Povežimo se

Lifestyle

Predivan stan u režiji Lane Banely

Bila je uspješna sportašica, novinarka, televizijska voditeljica, a sada je napravila totalni preokret u karijeri. Lana Banely postala je dizajnerica interijera, a stan koji je uredila dokaz je da se i u novom poslu izvrsno snalazi.

Želje investitora

Stan je kupljen kao novogradnja pa je dizajnerica Lana Banely imala mogućnost sudjelovati u svakom djeliću uređenja ovog doma. Za početak bilo je tu malo građevinskih radova. Kako sama ističe, želja investitora je bila odmah odvojiti ulazni dio od dnevnog boravka, blagovaonice i kuhinje. Rješenje se vidjelo u pregradnom zidu koji ima i estetsku funkciju zbog ogledala rađenog po mjeri.

zid-u-stanu-lana-banely-domnakvadrat

Namještaj po mjeri u lijepom stanu

komoda-u-stanu-lana-banely-domnakvadrat

A po mjeri je rađen i konzolni stolić koji je lijep i funkcionalan – ističe se svojom zelenom bojom i daje elegantan pečat predsoblju u ovom stanu. Našu proslavljenu sportašicu i novinarku, koja se sada našla u novoj poslovnoj ulozi, često pitaju gdje pronalazi inspiraciju za uređenje nečijeg doma. Kaže – to su njezini klijenti s kojima detaljno razgovara o njihovim potrebama.

lana-u-kuhinji-domnakvadrat

Puno posla bilo je u kuhinji koja je sačinjena od tisuću malih letvica širine pola centimetra. Stanu daje poseban pečat.

letvice-u-stanu-lane-banely-domnakvadrat

“Svaka ta letvica je ručno obrađivana, poslije lakirna, lijepljena, dakle tu je zaista potrošeno sati i sati vremena, ali krajnji rezultat je zaista jedinstven i sjajne su reakcije i pozitivni komentari na ovu kuhinju, tako da kažem, baš sam ponosna na nju.”, ističe dizajnerica.

stan-lana-banely-domnakvadrat

Nježne boje kuhinje naglašene su zlatnim detaljima, a eleganciji dodatno pridonosi činjenica da su radna površina i sudoper izrađeni od jednog komada mineralnog materijala.

“Napravili smo po mjeri i ovu staklenu komodu, na želju investitorice, koristili smo puno ogledala. Ogledala koja imaju funkciju da povećaju ovaj prostor, lijepa su, otvaraju nam cijelu tu priču, tako da smo leđa ove vitrine također napravili od stakla i ona služi dakle da se tu stavljaju čaše za pića, za goste, da su uvijek tu pri ruci.”, prepričava Lana Banely.

Luksuz u bojama i materijalima

dnevni-boravak-stan-lana-banely-domnakvadrat

Dnevnim dijelom dominira baršunasta zelena kutna garnitura. Intenzivna smaragdna zelena provlači se kroz dominantne detalje u cijelom stanu povezujući tako različite funkcionalne cjeline.

Elegantan interijer dodatno je naglašen štukaturama.” Naša priča tu ide dalje. Iza ovih vrata bez štokova koja su također napravljena po mjeri kroz cijeli stan u visokom sjaju prema želji investitorice. Tu se nalazi spavaća soba za goste. Sve su spavaće sobe, odaju onako jednu ugodnu toplu atmosferu, više onako jedan hotelski đir.”, dodaje dizajnerica.

soba-stan-lana-banely-domnakvadrat

Stan s dvije upečatljive kupaonice

kupaonica-lana-banely-domnakvadrat

“Tlocrtno, ovaj stan je već bio unaprijed definiran, tako da ovdje imamo dvije kupaonice. Prva, manja kupaonica je direktno povezana sa ulaznim vratima kako bi gosti koji uđu u ovaj stan imali direktnu komunikaciju sa mjestom gdje mogu oprati ruke i obaviti sve što treba.”, obrazlaže Lana Banely.

kupaonica-u-stanu-autorice-lane-banely-domnakvadrat

Zbog veličine njome prevladavaju nježne boje. Lana se ovdje poigrala ogledalom i dekorativnom rasvjetom.”Ovdje se nalazi još jedna kupaonica, vrlo je onako upečatljiva i reprezentativna, a odmah prilikom ulaska možete vidjeti jednu originalnu vodootpornu tapetu koja stvarno je dala ovdje jednu takvu dozu luksuza i elegancije, naprosto tkogod uđe u ovu prostoriju kaže uau.”, ponosno ističe.

Hodnik je mali pa u njemu privlači slika na zidu oko koje se nalazi štukatura. A detalj ispod nje otkriva nam zanimljivu anegdotu tijekom uređenja ovog dizajnerskog stana koju nam je dizajnerica ispričala.

Ženska nota u stanu mladog para

Budući da je mnogim ženama strast uređenje doma, često ne uvažavaju želje supružnika. “Vlasnici ovog stana su mladi bračni par. Prilikom uređenja suprug je dao zaista svu slobodu svojoj supruzi u odabiru i boja i namještaja i slično, jedino je molio pa da ne izabere baš ništa rozo, naravno, supruga ga je poslušala, kao što to obično i biva.”, ističe Lana Banely.

roza-stolica-u-stanu-lanabanely-domnakvadrat

A kako to nije jedini roza detalj u ovom domu, čini se da na kraju to i nije bio toliki problem. Jer kad se detalji dobro uklope u neki interijer, onda imate dojam da upravo tom prostoru i pripadaju. Zato samo možemo zaključiti da se Lana u novoj poslovnoj ulozi zaista dobro snašla.

Oglas

Lifestyle

Najčešći uzroci požara u domu

Važno je da vlasnici nekretnina budu svjesni najčešćih pokretača požara u kućanstvu. Uostalom, pola je uspjeha znati koja su područja u vašem domu najosjetljivija na požare i kako ih spriječiti!

U ovom članku nabrojat ćemo najčešće izvore požara u kućanstvu.

Štednjaci

Ovo je mjesto gdje prevladava vrućina i postoje različiti rizici za izazivanje požara. Budite iznimno oprezni s ovom površinom. Požari uzrokovani uljem su druga vrsta požara i potrebno ih je gasiti na poseban način. Sredstva za gašenje koja se najčešće koriste u vatrogasnim aparatima poput praha, ugljikova dioksida ili pjene nisu prikladna za gašenje požara ulja i masti, a najgore što možete učiniti je gasiti takav požar vodom. Pokušajte onemogućiti dovod kisika vatri, pospite vatru sodom bikarbonom ili solju.

Svijeće

Kao i mnogi drugi pokretači vatre na ovom popisu, vatra od svijeća zahtijeva nešto u blizini da bi se zapalila. Kao pokretač vatre u kućanstvu, svijeće su uzrok pet posto požara. Zanemarivanje je najveći problem u vezi s paljenjem svijeća, a pomno ga prati ostavljanje svijeće preblizu zapaljivog materijala. Nikada ne ostavljajte svijeću upaljenu na mjestu gdje nema nikoga. Provjerite je li svijeća postavljena dovoljno daleko od svega što bi se moglo zapaliti.

Grijalice

Prijenosne jedinice za grijanje i klimatizaciju mogu proizvesti toplinu oko motora i uzrokovati zapaljenje materijala koji se nalazi oko jedinice. Glavni uzrok ovih požara je nedostatak čišćenja. Nakupljanje prašine na ovim jedinicama predstavlja opasnost od požara. Pazite na unutarnje jedinice i spriječite drugi najčešći izvor požara u kućanstvu.

Kućanski uređaji

Ovaj popis uključuje grijače vode, pećnice, sušilice za rublje itd. Uređaji su uzrok sedam posto požara u kućama. Provjerite jesu li svi uređaji čisti i bez prljavštine i bilo čega drugog što bi se moglo zapaliti. Jedan od najčešćih pokretača požara je sušilica za rublje. Redovito čistite ventilacijski otvor sušilice kako biste uštedjeli novac i smanjili rizik od požara.

Nastavite čitati

Lifestyle

Prednosti života u kamp kućicama

Kampiranje je oduvijek bila popularna aktivnost za one koji vole boraviti u prirodi i istraživati ​​svijet oko sebe. S modernim načinom života i promjenama u načinu razmišljanja, sve više ljudi traži alternativne načine života koji se temelji na jednostavnosti, slobodi i avanturi.

Jedna takva opcija je život u kamp kućicama, što je sve više postalo popularno diljem svijeta. U ovom ćemo članku istražiti što je točno život u kamp kućicama, koje su prednosti i izazovi takvog načina života te kako se možete pridružiti ovoj sve popularnijoj zajednici.

Što su kamp kućice?

Kamp kućice su mali, prijenosni domovi koji su obično smješteni na kotačima ili na prikolici. Ove kućice obično su dovoljno velike za jednostavan život, s prostorom za spavanje, kuhinjom, kupaonicom i dnevnim boravkom.

One su obično napravljene od drva ili drugih ekološki prihvatljivih materijala i mogu biti jednostavno uređene ili luksuzno opremljene, ovisno o preferencijama vlasnika. Kamp kućice su često dizajnirane s naglaskom na funkcionalnost i praktičnost, te su često pametno iskorišteni prostori kako bi se maksimizirao komfor na ograničenom prostoru.

Prednosti života u kamp kućicama

Sloboda i fleksibilnost: Jedna od najvećih prednosti života u kamp kućicama je sloboda i fleksibilnost koje pružaju. Budući da su kamp kućice prijenosni domovi, možete ih premjestiti na različite lokacije, istraživati ​​nova područja i mijenjati svoje okruženje kako i kada želite.

To vam omogućuje da živite na različitim mjestima, mijenjate krajolik, upoznajete nove ljude i iskusite različite kulture. Također, možete se jednostavno prilagoditi promjenama u životnim okolnostima, kao što su promjene posla, škole ili obiteljske situacije.

Jednostavnost i minimalizam: Život u kamp kućicama često se temelji na jednostavnosti i minimalizmu. S ograničenim prostorom u kamp kućici, morate pažljivo razmisliti o svakom predmetu koji unosite u svoj dom.

To vas potiče da budete svjesni potrebe i želje da se riješite nepotrebnih stvari. Život u kamp kućicama može vam pomoći da cijenite jednostavnost i minimalizam u svakodnevnom životu, što može dovesti do smanjenja stresa i financijske neovisnosti.

Povezanost s prirodom: Život u kamp kućicama omogućuje vam bliski kontakt s prirodom. Možete odabrati prekrasne lokacije, kao što su planine, jezera, šume ili obale, i uživati ​​u čarima prirode izravno iz svog doma.

Možete se probuditi uz zvukove ptica, osjetiti svježi zrak i promatrati zvjezdano nebo noću. Ova povezanost s prirodom može vam pružiti osjećaj smirenosti, povećati vašu svijest o okolišu i poboljšati vaše fizičko i mentalno zdravlje.

Financijska sloboda: Život u kamp kućicama može biti financijski isplativiji u usporedbi s tradicionalnim načinom života u kućama ili stanovima što vlasnicima omogućava da uštede novac na troškovima stanovanja.

Ekološka održivost

Život u kamp kućicama također može biti ekološki održiv. Mnoge kamp kućice su izgrađene od održivih materijala pomoću tehnologija koje smanjuju negativan utjecaj na okoliš.

Također, život u manjem prostoru potiče svijest o smanjenju potrošnje i uporabi resursa, te promiče održivi način života.

Možete li se zamisliti da živite u kamp kućici?

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice