Lifestyle
Vodimo vas na izložbu Šezdesete
U zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt do kraja rujna traje izložba Šezdesete. Posjetili smo je kako bismo vam kroz eksponate ispričali priču o tom zanimljivom razdoblju. Naravno, kroz način na koji se tada živjelo.
Na više od 1400 kvadratnih metara muzejskog prostora izloženo je više od tisuću eksponata iz razdoblja 1958. do 1971. godine vodeći vas tako na put u povijest kroz dvanaest izložbenih dvorana.
Jedan od zapaženijih eksponata na izložbi je kultni stolac arhitekta i dizajnera Bernarda Bernardija.
Šezdesete su godine vrijeme kada se europsko, svjetsko, pa posljedično i društvo bivše države počinje bitno mijenjati. Na razini arhitekture i dizajna, to je razdoblje nevjerojatne izgradnje. Na kraju krajeva, upravo je tada Zagreb definitivno prešao rijeku Savu.
Ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović naglašava da je to vrijeme kada Hrvatska iz pretežno ruralne postaje industrijska zemlja u kojoj nastaje mala mikro obitelj koju čine otac, majka i djeca.
U svakom slučaju intrigantan pregled razdoblja unatrag pedeset, odnosno šezdeset godina gdje se vrlo brzo može vidjeti koje su se industrije u proteklom razdoblju ubrzano razvijale, a koje su ostale gotovo iste.
Više zanimljivih videa potražite na našem YouTube kanalu!
Lifestyle
Ovo je najprljavije mjesto u hladnjaku, a rijetko ga čistimo
Stručnjaci su identificirali najprljavije mjesto u hladnjaku koje često zaboravimo oprati!
Neke je predmete i površine u hladnjaku potrebno redovito čistiti kako se ne bi nakupila prljavština, koja u konačnici može završiti i u našim ustima. Unatoč činjenici da je osnovna funkcija hladnjaka čuvanje hrane, tako što će ju hladiti i spriječiti razvoj bakterija, on može potencijalno predstavljati i opasnost za vaše zdravlje.
Ako razmislite, ima smisla: hladnjak je jedno mjesto u kući kamo odlazite puno puta u danu, ne samo vi nego i cijela obitelj! A kada ga otvorite sigurno premještate sadržaj po policama, vjerojatno tijekom kuhanja i bez pranja ruku na kojima se nalaze bakterije. Kada stavljate nove proizvode u hladnjak, razmišljate li o tome da su oni prošli kroz mnoge ruke, moguće isto ne tako čiste.
Dok postoje površine za koje i sami možete pretpostaviti da su jako prljave, poput ručke ili prednje strane vrata, mnoge je iznenadilo koje je to najprljavije mjesto u hladnjaku – a koje se rijetko čisti.
Ladica ili košara za voće i povrće
Prije nekoliko godina su objavljeni rezultati istraživanja organizacije NSF International koja je posvećena zaštiti zdravlja i edukaciji potrošača, o tome koje su to površine u kućanstvu najprljavije i ne čiste se dovoljno često. Informacija o najprljavijem mjestu u hladnjaku je iznenadila mnoge – u pitanju je ladica za povrće i voće!
5 odličnih trikova za čišćenje perilica rublja
Zanimljivo, jer kada pomislimo na voće ne razmišljamo o prljavštini koja se na njemu nalazi i vrlo ga rijetko operemo prije pohrane u hladnjak. Iako nisu očiti rizik kao, naprimjer, svježe pileće meso, provjere i testiranja studije NSFa otkriva da se upravo u ladici za pohranu voća i povrća nalaze bakterije kao što su salmonela i listerija, ali i gljivice i plijesan.
Problem nisu same namirnice, u pitanju je problem kontaminacije kada u dodir dođu s drugim namirnicama koje se nalaze u istoj vrećici prilikom kupovine, kao što je svježe meso ili sokovi mesa. Savjet je stručnjaka da obratimo jednako pažnje na pohranu voća i povrća kako to činimo kada je u pitanju svježe meso.
Jednostavno čišćenje
Olakotna okolnost je što se sve površine u hladnjaku jednostavno čiste, a posebno ladica za voće i povrće, stvar je u tome da biste to trebali samo češće raditi.
Prije čišćenja je potrebno ladicu isprazniti i izvaditi iz hladnjaka, oprati ju ispod mlaza tople vode uz korištenje deterdženta i spužvice. Nemojte vraćati mokru posudu natrag u hladnjak, potrebno ju je dobro osušiti papirnatim ručnikom ili krpom.
Stručnjaci vas mole da to učinite barem jednom u mjesec dana!
Savjeti za ultra brzo čišćenje doma kada vam neplanirano stižu gosti
Prije pohrane voća i povrća u hladnjak, operite ih ili stavite u zatvorene posude ili vrećice kako bi se spriječio razvoj bakterija kao i njihovo razmnožavanje. Ta je ladica namijenjena za voće i povrće stoga nemojte u nju stavljati druge namirnice. Česta je greška da svoju omiljenu hranu volimo držati baš u toj ladici, što vodi do nakupljanja prljavštine a posljedično i bakterija – da ne spominjemo neugodan miris!
Čak i ako vam se čini, a sigurni smo da vas ima puno, da čašu koje je okrhnuta možete koristiti i dalje, to nikako nije dobra ideja, upozoravaju stručnjaci.
Ako pogledate u ormarić gdje vam stoje čaše i šalice, sigurno ćete pronaći barem jednu koja je oštećena, a možemo se kladiti da vam je baš ona najdraža i da vas za nju vežu sentimentalne vrijednosti te vam ne pada na pamet odreći je se. Lako je to razumjeti jer jedna mala, ponekad jedva oku vidljiva, krhotina ne izgleda kao da nam može zadati velike probleme…
Na vašu žalost, iako to može biti tužna vijest za vašu kolekciju stakla i keramike, čini se da i mala pukotina ili oštećenje na čaši može uzrokovati velike probleme, a posebno kada je u pitanju zdravlje ali i vaša sigurnost – tvrde stručnjaci.
Zašto nikada ne biste smjeli koristiti okrhnutu čašu?
Možda vam se ne čini kao velika stvar koristiti čašu koja je okrhnuta ili napukla, ali upravo to oštećenje na njoj može donijeti puno problema kojih niste svjesni. Ovo vrijedi i za skroz mala oštećenja.
Kintsugi – restauracija zlatnog spoja
Prema riječima John Cuttsa, osnivača MeandMyGlass.co.uk, čaša koja ima krhotinu predstavlja potencijalne probleme i ne isplati se riskirati. Pojašnjava da, iako možete paziti kada ju koristite i izbjegavati napukli dio, ako tako nastavite, povećava se rizik da ćete se ozlijediti.
“Mnogi nisu niti svjesni ozbiljne opasnosti koja se krije iza korištenja takve čaše za piće, a ako nastavite iz nje piti možete lako porezati usne, jezik ili nepce pa čak i progutati komadiće stakla. Oštećeni dijelovi čaše mogu biti jako oštri i tako nanijeti štetu.”
Upozorava da, iako se čaša može činiti sigurna za korištenje, možda to nije. “Čak i najsitniji dijelovi stakla koji se progutaju mogu nanijeti štetu ne samo usnoj šupljini već i želucu i crijevima”, dodao je.
Bakterije i ozlijede
Kao da to nije dovoljno kada su u pitanju problemi sa zdravljem, Cutts dodaje da ako se radi o čaši koja je bojana, postoje velike šanse da će kemikalije iz stakla doprijeti do probave tako što će se boja prelije u napitak u čaši. Svaka takva čaša može osim kemikalija koje nisu dobre za probavu sadržavati i boje na bazi olova. Pojašnjava i kako samo oštećeno mjesto na čaši može skrivati bakterije, bez obzira na to koliko je temeljite oprali, ručno ili u perilici, to je savršeno mjesto za brzo množenje bakterija.
Ovako se biraju čaše za vino i pivo
Čaša koja je napukla ili ima krhotine, puno će se lakše razbiti nego ona čitava, a što je češće koristite to su veče šanse da će se upravo to dogoditi.
Možda vam se sva ova upozorenja čine pretjerano ozbiljna, ali najbolje što možete napraviti s čašom koja više nije istog izgleda kao nova je da ju bacite u za to predviđeno mjesto i tako zaštite zdravlje, ne samo svoje nego svih u kućanstvu. Cilj ovog teksta nije nagovarati vas da odmah krenete u kupovinu već da uvijek imate na umu vašu sigurnost.
You must be logged in to post a comment Login