon adaptacije zato što klijenti najviše vole čuti da je stan novooadaptiran, tako im je lakše, pogotovo kada je riječ o starim nekretninama u centru. Ljudi jednostavno vole novo i obnovljeno.

Lokacija je najbitnija

Osim godine gradnje, odnosno posljednje adaptacije, postoji stavka koja je još bitnija i privlačnija, bilo za kupnju bilo za prodaju nekretnine. Riječ je naravno o lokaciji, jer nekretninu najviše prodaje dobra lokacija.

Dobra lokacija podrazumjeva blizinu sadržaja koji su bitni kupcu. Najčešće su to vrtić, škola, dom zdravlja, javni gradski prijevoz i slično. U smislu cijene, dobra lokacija znači centar grada. Bez obzira na stanje  nekretnine, ukoliko se ona nalazi u centru grada, na dobroj poziciji to je ono što ju čini atraktivnom.

Stan koji zadovoljava sve uvjete

Upravo ćemo takvu nekretninu predstaviti. Riječ je o stanu u strogom centru grada, u blizini svih sadržaja neophodnih za one najmlađe, ali i za ljude u godinama. Osim lokacije, ovaj stan je gotovo kao nov.

Stan je potpuno adaptiran prije dvije godine. Radila se potpuna adaptacija, mijenjan je tlocrt. Sve je potpuno novo. Vlasnici su nekretninu prvotno uređivali za sebe, no ipak su odlučili da u njoj neće stanovati, nego su je stavili na prodaju.

Radi se o stanu u strogom centru Zagreba koji je zapravo novogradnja u kojoj nikada nitko nije živio. Nalazi se na Langovom trgu, u neposrednoj blizini parka Ribnjak što ga po lokaciji čini idealnim za obitelj sa djecom. No, vlasnici su upravo za svoju obitelj i radili stan pa su prema tome i mijenjali i organizirali raspored prostorija.

Osnovna ideja ovog stana je zajedništvo

Stan je jako lijepo uređen, obiteljski. Dvije spavaće sobe su odvojene. Jedna spavaća soba se nalazi u jednom dijelu stana sa vlastitom kupaonicom, a druga je odvojena sa radnom sobom i vlastitom kupaonicom. Savršeno za obitelj.

S istim je ciljem uređivan centralni dio stana. Spojena kuhinja, bagavaonica i dnevni boravak zamišljeni su mjesto kao gdje se okuplja obitelj. Vlasnica, koja nije željela pred kamere, šapnula nam je da joj je osnovna ideja bila zajedništvo, prostor u kome će svi voljeti boraviti i koji će odisati toplinom.  S istom idejom, toplinom i ljubavi vodila se pri uređenju.

Sve je rađeno po mjeri

Najmeštaj, ormari sve je rađeno po mjeri. Za ovakvu nekretninu bilo bi šteta da se stavi neki običan, klasični namještaj. Zato se pazilo na svaki detalj sve od namještaja pa do raznih sitnica koje čine ovu nekretninu posebnom.

Uređenje nije djelo nekog arhitekta, nego su vlasnici sve sami osmislili. Tu je ovaj stan dobio još jednu novu dimenziju koja se neprimjetno u svakom dijelu može prepoznati, a to je izuzetna praktičnost. U svakoj od ovih prostorija imate osjećaj da je sve što vam treba na dohvat ruke i baš tamo gdje treba biti. Posebnu toplinu daje mnoštvo detalja o kojima razmišlja samo netko tko je stvarao dom za sebe.

Ovaj moderan i luksuzan dom od 156 m2 odiše elegancijom radi svijetlih tonova koji prevladavaju, ali i visokih stropova karakterističnih za zgrade centra što dodatno otvara prostor. Visina je 3,15 što daje posebnu čar ovom stanu jer čim su viši stropovi odmah ima i više svjetlosti i vizualno izgleda nekretnina veća.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice